#Μένουμε σπίτι 11 και δοκιμάζουμε τεχνικές ζωγραφικής

Η ζωγραφική χαρακτηρίστηκε από τον Σιμωνίδη Κείο ως η σιωπηλή ποίηση και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διασκέδασης του παιδιού στο σπίτι αλλά και κομμάτι της εκπαίδευσης του στο σχολείο.

Είναι ένα ιδιαίτερο μέσο έκφρασης που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού και θα πρέπει να ενθαρρύνεται από τους γονείς και τους δασκάλους.
Ο Πάμπλο Πικάσο υποστήριζε ότι “Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας.”

Τώρα που μένουμε στο σπίτι είναι ευκαιρία να πειραματιστούμε με διαφορετικές τεχνικές ζωγραφικής και να χρησιμοποιήσουμε ποικίλα υλικά. Ιδέες θα πάρετε από τις τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποίησαν παιδιά του νηπιαγωγείου μας τις περασμένες χρονιές:

Ζωγραφική με πιρούνι:

Ζωγραφίζω με πόδια και χέρια:

Με δαχτυλικά αποτυπώματα:

Με χαρακτική σε χρώμα:

 Αρχικά τα παιδιά έβαψαν με λαδοπλαστέλ όλη την επιφάνεια του χαρτιού, η οποία μετά περάστηκε με μαύρη τέμπερα και αφού στέγνωσε χάραξαν με καλαμάκι:

  

Με γρανίτες από χρώματα φαγητού:

Με νερομπογιές και αλάτι:

Εδώ τα παιδιά του νηπιαγωγείου έφτιαξαν αρχικά το σχήμα με ατλακόλ, το κάλυψαν με αλάτι και στη συνέχεια έβαψαν το σχήμα με νερομπογιά:

        

Με νερομπογιές και νερό:

  

Με την τεχνική του Frotaz:

 Προέρχεται από το γαλλικό ρήμα frotter που σημαίνει τρίβω και γίνεται τοποθετώντας ένα ανάγλυφο αντικείμενο κάτω από το χαρτί και «τρίβοντας» με την μπογιά πάνω από το χαρτί ώστε να βγει το ανάγλυφο του αντικειμένου σαν ζωγραφιά πάνω στο χαρτί.

Κολάζ και ζωγραφική μαζί:

   

Ανθισμένη αμυγδαλιά με μεικτή τεχνική:

    

Κατασκευή Παζλ:

Κάνουμε μία ωραία ζωγραφιά σε χοντρό χαρτόνι και μετά την κόβουμε ακανόνιστα δημιουργώντας τα κομμάτια του παζλ:

Πάτζγουορκ:

Ζωγραφίζουμε σε μικρά χαρτιά ίδιου μεγέθους και μετά τα κολλάμε μαζί το ένα δίπλα στο άλλο σε μεγάλο χαρτόνι ή χαρτί. Τα παιδιά μας ζωγράφισαν με αυτό τον τρόπο και δημιούργησαν το πάπλωμα της αγάπης από το παραμύθι “Τα δώρα της Παπλωματούς” :

  

Με έμπνευση από τον καλλιτέχνη Β. Καντίνσκι:

Πουαντιγισμός:

Ο πουαντιγισμός είναι καλλιτεχνικό ρεύμα που ξεκίνησε στη Γαλλία το 19ο αιώνα. Εισηγητής του υπήρξε ο Γάλλος μετα-ιμπρεσσιονιστής ζωγράφος Ζωρζ Σερά (Georges Seurat, 1859-91). Η λέξη πουαντιγισμός (στα Γαλλικά pointillisme) προέρχεται από τη γαλλική «point» που σημαίνει τελεία.Τα χρώματα δεν αναμειγνύονται στην παλέτα αλλά τοποθετούνται μεμονωμένα, κουκίδα κουκίδα, και απευθείας πάνω στον καμβά. Το αποτέλεσμα είναι να συγχωνεύονται οι λεπτομέρειες των χρωμάτων ως σύνολο με τη βοήθεια του εγκεφάλου και όχι της όρασης, όταν κοιτά κανείς τον πίνακα από απόσταση( Βικιπαίδια)

Ζωγραφίζουμε με μικρές τελίτσες σχηματίζοντας τις μορφές και τα αντικείμενα στο χαρτί μας χωρίς να τραβάμε γραμμές. Χρησιμοποιήσαμε μπατονέτες και υγρή τέμπερα:

Ζωγραφική με τυπώματα:

Με φύλλα, σφουγγάρια, φρούτα και πατάτες που γίνονται σφραγίδες.

Ζωγραφική με πιτσιλιές:

Βάζουμε αρκετή ποσότητα τέμπερας πάνω στο πινέλο και μετά τινάζουμε το πινέλο με το δείκτη μας πάνω στο χαρτί.

Blowpainting:

Χρειάζεται αραιωμένη υγρή τέμπερα ή δακτυλομπογιά κι ένα καλαμάκι. Φυσάμε το χρώμα με το καλαμάκι πάνω σε χαρτί ή χαρτόνι:

 

 

Θα χαρούμε πολύ να μας στείλετε τις ζωγραφιές σας για να τις θαυμάσουμε όλοι εδώ:

O Δημήτρης μας έστειλε τις φανταστικές δημιουργίες του!

Ζωγραφική με τέμπερες και κομμάτι ξύλου τυλιγμένο με σπάγκο:

Ζωγραφική με νερομπογιές και καλαμάκι:




Ζωγραφική με πιρούνι:

Ζωγραφική με βόλους- μπίλιες:

Blow painting- Ζωγραφική με νερομπογιές και καλαμάκι:

Ζωγραφική με σχήματα-Τύπωμα:

Ζωγραφική με χέρια – πόδια:  

Πολύχρωμες διαδρομές με αυτοκινητάκι:

 

Μπράβο Δημήτρη μας!!!Υπέροχες δημιουργίες!!!

Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε και νέες δικές σας τεχνικές και να μας πείτε ποια σας ενθουσίασε περισσότερο.

Καλή διασκέδαση λοιπόν και μην ξεχνάτε: Σας αγαπάμε πολύ!!! Να είστε καλά!!