Άρθρα ανά μήνα: Φεβρουάριος 2023
Πιστοποιητικό υιοθεσίας “MAKE A WISH” για το Νηπιαγωγείο Ριζαριού!
GLOBAL SCHOOL PLAY DAY!
GLOBAL SCHOOL PLAY DAY! 1st February 2023 #GSPD2023
Μια μέρα που τα παιδιά αυτοσχεδίασαν ,έπαιξαν όλη μέρα και το ευχαριστήθηκαν !
Γιατι μέσα απο το παιχνίδι ξεπηδάει η καλύτερη μάθηση!
Ας δώσουμε λοιπόν στα παιδιά κάθε μέρα ,όχι μόνο σήμερα ,την ευκαιρία για παιχνίδι στο σπίτι ,στο σχολείο ,παντού!
Επιμέλεια άρθρου : ΄Αννα Μαγκιώση
Διδάσκοντας τους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης .
Global project “Let’s make a better world” 2022-2023
To Νηπιαγωγείο Ριζαριού ενωνει τη φωνή του με εκατονταδες χιλιάδες παιδιά και αναλαμβάωει ενεργό δράση !Διδάσκουμε τους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης στους μαθητές μας για ένα καλύτερο αύριο ,για μια καλύτερη ζωή!
INTRODUCING THE GLOBAL GOALS to little children in 30 MINS to little children
17 global sustainable development goals for a better tomorrow, for a better life!
Συμμετέχουμε με δράσεις για την προστασία του περιβαλλοντος ,για την κλιματική αλλαγη ,την προσφορά βοήθειας σε συνανθρώπους μας ,την φροντίδα του σχολικού μας κήπου ,την καλλιέργεια ενσυναίσθησης και τη δεντροφύτευση!
Στόχοι για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs)
Οι Στόχοι για την Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι 17 στόχοι-προτεραιότητες που αφορούν έναν αριθμό σημαντικών ζητημάτων του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω: τερματισμός της ακραίας φτώχιας, ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, ίσες ευκαιρίες για όλους και προώθηση καλών πρακτικών στην κατανάλωση και την παραγωγή, η οποία θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πιο υγιούς και πιο καθαρού πλανήτη.
Προσφέρουμε βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη
Φροντίζουμε και προστατεύουμε το περιβάλλον
Μαθαίνουμε για την αποδοχή και τη διαφορετικότητα και ζωγραφίζουμε για την ειρήνη
Το 2015 , οι παγκόσμιοι ηγέτες ενέκριναν ομόφωνα την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Οι στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, και σε έναν υγιή πλανήτη. Είναι επίσης μια πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο καθήκον από το να επενδύσουμε στην ευημερία των νέων.
Επιμέλεια άρθρου : Άννα Μαγκιώση
Μαθαίνοντας τι είναι αλήθεια και τι ψέμα με τη βοήθεια της Αθηνάς και του @Παπάκη!
Ενημέρωση του κέντρου ασφαλούς διαδικτύου για μικρά παιδιά!
Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Ριζαριού δηλώνουν υποστηρικτές του ασφαλούς διαδικτύου και συμμετείχαν και φέτος στις δράσεις του #saferinternet4kids μαζι με τους εκπαιδευτικούς τους.
Η Αθηνά και ο @Παπάκης ενημέρωσαν τους μικρούς μαθητές του νηπιαγωγείου για το ότι ο,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα αληθινό.Μέσα από το παραμύθι ο @Παπάκης Ντετέκτιβ και μια διαδραστική παρουσίαση οι μικροί μαθητές ήρθαν σε επαφή με το φαινόμενο της παραπληροφόρησης και δοθηκε ιδιαίτερη έμφαση για το πως πρέπει να αντιδρούν στην περίπτωση που δουν κάτι στο διαδίκτυο το οποίο τους ανησυχήσει/αναστατώσει/τρομάξει.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Φερβουαρίου 2023 και ώρα 10.00 π.μ -11.00 π.μ και πραγματικά ενθουσίασε τους μικρούς μας μαθητές !Και φυσικά κέρδισαν το πιστοποιητικό τους !
Επιμέλεια άρθρου : ‘Αννα Μαγκιώση
Το Νηπιαγωγείο Ριζαριού ανήκει στους υποστηρικτές του ασφαλούς διαδικτύου
Ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 18.00 το απόγευμα με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ,προσκλήθηκαν οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών του Νηπιαγωγείου μας με σκοπό την ενημέρωσή τους τόσο για την ασφάλεια τους στο διαδίκτυο ,όσο και για θέματα εθισμού και ορίων που πρέπει να θέτουμε στα παιδιά .
Γιατι ναι μεν, το Διαδίκτυο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των μαθητών μας, προσφέροντάς τους μια πληθώρα υπηρεσιών και πλεονεκτημάτων,ταυτόχρονα όμως, αρκετοί είναι και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη μη σωστή χρήση του.Θα πρέπει επομένως να είμαστε επαρκώς ενημερωμένοι για να μπορούμε να αναγνωρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους κινδύνους και να μπορούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς και τα παιδιά μας.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η εκπαίδευση του σχολικού προσωπικού και των γονέων σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πώς μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά ασφάλεια στο διαδίκτυο και η αύξηση της ευαισθητοποίησης των γονέων και του προσωπικού για τους κινδύνους που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά 80% ,στο τέλος του σχ. έτους (πολιτική και στρατηγικοί στόχοι του σχολείου μας)
Την ενημέρωση ανέλαβαν και οι δύο εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας κ Μαγκιώση Άννα (προϊσταμένη ) και κ Παπαγιάννη Αικατερίνη ,οι οποίες λαμβάνουν συνεχή ενημέρωση και κατάρτιση σχετικά με την ψηφιακό εγγραμματισμό συμμετέχοντας τόσο σε MOOC της Eupopean Schoolnet Academy,όσο και σε ημερίδες και σεμινάρια που διοργανώνονται απο το #saferinternet4kids.gr/
Επίμέλεια άρθρου : Αικατερίνη Παπαγιάννη
Συμβουλές για γονείς και κηδεμόνες σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο
Με την ευκαιρία του εορτασμού της ” Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2023 “,ως ψηγιακό σχολείο θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας και αναγκαίο να υπάρχει αναρτημένο κάποιο υλικό ,όπου θα μπορούν να ανατρέχουν οι γονείς ,κάθε φορά που χρειάζονται βοήθεια η καθοδήγηση.
Συμβουλές λοιπόν για γονείς και κηδεμόνες σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο
Είναι γεγονός ότι στην ζωή μας καθημερινά συμβαίνουν πολλά μικρά και μεγάλα πράγματα, τα οποία καταγράφονται στις διάφορες συσκευές μας (κινητό, tablet, laptop, έξυπνα ρολόγια, έξυπνα παιχνίδια, έξυπνες τηλεοράσεις, έξυπνες οικιακές συσκευές, κ.τ.λ.).
Όλα αυτά τα δεδομένα έχουν γίνει πόλος έλξης για απατεώνες και κακοποιούς. (Κυβερνο)επιθέσεις με ψηφιακά «όπλα» σε κυβερνήσεις, εταιρίες και ιδιώτες έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Γι’ αυτό το λόγο είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ να φροντίζουμε τα δεδομένα μας, αυξάνοντας το επίπεδο της προστασίας που έχουμε στους διάφορους λογαριασμούς μας.
Δείτε παρακάτω μια σειρά από βιντεο που θα σας εισάγουν με πολύ απλά λόγια στην Κυβερνοασφάλεια, την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, αλλα και την προστασία μας από φαινόμενα διαδικτυακού εκφοβισμού.
Μάθετε περισσότερα ανοίγοντας το παρακάτω σύνδεσμο https://free.openeclass.org/courses/IT806/
Και προσοχή με τα προσωπικά μας
Τα προσωπικά μας δεδομένα είναι όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται σε εμάς. Είναι το όνομά μας, η διεύθυνσή μας, ο αριθμός του κινητού, το σχολείο στο οποίο πηγαίνουμε, τα μέρη όπου συχνάζουμε. Πολλές φορές, ιδιαίτερα στα κοινωνικά δίκτυα, δημοσιεύουμε δεδομένα μας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα που δε γνωρίζουμε με κακόβουλο σκοπό. Προσεκτικοί πρέπει να είμαστε όχι μόνο όταν δημοσιεύουμε πληροφορίες για τον εαυτό μας αλλά και πληροφορίες που αφορούν άλλα άτομα. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να έχουμε ΠΑΝΤΑ τη συγκατάθεσή τους. Διατηρώντας τον έλεγχο των προσωπικών μας δεδομένων ουσιαστικά διατηρούμε τον έλεγχο της ιδιωτικής μας ζωής.
Η Γραμμή Βοηθείας help-line 210 6007686 απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.λπ).
e mail : info@help-line.gr
Η Γραμμή Βοηθείας αποτελεί έναν από τους τρεις άξονες του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος πλαισίου Safer Internet με τους δύο άλλους άξονες τη Δράση Ενημέρωσης saferinternet4kids.gr και την Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για Παράνομο Περιεχόμενο και Παράνομη Συμπεριφορά στο Διαδίκτυο SafeLine.gr
Επιμέλεια άρθρου :
Αικατερίνη Παπαγιάννη
Όταν η αειφορία συναντά το σχολείο
Με τίτλο « Όταν η αειφορία συναντά το σχολείο » πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα 16 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 18.00 – 20.30 ένα αρκετά ενδιαφέρον webinar σχετικό με τη σύνδεση αειφορία και σχολείου καθώς και παρουσίαση καλών πρακτικών, στα πλαίσια της ενδοεπιμόρφωσης εκπαιδευτικών.
Ευχαριστούμε θερμά τους εισηγητές του σεμιναρίου τον κ Δημήτρη Καλαϊτζίδη και την κ. Μιλούλη Παρασκευή του Νηπιαγωγείου Λίμνης Ευβοίας για τις εξαιρετικές και χρήσιμες παρουσιάσεις τους.
Ο κ Καλαιτζίδης , Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Αειφόρου σχολείου και συντονιστής εκπαίδευσης για την αειφορία, με την εισήγησή του « Παρουσίαση δράσεων ενός αειφόρου σχολείου » μας ανέπτυξε αναλυτικά τις παραμέτρους που χρειάζεται ένα σχολείο ώστε να χαρακτηριστεί ως ‘Αειφόρο”.
Ακολούθησε η κ. Παρασκευή Μιλούλη ,νηπιαγωγός του Νηπιαγωγείου Λίμνης Εύβοιας , συντονίστρια σε Εθνικά και Διεθνή Προγράμματα του σχολείου της : «Αειφόρο Σχολείο», «Οικολογικά Σχολεία» και «Μαθαίνω για τα δάση» με διακρίσεις και βραβεία σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς SteamOnEdu, Bravo Schools, ESA Competition και Education Leader Awards ,η οποία παρουσίασε τις δραστηριότητες του σχολείου της ,ως αειφόρο σχολείο και ως παράδειγμα καλής πρακτικής.
Το σεμινάριο έκλεισε με την παρουσίαση του global έργου: «Let’s make a better world» από την κ. Μαγκιώση Άννα ,Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Ριζαριού, βραβευμένη Scientix ambassador και PRO ambassador της Global School Alliance ,ένα επίσης παράδειγμα καλής πρακτικής σχετικό με την αειφορία σε συνδυασμό με SΤΕΜ δραστηριότητες. Πρόκειται για ένα έργο που ενώνει 48 χώρες και 186 εκπαιδευτικούς απ’ όλο τον κόσμο, με θέμα τους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.
Αν και το σεμινάριο συνέπεσε με την ημέρα της Τσικνοπέμπτης ,αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο στους 200 εκπαιδευτικούς που το παρακολούθησαν με ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.
Το ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ αποτελεί ένα οραματικό σχολείο που λειτουργεί ως κοινότητα. Βασίζεται στην επικοινωνία και τη συνεργασία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας και στην καθημερινή σχολική ζωή δίνει ευκαιρίες να ασχοληθούν όλοι (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοίκηση, γονείς, τοπική κοινότητα) με τα κοινά και την αειφορική διαχείρισή τους μέσα σε πνεύμα ομαδικό και συμμετοχικό. Ένα αειφόρο σχολείο υπηρετεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, προάγει τον πολιτισμό και το περιβάλλον και διαμορφώνει ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες κι έτσι θα πρέπει να λειτουργεί ένα σχολείο του 21ου αιώνα!
Επιμέλεια άρθρου : ‘Aννα Μαγκιώση