Με τον Ρίκη ή τον Πίκη δόθηκε μια πολύ ωραία αφορμή θα συνδέσουμε την Πανελλήνια Ημέρα σχολικού αθλητισμού με αθλητικές δράσεις.
Με τον Ρίκη ή τον Πίκη δόθηκε μια πολύ ωραία αφορμή θα συνδέσουμε την Πανελλήνια Ημέρα σχολικού αθλητισμού με αθλητικές δράσεις.
Άλλο ένα όμορφο παραμύθι που κοσμεί τα ράφια της σχολικής μας βιβλιοθήκης! Η δασκάλα μας, μας το έδειξε και μας το διάβασε. Αλήθεια, εσείς το έχετε διαβάσει;
Αν όχι, διαβάστε το γρήγορα για να μάθετε όλα τα σχήματα όπως τα μάθαμε κι εμείς. Γίναμε ντετέκτιβ σχημάτων και τα αναγνωρίσαμε στα πράγματα της τάξης μας. Ανακαλύψαμε ότι έχουμε πολλά παραλληλόγραμμα αντικείμενα αλλά πολύ λίγα αντικείμενα σε σχήμα ρόμβου, αρκετά τετράγωνα, λίγα τρίγωνα και καθόλου οβάλ! Μόνο τα πρόσωπά μας!! Αποφασίσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε τις ομάδες βοηθών της δασκάλας μας. Τα ονόματά μας “τρύπωσαν” στο αγαπημένο μας σχήμα και όλα είναι έτοιμα!
Μετά ακούσαμε τη δασκάλα μας να λέει: ” Θέλετε να φτιάξετε σχηματανθρωπάκια και να τα κάνουμε να χορεύουν;” Αλήθεια; Πώς γίνεται αυτό; Φυσικά και θέλαμε οπότε χωριστήκαμε σε ζευγάρια και στρωθήκαμε στη δουλειά για να φτιάξουμε τα πιο όμορφα σχηματανθρωπάκια του κόσμου!
Η δασκάλα μας τήρησε την υπόσχεσή της και τα σχηματανθρωπάκια μας χορεύουν τρελά! Χορέψτε μαζί τους!
Όλη η ομορφιά που βρίσκεται γύρω μας οφείλεται στα χρώματα. Ποια χρώματα όμως; Πού είναι ; Και αν δεν υπήρχαν τα χρώματα; Ορίστε λοιπόν τι κάναμε εμείς με αυτά… Με αφορμή το όμορφο βιβλίο: “Το παραμύθι με τα χρώματα”
Θελήσαμε να πειραματιστούμε τι θα γίνει αν αντί για πινέλα χρησιμοποιήσουμε μπαλόνια…
Και ένα φύλλο εργασίας…
και φυσικά συναισθήματα πολλά συναισθήματα που βγήκαν από την ιστορία αυτού του βιβλίου. Εικόνες που τις χρησιμοποιούμε με κάθε ευκαιρία
Δραματοποιήσαμε την ιστορία, με πολύ χαρά και διάθεση για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα
Ξεκινήσαμε! Είναι γεγονός! Το νηπιαγωγείο μας υποδέχτηκε τους μικρούς μαθητές του με ορθάνοιχτες τις πόρτες της καρδιάς του! Πέρασε κιόλας μια εβδομάδα γεμάτη από παιχνίδια, γνωριμίες, χορό! Τι χωράει σε μια μόνο εβδομάδα; Ορίστε!
Οι πρώτες μέρες στο Τμήμα 1
Η τάξη περίμενε ανυπόμονα όλο το καλοκαίρι να υποδεχτεί τα παιδιά με τα πολλά της παιχνίδια! Ήρθε η ώρα να τους τα δείξει, λοιπόν! Τα παιδιά σίγουρα το ευχαριστήθηκαν!
Η βιβλιοθήκη, πάλι, έτσι πλούσια που είναι, κάλεσε τα παιδιά να γνωρίσουν τον βιβλιόκοσμό της!
Φυσικά, ξανασυναντήθηκαν οι παλιοί φίλοι και έβαλαν στην παρέα τους και όλους του καινούριους. Πώς; Με τρελό χορό! Και μετά, φτιάξαμε τον φίλη ή τη φίλη μας όσο πιο πιστά γινόταν…
Αλλά και η κόλλα, τα ψαλίδια, οι μπογιές κάλεσαν τα παιδιά να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν!
Και τα μουσικά όργανα; Μ’ αυτά, τα παιδιά συνόδευσαν μουσικά το αγαπημένο τραγούδι “Η καλή κυρά Βδομάδα”
Οι πρώτες μέρες στο Τμήμα 2
Και εδώ, οι πρώτες μέρες κύλησαν με ομαδικά παιχνίδια για να γνωριστούν τα παιδιά καλύτερα και να γίνουν μια δυνατή, δεμένη ομάδα! Τονίστηκε η αξία της συνεργασίας, της φιλίας και της αλληλοβοήθειας!
Μπήκαν και οι βάσεις, οι κανόνες, για μια όμορφη συνύπαρξη! Πώς; Υπογράφηκε συμβόλαιο, όχι αστεία!
Το παιχνίδι δε σταματά ποτέ! Ακόμα κι όταν ψάχνεις να βρεις το αρχικό σου γράμμα!
Κι αυτή ήταν μόνο η πρώτη εβδομάδα!!
Με ένα υπέροχο παραμύθι από τη βιβλιοθήκη του Νηπιαγωγείου μας, ταξιδέψαμε στη χώρα των όμορφων λέξεων, των λέξεων που κάνουν την καρδιά μας να χτυπά γλυκά και ήρεμα! Ο άσπρος παπαγάλος μας οδηγεί σ’ αυτές και με έναν τρόπο μαγικό αποκτά χρώματα όπως αποκτά και η ζωή μας όταν μας μιλούν και μιλάμε όμορφα και ευγενικά!
Η πρώτη σκέψη μετά την ανάγνωση είναι να φτιάξουμε κι εμείς έναν παπαγάλο. Δύσκολο; Καθόλου! Τα παιδιά σε μικρές ομάδες έφτιαξαν όμορφους και ευφάνταστους παπαγάλους…
Μετά, ήρθε η ώρα της μαγειρικής! Ναι, καλά ακούσατε! Μαγειρέψαμε χρώματα σαν τα χρώματα του όμορφου παπαγάλου στο βιβλίο. Σκεφτήκαμε, ανακατέψαμε, ανακαλύψαμε…φτιάξαμε χρώματα που δεν υπήρχαν στις τέμπερες του σχολείου…
Ώρα να πλάσουμε λέξεις! Όχι ό,τι κι ό, τι! Μόνο λέξεις που μπορούν να διατηρήσουν τα χρώματα στα πούπουλα του παπαγάλου μας! Τις γράψαμε με τα πινέλα μας και τις κολλήσαμε με στον τοίχο της τάξης μας ώστε πάντα να τις θυμόμαστε και να μιλάμε ευγενικά στους φίλους μας!
Μας άρεσαν πολύ τα χρώματα που δημιουργήσαμε…Αλλά, όλα τα χρώματα μας αρέσουν! Παίξαμε παιχνίδια με αυτά, όπως το αγαπημένο μας “Γάτα γατούλα τι χρώμα ζητάς” αλλά και ένα άλλο που συνδυάζει και την αγάπη μας για τα μουσικά όργανα. Χωριστήκαμε σε ομάδες και η καθεμιά διάλεξε το αγαπημένο της χρώμα. Κάθε χρώμα συνδέθηκε με ένα μουσικό όργανο κι έτσι, όταν η νηπιαγωγός μας “χτύπαγε” ένα όργανο, χόρευε η αντίστοιχη ομάδα! Λίγο μπερδευτήκαμε στην αρχή αλλά, στη συνέχεια, τα αυτάκια μας κατάλαβαν καλά τους ήχους και είχαμε απόλυτη επιτυχία. Πήραμε και μαρκαδόρους-κηρομπογιές-ξυλομπογιές ίδιες με το χρώμα της ομάδας μας και κάναμε συνεργατικές, τρελούτσικες ζωγραφιές!
Εμείς να μην έχουμε έναν δικό μας, ολοδικό μας, παπαγάλο να μας μιλά ευγενικά; Θα έχουμε γιατί θα τον φτιάξουμε με τα χεράκια μας! Παίρνουμε ρολό από χαρτί υγείας, τα “μαγειρεμένα” μας χρώματα, πινέλα, πούπουλα…και ξεκινάμε! Πανέμορφοι και λαλίστατοι! Έχουν τόσα πολλά να πούνε!
Χορεύουν κιόλας! Δεινοί χορευτές! Γι’ αυτό, χορεύουμε μαζί τους το τραγούδι των κανόνων της τάξης μας που μας βοήθησε να το φτιάξουμε η κυρία Τεχνητή Νοημοσύνη…
Ρωτήσαμε τα παπαγαλάκια μας να μας πουν τι είδαν στα ταξίδια τους και αν άκουσαν κι άλλες όμορφες λέξεις. Μας είπαν πολλές, μας δίδαξαν πολλά και το πιο ωραίο που ακούσαμε από τα ράμφη τους ήταν ότι είμαστε υπέροχα παιδιά! Μεταξύ μας, αλήθεια είναι!!
Σ’ ευχαριστούμε υπέροχο βιβλίο μας για ό,τι μας έμαθες και για ό,τι ζήσαμε μαζί σου!!
Οι πρώτες μέρες στο σχολείο είναι γεμάτες από δραστηριότητες γνωριμίας μεταξύ των παιδιών, γνωριμίας με το χώρο του σχολείου, παιχνιδιού, συνεργασίας και φυσικά αποδοχής. Ένα ωραίο βιβλίο που μας βοήθησε πολύ στο “ταξίδι” του μοιράσματος, της συνεργασίας και της φιλίας ήταν και αυτό…
…που έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να σκεφτούν τη συμπεριφορά τους απέναντι στους φίλους τους. Αλλά και να παίξουν, όπως τα προτρέπει και ο τίτλος άλλωστε!
Κάναμε μια πρώτη προσπάθεια να φτιάξουμε ένα ποιηματάκι, για τη μπάλα, που με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης , έγινε τραγουδάκι
Το ζωγραφίσαμε φυσικά…
…Το δραματοποιήσαμε σε μια, λίγο, διαφορετική εκδοχή!
Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Κόλμπυ, το ρομποτάκι μας, και αφού του κωδικοποιήσαμε το δρόμο, τον οδηγήσαμε στους ήρωες του παραμυθιού για να γίνουν φίλοι!
Αλλά, ποιοι θα ήταν καλύτεροι για να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε τους κανόνες που θα διέπουν τη συνύπαρξη μας στην τάξη μας; Η παρέα του ρακούν φυσικά!
Και μια έκπληξη! Οι κανόνες έγιναν ποίημα, και το ποίημα τραγούδι με τη βοήθεια της φίλης μας της Τεχνητής Νοημοσύνης… Έτσι, θα τους τραγουδάμε και θα τους χορεύουμε και δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ!
Και άλλα πράγματα έχουν το σχήμα της μπάλας. Κυλάνε; γυρίζουν; Τι άλλο μπορούν να κάνουν;
Ένα ακόμα ενδιαφέρον etwinning πρόγραμμα που θα αναλάβει το σχολείο μας είναι το: “IT SOUNDS LIKE… STEM”. Με τη βοήθεια της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών τα παιδιά θα γνωρίσουν τον κόσμο των ήχων. Μέσα από παρατηρήσεις, πειράματα και κατασκευές θα γίνει προσπάθεια να κατανοήσουν το πώς παράγεται ο ήχος, πώς διαδίδεται και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του. Στο έργο συμμετέχουν 30 εκπαιδευτικοί ως συνεργάτες από διάφορες χώρες: Ελλάδα, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία και Ιταλία. Κάθε μήνα οι εκπαιδευτικοί δημιουργούν ομάδες οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους και ετοιμάζουν τις δραστηριότητες του μήνα.
Μια νεράιδα η Fairy Melody, η νεράιδα των ήχων, ζει στον κόσμο των ήχων, παίζει μαζί τους, ανακαλύπτει νέους ήχους και μερικές φορές τους κυνηγάει! Λατρεύει τη μουσική, γι’ αυτό και το φόρεμά της είναι γεμάτο νότες. Έχει δύο μαγικά φτερά και ένα σούπερ μαγικό ραβδί! Θα επισκέπτεται τα σχολεία μία φορά το μήνα και θα αφήνει ένα κουτί που θα περιέχει ένα γράμμα και τα υλικά για τις δραστηριότητες αυτού του μήνα. Το γράμμα θα περιλαμβάνει πάντα έναν ήχο με τη μορφή κωδικού QR, ο οποίος θα προετοιμάζει τα παιδιά με κάποιο τρόπο για τις επόμενες δραστηριότητες, σύμφωνα με την ιδρύτρια KONSTANTINA THEODOROPOULOU
Κανόνες δεν υπάρχουν μόνο στην πραγματική μας ζωή αλλά και στη διαδικτυακή. Οφείλουμε λοιπόν σε κάθε επαφή μας με το διαδίκτυο να τους τηρούμε και πολύ περισσότερο σε ένα πρόγραμμα etwinning .
Ζητήσαμε από τους γονείς την έγγραφη συγκατάθεσή τους στο πιο πάνω έργο
Επόμενη δραστηριότητα να παρουσιάσουμε τους εαυτούς μας στο πρόγραμμα και να γνωριστούμε έτσι όλοι οι συνεργάτες μεταξύ μας.
1η on line συνάντηση έγινε για να οργανώσουμε τις δραστηριότητες, ν’ ανταλλάξουμε ιδέες για τα εργαλεία που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα την μεταξύ μας επικοινωνία αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν οι μαθητές μας να έρθουν σε επικοινωνία και συνεργασία. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση!
1ο μήνυμα της νεράιδας ήταν: να το ακούσαμε με τα παιδιά σκανάροντας το qr code και αρχίσαμε έτσι να μπαίνουμε στο μαγικό κόσμο των ήχων
Παρουσιάσαμε τα παιδιά της τάξης μας χρησιμοποιώντας τα avatar τους και τη φίλη μας την Τεχνητή Νοημοσύνη!
Συμμετείχαμε στη δημιουργία Logo κατασκευάζοντας τη δική μας νεράιδα των ήχων. Επειδή έχουμε δύο ομάδες κατασκευάσαμε δυο αδελφές νεράιδες που θα φέρνουν τις αποστολές στην τάξη μας.
Η μεγάλη αδελφή Νεράιδα…
…και η μικρότερη αδελφούλα!
Οι δικές μας νεράιδες μαζί με αυτές των συνεργατών μας θα γίνουν το logo του προγράμματός μας!
Ως συνεργατική δραστηριότητα για τον μήνα Οκτώβριο ήταν να πάρουμε μέρος στην εβδομάδα προγραμματισμού, code week, με δοκιμασίες και δραστηριότητες σχετικές με τον ήχο. Και όλοι οι συνεργάτες ανέβασαν τις δραστηριότητες σε ένα Padlet
Το μήνα αυτό, τις δραστηριότητες τις προτείνει το νηπιαγωγείο μας! Φτιάξαμε το 2ο μήνυμα της νεραιδούλας μας και το “κρύψαμε” σε ένα qr code! Η νεράιδα Fairy Melody απευθύνθηκε στα παιδιά στέλνοντάς τους έναν ήχο που θα τα βοηθήσει να καταλάβουν το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων του Νοεμβρίου… Ένα μήνυμα και ένας ήχος που προκάλεσε προσμονή στα παιδιά και ανυπομονησία μεγάλη!
Ήταν πολύ ενδιαφέροντα όσα μας είπε! Την ακούμε με μεγάλη προσοχή!
Όταν σκανάραμε και ακούσαμε τον ήχο που μας έστειλε, προβληματιστήκαμε… Μα, ποιος είναι αυτός ο ήχος; Κάναμε διάφορες δοκιμές με διάφορα αντικείμενα και στο τέλος…τα καταφέραμε! Ήταν ο ήχος από δύο κουτάλια! Μας δυσκόλεψες Fairy Melody αλλά το διασκεδάσαμε!
Ήρθε η ώρα να πειραματιστούμε με ήχους! Θα παράγουμε ήχους με διαφορετικά υλικά και με διαφορετικές εντάσεις! Καλαμάκια, χάρακες, μολύβια, κουτάλια, φύλλα, ξυλάκια ή οποιοδήποτε άλλο υλικό από την τάξη ή τη φύση. Φωτογραφίσαμε και καταγράψαμε τα πειράματα των μαθητών μας και, στη συνέχεια, μοιραστήκαμε τα παιχνίδια ήχου που φτιάξαμε στην τάξη μας με όλους τους συνεργάτες μας.
Χρησιμοποιώντας πινέλα χοντρά και λεπτά, ή και οδοντόβουρτσες, ζωγραφίσαμε ενώ ακούγαμε διαφορετικά ήδη μουσικών κομματιών. Πάνω στα πινέλα ή στις οδοντόβουτσες ήταν κρεμασμένα κουδουνάκια. Πιο μουσικά και κουδουνιστά δε γίνεται…
Η μία ομάδα άκουσε το “Φθινόπωρο” του Vivaldi. Τι πιο ταιριαστό με την εποχή; Ακούσαμε, αφήσαμε τα πινέλα να χορέψουν στα χρώματα και στο χαρτί και στη συνέχεια θαυμάσαμε τις κυματιστές ή στρογγυλές, τις μεγάλες ή μικρές, τις χοντρές ή λεπτές…πινελιές μας. Μέσα στις ζωγραφιές μας διακρίναμε όμορφα σχέδια. Τα κόψαμε και συνθέσαμε μ’ αυτά έναν όμορφο, φθινοπωρινό πίνακα.
Δημιουργήσαμε ράβδους βροχής με διαφορετικούς τρόπους και εκδοχές. Για να δούμε όντως ο ήχος ακούγεται σα βροχή ή νερό;
https://youtube.com/shorts/ivxuQ8n5D4k
Συνεργατικό παιχνίδι του μήνα : Τα παιδιά κάθε σχολείου θα επιλέξουν μια εικόνα, την οποία θα ανεβάσουν σε ένα συνεργατικό word wall , με τη σειρά που έχουν επιλέξει σε ένα συνεργατικό έγγραφο, και θα καταγράψουν τον ήχο της εικόνας, από το αντίστοιχο αντικείμενο και θα την προσθέσουν στη θέση που επέλεξαν
Τελευταία δραστηριότητα του μήνα να παίξουμε sudoku. Κατεβάζοντας το αρχείο τα παιδιά θα πρέπει να κόψουν το μεμονωμένα κομμάτια και να προσπαθήσουν να συμπληρώσουν το sudoku
Ένα καινούργιο etwinning έργο ξεκινάει, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο. IN THE TRACKS OF BEES. Οι μαθητές θα κάνουν μια πολύπλευρη εξερεύνηση στο μαγικό κόσμο των μελισσών . Θα γνωρίσουν τις πτυχές της βιολογίας, της συμπεριφοράς και της οικολογικής σημασίας των μελισσών. θα γίνει ένας συνδυασμός θεωρητικής έρευνα και πρακτικών δραστηριοτήτων .