Παγκόσμια εκπαίδευση κι ανάπτυξη παγκόσμιων έργων
Με θέμα την παγκόσμια εκπαιδευση και την ανάπτυξη παγκόσμιων έργων στα σχολεία που προωθούν τους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα 17/11/2023 και ώρα 18.00-20.30 μ.μ. online σεμινάριο του β’ κύκλου ενδοεπιμόρφωσης εκπαιδευτικών.
Εισηγήτρια του σεμιναρίου ηταν η κ. Μαγκιώση Άννα, βραβευμένη Global ambassador και Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Ριζαριού,το μοναδικό Νηπιαγωγείο της Παγκόσμιας
εκπαιδευτικής κοινότητας που κατέκτησε επάξια τον τίτλο του Global Silver School Label και το οποίο ειναι και ο φορέας διοργάνωσης των σεμιναρίων ενδοεπιμόρφωσης.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν 252 εκπαιδευτικοί Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας αλλά και Δευτεροβαθμιας εκπαίδευσης και ενημερώθηκαν για τους στόχους και τα οφέλη της παγκόσμιας εκπαίδευσης αλλά και για τον τρόπο συμμετοχής τους σε ένα παγκόσμιο έργο και τις υποχρεώσεις τους. Ακολούθησε προβολή ενδεικτικών δραστηριοτήτων του πολυβραβευμένου παγκόσμιου έργου ” Let’s make a better world “ και παρουσιάστηκαν καποια εργαλεία ιστού που εξυπηρετούν την ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων.
Η παγκόσμια εκπαίδευση ανοίγει το δρόμο για μια εκπαίδευση που δεν γνωρίζει γεωγραφικά σύνορα και δεν σταματά μόνο μέσα στους τοίχους ενός σχολείου. Ως εκπαιδευτικοί έχουμε καθήκον να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στην οικοδόμηση μιας παγκόσμιας συλλογικής συνείδησης για το μέλλον του πλανήτη και το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να μπορούν να ζουν με ειρήνη, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ισότητα.
Στόχος της παγκόσμιας εκπαίδευσης είναι η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των λαών και των εθνών και η μεταξύ τους συνεργασία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συμμετοχή σε συλλογικές παγκόσμιες δράσεις που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τα παγκόσμια προβλήματα και να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο! Γιατί τα προβλήματα των άλλων λαών επηρεάζουν και εμάς, ακόμα κι αν συμβαίνουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Μέσω της παγκόσμιας εκπαίδευσης και συμμετέχοντας σε παγκόσμιες συνεργασίες θέτουμε ως στόχους :
• τη συνολική, αρμονική και ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών.
• τον μετριασμό των κοινωνικών και πολιτισμικών διαφορών.
• την εξασφάλιση ίσων αφετηριών και ευκαιριών για το μέλλον
• την ευαισθητοποίηση και αλληλεγγύη για παγκόσμια θέματα
Με τη συμμετοχή μας σε παγκόσμια προγράμματα και μέσω της συνεργασίας και της ανταλλαγής απόψεων με παιδιά από άλλες χώρες, οι μαθητές θα κατανοήσουν καλύτερα ότι είναι μέρος ενός μεγαλύτερου κόσμου, μιας ευρύτερης παγκόσμιας συμμαχίας και αποδεχόμενοι την διαφορετικότητα των άλλων ανθρώπων θα μάθουν να συνυπάρχουν ειρηνικά!
Επιπλέον, η συμμετοχή μας σε εκπαιδευτικά προγράμματα και καινοτόμες δράσεις συμβάλλει στην ενίσχυση της επιστημονικής, κοινωνικής και πολιτιστικής διάστασης του εκπαιδευτικού έργου, στη βελτίωση του κλίματος και των σχέσεων στο σχολείο, καθώς και στο άνοιγμα του σχολείου σε κοινωνία.
Επιμέλεια άρθρου: ‘Αννα Μαγκιώση