ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΥ ΖΗΝ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
«Του δρόμου το ασφαλές»
Η εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια επιδιώκει την ενδυνάμωση της στάσης και των κινήτρων για τη δημιουργία μιας νοοτροπίας, που διαπνέεται από την ασφαλή οδική κυκλοφορία. Η νοοτροπία αυτή έχει δύο διαστάσεις: την ατομική και την κοινωνική. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενσυνείδητης και υπεύθυνης χρήσης του οδικού δικτύου από τους μαθητές/τριες στους/στις οποίους/ες απευθύνεται και στην ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση του ζητήματος της εκπαίδευσης στην οδική ασφάλεια, καθόσον εξετάζει όλες τις παραμέτρους (πινακίδες σήμανσης, συμπεριφορά του πεζού, συμπεριφορά του ποδηλάτη, συμπεριφορά του επιβάτη, ασφαλής μετακίνηση από και προς το σχολείο). Η διδακτική μεθοδολογία που ακολουθείται και λόγω της φύσης της θεματικής, υπό το πρίσμα μιας ολιστικής προσέγγισης, χαρακτηρίζεται από βιωματικότητα, ενεργή εμπλοκή των μαθητών/τριών, διερεύνηση και διαθεματικότητα . Η μεθοδολογία του προγράμματος συμβάλλει στη βαθύτερη κατανόηση των εννοιών, την καλλιέργεια της επικοινωνίας, την ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων και συγχρόνως την προαγωγή της κριτικής σκέψης και την ανάδειξη της δημιουργικότητας, με παράλληλη καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων.
Διάρκεια: 7 εβδομάδες. Περίοδος υλοποίησης: Απρίλιος-Μάιος
1ο Εργαστήριο « Φωτεινοί σηματοδότες»
1η Δραστηριότητα
Συζήτηση για τους φωτεινούς σηματοδότες, διερεύνηση των πρότερων γνώσεων των παιδιών. Δόθηκαν σωστές πληροφορίες από τον εκπαιδευτικό και παρουσιάστηκε μια αντιπροσωπευτική εικόνα με φωτεινό σηματοδότη. Στη συνέχεια δόθηκε φύλλο ατομικά : « Το Φανάρι θα μου πει πως περνώ απέναντι». Με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού οι μαθητές καλούνται να χρωματίσουν σωστά το φωτεινό σηματοδότη.
2η Δραστηριότητα
Δόθηκε φύλλο εργασίας και με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού οι μαθητές καλούνται να χρωματίσουν σωστά έναν φωτεινό σηματοδότη για πεζούς( πράσινο ανθρωπάκι περνάμε- κόκκινο ανθρωπάκι σταματάμε).
3η Δραστηριότητα
Συγκεντρώσαμε τα παιδιά στον αύλειο χώρο και τους μάθαμε με παιχνίδι ρόλων να σταματούν, μόλις ακούσουν τη λέξη «ΚΟΚΚΙΝΟ» , να συνεχίσουν να τρέχουν προσεχτικά γύρω από τον εκπαιδευτικό με ίδια κατεύθυνση μόλις ακούσουν τη λέξη «ΠΡΑΣΙΝΟ». Ζητήσαμε από τα παιδιά να μην ακουμπήσουν το ένα το άλλο ( να μην τρακάρουν). Στη συνέχεια ζητήσαμε να καθίσουν σε βαθύ κάθισμα μόλις ακούσουν τη λέξη « ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ».
2ο Εργαστήριο: « Περνώ απέναντι»
1η Δραστηριότητα
Το κάθε παιδί , έχει σε φωτοτυπία το περίγραμμα της παλάμης της εκπαιδευτικού. Στη συνέχεια η εκπαιδευτικός αναλυτικά και με υπομονή δείχνει σε κάθε παιδάκι , πώς να σχεδιάσει στο χαρτί δίπλα στη μεγάλη παλάμη το περίγραμμα της δικής του παλάμης( μικρότερη). Προτρέψαμε τα παιδιά να παρατηρήσουν τις δύο παλάμες και να συγκρίνουν το μέγεθος τους. Στη συνέχεια κόβουν με ψαλίδι, χρωματίζουν τις παλάμες και τις κολλούν τη μία δίπλα στην άλλη .Στο τέλος αντιγράφουν από τον πίνακα « Κράτα με σφιχτά από το χέρι».
2η Δραστηριότητα
Με χαρτοταινία σχηματίσαμε μια διάβαση πεζών και μάθαμε στα παιδιά να περπατούν πάνω σε αυτήν. Τα βάλαμε σε σειρά και τα προτρέψαμε ένα ένα να περνούν προσεχτικά από την κατασκευασμένη διάβαση, αφού ελέγξουν τον υποτιθέμενο δρόμο πολύ καλά.
3η Δραστηριότητα
Συγκεντρώσαμε τα παιδιά σε ένα οριοθετημένο χώρο μέσα στην τάξη, μάθαμε με παιχνίδια ρόλων να διασχίσουν σωστά το δρόμο, ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες ( ΣΤΑΜΑΤΩ, ΑΚΟΥΩ,ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΠΕΡΝΩ). Ο υποτιθέμενος δρόμος σχηματίστηκε με κορδέλες ίδιου χρώματος ( θεωρείται ότι η κορδέλα είναι το ρείθρο του πεζοδρομίου).
3ο Εργαστήριο : « Το ποδήλατο»
1η Δραστηριότητα
Συζητήσαμε με τα παιδιά για το ποδήλατο. Τα παιδιά προτρέπονται να διηγηθούν κάποια προσωπική τους ιστορία με το ποδήλατο και στη συνέχεια τους δείξαμε πως γράφεται η λέξη ποδήλατο σε χαρτονάκια. Στη συνέχεια δόθηκε σε κάθε παιδί ένα κρυπτόλεξο και τους ζητήθηκε να κυκλώσουν ή να χρωματίσουν τα γράμματα από τα οποία σχηματίζεται η λέξη ποδήλατο.
