Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Η 26η Σεπτεμβρίου είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών.

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει  στη δράση φτιάχνοντας μια όμορφη αφίσα με τη λέξη “ΚΑΛΗΜΕΡΑ” σε διάφορες γλώσσες!

Εurop LamgΓενικός στόχος της είναι η ενθάρρυνση και η διατήρηση της πλούσιας γλωσσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας της Ευρώπης.Επιδιώκει επίσης να διευρύνει το φάσμα των γλωσσών που μαθαίνουν οι άνθρωποι στη ζωή τους, με σκοπό να αναπτυχθούν οι γλωσσικές τους δεξιότητες και να ενισχυθεί η διαπολιτισμική κατανόηση.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι μια ευκαιρία για τον εορτασμό όλων των γλωσσών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτικών γλωσσών και των γλωσσών των μεταναστών.

Η Ημέρα αυτή είναι μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και γιορτάζεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών το 2001.Σε όλη την Ευρώπη, 700 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκπροσωπούνται από τα 46 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός ή εκτός σχολείου.

   Στιγμιότυπο οθόνης 2227

Το γεγονός αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη.

Οι γλώσσες αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές κουλτούρες και παραδόσεις που συνυπάρχουν στην ήπειρό μας. Κάποιες από τις περίπου 225 γλώσσες οι οποίες είναι γηγενείς γλώσσες της Ευρώπης, ομιλούνται από εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ άλλες, οι οποίες ομιλούνται μόνον από μια χούφτα ανθρώπους, δυστυχώς είναι γλώσσες υπό εξαφάνιση.Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2001 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Eπειιμέλεια άρθρου: Παπαγιάννη Αικατερίνη

Εθνική κι Ευρωπαϊκή e Twinning  ετικέτα  ποιότητας για ένα πολυβραβευμένο έργο!

Με μεγαλη μας χαρά πληροφορηθήκαμε την απονομή ετικέτας ποιότητας για το e Twinning έργο μας “Let’s make a better world: More green and clean!”σε εθνικό επίπεδο!
Στιγμιότυπο οθόνης 2159
Αν και ήρθε σε δυσκολες στιγμές με γέμισε χαρά και περηφάνεια ,σαν συγγραφέας και ιδρυτριά του! Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου Έλληνες και Ευρωπαίους που με εμπιστεύτηκαν σ αυτό το όμορφο ταξίδι και τα μικρά μου αγαπημένα αστεράκια!
Και τα σχόλια μας γεμίζουν περηφάνεια!
Congratulations! You have been awarded with a National Quality Label for your project “Let’s make a better world: More green and clean!”.
Υλοποιήσατε ένα πολύ ενδιαφέρον έργο με στόχο να δώσετε στους μαθητές σας τη δυνατότητα να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.
Έχετε σχεδιάσει πολύ εύστοχα το έργο σας και δημιουργήσατε πολλές ουσιαστικές συνεργατικές δραστηριότητες-παιχνίδια που οι μαθητές σας απόλαυσαν λαμβάνοντας ταυτόχρονα ουσιαστική γνώση .
Στα θετικά σημεία του έργου σας περιλαμβάνονται επίσης η αναφορά στον κώδικα δεοντολογίας, η σωστή διάχυση -αξιολόγηση, οι τηλεδιασκέψεις σας καθώς και τα ποιοτικά προϊόντα σας, που μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για πολλά σχολεία(thematic e books).Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, το έργο σας πληροί όλες τις προϋποθέσεις και σας απονέμεται η ετικέτα ποιότητας. Καλή συνέχεια στο δημιουργικό σας έργο.
Με εκτίμηση, η ΕΥΥ της δράσης eTwinning.
Ακολούθησε και η ευρωπαϊκή ετικέτα του έργου τον Δεκέμβριο 2023 και μας έκανε διπλα περήφανους!
Στιγμιότυπο οθόνης 3377
Και φυσικά συνεχίζουμε την εμπλοκή μας στη δράση  e Twinning  και για τη φετεινη χρονιά με νεα έργα!

Επιμέλεια άρθρου: ‘Αννα Μαγκιώση

Απονομή πιστοποιητικού ” ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ” στο Νηπιαγωγείο Ριζαριού

Με μεγάλη  χαρά  ενημερωθήκαμεμε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  ότι  απενεμηθηκε στο  σχολείο μας η πιστοποίηση του αειρόρου σχολείου !Στιγμιότυπο οθόνης 2199

Παραθέτουμε τη συγχαρητήρια επιστολή

Αειφόρο Σχολείο

Εγκεκριμένο από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.  Αρ. Πρωτ.: Φ1Α/ΕΠ/99273/105764/Δ7/01-09-2022

Προς

Αννα Μαγκιώση-Προϊσταμένη Νηπιαγωγείου Ριζαριού                                      4-09-2023

Αγαπητή προϊσταμένη, αγαπητές συνάδελφοι,

Θέλουμε ως Συντονιστική Επιτροπή και ως Παιδαγωγική Ομάδα του Αειφόρου Σχολείου να συγχαρούμε τη σχολική κοινότητα του σχολείου σας, για την εξαίρετη προσπάθεια προσανατολισμού του σχολείου προς την αειφορία.

Μελετώντας με προσοχή και ενδιαφέρον τα στοιχεία που  υποβάλλατε προς εκτίμηση για την πιστοποίησή σας ως  Αειφόρου Σχολείου, ανάμεσά τους και το δικό σας, θέλουμε  να σας συγχαρούμε όλους, μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και προϊσταμένη, για το πολύ σημαντικό έργο που πραγματοποιήσατε. Θέλουμε να δηλώσουμε εξ αρχής ότι το σχολείο σας επάξια λαμβάνει την πιστοποίησή του ως Αειφόρο Σχολείο.

Λίγο πιο αναλυτικά, έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:

AEOFORO ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΡΙΖΑΡΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 200μΣε ότι αφορά το Παιδαγωγικό Πεδίο, η δράση του σχολείου σας είναι αξιοσημείωτη. Ο αριθμός, η ποικιλία, η ποιότητα και η εμβέλεια των δράσεων στο πεδίο αυτό, σημαίνει ότι επιτυγχάνονται σε μεγάλο βαθμό οι μαθησιακοί στόχοι και τα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα. Η ποικιλία, ο αριθμός και οι ποιότητα  όλων των δράσεων που δηλώθηκαν στο  παιδαγωγικό πεδίο είναι πολύ εντυπωσιακά, άλλωστε, οι διαρκείς βραβεύσεις του σχολείου σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς το αποδεικνύουν, πέραν πάσης αμφιβολίας.

Οι κοινωνικές δράσεις είναι επίσης εξαιρετικές. Το σχολείο σας έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια και πραγματοποίησε ικανοποιητικό έργο στους περισσότερους δείκτες.

Όσον αφορά το περιβαλλοντικό πεδίο, υπάρχουν πάρα πολλές δράσεις, όλες πολύ επιτυχείς και περιεκτικές. Οι αισθητικές παρεμβάσεις σας είναι ικανοποιητικές και είμαστε βέβαιοι πως δίνουν χαρά στα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο σας.

Με όλη αυτή την εξαιρετική σε ποιότητα δράση, αλλά και με την επίσης πολύ καλή προσπάθεια που έγινε από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές/μαθήτριες του σχολείου σε όλο το φάσμα των δεικτών, προς τον στόχο της αειφορίας, με πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, αποφασίζουμε ότι επάξια λαμβάνετε την πιστοποίησή σας ως Αειφόρο Σχολείο.

Παρακαλούμε να μεταφέρετε σε όλη τη σχολική σας κοινότητα, τα θερμά μας συγχαρητήρια για την μεγάλη και εξαιρετική προσπάθεια και ιδιαίτερα στην προϊσταμένη που ενορχήστρωσε όλη αυτή την εξαιρετική πορεία προς την αειφορία. Το πιστοποιητικό  ισχύει για τρία χρόνια.

Ο Συντονιστής του Αειφόρου Σχολείου

Δρ Δημήτρης Καλαϊτζίδης

Δηλώνουμε υπερήφανοι για το νέο μας επίτευγμα που μας τιμά ιδιαίτερα!

Επιμέλεια άρθρου: ‘Αννα Μαγκιώση

 

 

Όρια στο χρόνο χρήσης διαδικτύου σε μικρά παιδιά

To διαδίκτυο είναι ένας υπέροχος κόσμος. Ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να το απολαμβάνουν με ασφάλεια.

Πόσο χρόνο να επιτρέπω στο παιδί μου να αφιερώνει στα κοινωνικά δίκτυα;

Στιγμιότυπο οθόνης 2198Συμβουλές προς τους γονείς με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον το κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης ιδιαίτερα μεταξύ των εφήβων. Μια από τις βασικές ανησυχίες των γονιών που πολλές φορές γίνεται και αιτία σύγκρουσης μέσα στο σπίτι είναι ο χρόνος που αφιερώνουν οι έφηβοι στα κοινωνικά δίκτυα.

Παρακολουθήστε σχετικό βίντεο εδώ : https://youtu.be/ck-XbCfVV2o?si=aKUOvZrsm_VC_K3a

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας από τους κυρίαρχους τρόπους για τους έφηβους να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους, να αναπτύξουν δεξιότητες ψηφιακής παιδείας και κοινωνικές δεξιότητες, να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, να τύχουν αποδοχής από τους συνομηλίκους τους, να ακολουθήσουν τις τελευταίες τάσεις, να εξερευνήσουν τον κόσμο κ.α.

Υπάρχει «σωστός» χρόνος οθόνης στα social media;

Αυτό εξαρτάται από τις πεποιθήσεις και τις συνήθειες της κάθε οικογένειας. Σημαντικό είναι ο χρόνος που αφιερώνουν οι έφηβοι μπροστά από μια οθόνη να είναι ισορροπημένος με άλλους τομείς της ζωής τους που δεν περιλαμβάνουν την τεχνολογία. Εάν ο χρόνος που αφιερώνουν στο διαδίκτυο αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά άλλες πτυχές της ζωής τους – όπως η σχολική εργασία, τα χόμπι, η άσκηση, ο οικογενειακός χρόνος ή ακόμα και ο ύπνος τους – τότε ίσως θα πρέπει να δείτε το θέμα πιο προσεκτικά και να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμμή βοηθείας Help-line.gr 2106007686 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου όπου εξειδικευμένου ψυχολόγοι μπορούν να σας δώσουν συμβουλές και κατευθύνσεις.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να διαχειριστεί τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να παραμείνει ασφαλές;

Aν συνειδητοποιήσετε ότι το παιδί σας αφιερώνει πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκινήστε μια συζήτηση μαζί του και εξηγήστε του πως σας κάνει αυτό να νιώθετε.  Η δημιουργία μια οικογενειακής συμφωνίας μπορεί να βοηθήσει στη θέσπιση ορίων και κανόνων μεταξύ σας.

Στιγμιότυπο οθόνης 2197 Στιγμιότυπο οθόνης 2196

Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του

Εάν το παιδί παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές στη διάθεση π.χ. είναι συχνά θυμωμένο, αναστατωμένο ή τρομαγμένο, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχει δει κάτι ενοχλητικό ή ανησυχητικό.

Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις χρόνου οθόνης

Εξοικειωθείτε με τους γονικούς ελέγχους που μπορούν να εφαρμοστούν στο Wi-Fi του σπιτιού σας και σε κάθε συσκευή του παιδιού σας. Να θυμάστε όμως ότι αυτή η προστασία παρέχεται μόνο εντός σπιτιού και δεν ισχύει στην περίπτωση που το παιδί συνδέεται σε άλλο δίκτυο (εκτός σπιτιού) ή με δεδομένα.

Να είστε ανοιχτοί στην επικοινωνία

Δώστε στο παιδί τη βεβαιότητα ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί το οτιδήποτε χωρίς να φοβάται ή να ντρέπεται. Διαβεβαιώστε το ότι εσείς είστε πάντα εκεί για να το βοηθήσετε και να το στηρίξετε σε ό,τι χρειαστεί.

Μάθετε για τα εργαλεία Block & Report

Οι ιστότοποι μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν σαφείς και προσβάσιμους χώρους για να μπορεί ο χρήστης να αναφέρει ακατάλληλη συμπεριφορά ή περιεχόμενο.  Βεβαιωθείτε ότι το παιδί γνωρίζει για αυτά τα εργαλεία και δείξτε του πως να τα χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί.

Γιατι η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε πιο  εύκολα καταστάσεις  αυτού του είδους!

Επιμέλεια άρθρου: ‘Αννα Μαγκιώση

Καλωσορίζοντας τη νέα σχολική χρονιά!

Και να που έφτασε η ώρα  που τα σχολεία άνοιξαν ξανά !

ΚΑΛΗ ΣΧ ΧΡ 1Σε λίγες ημέρες ξεκινάει επίσημα η νέα σχολική χρονιά και χιλιάδες παιδιά θα επιστρέψουν στην τάξη τους ,όμως είναι και κάποια άλλα που για πρώτη φορά θα περάσουν την πόρτα του Νηπιαγωγείου! Τα συναισθήματα που βιώνουν τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους για την ώρα αυτή είναι πολλά και διαφορετικά όμως με λίγη καλή θέληση και διάθεση για συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικού και γονέων τα πάντα ξεπερνιούνται! Σίγουρα για κάποια παιδιά η προσαρμογή τους σ αυτό το νέο περιβάλλον είναι πολύ πιο εύκολη από κάποια άλλα που δυσκολεύονται να συνηθίσουν αυτό το νέο περιβάλλον του σχολείου και προτιμούν τη ζεστή αγκαλιά της μαμάς τους, αλλά είναι ώρα να ανοίξουν τα φτερά τους και να μάθουν να …πετούν!
Το Νηπιαγωγείο είναι το πρώτο σχολείο που θα φοιτήσει το κάθε παιδί. Είναι ο πρώτος και σημαντικότερος σταθμός στην εξελικτική, εκπαιδευτική και ψυχοκινητική πορεία του κάθε ατόμου. Όλοι εμείς οι ενήλικες, εκπαιδευτικοί και γονείς πρέπει να έχουμε σαν προτεραιότητα όπου και αν βρίσκονται τα παιδιά να κάνουμε το κάθε τι για να είναι χαρούμενα κι ευτυχισμένα!

Ένα κατάλληλα διαμορφωμένο σχολικό περιβάλλον κι ένας εκπαιδευτικός που θα περιμένει το παιδί με χαμόγελο ,έτοιμος να του λύσει τις απορίες του ,να συζητήσει μαζί του ,να το εμψυχώσει και να το καθοδηγήσει είναι τα καταλληλότερα υλικά για να πετύχει η συνταγή μας και θα κάνει το παιδί σιγά σιγά να αγαπήσει το σχολείο! Γιατί το Νηπιαγωγείο είναι το δεύτερο σπίτι των παιδιών και πρέπει να είναι ένας χώρος γαλήνης και χαράς, που τους παρέχει ασφάλεια, ζεστασιά, ευκαιρίες για μάθηση κι εμπειρίες από την οικογενειακή και κοινωνική ζωή, απαραίτητες για τη ζωή τους.
Οι εμπειρίες και οι δεξιότητες που αποκτούν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στα νηπιαγωγεία σημαδεύουν όλη τη μετέπειτα ζωή τους και είναι θεμελιώδους σημασίας για την ομαλή ανάπτυξή τους σε μια υγιή και πλήρως αναπτυγμένη προσωπικότητα. Το Νηπιαγωγείο μέσα από τα προγράμματα που εφαρμόζει προάγει την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού. Θέτει στόχους, οριοθετεί συμπεριφορές ,διαμορφώνει χαρακτήρες. Μέσα από το πρόγραμμα ενός Νηπιαγωγείου καλλιεργούνται βασικές έννοιες και δεξιότητες που προάγουν την πρωτοβουλία, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, τη δημιουργικότητα, τον σεβασμό, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την αυτοεκτίμηση.
Γονείς εμπιστευθείτε και κάντε σύμμαχό σας τον εκπαιδευτικό του παιδιού σας. Η εμπειρία του μπορεί να αποβεί χρήσιμη σε διάφορες καταστάσεις και οι τυχόν υποδείξεις που θα κάνει δεν έχουν κακή πρόθεση . Συζητήστε τυχόν απορίες ή προβλήματα που έχουν σχέση με το παιδί σας και μέσα από τη συνεργασία αυτή σίγουρα θα βρεθεί η καλύτερη λύση.

Άλλωστε εμπιστεύεστε στα χέρια του ότι πολυτιμότερο έχετε : το ίδιο σας το παιδί!
Ήρθε λοιπόν η ώρα να ανοίξουμε το σχολείο μας και την αγκαλιά μας για όλους τους παλιούς και νέους μικρούς μας φίλους και μακάρι η νέα αυτή σχολική χρονιά να κυλήσει όμορφα και δημιουργικά!

Καλή αρχή σε όλους μας και καλή δύναμη!

Επιμέλεια άρθρου: ‘Αννα Μαγκιώση