Επίσκεψη Τροχαίας και αστυνομικών στο Νηπιαγωγείο μας!

Μία έκπληξη περίμενε τους μαθητές του Νηπιαγωγείου Ριζαριού ,όταν άντρες της Τροχαίας Τρικάλων επισκέφτηκαν το σχολείο μας Stigmiotypo othonhs 2025 04 03 210334,συνδέοντας τη δράση με τα επαγγέλματα και τις STEM καριέρες!
Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου Ριζαριού υποδεχτήκαμε με χαρά την ομάδα της τροχαίας Τρικάλων που ανέλαβε να ενημερώσει τα παιδιά σχετικά με την ασφάλειά τους στον δρόμο, μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο ,εικόνες και συζήτηση.Και βέβαια μας επισκέφτηκαν και μηχανές με τους οδηγολυς τους και τα παιδιά είχαν τη χαρά να ανεβούν στη μηχανή και να μιλήσουν απο τον ασύρματο.

Ευχαριστούμε θερμά τόσο το Τμήμα Τροχαίας Τρικάλων, όσο και το αστυνομικό Τμήμα για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση μας να επισκεφθούν το σχολείο μας και να μας μιλήσουν για το επάγγελμα του αστυνομικού και του τροχονόμου και να εξηγήσουν τα σήματα οδικής ασφάλειας, δίνοντας συμβουλές ορθής οδικής συμπεριφοράς.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στην Παρασκευή  28 Μαρτίου 2025 στο χώρο του Νηπιαγωγείου και ενθουσίασε τους μικρούς μας φίλους!

Επιμέλεια άρθρου: ‘Αννα Μαγκιώση

Παρουσίαση μιας “πράσινης πόλης “στους γονείς

STEM σε συνδυασμό με τους 17 παγκόσμιους βιώσιμους στόχους 

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Ριζαριού ετοίμασαν και παρουσίασαν τη μακετα της πράσινης πόλης στους γονείς τους .Μια εκδήλωση που Stigmiotypo othonhs 2025 04 07 023848ήταν συγχρόνως γιορτή για τον ερχομό της άνοιξης αν και αργησαμε να την κάνουμε νωρίτερα λόγω καιρού .

Η μακέτα ετοιμάστηκε εξ ολοκλήρου με αχρηστο υλικό και την επιμελήθηκαν τα ίδια τα παιδιά. Μιλώντας για την πράσινη πόλη τα παιδιά έμαθαν ότι αυτό σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής για μας και τον πλανήτη .Πρότειναν τοποθέτηση ηλιακών πλακών στις οροφές των σπιτιών ,χρήση ποδηλάτων κι όχι αυτοκινήτων ,πάρκα πολλά με λουλούδια και φυτά που θα ποτόζονται απο το νερό του βιολογικού καθαρισμού ,που ειναι πολύ κοντα στο μέρος που ειναι το σχολείο.

Τα παιδιά μαθαίνουν απο μικρά τι σημαινει πράσινη πόλη και πράσινη ενέργεια και γίνονται οι υπεύθυνοι ενεργοί πολίτες του αυριο,αρχίζοντας από αυτή την ηλικία ,κατανοώντας γιατι πρέπει να προστατευσουμε το περιβάλλον και κατ επέκταση τον πλανήτη μας .

Stigmiotypo othonhs 2025 04 07 023807  Stigmiotypo othonhs 2025 04 07 023902

Επιμέλεια άρθρου : Mαγκιώση Άννα

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη διεθνή κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας και συμπίπτει με την έναρξη του εαρινού ηλιοστασίου, δηλαδή την πρώτη μέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε με σκοπό να μας αφυπνίσει ως προς τη σημασία των δασών και την ανάγκη προστασίας τους.

Τα παιδιά γιόρτασαν την ημέρα αυτή ,έμαθαν για την σημασία των δέντρων στον πλανήτη μας και σε συνεργασία μεταξύ τους δημιούργησαν μια πολύ όμορφη αφίσα για την ημέρα αυτή. Λόγω δυνατής βροχής η προγραμματισμένη δεντοφύτευση αναβλήθηκε ,αλλά θα γίνει με την πρώτη ευκαιρία!

Stigmiotypo othonhs 10074Η προστασία και διαχείριση δασών και δασικών εκτάσεων, η  δασική ανάπτυξη, η εκτέλεση δασοτεχνικών έργων, οι δασικές χαρτογραφήσεις αποτελούν αντικείμενο των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας μας .

Προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν είναι οι αλλαγές χρήσεων γης, η υπερβόσκηση, η ερημοποίηση, οι δασικές πυρκαγιές, οι ασθένειες φυτών και ζώων, οι παράνομες υλοτομίες και το παράνομο κυνήγι. Οι Δασικές Υπηρεσίες επιχειρούν, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ως δημόσιοι λειτουργοί για την προστασία του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος.

Το 2012, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 21η Μαρτίου ως Διεθνή Ημέρα Δασών (IDF). Η ημέρα αυτή αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των δασών και την προώθηση δράσεων για την προστασία και αειφόρο διαχείρισή τους

Ο κάθε πολίτης μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος στη δασική υπηρεσία του τόπου του!

Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα

Δημιουργία Αφίσας γιια την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2025!

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2025  ,τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Ριζαριού φτιάχνουν μια όμορφη αφίσα .Το θέμα της : “Πως θα έμοιαζε η γη μας χωρίς FotoJetνερό ” .Με  αφορμή την ημέρα αυτή μλάμε για το νερό ,ένα απο τα πολυτιμώτερα αγαθά στον πλανήτη μας  και τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε νερό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου από το 1993, αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία του ΟΗΕ με στόχο την ανάδειξη της σημασίας του γλυκού νερού και της ανάγκης προστασίας των υδάτινων πόρων.

Σήμερα, 2.2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, γεγονός που καθιστά την παγκόσμια κρίση νερού μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας.  Ένας από τους κύριους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού είναι η υποστήριξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 6 (SDG 6): καθαρό νερό και υγιεινή διαχείριση υδάτων (αποχέτευση) για όλους έως το 2030.

Κι επειδή οι συμπεριφορές χτίζονται στο Νηπιαγωγείο μαθαίνουμε στα παιδιά τη σωστή διαχείριση του νερού  και την προστασία του απο διάφορες αιτίες  ρύπανσης.

Επιμέλεια άρθρου: Mαγκιώση Άννα

 

Συμμετοχή στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης 2025

Το Νηπιαγωγείο μας έδωσε το παρόν με την ενεργή συμμετοχή του στην  Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης  που διοργανωθηκε από την Stigmiotypo othonhς 9836Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Τρικάλων σε συνεργασία με το Συμβούλιο Νέων του Δήμου Τρικκαίων και τον Δήμο Τρικκαίων,παρουσιάζοντας ένα ποίημα και δημιουργίες απο ανακυκλώσιμα υλικά την Τρίτη 18 Μαρτίου 2025, στην Πλατεία ΟΤΕ, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων για την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης.
Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κατέκλυσαν την πλατεία, παρουσιάζοντας εντυπωσιακές δημιουργίες κατασκευασμένες από ανακυκλώσιμα υλικά. Η φαντασία και η δημιουργικότητα των μαθητών ήταν εμφανείς σε κάθε έκθεμα, αναδεικνύοντας την αξία της ανακύκλωσης ως πηγή έμπνευσης. Παράλληλα, οι μικροί μαθητές ενθουσίασαν το κοινό με θεατρικά δρώμενα, τραγούδια και ποιήματα, όλα εστιασμένα στο θεματικό άξονα της ανακύκλωσης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Επιπλέον, η Ομάδα Εικαστικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων προσέφερε ένα ξεχωριστό εργαστήριο χειροτεχνίας με αργαλειό, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη δημιουργική πλευρά της ανακύκλωσης υφάσματος και να κατασκευάσουν μοναδικά έργα τέχνης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό: ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, κ. Χρήστος Τρικάλης, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους και τονίζοντας τη σημασία της διοργάνωσης για την ανάδειξη της ανακύκλωσης ως αναπόσπαστο κομμάτι ενός βιώσιμου μέλλοντος και ευχήθηκε μια ημέρα γεμάτη δημιουργικότητα και μάθηση.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Νίκος Σακκάς, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι κ. Μιχάλης Λάππας, κ. Δημήτρης Παζαϊτης και κα. Σοφία Αλεστά, εξέφρασαν τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία και συνεχάρησαν τους διοργανωτές και τους μαθητές για την ενεργή συμμετοχή τους.
Η Υπεύθυνη Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, κα. Χριστιάννα Γιώτη, η δασκάλα της ομάδας Εικαστικών, κα. Μανούσα Κωνσταντινίδου, και ο εκπρόσωπος της ΦοΔΣΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος, επίσης απηύθυναν χαιρετισμούς, υπογραμμίζοντας την κοινή προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος.
Stigmiotypo othonhς 9841   20250318 101852
Στις δράσεις συμμετείχαν οι παρακάτω σχολικές μονάδες: 3ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων, Νηπιαγωγείο Ριζαριού, Νηπιαγωγείο Αγ. Κωνσταντίνου, Νηπιαγωγείο Γριζάνου, Νηπιαγωγείο Πύλης, 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 1ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 1ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 3ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 6ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 5ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 12ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 20ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 24ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 33ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 35ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 5o Νηπιαγωγείο Τρικάλων και 7ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων.
Η σημερινή εκδήλωση αποτέλεσε μια ακόμη επιτυχημένη δράση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, αναδεικνύοντας τη δημιουργικότητα των μαθητών και την ευαισθησία τους σε θέματα περιβάλλοντος, καθώς και την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων φορέων.

Επιμέλεια άρθρου: Μαγκιώση Άννα

Παρακολούθηση σεμιναρίου με θέμα « Η φιλοζωία στις Δράσεις Ενεργού Πολίτη»

Συμμετοχή και παρακολούθηση ενός  εξαιρετικού, εξ αποστάσεως, σεμιναρίου  που διοργανώθηκε από την Ομάδα Παιδείας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Webinar filozoiaςΠεριβαλλοντικής Ομοσπονδίας, την Τρίτη 18 Μαρτίου 2025, 18.00-20.30 με θέμα «Η φιλοζωία στις Δράσεις Ενεργού Πολίτη».
Προσκεκλημένος ομιλητής ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, Σύμβουλος Β’ Συντονιστής Μονάδας Εκπαιδευτικής Καινοτομίας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής με θέμα εισήγησης «Η βιοφιλία στο Πρόγραμμα Σπουδών Δράσεις Ενεργού Πολίτη». Ο κ. Χριστοδούλου παρουσίασε με πολύ εμπεριστατωμένο τρόπο τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια η Ομάδα Εργασίας Φιλοζωίας του ΙΕΠ, προκειμένου να υποστηρίξει την εισαγωγή της φιλοζωίας στα σχολεία, τόσο με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Δράσεις Ενεργού Πολίτη, όσο και με την εισαγωγή άλλων καινοτομιών, όπως η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας και η Ημερίδα για τη Φιλοζωία στα σχολεία. Αναφέρθηκε επίσης στη βιοφιλία, τη βαθιά σχέση που έχουν οι άνθρωποι με τη φύση και τόνισε τον ρόλο των ζώων στη σχέση αυτή.
Εισηγητές, επίσης, ήταν τα μέλη της Ομάδας Παιδείας της ΠΦΠΟ, Χριστίνα Νομικού με θέμα εισήγησης «Η φιλοζωία στις Δράσεις Ενεργού Πολίτη-Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» και ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης με θέμα «Η φιλοζωία στις Δράσεις Ενεργού Πολίτη-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» που εξήγησαν πώς εφαρμόζεται το νέο πρόγραμμα σπουδών στα σχολεία και έδωσαν παραδείγματα εφαρμογής, εστιάζοντας στην υλοποίηση φιλοζωικών δράσεων.
Το σεμινάριο χαιρέτησε η πρόεδρος της ΠΦΠΟ κ. Άννα Τοσούνογλου και αναφέρθηκε στις ποικίλες δράσεις της ομοσπονδίας.
Οι 170 εκπαιδευτικοί και μέλη φιλοζωικών σωματείων, από όλη την Ελλάδα, που παρακολούθησαν το σεμινάριο επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Υπήρξαν αρκετές ερωτήσεις, τοποθετήσεις και επαινετικά σχόλια. Όπως σε όλα τα σεμινάρια της ομάδας παιδείας ήταν εμφανές το γνήσιο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για την εξασφάλιση της ευζωίας των ζώων και της καλλιέργειας φιλοζωικών αρχών και αξιών στους μαθητές και τις μαθήτριές τους.
Επιμέλεια άρθρου: Μαγκιώση Άννα

Ομορφαίνουμε την αυλή μας φυτεύοντας λουλούδια !

Φύτευση Λουλουδιών την Άνοιξη – Μια Ευκαιρία για Μάθηση και Δημιουργία

Stigmiotypo othonhs 615Η άνοιξη είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε λουλούδια, αφού η φύση ξυπνά και όλα γύρω μας αρχίζουν να ανθίζουν. Η γη είναι πιο ζεστή, οι μέρες μεγαλώνουν και τα φυτά έχουν τις ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν.

Η φύτευση λουλουδιών αυτή την εποχή δεν είναι μόνο μια όμορφη δραστηριότητα, αλλά και μια πολύτιμη εμπειρία για τα παιδιά. Μέσα από τη διαδικασία της φύτευσης, τα παιδιά:

Μαθαίνουν να φροντίζουν τη φύση ,αναπτύσσουν υπευθυνότητα, εξασκούν την παρατηρητικότητα τους ,καλλιεργούν τη  δημιουργικότητα και αισθητική τους κι έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον, μαθαίνοντας την αξία της γης, της βιοποικιλότητας και της οικολογικής ισορροπίας.

Επιπλέον, η ενασχόληση με τη φύτευση βοηθά τα παιδιά να χαλαρώσουν, να απολαύσουν τον χρόνο στην ύπαιθρο και να αποκτήσουν μια θετική σχέση με τη φύση. Η φύτευση λουλουδιών είναι μια απλή, όμορφη και δημιουργική δραστηριότητα που ενώνει μικρούς και μεγάλους με τη γη και την άνοιξη. Τα παιδιά φύτεψαν λουλούδια ,λέρωσαν τα χεράκια τους με χώμα και πότισαν τα νέα μας φυτά ,αφού όπως μάθαμε για να μεγαλώσουν χρειάζονται νεράκι ,αέρα και ήλιο εκτός από το χώμα όπου θα ριζώσουν. Και προσθέσαμε και χώμα από την κομποστοποίηση μας για να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε υγιή φυτά.

Επιμέλεια άρθρου : Mαγκιώση Άννα

Μαθαίνοντας για τη σημασία των Σκουληκιών στο Έδαφος

Μαθήματα μελέτη περιβάλλοντος και βιολογίας στο Νηπιαγωγείο.

20250305 151941Τα σκουλήκια του εδάφους, και ιδιαίτερα οι γαιοσκώληκες, παίζουν έναν θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εδάφους και την υποστήριξη της ζωής στη Γη. Αυτά τα μικρά αλλά ισχυρά πλάσματα συμβάλλουν στη βελτίωση της δομής του εδάφους, στην ανακύκλωση θρεπτικών συστατικών και στη διατήρηση της γονιμότητάς του.

Καθώς η άνοιξη έφτασε και ο καιρός επιτρέπει τις δραστηριότητες έξω στην αυλή κι αφού πρώτα είδαμε κάποια βίντεο σχετικά με τα σκουληκάκια ,ασχοληθήκαμε με το να ανακαλύψουμε τους μικρούς μας “μηχανικούς του εδάφους”και πρώτα ξεκινήσαμε απο τον κομποστοποιητή μας και μετα ανατρέξαμε στο σκάψιμο του χωματος της αυλής μας και κυρίως γυρω απο τα δέντρα.Και βρήκαμε αρκετά.

Δραστηριότητα: Κατασκευή “σκουληκόσπιτου”

  • Γεμίσαμε ένα διαφανές δοχείο με στρώματα χώματος, άμμου και οργανικών υπολειμμάτων.
  • Τοποθετήμε σκουλήκια και τα παρατηρούμε καθημερινά.
  • Καταγράψαμε αλλαγές.

Μάθαμε λοιπόν ότι βοηθούν στα εξής : 

1. Στη βελτίωση της δομής του εδάφους
Οι γαιοσκώληκες σκάβουν σήραγγες στο έδαφος, δημιουργώντας φυσικούς διαύλους που διευκολύνουν τον αερισμό και τη διείσδυση του νερού. Αυτό επιτρέπει στις ρίζες των φυτών να αναπτύσσονται πιο εύκολα και μειώνει τον κίνδυνο διάβρωσης.

2. Στην ανακύκλωση οργανικής ύλης
Τρέφονται με οργανικά υπολείμματα, όπως φύλλα και ρίζες που αποσυντίθενται, μετατρέποντάς τα σε πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα. Τα περιττώματά τους, είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ανάπτυξη των φυτών.

3. Στην βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους
Με τη δραστηριότητά τους, τα σκουλήκια βοηθούν στη διατήρηση ενός εύφορου και υγιούς εδάφους. Τα θρεπτικά συστατικά που επεξεργάζονται καθίστανται πιο διαθέσιμα στα φυτά, συμβάλλοντας στην παραγωγικότητα των καλλιεργειών και τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων.

4. Στην ρύθμιση μικροοργανισμών στο έδαφος
Τα σκουλήκια υποστηρίζουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων και μυκήτων, τα οποία διασπούν οργανικές ουσίες και ενισχύουν τη βιοποικιλότητα του εδάφους και εξασφαλίζουν τη γονιμότητα και τη βιωσιμότητα των αγροτικών και φυσικών οικοσυστημάτων.

20250305 151859 20250305 152034

Η προστασία τους και η προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του εδάφους και της παραγωγικότητας του περιβάλλοντος μας.

Και τα μαθήματα συνεχίζονται…

Επιμέλεια άρθρου : Mαγκιώση Άννα

Μαθαίνοντας για την καφέ αρκούδα .

Κατασκευή βιότοπου Καφέ αρκούδας με άχρηστο υλικό (ατομική κατασκευή ) με αφορμή τον ερχομό της άνοιξης και το ξύπνημα των αρκούδων.
Biotopos arkoydasΘα χρειαστούμε ένα κουτί για τη βάση , ρολά χαρτιού υγειας η κουζίνας που θα κόψουμε στη μέση και φυσικό υλικό (ξερά φύλλα ,καρπούς,χορτάρι) .Το κουτι το χρησιμοποιούμε για βάση του βιότοπου. Αφού βάψουμε καφέ όλα τα ρολά ,κάνουμε με αυτά αρκουδάκια και δέντρα και τα τοποθετούμε στο χάρτινο κουτί. Διακοσμούμε με το χορτάρι και τους καρπούς η ότι άλλο θέλουμε τη δημιουργία μας . Κάθε παιδί αναλαμβάνει να μας εξηγήσει πως έκανε τον βιότοπό του και τι έμαθε για την Καφέ αρκούδα .
Τα παιδιά μαθαίνουν για την Καφέ αρκούδα μέσα από το βαλιτσάκι με το υλικό που προμηθευτήκαμε από το Κεντρο Περιβάλλοντος Καλαμπάκας κατόπιν συνεργασίας για το συγκεκριμένο θέμα .
Η καφέ αρκούδα είναι ένα σπάνιο και όμορφο ζώο που ζει στα δάση μας. Είναι μέρος της φύσης και βοηθά να διατηρείται η ισορροπία στο περιβάλλον. Όταν προστατεύουμε την αρκούδα, προστατεύουμε και το δάσος – και το δάσος μάς δίνει καθαρό αέρα και ζωή.Δυστυχώς, πολλές φορές η καφέ αρκούδα κινδυνεύει από ανθρώπινες πράξεις. Κάποιοι καταστρέφουν τα δάση όπου ζει ή την ενοχλούν. Αν δεν την φροντίσουμε, μπορεί κάποια μέρα να εξαφανιστεί.
Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε! Μαθαίνοντας για την αρκούδα, μιλώντας στους άλλους και φροντίζοντας το περιβάλλον μας!

Επιμέλεια άρθρου: Μαγκιώση Άννα

Νέα δεντροφύτευση στο Νηπιαγωγείο Ριζαριού

Fyteysh neon dentron 1Δύο νέα δεντράκια έρχονται να προστεθούν στην πλούσια συλλογή δέντων στο σχολείο μας . Δύο Ευαγγελισμοί ,δεντάκια που ανθίζουν πάντα τις ημέρες του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου μας και στολίζονται με όμορφα κίτρινα ανθάκια.

Η δεντροφύτευση έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων ,που επίσης μας προμήθευσε χώμα για να γεμίσουμε κάποιες άδειες ρόδες αυτοκινήτων που θα μετατραπούν σε παρτέρια. Τα παιδιά βοήθησαν με τον τρόπο τους στη φύτευση λουλουδιών και δέντρων ,τα έριξαν νεράκι και δημιουργήσαμε ομάδες υπεύθυνων φροντίδας που αλλάζει κάθε εβδομάδα,μαθαίνοντας να είναι υπευθυνα άτομα .

Η δεντροφύτευση είναι μια πράξη αγάπης για τη Γη. Τα δέντρα καθαρίζουν τον αέρα, προσφέρουν οξυγόνο, συγκρατούν το έδαφος, προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και βοηθούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.bbc37c95 cca2 472e 9243 5d76cc3bf57b  f3e666b7 2e8e 460a 9233 e0df36df9511

Παρέχουν σκιά, δροσιά και ομορφαίνουν το περιβάλλον. Με κάθε δέντρο που φυτεύουμε, χτίζουμε έναν πιο υγιή και βιώσιμο πλανήτη για όλους.

Επιμέλεια άρθρου: Mαγκιώση Άννα