Νοέμβριος 2013 αρχείο
Νοέ 22 2013
Τα χαρακώματα του Α΄ ΠΠ
Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος χαρακτηρίστηκε ως ο πόλεμος των χαρακωμάτων. Ακολουθεί ένα εκπαιδευτικό videoαπό το History Channel.
Νοέ 22 2013
Εχει µέλλον η Παιδεία µας; (κείμενο για περίληψη)
Γ. Μπαμπινιώτη. Στο ερώτηµα αν έχει µέλλον η Παιδεία µας µέσα στην οικονοµική κρίση που µαστίζει τη χώρα µας η απάντηση είναι απλή µαζί και τραγική: Αν δεν έχει µέλλον η Παιδεία µας, δεν έχει µέλλον και η χώρα µας. Finis Graeciae! Σπεύδω να πάρω θέση: Η Παιδεία µας έχει µέλλον υπό προϋποθέσεις· όχι χωρίς …
Νοέ 08 2013
8 Νοεμβρίου 1977: Ο Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει τον τάφο του Φιλίππου Β’, βασιλιά της Μακεδονίας
Ο σπουδαίος αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος μετά από 30 χρόνια ερευνών ανακαλύπτει στις 8 Νοεμβρίου 2011 τον τάφο του Φιλίππου Β’, βασιλιά της Μακεδονίας. Το παρακάτω video είναι αφιερωμένο στη μεγαλειώδη αυτή ανακάλυψη, που προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό και αποστόμωσε τους αμφισβητίες της ελληνικότητας της Μακεδονίας.
Νοέ 05 2013
ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ
Η ΑΡΧΑIΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ο όρος αρχαϊκός επινοήθηκε τον 18ο αι. από ιστορικούς της τέχνης προκειμένου να χαρακτηρίσει την μεταβατική περίοδο της ελληνικής τέχνης μεταξύ της γεωμετρικής (9ος-8ος αι. π.Χ.) και της κλασικής εποχής (5ος – 4ος αι. π.Χ.). Τα χρονικά όρια της αρχαϊκής περιόδου καλύπτουν σε γενικές γραμμές τον 7ο και 6ο αι. π.Χ. (700-500 π.Χ.). Η λήξη των περσικών πολέμων …
Νοέ 01 2013
ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Η κατάρρευση του Μυκηναϊκού πολιτισμού (τέλη 13ου αι. π.Χ.) οδήγησε σε παρακμή τις κοινωνίες και τις τέχνες του Αιγαίου. Μαζί με τη γραφή, χάθηκαν για πολλούς αιώνες η μνημειακή αρχιτεκτονική, η ζωγραφική, η σφραγιδογλυφία, η ελεφαντουργία και οι πιο προηγμένες τεχνικές κατεργασίας του μετάλλου και του λίθου. Κάποιες αναλαμπές παρατηρούνται κατά τον 12ο αι. π.Χ., αλλά για …
Νοέ 01 2013
ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ (Πρόλογος) Κείμενο – Μετάφραση
ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΛΟΓΟΣ στιχ. 1-99 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ANTIΓΟNH῏Ω κοινὸν αὐτάδελφον ᾿Ισμήνης κάρα,ἆρ’ οἶσθ’ ὅ τι Ζεὺς τῶν ἀπ’ Οἰδίπου κακῶνὁποῖον οὐχὶ νῷν ἔτι ζώσαιν τελεῖ; Οὐδὲν γὰρ οὔτ’ ἀλγεινὸν οὔτ’ ἄτης ἄτερ οὔτ’ αἰσχρὸν οὔτ’ ἄτιμόν ἐσθ’ ὁποῖον οὐ τῶν σῶν τε κἀμῶν οὐκ ὄπωπ’ ἐγὼ κακῶν. Καὶ νῦν τί τοῦτ’ αὖ φασι πανδήμῳ …