Σεπτέμβριος 2013 αρχείο

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: ΟΙ ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ • ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ • ΜΙΝΩΙΚΟΣ • ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γύρω στο 3000 π.Χ. μετακινήθηκαν και αναμείχθηκαν με τους προϋπάρχοντες κατοίκους του Αιγαίου λαοί που ανήκαν στις μεσογειακές ή τις μικρασιατικές φυλές. Από τον τόπο της εγκατάστα σης τους, δηλαδή την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, ο πολιτισμός που δημιούργησαν ονομάστηκε αιγαιακός. Ανάλογα με την περιοχή που ο πολιτισμός αυτός αναπτύχθηκε, ονομάστηκε κυκλαδικός, κρητικός ή μινωικός …

Συνέχεια ανάγνωσης

Αρχαία Αίγυπτος (εποπτικό υλικό)

  Το μυστικό των Πυραμίδων Λήψη αρχείου

Οι φάσεις του αλληγορικού μύθου του σπηλαίου

  Οι φάσεις του αλληγορικού μύθου του σπηλαίου Οντολογία Οι βαθμίδες γνώσης του ανθρώπου Α. 514a – 515c: Η εικόνα των αλυσοδεμένων στο βάθος της σπηλιάς. Οι σκιές. αισθητός κόσμος “ὁρώμενα” Σκιές (εικόνες από αντανάκλαση) εικασία Δόξα – γνώμη Β. 515c–e: Απελευθέρωση του αλυσοδεμένου από τα δεσμά, ανοδική πορεία και θέαση της εντός σπηλιάς πραγματικότητας στη …

Συνέχεια ανάγνωσης

Σε εξέλιξη η μεγάλη έξοδος των χριστιανών

Του Σταυρου Τζιμα [πηγή: Καθημερινή] Η «Κοιλάδα των Χριστιανών» είναι μια περιοχή της Νότιας Συρίας στα σύνορα με τον Λίβανο, η οποία πήρε το όνομά της από τη μαζική συρροή χριστιανών που εγκαταλείπουν τις ελεγχόμενες από φανατικούς ισλαμιστές αντάρτες εμπόλεμες περιοχές. Οι συγκρούσεις δεν έχουν φτάσει ακόμα εκεί και έτσι αναζητούν καταφύγιο στον επί του …

Συνέχεια ανάγνωσης

Χριστιανοί στο Σινά

Του Σταύρου Ζουμπουλάκη [Πηγή:Καθημερινή]Η μικρή πόλη Sheikh Zwayd βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της χερσονήσου του Σινά, πάνω ψηλά στη Μεσόγειο. Εκεί, κοντά στο κοιμητήρι της, βρέθηκε στα μέσα Ιουλίου, αλυσοδεμένος και αποκεφαλισμένος ένας χριστιανός μαγαζάτορας (Τhe New York Times, 10/8/2013). Στην πόλη Ελ Αρίς, τη μεγαλύτερη του βόρειου Σινά, τον Ιούλιο επίσης, ένας τουλάχιστον ιερέας …

Συνέχεια ανάγνωσης

Πλάτωνος “Πολιτεία” Εισαγωγή (σχεδιάγραμμα)

ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.      Νεανικές φιλοδοξίες και απογοητεύσεις. Ο Πλάτωνας ενδιαφερόταν για την πολιτική. Απογοητεύτηκε όμως  γιατί: Το ολιγαρχικό καθεστώς των Τριάκοντα πολιτεύθηκε με ωμότητα και σκληρότητα παρά τις ελπίδες που του γέννησε ότι θα αποκαταστήσει την τάξη στην Αθήνα. Η αποκαταστημένη δημοκρατία καταδίκασε σε θάνατο τον Σωκράτη (τον δικαιότερο άνθρωπο της εποχής του) Αποκόμισε αρνητική …

Συνέχεια ανάγνωσης

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση