Participation in FEE Global Action DAYS 2025

Let’s Get Active for Ecosystems!

Tο Νηπιαγωγείο Ριζαριού συμμετέχει και φέτος στη δράση Global Action Days με 5 διαφορετικά θέματα .Οι φετινές Παγκόσμιες Ημέρες Δράσης έχουν να κάνουν με την προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων γύρω μας!Τα θέματα άκρως ενδιαφέροντα !

GAD 2025 websitebannerΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1: Αποκαλύψτε τους κρυμμένους ήρωες κάτω από τα πόδια σας!
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2: Γνωρίστε τους φυτοπροστάτες μας!
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3: Χτίζοντας μια κληρονομιά βιοοικονομίας!
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4: Nature’s POV Γίνετε δημιουργικοί και συνδεθείτε με τη φύση.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 5: Οργανώστε ένα πάρτι εμπνευσμένο από τη φύση!

Μαθαίνοντας στα παιδιά την αξία της βιοποικιλότητας και της φροντίδας για τα οικοσυστήματα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την αγάπη για τη φύση και τη συνειδητοποίηση της ευθύνης τους ως αυριανοί πολίτες.

Η βιοποικιλότητα δεν είναι απλά μια λέξη — είναι η ποικιλία ζωής στη Γη: τα φυτά, τα ζώα, τα έντομα, τα μικρόβια, τα δάση, οι ωκεανοί, τα βουνά και τα ποτάμια που μας δίνουν ζωή. Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους σε ένα ευαίσθητο και πολύτιμο οικολογικό δίκτυο. Αν χαθεί ένας κρίκος, επηρεάζονται όλα.
Γιατί μέσα απ όλα αυτά βοηθάμε τα παιδιά
-να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και σεβασμό προς κάθε μορφή ζωής.

-να καταλάβουν πως η φύση δεν είναι κάτι “εκεί έξω”, αλλά μέρος της καθημερινότητάς τους.

-να μάθουν ότι ακόμη και οι μικρές τους πράξεις – όπως το να μην πετούν σκουπίδια, να φυτεύουν λουλούδια ή να προστατεύουν ένα έντομο – έχουν σημασία.

-να γίνουν πράσινοι ήρωες, που ονειρεύονται και δημιουργούν έναν καλύτερο κόσμο.

Μέσα από βιωματικά παιχνίδια, ιστορίες, παρατήρηση της φύσης και ομαδικές δράσεις, τα παιδιά μπορούν να συνδεθούν με τη μαγεία της ζωής γύρω τους και να αποκτήσουν μια βαθιά περιβαλλοντική συνείδηση που θα τα συνοδεύει για πάντα.Γιατί όταν διδάσκεις σε ένα παιδί να αγαπά ένα δέντρο, ένα έντομο ή ένα ποτάμι, του μαθαίνεις να αγαπά και τον ίδιο τον πλανήτη.

Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα

Υιοθέτηση -αγορά δύο νέων δέντρων

1 δράση 1 δέντρο.
Η αλλαγή ξεκινάει με το δικό σου δέντρο!

Μ αυτό το σύνθημα και σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική εταιρεία https://trees4greece.com/fitevo-ena-dentro/ το Νηπιαγωγείο Ριζαριού συγκέντρωσε Stigmiotypo othonhs 10083χρήματα κι αγόρασε δύο δέντρα .Μόλις φυτευτούν θα μας σταλούν οι συντεταγμένες τοποθεσίας ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε μέσω της σχετικής εφαρμογής  την ανάπτυξή τους .

Ένα δέντρο προσφέρει στον πλανήτη και σε κάθε μορφή ζωής σκιά, φαγητό, οξυγόνο, δηλαδή τα πολυτιμότερα αγαθά.
Παράλληλα αναπτύσσει βιότοπο, ένα υγιές περιβάλλον, και συνεισφέρει στο οικοσύστημα.

Αποστολή της Trees4Greece είναι η εξασφάλιση πόρων για την αγορά θάμνων, δενδρυλλίων και κυρίως ήδη μεγαλωμένων δέντρων προς μεταφύτευση. Στόχο της αποτελεί η επαναφορά της ζωής και της φύσης στις καμένες κι άψιλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και η ενίσχυση του αστικού πρασίνου.

Η Trees4Greece γεννήθηκε σε μία δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και το περιβάλλον, με το όραμα του καλύτερου κόσμου για εμάς και τις επόμενες γενιές. Οι λόγοι- κίνητρο για δενδροφύτευση και μεταφύτευση μεγαλωμένων δέντρων:

  • Αποκατάσταση και προστασία των τοπίων
  • Ενίσχυση του αστικού πρασίνου για την αύξηση του οξυγόνου και στις πόλεις
  • Διατήρηση της βιοποικιλότητας
  • Η απελευθέρωση των ανθρώπων και πολλών επαγγελμάτων (όπως είναι οι αγρότες, τους οποίους επηρεάζει η κλιματική αλλαγή) από τη φτώχεια
  • Καθυστέρηση της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας υπερθέρμανσης
  • Δημιουργία local communities για τη φροντίδα και προστασία των δέντρων
  • Συμπλήρωμα των φυσικών πηγών οξυγόνου και πρασίνου με πράσινο

Κι εμείς υποσχεθήκαμε κάθε χρόνο να αγοράζουμε και να θιοθετούμε δεντράκια που μόνο καλό κάνουν στον πλανήτη μας !

Επιμέλεια άρθρου: Mαγκιώση Άννα

Συμμετοχή στη δράση “Let’s DO it Greece ” 2025

Stigmiotypo othonhs 10076Mε ένα κοινό όραμα να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας να παραμείνει πράσινος και καθαρός ,συμμετέχουμε και φέτος στη δράση για το περιβάλλον “Let’s DO it Greece “ 2025 ,Για φέτος προγραμματίσαμε τον καθαρίσουμε τα πάρκα του χωριού και να φυτέψουμε λουλούδια για να μοσχοβολά ο τόπος .

Η δράση “Let’s do it Greece” αποτελεί τη μεγαλύτερη εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού, εξωραϊσμού και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στη χώρα μας, με στόχο να μεταδώσει το μήνυμα της προσφοράς, της συνεργασίας και της αγάπης για το φυσικό μας περιβάλλον.

Σκοπός της δράσης είναι να ενισχύσει το πνεύμα του εθελοντισμού και της συλλογικότητας, κινητοποιώντας πολίτες, μαθητές, εκπαιδευτικούς, τοπικούς φορείς και οργανισμούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό: να κάνουμε την Ελλάδα ομορφότερη μέσα σε μία μόνο ημέρα, δίνοντας το καλό παράδειγμα για μια πιο καθαρή, βιώσιμη και πράσινη καθημερινότητα.

Μέσα από δράσεις όπως καθαρισμοί ακτών, δασών, πάρκων και σχολικών αυλών, φύτευση δέντρων, δημιουργία πράσινων γωνιών και καλλωπισμός δημόσιων χώρων, το “Let’s do it Greece” εμπνέει τις νέες γενιές να σέβονται το περιβάλλον και να γίνουν πρωταγωνιστές της αλλαγής στον τόπο τουs.

Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα

Μαρουλοσαλάτα από τον κήπο μας !

MaroylosalataΜαθήματα βιοοικονομίας στο Νηπιαγωγείο !

Ο σχολικός κήπος είναι ένα ζωντανό εργαστήριο μάθησης! Εκεί τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση, μαθαίνουν πώς μεγαλώνουν τα φυτά και καταλαβαίνουν τη σημασία της φροντίδας και της υπομονής. Καλλιεργούν λαχανικά, λουλούδια και κυρίως… αξίες! Ομαδικότητα, υπευθυνότητα και σεβασμός στο περιβάλλον ανθίζουν μαζί με τον κήπο. Είναι μια πολύτιμη εμπειρία που ενώνει τη μάθηση με τη ζωή!

Κι εμείς αφού σπείραμε τα μαρουλάκια μας και τα κρεμμυδάκια μας και τα φροντίζαμε όλο αυτό τον καιρό ,σκαλίζοντας τα και ποτίζοντας τα  ήρθε η ώρα να τα γευτούμε φτιάχνοντας μια ωραία σαλάτα . Τα παιδιά μάζεψαν από τον κήπο τα λαχανικά μας (μαρούλια και κρεμμυδάκια)  και αφού τα έπλυναν ,τα έκοψαν μικρά κομματάκια και τα βάλαμε σε ένα μπωλ. Ρίξαμε μέσα λιγο αλάτι , λάδι και λίγο ξύδι και αφού ανακατέψαμε μαζί όλα τα υλικά πολύ καλά ,η σαλάτα μας ήταν έτοιμη. Τα παιδιά όχι μόνο ενθουσιάστηκαν αλλα και γεύτηκαν μια  ¨Βιολογική σαλάτα “ με αγνά υλικά από τον κήπο μας και φυτεμένα από τα χεράκια τους το κυριότερο.

Επιμέλεια άρθρου : Mαγκιώση Άννα

Τραγουδώντας τον “Λάζαρο” στην πλατεία του χωριού

Πολιτιστικές δραστηριότητες σε συνδυασμό με τον ερχομό του Πάσχα.

Tragoydontas ton LazaroΈνα ακόμη έθιμο Πασχαλινό είναι να τραγουδάνε τα κορίτσια κυρίως τον “Λάζαρο” η την Πέμπτη πριν το Σάββατο του Λαζάρου ή ανήμερα (το Σάββατο) γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι και κρατώντας στολισμένα καλάθια. Και φυσικά οι οικοδέσποινες κερνούν γλυκίσματα αλλά και δίνουν αυγουλάκια για να βάψουν το Πάσχα!

Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια,

Ήρθε η Κυριακή που τρων’ τα ψάρια 

Που ’σουν Λάζαρε που ειν’ η φωνή σου

Που σε γύρευε η μάνα κι η αδελφή σου ….

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Ριζαριού ξεχύθηκαν στους δρόμους και την πλατεία του χωριού και τραγούδησαν τον Λάζαρο ,όπως απαιτεί το έθιμο ,γέμισαν τον αέρα με τις φωνούλες τους και φυσικά πήραν και τα κεράσματά τους .

Επιμέλεια άρθρου : Mαγκιώση Άννα

Εκκλησιασμός του Νηπιαγωγείου εν όψει του Πάσχα !

Out door activitiesΤα παιδιά του Νηπιαγωγείου Ριζαρείου συνοδευόμενα από τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς εκκλησιάστηκαν εν όψει του Πάσχα σε ειδική λειτουργία κατόπιν συνεννόησης με τον Πατήρ Ελευθέριο ,τον ιερέα του χωριού ,την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025 και μετάλαβαν μετά τη θεία λειτουργία.

Ο πάτερ Ελευθέριος μίλησε στα παιδιά για τα πάθη του Χριστού και τους εξήγησε τι είναι μεταλαβιά, πως γίνεται και τι συμβολίζει. Επίσης μίλησε στα παιδιά για το αντίδωρο που παίρνουμε στο τέλος και τι συμβολίζει. Στο τέλος είπαμε όλοι μαζί το ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ και ο Πάτερ χάρισε μία εικόνα στο κάθε παιδάκι ,σα συμβολικό δώρο για τις μέρες που έρχονται.

Τα παιδιά έμαθαν για το επάγγελμα του ιερέα και του έκαναν αρκετές ερωτήσεις στις οποίες ο Πάτερ απάντησε με προθυμία. Έτσι συνδυάσαμε τη δραστηριότητα και με πιθανές μελλοντικές καριέρες STEM.

 

Eπιμέλεια άρθρου: Μαγκιώση Άννα

Φτιάχνοντας: “Λαζαράκια” Ένα πασχαλινό έθιμο!

Συνδυασμός παράδοσης ,εθίμων πολιτιστικών δραστηριοτήτων και STEM δραστηριοτήτων .

LAZARAKIA 1Πλησιάζοντας το Πάσχα τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο ζυμώνουν τα λαζαράκια ,ένα είδος ψωμιού σε ανθρώπινο σχήμα  αφού θέλουμε με το ζυμαράκι μας να φτιάξουμε τον ΛΑΖΑΡΟ ,τον φίλο του Χριστού μας που αναστήθηκε. Συνήθως γίνεται το Μεγάλο Σάββατο και οι περισσότερες νοικοκυρές φτιάχνουν λαζαράκια στο σπιτικό τους. Γιατί? Γιατί είναι παράδοση αιώνων κι ένα θρησκευτικό ορθόδοξο έθιμο που ευτυχώς κάποιοι ακόμη το τηρούν. Έτσι κι εμείς με τη βοήθεια κάποιων γονέων φτιάξαμε το δικά μας ΄ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ’

Η συνταγή είναι πολύ εύκολη αρκεί να ανακατέψεις αλεύρι ,μαγιά και νερό κι αφού αφήσουμε το μίγμα να φουσκώσει περίπου μια ώρα σε ζεστό μέρος, φτιάχνουμε με τη ζύμη μικρά ανθρωπάκια τυλιγμένα σε σπάργανα “Τα Λαζαράκια”, τα βαζουμε σε λαδωμένο ταψί και αφήνουμε περίπου μία ωρα στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθούν . Για τη διακόσμηση θα χρειαστούμε λίγα γαρύφαλλα που θα τα προσθέσουμε πριν το ψήσιμο και αφού πλάσουμε το λαζαράκι μας.

Τα παιδιά χάρηκαν τη διαδικασία και θα πάρουν το λαζαράκι τους μαζί με το πασχαλινό καλαθάκι.

Επιμέλεια άρθρου : Mαγκιώση Άννα

 

 

Tο επάγγελμα του φωτογράφου

Με αφορμή τα επαγγέλματα τα παιδιά μαθαίνουν για ένα άλλο ενδιαφέρον επάγγελμα ,το επάγγελμα του φωτογράφου.

Stigmiotypo othonhs 10254Μιλάμε για τον τρόπο που γινόταν οι φωτογραφήσεις τα παλιά χρόνια και κάνουμε έρευνα στο διαδίκτυο αναζητώντας σχετικές φωτογραφίες . Επίσης καλούμε έναν φωτογράφο στο σχολείο μας για να μας μιλήσει για το επάγγελμα του και να φωτογραφήσει τα παιδιά . Μαθαίνουμε επίσης για την εξέλιξη της φωτογραφίας και της φωτογραφικής μηχανής μέσα στο χρόνο. Το να βγάλει κάποιος μία φωτογραφία είναι τέχνη .Τα παιδιά παίρνουν συνέντευξη απο τον προσκεκλημένο φωτογράφο που απαντα στις ερωτήσεις τους. Μαθαίνουν ότι είναι ένα επάγγελμα και συνδέσουμε την όλη δταστηριότητα  με πιθανή μελλοντική καριέρα STEM .

Τα παιδιά παίρνουν τη φωτογραφική μηχανή και βγάζουν φωτογραφίες  προσπαθώντας να εστιάσουν το τοπίο ,μέσα κι έξω απο το σχολείο και μετά βγάζουν με το κινητό αφού πλέον αυτό χρησιμοποιούμε κυρίως στην εποχή μας. Στο τέλος τις εκτυπώνουμε και κανουμε μια έκθεση φωτογραφίας σε μια γωνιά του σχολείου μας κι έναν διαγωνισμό για να ψηφίσουμε την καλύτερη λήψη!

Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα

Συμμετοχή σε διαδικτυακή εκδήλωση γαι την ΗΜΕΡΑ της ΦΙΛΟΖΩΪΑΣ

Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου Ριζαριού συμμετείχαν στην διαδυκτυακή εκδήλωση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Stigmiotypo othonhs 2025 04 06 165447Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, την Παρασκευή 4 Απριλίου 9.30-10.15.
Τα παιδιά έμαθαν ότι το να φροντ’ιζουμε τα ζώα ειδικά τα αδέσποτα είναι υποχρέωσή μας ,αφού κατοικούμε στον ίδιο πλανήτη!
Έμαθαν ότι τα ζώα έχουν τα ιδια με μας δικαιώματα και αν θιοθετήσουμε κάποιο ,πρέπει να γίνουμε υπεύθυνοι κηδεμόνες του .
Στη συνέχεια καναμε αφίσα κολλώντας ζωάκια και συνθήματα όπως : “Δώσε μου αγάπη!» ,«Μη με εγκαταλείπεις…»,«Χρειάζομαι φροντίδα!» ,«Αγαπώ – Φροντίζω – Σέβομαι»,«Τα ζώα είναι φίλοι μας!»,«Ανοίγουμε την καρδιά μας στα ζώα!»
‘Hδη στο χωριό που ειναι το σχολείο μας έχουμε καποια αδέσποτα ζωάκια που φροντίζουμε έτσι τα παιδιά ειχαν την ευκαιρία να το ξανακάνουν και σήμερα και να παίξουν μαζί τους.

Η Ημέρα της Φιλοζωίας είναι μια υπενθύμιση της αγάπης, του σεβασμού και της ευθύνης που έχουμε απέναντι στα ζώα. Η φιλοζωία δεν είναι απλώς η φροντίδα των κατοικίδιων, αλλά μια στάση ζωής που αναγνωρίζει τη σημασία όλων των ζώων και τη συμβίωση μαζί τους με αγάπη και αξιοπρέπεια. Μέσα από τη φροντίδα, την προστασία και την ευαισθητοποίηση, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και συμβάλλουμε σε έναν πιο ανθρώπινο και δίκαιο κόσμο για όλα τα πλάσματα.

Η Ημέρα της Φιλοζωίας μας καλεί να σκεφτούμε τη σχέση μας με τα ζώα και να καλλιεργήσουμε στάσεις σεβασμού, ευθύνης και αγάπης προς όλα τα έμβια όντα. Στόχος αυτής της ημέρας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά και τους ενήλικες σχετικά με τη σημασία της προστασίας των ζώων, είτε πρόκειται για κατοικίδια, είτε για αδέσποτα, είτε για ζώα της άγριας φύσης.

Stigmiotypo othonhs 2025 04 04 095148  Stigmiotypo othonhs 2025 04 04 095044

Η φιλοζωία δεν περιορίζεται μόνο στη φροντίδα ενός ζώου στο σπίτι. Είναι μια βαθιά ανθρώπινη αξία που μαθαίνει στα παιδιά να σέβονται τη ζωή σε όλες της τις μορφές, να δείχνουν ενσυναίσθηση, καλοσύνη και να αναλαμβάνουν ευθύνες. Μέσα από τη φιλοζωία, τα παιδιά διδάσκονται τη σημασία της φροντίδας, της συνεργασίας και της αγάπης χωρίς όρους.

Η εκπαίδευση στη φιλοζωία είναι σημαντικό μέρος της περιβαλλοντικής και ηθικής αγωγής. Καλλιεργεί την ευαισθησία απέναντι στη φύση και βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν ότι ο κόσμος δεν ανήκει μόνο στους ανθρώπους, αλλά μοιράζεται με όλα τα πλάσματα του πλανήτη.

Επιμέλεια άρθρου : Mαγκιώση Άννα

Μαθαίνω το επάγγελμα του ταχυδρόμου

Μιλώντας για τα επαγγέλματα τα παιδιά ειχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το επάγγελμα του ταχυδρόμου και να επισκεφτούν το ταχυδρομείο του χωριού.

Ο ταχυδρόμος 20240426 160808μας μίλησε για το επάγγελμά του και τι ακριβώς κάνει. Μάθαμε πως η αλληλογραφία είναι τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και τον τρόπο που μοιραζόντουσαν παλιά τα γράμματα και πως γινεται σήμερα και ότι η νεα τεχνολογία μας επιτρέπει πλεον να στέλνουμε τα μηνυματα μας πολύ πιο γρήγορα.

Γυρνώντας στην τάξη κάναμε σε μια εικονική γωνια ταχυδρομείου ,φτιάξαμε την τσάντα του ταχυδρόμου και το καπέλο του και τα παιδιά έφτιαξαν τη δικά τους γράμματα για να τα ταχυδρομήσουν κι επιδόθηκαν στο παιχνίδι.

Έπειτα αποφασίσαμε να στειλουμε τις Πασχαλινές μας ευχές  στους εταίρους μας στο εξωτερικό  και τα παιδιά αφού έφτιαξαν όμορφες κάρτες ,αγοράσαμε και κολλήσαμε γραμματόσημα τα έδωσαν στον ταχυδρόμο για να τα στείλει .Και φυσικά πήραμε κι εμείς απάντηση  στο σχολείο μας και τα παιδιά το χάρηκαν ιδιαίτερα.

Επιμέλεια άρθρου: Mαγκιώση Άννα