Λήξη του eTwinning project 2023-2024 “Τhe way to sustainability ”

stigmiotypo othonis 5728 removebg preview 2 0Ένα εξαιρετικό e Twinning έργο που υλοποιήθηκε από το Νηπιαγωγείο μας ως ιδρυτικό σχολείο, τη σχολική χρονιά 2023-2024 έφτασε στο τέλος του .Ένα έργο που το λατρέψαμε όλοι όσοι συμμετείχαμε και που διήρκησε από τον Φεβρουάριο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024 και το θέμα του ήταν περιβαλλοντικό, βασισμένο στους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα είναι προτεραιότητα όλων μας αν θέλουμε να ζούμε σε έναν πράσινο και υγιή πλανήτη και να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το έργο έχει προγραμματιστεί για μαθητές 3 έως 8 ετών και όλοι μαζί εργαστήκαμε με απλές δραστηριότητες, μεγάλης όμως σημασίας όπως δενδροφυτεία, κλιματική αλλαγή, 3R, λιγότερα σκουπίδια, βιωσιμότητα τροφίμων και υγιεινά τρόφιμα, δημιουργία σχολικού κήπου, ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα, πράσινη μεταφορά και πρόταση τρόπων για να διατηρήσουμε το περιβάλλον μας πιο καθαρό και πράσινο.

Ο κύριος στόχος αυτού του έργου ήταν να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής και να τα ευαισθητοποιήσουν ώστε να κατανοήσουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, μέσω των σχετικών επιλεγμένων δραστηριοτήτων που ταιριάζουν στους μικρούς μαθητές.

e Twinning corner  stigmiotypo othonis 5508

Η οικολογική βάση ήταν η ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα, να συγκρίνουμε το παρελθόν μας, να μοιραστούμε τις γνώσεις μας και να οικοδομήσουμε την εμπειρία. Με αυτό το έργο θέλαμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά των μαθητών, της οικογένειας και ορισμένων φορέων της τοπικής κοινότητας. Και προσπαθήσαμε όλοι μαζί ! Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας όσο είναι ακόμη καιρός.
Ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα είναι προτεραιότητα όλων μας αν θέλουμε να ζούμε σε έναν πράσινο και υγιή πλανήτη και να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διαφάνεια12  Διαφάνεια13

To έργο υλοποιήθηκε μεταξύ των χωρών Ελλάδας( ιδρυτικό σχολείο ,Λιθουανίας(συνιδρυτής) , Τυνησίας, Τουρκίας, Πορτογαλίας και Λετονίας.
Δείτε εδώ ένα δείγμα δραστηριοτήτων στο σχολείο μας στα πλαίσια του έργου!https://drive.google.com/file/d/1W14AhPHH0O5ZEdjSw_sV8i-tXuxx5DjX/view?usp=sharing

Το έργο αναπτύχθηκε σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος σπουδών του νηπιαγωγείου, βοηθώντας στην επίτευξη του κύριου στόχου του, που είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Τα συνεργαζόμενα σχολεία μετά από συνεργασία μεταξύ τους επέλεξαν τα κύρια θέματα που ήταν η προστασία του περιβάλλοντος, εύρεση λύσεων, σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, δημοκρατική συμμετοχή, κοινωνική ευαισθητοποίηση και ευθύνη, καινοτομία, δημιουργική σκέψη, πρωτοβουλία, ψηφιακός γραμματισμός και παιδεία στα μέσα Δώσαμε έμφαση στην ανάπτυξη του διαλόγου, στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και στην ευκαιρία για πρωτοβουλία και πρωτοβουλία. Οι δραστηριότητες ενσωματώθηκαν σε όλους τους τομείς του προγράμματος σπουδών του Νηπιαγωγείου, διασφαλίζοντας τη συνάφεια αυτής της συνεργασίας με το παιδί, ως κύριο πρόσωπο του έργου.

Διαφάνεια11  Διαφάνεια15

Κατά τη διάρκεια του έργου τα παιδιά πρότειναν τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος και καλύτερης ποιότητας ζωής, μοιράστηκαν τις ιδέες και την εργασία τους για  την κλιματική αλλαγή με παιδιά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες,φύτεψαν δέντρα και λουλούδια ,δημιούργησαν σχολικούς κήπους, πρότειναν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας   και ένιωσαν τη χαρά της δημιουργίας.Χρησιμοποιήσαμε το παιχνίδι ως μέσο για να μπορέσουν τα παιδιά να εξερευνήσουν το περιβάλλον και να αξιοποιήσουν την περιέργεια και τη δημιουργικότητά τους, με τον δικό τους ρυθμό και ρυθμό. Επιδιώξαμε επίσης, με την ενεργό συμμετοχή τους στις διάφορες δραστηριότητες του έργου, την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής τους συνείδησης, τη βελτίωση της κοινωνικοποίησης και των δεξιοτήτων τους μέσα από τη συμμετοχή τους σε ομαδικές εργασίες. Τα παιδιά έφτιαξαν όμορφες δημιουργίες και αύξησαν την καλλιτεχνική τους ευαισθησία. Ήρθαν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Συνεργάστηκαν μεταξύ τους στα πλαίσια της τάξης αλλά και εκτός αυτής, προωθώντας την εξωστρέφεια και έκαναν δράσεις σύμφωνα με τις πανανθρώπινες αξίες του 21ου αιώνα. Μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργικότητα, συνεργάστηκαν επίσης με παιδιά από άλλες χώρες και ενίσχυσαν την αυτοπεποίθησή τους. Εξέφρασαν ιδέες και συναισθήματα και ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της κοινωνικής ενσυναίσθησης. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά και με μεγάλη προθυμία σε όλο το έργο. Τι περισσότερο; Ήρθαν σε επαφή με γλώσσες άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πήραν μια μικρή γεύση από πολιτισμούς άλλων ευρωπαϊκών εθνών.

Διαφάνεια7 1 dcb27b2a 0b92 4684 8e98 3988bc382fc8

Το έργο θεωρούμε ότι συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος μεταξύ των μαθητών, των δασκάλων και των γονέων που, συμμετέχοντας ενεργά, συνειδητοποίησαν τη σημασία της συνεργασίας και της ανάπτυξης σχέσεων έξω από τα στενά όρια της σχολικής τάξης. Η μεγάλη παιδαγωγική αξία του έργου ήταν οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου μεταξύ των παιδιών !Μέσα από αυτό το έργο τα παιδιά ενίσχυσαν την αυτοπεποίθησή τους και έμαθαν να συνεργάζονται με παιδιά άλλων σχολείων, ανεξαρτήτως ηλικίας, αφού προστατεύουμε το περιβάλλον μας σε κλίμα απόλυτα φιλικό, συνεργατικό και πάνω απ’ όλα δημοκρατικό.

Όλα τα τελικά προϊόντα του έργου, που προέκυψαν μετά από συνεργασία όλων των εταίρων έχουν αναρτηθεί στη σελίδα του έργου στην νέα πλατφόρμα ESSEP όπως επίσης και μέσω των ιστολογίων των σχολείων και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης .

Επιμέλεια άρθρου : Άννα Μαγκιώση