Με κάθε ευκαιρία δημιουργούμε δικά μας βιβλία. Θέλουμε να εμπλουτίσουμε, ακόμα περισσότερο, την ήδη πλούσια βιβλιοθήκη μας, αυτή τη φορά με δικές μας δημιουργίες. Στόχος μας, να φτιάξουμε τόσα βιβλία όσα και τα παιδιά του τμήματός μας, για να πάρουμε φεύγοντας το καλοκαίρι από ένα, ως ανάμνηση των όμορφων, δημιουργικών στιγμών μας στο νηπιαγωγείο.
Η τέχνη, στάθηκε η αφορμή να δημιουργήσουμε δυο…μοναδικά παραμύθια γεμάτα συναισθήματα και μουσική!
1. “Όταν τα Συναισθήματα αποφάσισαν να παίξουν”
Η δασκάλα μας, μας έδειξε πολλούς πίνακες ζωγραφικής. Όμορφους πίνακες που, όπως μας είπε, τους είχαν ζωγραφίσει διάσημοι ζωγράφοι. Τους παρατηρήσαμε πάρα πολύ προσεκτικά, τους νιώσαμε, είδαμε τα χρώματά τους, προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τους πρωταγωνιστές τους. Κάναμε υποθέσεις για το “γιατί”, το “πώς”, το “μετά” του κάθε πίνακα. Γίναμε και οι ίδιοι πρωταγωνιστές των πινάκων ώστε να…μπουν μέσα μας τα συναισθήματα που βίωναν τα πρόσωπα των πινάκων…
Μέσα σ’ αυτούς τους πίνακες είδαμε και το σπίτι των Συναισθημάτων, είδαμε τη μαμά τους, είδαμε τα παιχνίδια τους! Όλα αυτά που είπαμε, όταν μας τα διάβασε η δασκάλα μας, ήταν σαν παραμύθι. Γράψαμε, λοιπόν, το πιο συναισθηματικό παραμύθι! Παρακαλούμε, διαβάστε το πόνημά μας!!
Το ότι αγαπάμε πολύ τα βιβλία, είναι γνωστό. Το ότι μας αρέσει να παίζουμε και να μαθαίνουμε μαζί τους, είναι ακόμα γνωστότερο! Πώς ν’ αφήναμε, λοιπόν, την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στον 6ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης που διοργανώνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ να πάει χαμένη;
Όταν είδαμε τα βιβλία του μαραθωνίου, ενθουσιαστήκαμε!
Δεν ξέραμε με ποιο να ξεκινήσουμε! Γι’ αυτό, δημοκρατικά, ψηφίσαμε ο καθένας ποιο θέλει. Μετρήσαμε τις ψήφους και οργανώσαμε τις αναγνώσεις μας!
Η δασκάλες μας, μας διάβαζαν ένα-ένα τα βιβλία, ανάλογα με τις ψήφους που είχαν πάρει, και εμείς, πολύ προσεκτικά, συμπληρώναμε τα βιβλιαράκια με τις δραστηριότητες! Πολύ εύκολες για μας και πολύ διασκεδαστικές!
Επειδή, όμως, δεν μας έφτασε το…”παιχνίδι”, προτείναμε και δικά μας παιχνίδια βασισμένα σ’ αυτά τα βιβλία που διαβάσαμε. Η δασκάλα μας τα κατέγραψε…
…και διαλέξαμε μερικά απ’ αυτά για να περάσουμε τέλεια!
Παιχνίδια με τον “ΖΑΚ ΚΑΙ ΟΥΠΣ”
Μας άρεσε ο μικρός Ουπς και αποφασίσαμε να τον φτιάξουμε με διάφορα υλικά από την τάξη μας. Αρχικά, είχαμε προτείνει να δώσουμε μορφή στον συμπαθέστατο γάτο Μήτσο από το άλλο παραμύθι, όμως οι περισσότεροι από εμάς αγαπούν πιο πολύ τα σκυλιά κι έτσι κέρδισε ο ΟΥΠΣ! Χωριστήκαμε σε ομάδες και ξεκινήσαμε. Αν και είχαμε ένα μικρό προβληματάκι με το πού πρέπει να μπει το κεφάλι του ΟΥΠΣ, τελικά το λύσαμε… Μάθαμε πια ότι πίσω είναι η ουρά και μπροστά μπαίνει το κεφάλι!
Παιχνίδια με τον “ΦΤΕΡΟΠΟΔΑΡΟ ΜΠΑΜΠΑ”
Αυτό το βιβλίο μας οδήγησε σε γλωσσικά και γραμματικά παιχνίδια. Αρχικά, ψάξαμε το γράμμα Μ μέσα στην τάξη μας! Ξετρυπώσαμε πολλά πράγματα που ξεκινούν απ’ αυτό και τα μετρήσαμε! Μπράβο μας. Είμαστε οι καλύτεροι!
“Αλλά, γιατί “φτεροπόδαρος”; “Γιατί έχει φτερά στα πόδια του όταν πάει να πάρει το γιο του, κυρία”, απαντήσαμε στην ερώτηση της. “Κι αν είχε κάτι άλλο πώς θα λεγόταν;” Αυτό το παιχνίδι μας άρεσε πολύ και οδηγηθήκαμε σε μπουκαλοπόδαρους, μαξιλαροπόδαρους, καρεκλοπόδαρους…και τόσους άλλους μπαμπάδες! Φυσικά, όλες αυτές οι λέξεις μοιάζουν με γλωσσοδέτες και μας δυσκόλεψαν όμως, προσπαθήσαμε πολύ και τα καταφέραμε όσο καλύτερα μπορούσαμε! Τους ζωγραφίσαμε, κιόλας, όλους αυτούς τους μπαμπάδες και είχαν πάρα πολύ πλάκα!
Τους κάναμε και βιβλιαράκι για τη βιβλιοθήκη μας για να μπορούμε να τους βλέπουμε όποτε θέλουμε!
Παιχνίδια με τις “ΓΑΤΟΚΟΥΒΕΝΤΕΣ”
Αυτό το παραμύθι μας οδήγησε σε παιχνίδια κωδικοποίησης. Θελήσαμε να οδηγήσουμε τον Μήτσο, τη BEEBOT μας δηλαδή που της βάλαμε ουρίτσα και την κάναμε Μήτσο, μέχρι τις Μηλιές για να γλιτώσει από τον Καύσωνα.
Ο δρόμος, όμως, από την Αθήνα για τις Μηλιές, είναι γεμάτος εμπόδια…
Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον και αυτό δεν είναι μόνο λόγια! Στο νηπιαγωγείο μας έχουμε μάθει πολύ καλά ότι αν δε νοιαστούμε κι εμείς, ο καθένας από μόνος του και όλοι μαζί ως μια μεγάλη ομάδα, ο κόσμος μας δεν θα είναι όμορφος όσο τον θέλουμε!
Έτσι, αποφασίσαμε να καθαρίσουμε την αυλή μας από τα σκουπίδια που είχε φέρει ο αέρας αλλά και τα “μαγικά” χεράκια των φίλων μας από το Δημοτικό. Η αφορμή δόθηκε όταν, παρατηρώντας ένα μικρό φυτό που είχαμε φυτέψει, είδαμε δίπλα του ένα μικρό καπάκι! “Καπάκι στον κήπο κυρία;”, ρωτήσαμε τη δασκάλα μας κι αυτή αμέσως βρήκε τη λύση! Βρήκε γαντάκια για να κρατήσουμε τα χέρια μας καθαρά, πήραμε τσάντες και αρχίσαμε με μεγάλη χαρά και όρεξη να καθαρίζουμε την όμορφη αυλή μας ώστε να φυτρώνουν μόνο φυτά στους κήπους της και ο χώρος της να είναι μόνο για ατέλειωτα παιχνίδια!
Ακολουθείστε το παράδειγμά μας και δεν θα χάσετε!!
Εμείς οι μικροί εθελοντές της HELMEPA JUNIOR ήρθε η ώρα να σας δώσουμε μερικές συμβουλές. Θα σας παρακαλούσαμε να διαβάσετε το ηλεκτρονικό μας βιβλίο με μεγάλη προσοχή γιατί θέλουμε τη Γη μας υγιή και “ζωντανή”!
Ως ενεργά μέλη της Helmepa Junior, πρέπει να ξέρουμε τα πάντα για τη θάλασσα. Ε, δε γίνεται να μην ξέρουμε και τα πάντα για τα καράβια που ταξιδεύουν πάνω της ή για τους ανθρώπους που έχουν κάνει τη θάλασσα και τα καράβια της δεύτερο σπίτι τους! Ψάξαμε στην πλούσια βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου μας και βρήκαμε ένα παραμύθι με ένα πολύ αστείο όνομα…
Αφού κάναμε υποθέσεις για την προέλευση του ονόματός του, το διαβάσαμε και μπήκαμε στον κόσμο των θαλάσσιων ταξιδιών! Κάναμε την παρεούλα μας καράβι, καθίσαμε έτσι ώστε να έχει ισορροπία και να μη γέρνει από καμία πλευρά – ευκαιρία να μάθουμε τις έννοιες “ίσα” και “άνισα” – και φανταστήκαμε να ταξιδεύουμε με το ελαφοκάραβό μας σε νέες περιπέτειες! Ο ήχος της θάλασσας που μας έβαλε η δασκάλα μας, μας οδήγησε να φανταστούμε πολλές νέες περιπέτειες και εμπειρίες για το καράβι μας!
Όμως, τι, πραγματικά, καράβια ταξιδεύουν στις θάλασσες και στους μεγάλους ωκεανούς της Γης; Με ανακυκλώσιμα υλικά φτιάξαμε ένα πλοίο και ένα υποβρύχιο, όπως τα φανταζόμασταν, και με αυτά οδηγούς είδαμε πολλές φωτογραφίες πλοίων! Πόσα πολλά πλοία! Με διαφορετικά μεγέθη, από διαφορετικά υλικά, για διαφορετικές χρήσεις!
Μας γεννήθηκε μια μεγάλη απορία! Όλα αυτά τα καράβια γιατί δε βουλιάζουν; “Γιατί είναι φτιαγμένα από ξύλο!” λέει ένας φίλος μας. “Όχι!” απαντάει μια άλλη φίλη μας…”Εγώ ανέβηκα σε ένα πολεμικό καράβι που είχε έρθει στην Πύλο και είδα ότι ήταν φτιαγμένο από μέταλλο.”
“Εγώ ξέρω. Τα μεγάλα δε βουλιάζουν, μόνο τα μικρά όταν τα χτυπάνε τα κύματα!” είπε ο φίλος μου. Τότε, η δασκάλα μας, αποφάσισε ότι ήταν ώρα να πειραματιστούμε. Μας αρέσουν πολύ τα πειράματα γιατί μέσα απ’ αυτά μας λύνονται οι απορίες. Έτσι, είδαμε τι ξέραμε, τι θέλαμε να μάθουμε και ξεκινήσαμε. Τι συμβαίνει τελικά; Είναι το μέγεθος, το υλικό, το σχήμα ή το χρώμα που βοηθά τα καράβια να πλέουν περήφανα;
Μάλιστα! Τώρα ξέρουμε και μπορούμε να συμπληρώσουμε τις αρχικές μας σκέψεις!
Θα ζωγραφίσουμε και το πείραμα για να μην το ξεχάσουμε ποτέ!
Επίσης, φτιάξαμε κι ένα χάρτινο βαρκάκι, το αφήσαμε μέσα στο νερό και θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χάρτινα βαρκάκια για ταξίδια… Για δείτε το αποτέλεσμα…
Χάρτινα βαρκάκια, χάρτινα ταξίδια… Να ταξιδέψετε με άλλο καράβι σίγουρα!
Η δασκάλα μας μας έφτιαξε ένα online game για να το παίξουμε στον διαδραστικό μας πίνακα. Μας άρεσε πολύ και σας δίνουμε το σύνδεσμο για να παίξετε κι εσείς και να μάθετε τι επιπλέει και τι βυθίζεται.
Εμείς οι μικροί μηχανικοί πιάσαμε δουλειά. Τόσο πολύ αγαπάμε τα ταξίδια και τη θάλασσα που σκεφτήκαμε εργαλεία που θα μπορούσαν να τα επισκευάσουν αν, ελπίζουμε ποτέ, χαλάσουν! Χωριστήκαμε σε ομάδες, σκεφτήκαμε τι βλάβη θα μπορούσαν να πάθουν και φτιάξαμε το κατάλληλο μηχάνημα. Ορίστε δείτε τα!
Κι αν θέλετε να μάθετε όλα τα θαλασσινά επαγγέλματα, αυτά είναι… Όχι, όχι! Δεν θα σας τα πούμε εμείς! Θα λύσετε τα παρακάτω παζλ και θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή