Posted in School Paper Articles

1st Primary School of Almyros – February Issue – Έθιμα Αποκριάς! Ας τα Χαρούμε!

clown2.jpg
ΕΘΙΜΑ ΑΠΟΚΡΙΑΣ! ΑΣ ΤΑ ΧΑΡΟΥΜΕ!
της Γεωργίας Σ.

Οι Απόκριες είναι μια γιορτή για τους Έλληνες που κρατά από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα. Τις ημέρες αυτές συνηθίζουμε να ντυνόμαστε καρναβάλια και να σατιρίζουμε διάφορα πρόσωπα.

Για την εκκλησία μας η Αποκριά αρχίζει την Κυριακή του Τελώνη και λήγει την Κυριακή της Τυροφάγου. Σε όλο τον κόσμο γιορτάζεται με καρναβαλικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, στη Βενετία και στην Πάτρα.

Παλαιότερα, οι Έλληνες γιόρταζαν με επισκέψεις σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια ντυμένοι καρναβάλια, όπου εκεί επικρατούσε το τραγούδι κι ο χορός, όταν πια αποκαλύπτονταν τα πρόσωπα πίσω από τις μάσκες. Τα τραπέζια ήταν γεμάτα μα νηστίσιμα εδέσματα, γλυκά και φαγητά.

Το παραδοσιακό φαγητό της Αποκριάς την Καθαρά Δευτέρα είναι ο χαλβάς, η φασολάδα και η λαγάνα. Εκείνη την ημέρα, ο ουρανός γεμίζει με πολύχρωμους χαρταετούς και ο αέρας πλημμυρίζει από τις χαρούμενες φωνές των παιδιών.

Author:

I am an appointed English teacher in a public Greek Primary School. I have studied English Language and Literature at the Aristotle University of Thessaloniki, Greece, and I own a Master’s Degree in English Language Teaching (University of Patras, Greece). I have worked in private English Language schools in Greece for 5 years after my graduation from the university and, since 2003, I’ve been working in the Greek public sector. I was born in Lamia, Greece, and I now live with my husband and daughter in Almyros, Greece.


Περισσότερες πληροφορίες