Μαθήματα σύγχρονης εκπαίδευσης για τους μαθητές του Νηπιαγωγείου Ριζαριου.

Και να που η δημιουργία και η λειτουργία της ηλεκτρονικής μας τάξης είναι πλέον γεγονός,με την καθολική σχεδόν συμμετοχή των μικρών μας μαθητών !
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση εφαρμόζεται ήδη από τα μέσα Μαρτίου για τους μαθητές του Νηπιαγωγείο Ριζαριού,σε συνδυασμό σύγχρονης κι ασύγχρονης εκπαίδευσης με καταπληκτικά αποτελέσματα,αποδεικνύοντας ότι επάξια πήραμε για δεύτερη φορά το βραβείο του e Twinning school 2020 και θεωρούμαστε ψηφιακό σχολείο!!!
Οι μικροί μας μαθητές προσαρμόστηκαν αμέσως και πλέον είναι σε θέση να παρακολουθούν το μάθημα και να χειρίζονται άψογα μικρόφωνα και κάμερες!
Άλλωστε υπήρχε εξοικείωση με την χρήση του υπολογιστή και στο σχολείο ,όπου η ενσωμάτωση των ΤΠΕ στο πρόγραμμα σπουδών του σχολείου έχει γίνει επίσημα εδώ και πέντε περίπου χρόνια!
Εννοείται ότι η επίβλεψη των παιδιών από τους γονείς τους, επιβάλλεται την ώρα της τηλεδιδασκαλίας και θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους γονείς για την πρόθυμη μέχρι τώρα συνεργασία τους!
Τα παιδιά συμμετέχουν στη συζήτηση ,ακούνε αφηγήσεις παραμυθιών,ζωγραφίζουν on line ή δείχνουν τις ζωγραφιές τους ,μαθαίνουν τραγούδια στα ελληνικά και στα αγγλικά, κάνουν διάφορες ασκήσεις και πειράματα,συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στη ρομποτική και στα STEM,εκφράζοντας τις εντυπώσεις και τις απόψεις τους!

Με τη βοήθεια της ασύγχρονης εκπαίδευσης υπάρχει το πλεονέκτημα της μάθησης στον χρόνο και με το ρυθμό που επιθυμεί ο εκπαιδευόμενος, ενώ με την χρήση σύγχρονων συζητήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο εκπαιδευτής γνωρίζει τους μαθητές του, οι εκπαιδευόμενοι επικοινωνούν μεταξύ τους και με τον εκπαιδευτή και δεν αισθάνονται αποξενωμένοι από την εκπαιδευτική κοινότητα και διαδικασία.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης και της εξέλιξης της τεχνολογίας και της επικοινωνίας, ενώ δίνει πολλές ευκαιρίες για νέες εφαρμογές. Η μορφή αυτής της Εκπαίδευσης ξεκίνησε πριν από 150 περίπου χρόνια.

Ειδικότερα, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με την «εκπαίδευση» και την «κατάρτιση», όσο με τα παιδαγωγικά, ξεκίνησε αρχικά ως οργάνωση σπουδών μερικής φοίτησης, συνέχισε με την αλληλογραφία μέσω ταχυδρομείου με ήδη δοκιμασμένα συμβατικά βιβλία, χρησιμοποίησε το ραδιόφωνο την τηλεόραση, το τηλέφωνο και τα τελευταία χρόνια υιοθέτησε όλες σχεδόν τις μορφές της σύγχρονης τεχνολογίας : από κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μέχρι δορυφόρους (Keegan,2001).

Έτσι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει κατά καιρούς ονομαστεί: Εκπαίδευση δι’ αλληλογραφίας/ σπουδές δι’ αλληλογραφίας, Σπουδές κατοίκων, Ανεξάρτητες σπουδές, Εξωτερικές σπουδές, Εξ αποστάσεως διδασκαλίας και Εξ αποστάσεως μάθησης.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη σύγχρονη μορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης προήλθε από τον Ιssak Ditman, που δίδαξε τη στενογραφία στη Μεγάλη Βρετανία μέσω της αλληλογραφίας το 1840.

Σύγχρονη
Στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η διαδικασία της διδασκαλίας και της μάθησης γίνονται ταυτόχρονα. Ο εκπαιδευτής παραδίδει το μάθημα σε ζωντανή σύνδεση, όχι απαραίτητα αμφίδρομη, και ο εκπαιδευόμενος, αν και βρίσκεται σε διαφορετικό τόπο, παρακολουθεί το μάθημα στον ίδιο χρόνο. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την υποστήριξη της τηλεδιάσκεψης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το ίδιο και η χρήση δωματίου ζωντανής συζήτησης (live chatroom).

Ασύγχρονη
Στην ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που είναι και πιο διαδεδομένη, ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει όχι μόνο σε διαφορετικό χώρο από τον εκπαιδευτή, αλλά και σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία της παράδοσης ή δημιουργίας του μαθήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μαθήματα που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του διαδικτύου.

Ο συνδυασμός και των δύο μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης  αποσκοπούν στο να παρέχουν στους μαθητές ανεξαρτήτως ηλικίας ,μια πιο ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία.

Επιμέλεια άρθρου:  Άννα Μαγκιώση