Posted in 2nd Grade, Projects, Public Education

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ – Β΄ΤΑΞΗ – Ο ΕΛΛΗΝΟΥΛΗΣ, ΤΟ ΧΑΡΤΙΝΟ ΚΑΡΑΒΑΚΙ

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΥΡΠΗΣ
ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΥΡΠΗΣ

Συνεχίζοντας το κύκλο βιβλίων που μας μιλούν για τη φιλία στο Δημοτικό Σχολείο Σούρπης, μπήκαμε στον κόσμο του Ελληνούλη! “Ο Ελληνούλης, το χάρτινο καραβάκι”, της Χρύσας Δημουλίδου, μας έκανε να διηγηθούμε την ιστορία, να γράψουμε γι’ αυτή, να ζωγραφίσουμε, αλλά και να παίξουμε! Ποια ομάδα θα βάλει τις σελίδες του παραμυθιού στη σωστή σειρά; Όποια ομάδα τελειώσει πρώτη και το συναρμολογήσει σωστά, κερδίζει αυτοκόλλητα!

Δείτε το στο slideshare.net
Posted in 4th Grade, Public Education

4th Grade – Sports Song

All of us, English Language teachers in public Primary Schools of Greece, are familiar with the Sports Song presented in our coursebook, in Unit 2.

English Coursebook - 4th Grade - Sports Song Lyrics
English Coursebook – 4th Grade – Sports Song Lyrics

This school year this, normally rather indifferent to the learners, song was taken to a different level with a little bit of imagination and enthusiasm! Instead of just singing the lyrics, we simply added motions for every line of the song! And that is how we pursued learning sports in English and learning like + -ing structure while having fun! What you are about to see on the following video is a group of learners following directions as to where to stand and how to move, so that their face will not be exposed during the video-making process! What actually took place in class while learning the song, cannot be put into words and is only for the teacher to know and appreciate and the learners to remember for a long, long time! For me, the English teacher, it was the perfect end of a busy, tiring week, that you fortunately cannot see depicted on my face for video-quality reasons!

P.S. If you really liked what these 4th grade learners have presented, please, leave a note on their related school blog post, because they are afraid they will be the only ones watching their video!

Posted in 2nd Grade, Projects, Public Education

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ – ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ – Β΄ ΤΑΞΗ – ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στην προσπάθειά μας να γνωριστούμε όλοι καλύτερα και να καλλιεργήσουμε την ομαδικότητα μέσα από το πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας που κάνουμε στην Ευέλικτη Ζώνη στην Β΄Τάξη, επιλέξαμε βιβλία που προωθούν την ανοχή και σωστή διαχείριση της διαφορετικότητας! Η αποδοχή της διαφορετικότητας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αξίες που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ειρηνική συνύπαρξη των μαθητών, αλλά και των ανθρώπων γενικότερα. Μόνο εφ’ όσον αυτή διασφαλιστεί, μπορούν οι άνθρωποι να αρχίσουν να συνεργάζονται, ώστε τα προβλήματα να λυθούν. Αντίθετα, όσο η καχυποψία και ο ρατσισμός ορθώνουν ανάμεσά τους εμπόδια, η συνεργασία δεν μπορεί ποτέ να είναι συλλογική και αποδοτική.

Το πρώτο παραμύθι που επιλέξαμε είναι “Ο Πρασινοπασχαλιάς”, της Χρύσας Δημουλίδου. Το παραμύθι μιλάει για μια πράσινη πασχαλίτσα με μαύρες βούλες που γεννήθηκε μέσα σ’ ένα πασχαλοχωριό γεμάτο κόκκινες πασχαλίτσες με μαύρες βούλες! Με ζωηρή και ελκυστική εικονογράφηση, το παραμύθι μας παρέσυρε στον οδυνηρό κόσμο της απόρριψης, αλλά και της τελικής αποδοχής, μέσα από μια περιπέτεια που ανέδειξε τα θετικά του χαρακτήρα του Πρασινοπασχαλιά! Πρόκειται για ένα διδακτικό παραμύθι που μιλάει για τη διαφορετικότητα και την αξία της συνεργασίας και της φιλίας!

Ο ΠΡΑΣΙΝΟΠΑΣΧΑΛΙΑΣ
Ο ΠΡΑΣΙΝΟΠΑΣΧΑΛΙΑΣ

Στη συνέχεια, διαβάσαμε το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά, “Ένα κουτάβι νιώθει μοναξιά”. Ο συγγραφέας, με έντονη ποιητική διάθεση και ζωηρή φαντασία μας οδηγεί στον κόσμο του κουταβιού, που έχει όλα τα υλικά αγαθά, αλλά δεν έχει φίλους! Σταδιακά όμως, γνωρίζεται με μια τελείως ανομοιογενή παρέα που τον παρασύρει σε περιπέτειες, αλλά και μια φιλία παντοτινή. Το κουτάβι, μια πασχαλίτσα, ένα παπάκι, μια αλεπουδίτσα, ένα καγκουρό και μια νυφίτσα, ξεπερνούν τις διαφορές τους και γίνονται μια ομάδα που γελά και διασκεδάζει!

ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΒΙ ΝΙΩΘΕΙ ΜΟΝΑΞΙΑ
ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΒΙ ΝΙΩΘΕΙ ΜΟΝΑΞΙΑ

Το επόμενο παραμύθι που διαβάσαμε έχει τον τίτλο “Μάτα, η γουρλομάτα μαύρη γάτα” και είναι του συγγραφέα Γιώργου Μπουμπούση. Πρόκειται για την ιστορία μιας ασυνήθιστης μαύρης γάτας, με μεγάλα, πεταχτά μάτια. Όταν το αφεντικό της κερδίζει ένα ταξίδι σ’ ένα πολυτελές ξενοδοχείο, η Μάτα τον συνοδεύει με χαρά! Εκεί, όμως, γνωρίζει τον Θέμη, έναν καλοαναθρεμμένο γάτο που της κάνει τη ζωή δύσκολη! Με επιμονή, πείσμα και αγάπη για τους άλλους, η Μάτα αποδεικνύει τη μεγαλοσύνη της καρδιάς της!

ΜΑΤΑ, Η ΓΟΥΡΛΟΜΑΤΑ ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ
ΜΑΤΑ, Η ΓΟΥΡΛΟΜΑΤΑ ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ

Τέλος, σε μια προσπάθεια να εξοικειωθούμε με την ηλεκτρονική ανάγνωση βιβλίων που προωθείται και από το σχολικό μας ιστολόγιο (blog), παρακολουθήσαμε ηλεκτρονικά την ανάγνωση του παραμυθιού με τον τίτλο “Ο μαύρος κότσυφας κι ο άσπρος γλάρος”, της συγγραφέως Κρόουθερ Κίτυ. Ένας μαύρος κότσυφας φιλοξενείται στο χωριό των άσπρων γλάρων από έναν φίλο του γλάρο. Στο χωριό των άσπρων γλάρων ο μαύρος κότσυφας είναι ένας ξένος και κανείς δεν τον θέλει. Ώσπου με τον καιρό διαπιστώνουν πόσο σπουδαίος είναι αυτός ο παράξενος ξένος!

Ο ΜΑΥΡΟΣ ΚΟΤΣΥΦΑΣ ΚΙ Ο ΑΣΠΡΟΣ ΓΛΑΡΟΣ
Ο ΜΑΥΡΟΣ ΚΟΤΣΥΦΑΣ ΚΙ Ο ΑΣΠΡΟΣ ΓΛΑΡΟΣ

Στις μέρες μας ίσως είναι σημαντικότερο από ποτέ να μάθουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν και να απολαμβάνουν χωρίς ενοχές τη δική τους διαφορετικότητα, αλλά και να αποδέχονται και να σέβονται την προσωπικότητα των άλλων… Γιατί, για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι είμαστε διαφορετικοί!

Posted in 2nd Grade, Public Education

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ – Β1

Πώς φαίνεται το όνομά μας στα Αγγλικά; Και πώς το προφέρουμε; Το τμήμα Β1 της Β΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σούρπης ασχολήθηκε σήμερα με την οπτικοποίηση του ονόματος του κάθε παιδιού στα Αγγλικά και την εξάσκηση στην προφορά του! Δείτε εδώ τις πινακίδες που έφτιαξαν κάποια από τα παιδιά του Β1 (κάποιοι τις πήραν σπίτι τους, για τα δωμάτιά τους!)!

Δείτε το στο slideshare.net