2η Δραστηριότητα
Δίνουμε στα παιδιά ένα φύλλο εργασίας σε ομαδούλες των δύο ατόμων. Το κάθε φύλλο απεικονίζει τέσσερα βασικά σήματα της τροχαίας, που πρέπει να γνωρίζει ένας ποδηλάτης. Αφού κάναμε μια πολύ σύντομη και με απλά λόγια αναφορά για τη σημασία του κάθε σήματος ζητήθηκε από τα παιδιά να τα αντιστοιχίσουν με το περίγραμμα του σήματος που υπάρχει στη δεξιά πλευρά της φωτοτυπίας ( άσκηση αναγνώρισης σχήματος και αντιστοίχηση). Στο τέλος οι εργασίες αναρτώνται σε εμφανές σημείο της αίθουσας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του διαρκεί η ενότητα ΠΟΔΗΛΑΤΟ.
4ο Εργαστήριο : Μπαίνω στο αυτοκίνητο»
1η Δραστηριότητα
Στη δραστηριότητα αυτή συζητήσαμε με τα παιδιά για την απαραίτητη χρήση της ζώνης ασφαλείας. Τους δείξαμε εικόνες, σκίτσα νηπίων και υλικό που φοράνε πάντα τη ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και σε ειδικό καθισματάκι. Στη συνέχεια αναπαριστούμε με καρέκλες το εσωτερικό μέρος του αυτοκινήτου . Για ζώνες ασφαλείας χρησιμοποιήσαμε γκοφρέ χαρτί σε δύο χρώματα( κόκκινο , μπλε). Όποιοι μαθητές κλήθηκαν να καθίσουν σε μπροστινή θέση καρέκλας , πρέπει να επιλέξουν να φορέσουν την κόκκινη κορδέλα. Όποιοι μαθητές κλήθηκαν να καθίσουν σε πίσω θέση καρέκλας, πρέπει να επιλέξουν μόνοι τους να φορέσουν τη μπλε κορδέλα. Το παιχνίδι παίχτηκε πολλές φορές έτσι ώστε όλα τα παιδιά να καθίσουν εκ περιτροπής σε όλες τις βασικές θέσεις.
2η Δραστηριότητα
Τους δόθηκε φύλλο εργασίας με ένα παιδάκι που κάθεται στο ειδικό καθισματάκι. Ζητήσαμε από τα παιδιά να χρωματίσουν με έντονο χρώμα το καθισματάκι ασφάλειας και με ένα δεύτερο έντονο χρώμα τη ζώνη ασφαλείας. Οι εργασίες των παιδιών αναρτήθηκαν σε εμφανές σημείο και παραμείναν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που πραγματοποιήθηκε η θεματική ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.
5ο Εργαστήριο: « Περπατώ και λάμπω».
1η Δραστηριότητα
Συζητήσαμε με τα παιδιά για τη σημαντικότητα της φωτεινότητας των ρούχων κατά τη πεζή μετακίνηση στο σκοτάδι, μάθαμε τι υλικά πρέπει να φορούν όταν προσέρχονται το πρωί στο σχολείο σε συνθήκες ομίχλης ή σκοτεινότητας ( ειδικό γιλέκο φωτεινότητας ή φωτεινά ρούχα) και τους τονίσαμε με απλά και κατανοητά λόγια πόσο σημαντικό είναι να φαίνονται κατά την πεζή διέλευση του δρόμου από τον οδηγό του οχήματος. Στη συνέχεια κλήθηκαν τα παιδιά να χρωματίσουν σωστά την εικόνα « Περπατώ και λάμπω»
6ο Εργαστήριο : « Ο ρόλος των γονέων»
1η Δραστηριότητα
Συζητήσαμε με τα παιδιά για την οδική συμπεριφορά των γονιών τους .Ακούσαμε τις ιστορίες που έχουν και επιθυμούν να πουν και συγκρατήσαμε τις συμπεριφορές εκείνες που θα μπορούσαν πιθανά να αποτελέσουν θέμα συζήτησης σε μια ενδεχόμενη συνάντηση με τους γονείς. Τους δώσαμε μια ενημερωτική επιστολή και τους προτρέψαμε να το δώσουν στους γονείς τους όταν πάνε σπίτι , να συζητήσουν για την ασφάλεια στο δρόμο και να «βοηθήσουν» τους γονείς τους να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο του φύλλου αυτού.
7ο Εργαστήριο: « Βρίσκω το λάθος»
1η Δραστηριότητα
Συζητήσαμε με τα παιδιά για όλα όσα έμαθαν στις προηγούμενες ενότητες , κάνοντας μια μικρή συζήτηση επανάληψης και ανατροφοδότησης. Στη συνέχεια σε φύλλο εργασίας , «Βρίσκω το λάθος», κλήθηκαν τα παιδιά να προσέξουν τις 6 φωτογραφίες προσεχτικά και να διαπιστώσουν τα τυχόν οδικά λάθη που βλέπουν σε αυτές. Ακολούθησε συζήτηση από την ομάδα για τις σωστές συμπεριφορές των αντίστοιχων εικόνων.
8ο Εργαστήριο: “Μετακινούμε με την Bee Bot στην πόλη”
Στην πίστα που απεικονίζει μέρος της πόλης τα παιδιά προγραμμάτισαν και μετακινήθηκαν σε δρόμους της πόλης με την βοήθεια της μελισσούλας.