Μια αμυγδαλιά στην τάξη μας !

collage almont tree 2Η αμυγδαλιά είναι ένα θέμα που αγαπούν τα παιδιά .Αφού μιλήσαμε για την αμυγδαλιά σαν δέντρο και γευτήκαμε τους καρπούς της χρησιμοποιώντας άχρηστο και φυσικό υλικό ,με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών ,το κάθε παιδί έφτιαξε τη δική του αμυγδαλιά .

Υλικά που χρησιμοποιήσαμε
Ποπ κορν για τα άνθη της αμυγδαλιάς
Μικρά μπουκαλάκια από γιαλί (άχρηστο υλικό)
Κλαδιά φυσικά
Χρωματιστό γκοφρέ σε λωρίδες (τα χρώματα τα επιλέγουν τα παιδιά )
Nερό

Γεμίζουμε τα μπουκαλάκια με νερό και μέσα βαζουμε τη λωρίδα από το χρώμα που επιλέγει  καθε παιδι. Αφου χρωματιστεί το νερό ,αφαιρούμε τη λωρίδα.
Βαζουμε στο χρωματισμένο νερό το κλαδί του δέντρου και κολλάμε πάνω στο κλαδί το ποπ κορν δημιουργώντας έτσι μια όμορφη αμυγδαλιά.

Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα

Βεβαίωση για το Νηπιαγωγείου μας ως υποστηρικτή του ασφαλούς διαδικτύου 2025

Με χαρά παραλάβαμε τη βεβαίωση για το Νηπιαγωγείου μας ως υποστηρικτή του ασφαλούς διαδικτύου 2025.

Και φυσικά πήραμε και τη βεβαίωση συμμετοχής μας στις εκδηλώσεις  για το Ασφαλές Διαδίκτυο 2025.

Στιγμιότυπο οθόνης 9822  Στιγμιότυπο οθόνης 9810

Σε έναν κόσμο όπου το διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, η ασφάλεια στον ψηφιακό χώρο είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Ως Υποστηρικτές του Ασφαλούς Διαδικτύου 2025  έχουμε καθήκον να προωθούμε την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του διαδικτύου, ενισχύοντας την ενημέρωση και την προστασία όλων, ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων.

Ο ρόλος του υποστηρικτή περιλαμβάνει την ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα όπως η προστασία προσωπικών δεδομένων, η αντιμετώπιση του κυβερνοεκφοβισμού και η ανάπτυξη κριτικής σκέψης για την αξιολόγηση των πληροφοριών στο διαδίκτυο. Μέσα από δράσεις εκπαίδευσης, συνεργασίας και ενημέρωσης, συμβάλλει στη δημιουργία ενός ψηφιακού κόσμου όπου η ασφάλεια, ο σεβασμός και η υπευθυνότητα αποτελούν προτεραιότητα.

Με τη συμμετοχή όλων μας, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα διαδίκτυο πιο ασφαλές, πιο αξιόπιστο και πιο θετικό για όλους!

Επιμέλεια άρθρου : Mαγκιώση Άννα

Σαλάτα με άγρια χόρτα απο την αυλή του σχολείου μας .

Ενα ακόμη μάθημα  βιοοικονομίας στο Νηπιαγωγείο μας !

Salad with wild vegetablesΤην τιμητική τους είχαν σήμερα τα άγρια χόρτα της αυλής του σχολείου μας . Αφού παρατηρήσαμε και φωτογραφίσαμε καποια από αυτά αναζητήσαμε πληροφορίες για το όνομά τους και αν τρώγονται.

Αναγνωρίζοντας τα βρώσιμα άγρια χόρτα τα παιδιά μάζεψαν πικροράδικα και ζόχια κι αφού τα πλύναμε και τα βράσαμε ,είπαμε να τα δοκιμάσουμε ρίχνοντας λίγο λεμονάκι!Και ήταν καταπληκτικά !

Η φύση μας χαρίζει απλόχερα όλα όσα χρειαζόμαστε για να ζούμε: καθαρό αέρα, νερό, τροφή, υλικά για καταφύγιο και τόσες άλλες πολύτιμες πηγές. Είναι ένας θησαυρός που δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο. Αν θέλουμε να συνεχίσει να μας προσφέρει τα αγαθά της, πρέπει να τη φροντίζουμε, να την προστατεύουμε από τη ρύπανση και την καταστροφή, και να μαθαίνουμε να ζούμε σε αρμονία με αυτήν. Η φύση είναι το σπίτι μας και η ευθύνη για τη διατήρησή της ανήκει σε όλους μας!

Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα

4o

Μαγειρεύοντας μια φθινοπωρινή συνταγή!

Σε μικρούς μάγειρες  μεταμορφώθηκαν σήμερα τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας .

Με τη βοήθεια τριων μαμάδων αποφασίσαμε να μαγειρέψουμε στο σχολείο μας μια παραδοσιακή  φθινοπωρινή συνταγή .

ΤουρλούΤα υλικά τα μαζέψαμε απο τον κήπο μας  κι αυτό είχε  περισσότερη αξία !

2 κρεμμύδια,
ψιλοκομμένες 2 μεγάλες πατάτες,
κομμένα σε κομμάτια κατάλληλα για φούρνο 4 μέτρια κολοκυθάκια,
κομμένα σε μεγάλες ροδέλες 2 μέτριες μελιτζάνες,
κομμένες σε ροδέλες 2 μέτριες ντομάτες,
χοντροκομμένο Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
1 ποτήρι λάδι κρασιού

Ώρα για μαγείρεμα!
Τα παιδιά ψιλοκόβουν  όλα τα υλικά. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι και ρίχνουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε  το χυμό ντομάτας
αν θέλουμε τη σάλτσα πιο πηχτή. Τα αφήνουμε να βράσουν στην κατσαρόλα για 20 λεπτά περίπου και το φαγητό είναι έτοιμο. Μπορούμε να προσθέσουμε και κόκκινες πιπεριές χοντροκομμένες τις οποίες προσθέτετε μαζί με τις μελιτζάνες και τις ντομάτες και βγάζει πραγματικά τη γεύση!

Eπιμέλεια άρθρου : Mαγκιώση Άννα

 

Κατασκευή αρχαίων αμφορέων με πηλό

Ανακαλύπτοντας την αρχαία ελληνική κεραμική.

Στα πλαίσια των πολιτιστικών δράσεων του σχολείου μας ,τα παιδιά δημιουργησαν όμορφους αμφορείς απο πηλό .Μετα τα έβαψαν με τέμπερες  ,κόλλησαν παραστασεις και τους τοποθετήσαμε στο μουσείο του σχολείου μας .

Μαθαίνουμε για τα είδη (μελανόμορφοι και ερυθρόμορφοι αμφορείς ) και τη χρησιμότητα τους ( Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τους αμφορείς για αποθήκευση λαδιού, κρασιού, δημητριακών).

Ήταν μεγάλα πήλινα δοχεία με δύο λαβές, σχεδιασμένα για να μεταφέρουν και να αποθηκεύουν υγρά και στερεά προϊόντα.

FotoJet 8 FotoJet 7

Οι αμφορείς ήταν έργα τέχνης, διακοσμημένοι με μαύρες ή κόκκινες μορφές που απεικόνιζαν καθημερινή ζωή, θεούς, ήρωες και μύθους.
Σήμερα, οι αμφορείς βοηθούν τους αρχαιολόγους να μάθουν περισσότερα για τον πολιτισμό, το εμπόριο και τη ζωή των αρχαίων Ελλήνων και τους συναντάμε κυρίως σε μουσεία .

Οι Αμφορείς ως «Μηνύματα» του Παρελθόντος

FotoJet 6 FotoJet 5

Οι αμφορείς γενικά ήταν από τα πιο σημαντικά κεραμικά αγγεία στην αρχαία Ελλάδα, με πολλές χρήσεις στην καθημερινή ζωή και τχ χρησιμοποιούσαν και σαν βραβεία.Για παραδειγμα στους Παναθηναϊκούς Αγώνες , οι νικητές λάμβαναν μεγάλους αμφορείς γεμάτους λάδι ως έπαθλο.

Στο τέλος του μαθήματος οι κεραμοποιοί μας έλαβαν και το πιστοποιητικό τους !

Επιμέλει άρθρου : Μαγκιώση Άννα

Η θάλασσα που θέλω να έχω !

Ocean literasyΣτα πλαίσια του μαθησιακού σεναρίου μας “Η Θάλασσα που θέλω να έχω “ τα παιδιά έφτιαξαν με χαρτί γκοφρέ μια θάλασσα μέσα στην τάξη μας και τη διακόσμησαν με βαρκες ,ψαράκια,γοργόνες  και χελώνες που έφτιαξαν απο χαρτί και πλαστελίνη ,με αληθινά κοχύλια αλλα και… σκουπίδια. Αφού μιλήσαμε για την ρύπανση των θαλασών τα παιδια αποφασίζουν να ¨καθαρίσουν ¨ τη θαλασσα πρώτα απο τα σκοπίδια  και μετά να ψαρέψουν  ψαράκια από  την καθαρή θάλασσα.

Η Πλαστική Ρύπανση της Θάλασσας: Μια Μεγάλη Πρόκληση για το Περιβάλλον

Η πλαστική ρύπανση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τους ωκεανούς και τις θάλασσες του πλανήτη μας. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν στα θαλάσσια οικοσυστήματα, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία, τον τουρισμό και, τελικά, την ανθρώπινη υγεία.

Αίτια της Πλαστικής Ρύπανσης

Η ρύπανση των θαλασσών από πλαστικά οφείλεται κυρίως:

  • Στη λανθασμένη απόρριψη απορριμμάτων από ανθρώπινες δραστηριότητες.
  • Στη χρήση πλαστικών μίας χρήσης, όπως σακούλες, καλαμάκια και μπουκάλια.
  • Στη μη σωστή διαχείριση αποβλήτων και την έλλειψη συστημάτων ανακύκλωσης.
  • Στις βιομηχανικές δραστηριότητες και την ανεξέλεγκτη ρύπανση από εργοστάσια.

Οι Επιπτώσεις της Πλαστικής Ρύπανσης

Η παρουσία πλαστικών στις θάλασσες έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον:

  • Θάνατος Θαλάσσιων Οργανισμών: Πολλά ψάρια, θαλάσσιες χελώνες και πουλιά καταπίνουν πλαστικά ή παγιδεύονται σε αυτά.
  • Μικροπλαστικά και Ανθρώπινη Υγεία: Τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, επηρεάζοντας τόσο τη θαλάσσια ζωή όσο και τον άνθρωπο.
  • Αλλοίωση των Οικοσυστημάτων: Η ρύπανση αλλάζει τη φυσική ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, επηρεάζοντας τη βιοποικιλότητα.

Τρόποι Αντιμετώπισης

Για να περιοριστεί η πλαστική ρύπανση, είναι απαραίτητο να δράσουμε άμεσα:

  • Μείωση της χρήσης πλαστικών μίας χρήσης και προτίμηση σε εναλλακτικά, οικολογικά υλικά.
  • Ενίσχυση της ανακύκλωσης και σωστή διαχείριση των αποβλήτων.
  • Καθαρισμοί ακτών και θαλασσών με τη συμμετοχή εθελοντών και οργανώσεων.
  • Εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών για τις συνέπειες της πλαστικής ρύπανσης.

Η προστασία των θαλασσών είναι ευθύνη όλων μας. Μικρές καθημερινές αλλαγές μπορούν να συμβάλουν σε ένα πιο καθαρό και υγιές θαλάσσιο περιβάλλον.

Επιμέλεια άρθρου : Mαγκιώση ΄Αννα

Συμμετοχή στην Μαθητική εβδομάδα δράσης “edweek”

Το Νηπιαγωγείο Ριζαριού συμμετέχει και φέτος στη Μαθητική εβδομάδα δράσης που διοργανώνεται απο την edweek και τελει υπο την Στιγμιότυπο οθόνης 2025 02 25 221527αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας .

https://www.edweek.gr/mathitiki-ebdomada-drasis-apo-tin-oytopia-sta-biosima-oikotopia/

Με θεματικό άξονα 2 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, τον στόχο 15: Ζωή στη Στεριά και 13: Δράση για το Κλίμα, η φετινή μαθητική εκστρατεία εστιάζει στην σημαντικότητα της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων και φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει την σχολική κοινότητα πάνω στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του ανθρώπου με την φύση, στοχεύοντας σε μια ισορροπία για ένα βιώσιμο μέλλον. Να περάσουμε, δηλαδή, από την Ουτοπία σε βιώσιμα Οικο-Τοπία.

Η Μαθητική Εβδομάδα Δράσης συνεχίζει να κινητοποιεί την εκπαιδευτική κοινότητα για 21η χρόνια και αυτή τη φορά ενώνει τις φωνές μαθητών και μαθητριών από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, θέλοντας να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για την άρρηκτη σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ φύσης και ανθρώπου!

Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα

H συμμετοχή μας για την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου 2025.

Στιγμιότυπο οθόνης 9560Γιορτάζοντας την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου στο Νηπιαγωγείο μας και μαθαίνοντας πως να προστατεύουμε τον εαυτό μας τα παιδιά έφτιαξαν μια υπέροχη αφίσα και αφού συμπλήρωσαν την σχετική φόρμα την υποβάλαμε στο  :   https://saferinternet4kids.gr/sid/sid-2025/δηλώνοντας έμπρακτα ότι ασφαλώς και μας ενδιαφέρει η ασφαλεια στο διαδίκτυο.

Διαδίκτυο ασφαλώς ,αφου σεν μπορούμε να κανουμε αλλιώς !
Μαθαίνουμε να προστατευουμε τον εαυτό μας και να σεβόμαστε τους άλλους!

Στέλνουμε το ποίημα μας μέσα απο ένα ποίημα !

Στο ίντερνετ σαν παίζουμε, παρέα και γελάμε,
δινουμε πάντα προσοχή και κινδύνους προσπερνάμε!

Στο ίντερνετ μπορεί να μην είναι όλοι καλοί
και το λέμε στους μεγαλους αν κάτι μας στενοχωρει !

Αν κάτι μας φοβίσει, το λέμε στη στιγμή,
γιατί με ασφάλεια και γνώση, το ίντερνετ είναι γιορτή!

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου Safer Internet Day (SID)είναι μια ετήσια παγκόσμια εκδήλωση που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την αντιμετώπιση μεταξύ άλλων, θεμάτων όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η ψηφιακή ταυτότητα και η υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου. Ξεκίνησε το 2004 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας SafeBorders της ΕΕ, και αναλήφθηκε από το δίκτυο Insafe το 2005.

Σήμερα, η SID γιορτάζεται σε περισσότερες από 180 χώρες παγκοσμίως. Η SID διοργανώνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Better Internet for Kids (BIK) από το δίκτυο Insafe (που συντονίζεται από το European Schoolnet) και το INHOPE (Διεθνής Ένωση Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας Διαδικτύου), εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα

“Οι Θησαυροί της φύσης “

Στιγμιότυπο οθόνης 2025 03 15 120705Μαθαίνοντας για τα μανιτάρια ,ένα ν απο τουσ θησαυρούς που προσφέρει η φύση απλόχερα !

Με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων παρατήσησης ,κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου στη φύση τα παιδιά ανακάλυψαν μανιτάρια σε διάφορα σχήματα και χρώματα .

Επιστρέφοντας στην τάξη μιλήσαμε γι αυτά και μάθαμε περισσότερες πληροφορίες μέσω αναζήτησης στο διαδίκτυο και μάθαμε για τη διατροφική τους αξία και ότι δεν είναι όλα καταλληλα για φαγητό.

Στο τέλος αποφασίσαμε να κάνουμε μια πολύ όμορφη κατασκευή μανιταριού χρησιμοποιώντας άχρηστο υλικό (ρολό χαρτιού) ,που αφού το έβαψανμε άσπρο χρώμα και του εβαλαν σκεπή επίσης απο χαρτί ,το διακόσμησαν με λουλούδια και πασχαλίτσες και στολίσαμε τη γωνία χειροτεχνίας και κατασκευών στην τάξη μας.

Επίσκεψη σε πρατήριο υγρών καυσίμων

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Ριζαριού επισκέφτηκαν το πρατήριο υγρών καυσίμων του χωριού και πήραν συνέντευξη απο τον ιδιοκτήτη του ,που μας μίλησε για τη Stigmiotypo othonhs 10034δουλειά του και απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών .Η δράση συνδέθηκε και με STEM καριέρες αφού αυτή την εποχή μιλάμε για τα επαγγέλματα.

Ο βενζινοπώλης  εργάζεται σε πρατήριο υγρών καυσίμων και είναι υπεύθυνος για την πώληση βενζίνης, πετρελαίου και άλλων καυσίμων σε  όλους εμάς  (είτε θελουμε να βάλουμε βενζίνη στα αυτοκίνητά μας ,είτε να αγοράσουμε πετρέλαιο για να ζεσταθούμε τον χειμώνα η να κινησουμε γεωργικά μηχανήματα).Τα παιδιά βλέπουν επίσης τον τρόπο που μπορούμε να βάλουμε βενζίνη,μαθαίνουν για τις αντλίες και τι περιέχουν και τι άλλο μπορει να αγοράσει κάποιος απο ένα πρατήριο υγρών καυσίμων ( λάδια μηχανής ,αντιψυκτικό ,κ.λ.π.)

Αποχωρώντας  για το σχολείο μας παίρνουμε κι από έναν χυμό σαν δωράκι από τον ιδιοκτήτη του βενζινάδικου ,τον κ Γιάννη !

Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα