Συζητώντας για τη μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος με τα παιδιά, μια από τις δράστηριότητες μας ήταν η ημέρα χωρίς κρέας .
Η δράση μας :Σκεφτήκαμε μια χορτοφαγική συνταγή που άρεσε στα παιδιά και περιείχε μόνο τοπικά και εποχιακά προϊόντα και την καταγράψαμε με τον τροπο που ξέρουν τα παιδιά.Με τα απαραίτητα υλικά ετοιμάσαμε ένα γεύμα.Οργανώσαμε μια γευσιγνωσία στην τάξη με όλα τα παιδια και τα παιδιά παρακίνησαν τους γονείς τους ώστε να τρώνε μια φορά την εβδομάδα φαγητό χωρίς καθόλου κρέας.
Αφού εξηγήσαμε στα παιδιά τι θέλουμε να πετύχουμε και τι υλικά χρειαζόμαστε διοργανωσαμε ένα πικ νικ στη φύση με εποχιακά φρούτα και λαχανικά.
Μάθαμε ότι παραγωγή κόκκινου κρέατος, όπως το βοδινό και το αρνί, μπορεί να παράγει έως και 250 φορές περισσότερα αέρια θερμοκηπίου ανά γραμμάριο πρωτεΐνης από τα όσπρια.
Επίσης, η κτηνοτροφία συνδέεται με υψηλές εκπομπές αζώτου στο περιβάλλον, που διαταράσσουν τη φυσική του ισορροπία και μπορεί να προκαλέσει το θάνατο φυτών και ζώων.
Όμως δεν φάγαμε μόνο υγιεινά αλλά μαζέμαμε τα βιολογικά υπολείμματα στον κάδο κομποστοποίησης ώστε να μετατραπούν σε οργανικό λίπασμα.Και φυσικά ευχαριστηθήκαμε το πικ νικ μας στη φύση!
Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα