Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για τα παιδιά ήταν το : Μια θάλασσα πλαστικά. Όλα τα παιδιά είχαν να πουν τις εμπειρίες τους.
Η μόλυνση και τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι άνθρωποι είναι αρκετά. Έτσι κάναμε και εμείς πειράματα μέσα στην τάξη μας
Πώς θα μπορούσαμε να καθαρίσουμε τη θάλασσα από τα πετρέλαια που χύνονται από τα καράβια ;
Το πείραμα αυτό, το ζωγραφίσαμε κιόλας…Να δείτε κι εμάς να πειραματιζόμαστε!
Μέσα από τους πειραματισμούς μας, προβληματιστήκαμε πάρα πολύ! Δυσκολευτήκαμε πολύ να καθαρίσουμε το νερό… Ναι, θα σας πούμε το μυστικό μας…Δεν το καθαρίσαμε ποτέ, τελικά! Είδαμε στην πράξη πόσο πρέπει να προσπαθήσουν οι οικολογικές οργανώσεις ν’ απαλλάξουν τη θάλασσα από τα πετρέλαια ώστε να ζουν με υγεία τα θαλάσσια πλάσματα!
Και μετά, ένα νέο ερώτημα έπρεπε να διερευνηθεί! Η μόλυνση της θάλασσας, άραγε, εξαπλώνεται ή μένει εκεί που ρίχνονται τα απόβλητα;
Είδαμε ότι η μόλυνση είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να μεταφερθεί από το ένα σημείο της Γης στο άλλο και να πλήξει όλον τον Πλανήτη. Γι’ αυτό κι εμείς, με τις μικρές μας φωνές σας λέμε: “Προσέξτε! Πάρτε τα σκουπίδια και τα πετρέλαια μακριά από τη θάλασσα και την παραλία αν θέλετε η Γη μας να είναι υγιής για πάντα!”
Αφορμή για να γίνουμε δημοσιογράφοι, να πιάσουμε το μικρόφωνο και ν’ αρχίσουμε τις ερωτήσεις. Σε ποιον; Μα, στα θαλάσσια πλάσματα που τόσο μας γοητεύουν αλλά δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για τη ζωή τους, για τις συνήθειες τους, για τα προβλήματά τους. Θ’ αναρωτηθείτε πώς θα τα ρωτήσουμε που αυτά ζουν στη θάλασσα κι εμείς στη στεριά… Ή, πώς θα μας απαντήσουν που μιλούν άλλα γλώσσα… Ε, στο νηπιαγωγείο όλα γίνονται! Με μια απλή βουτιά στο βυθό της φαντασίας!
Βρήκαμε, λοιπόν, τον αγαπημένο κύριο Χταπόδη μας!
, πήραμε το μικρόφωνο…
και αρχίσαμε τις ερωτήσεις…
Τον τρελάναμε στις ερωτήσεις! Υποσχέθηκε να μας απαντήσει και…το έκανε! Μια μέρα έστειλε ένα βίντεο στη δασκάλα μας και μας μίλησε ολοζώντανος λύνοντας όλες μας τις απορίες!
Όμως, είχαμε απορίες και για το φίλο μας τον Ιππόκαμπο : . Ας δούμε λοιπόν τι μας είπε
Σίγουρα θα θέλαμε να μάθουμε για όλα τα όμορφα και μυστηριώδη θαλασσινά πλάσματα! Προπαντός, όμως, θέλουμε να είναι ευτυχισμένα και υγιή σε μια καθαρή θάλασσα!
Οι βροχές αυτού του μήνα μας οδήγησαν να ασχοληθούμε με το νερό , το κύκλο του νερού αλλά και τη βροχή. Πού είναι το νερό; Πού το συναντάμε; Τι μορφή έχει; Πώς έφτασε στον ουρανό; και πολλές άλλες ερωτήσεις που προσπαθήσαμε να την απαντήσουμε μέσα από δραστηριότητες και πειραματισμούς
Ξεκινήσαμε διαβάζοντας το ακόλουθο βιβλίο: Πέφτει πέφτει η σταγόνα Ακολούθησαν ερωτήσεις από τα παιδιά και για λίγη ώρα το ένα απαντούσε στο άλλο.
Στη συνέχεια κάναμε καταγραφή πού συναντάμε το νερό στη φύση και πού μέσα στο σπίτι
Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τα βήματα του κύκλου του νερού , σαν ποίημα και αφού τα ξεχωρίσαμε έγιναν φύλλο εργασίας
Με τη βοήθεια της Bee bot, το μικρό μας ρομποτάκι , ακολουθήσαμε τα βήματα του κύκλου του νερού, κάνοντας τις απαραίτητες κινήσεις
Ακολούθησε παρόμοια ατομική εργασία
Ζωγράφισαν τον κύκλο του νερού, στο μπλοκ ζωγραφικής τους
Δραματοποιήσαμε τον κύκλο του νερού
Κάναμε πείραμα για να δούμε την εξάτμιση
Με το επόμενο πείραμα, μια λεκάνη , ένα σφουγγάρι και νερό, είδαμε τι συμβαίνει όταν το σύννεφο δε μπορεί να κρατήσει άλλο τις σταγόνες μέσα του
Παίξαμε παιχνίδια αρίθμησης με αυτοσχέδιο παιχνίδι: δύο ομπρέλες , σταγόνες και ένα ζάρι
Ο Χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει: Γιατί; Τι πραγματικά ήθελε; Τα κατάφερε; Πώς έγινε αυτό;
Μες την καρδιά του χειμώνα διαβάσαμε το πιο πάνω βιβλίο που μας έδωσε αφορμή για πολλές δραστηριότητες
Αρχικά εκτυπώσαμε εικόνες που εικονίζονταν στάσεις του Χιονάνθρωπου και τις κάναμε σειροθέτηση: οριζόντια και κάθετα
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, την αποστολή να δημιουργήσουν χιονανθρώπους με υλικά της τάξης
Παίξαμε παιχνίδια, ον λάιν, στο διαδραστικό μας πίνακα, με βάση την ιστορία που είχαμε διαβάσει για την καλύτερη κατανόηση του βιβλίου
Κάναμε κατασκευή χιονάνθρωπου με χαρτοκοπτική και συναρμολόγηση τα μέλη του
Πειραματιστήκαμε με υλικά της τάξης για να δούμε ποια υλικά βυθίζονται και ποια όχι
Παίξαμε κινητικό παιχνίδι κατά το οποίο τα παιδιά έπρεπε να χορεύουν όση ώρα διαρκούσε η μουσική και όταν σταματούσε , η εκπαιδευτικός έλεγε ένα υλικό. Αν αυτό είχε επιπλεύσει έπρεπε να μείνουν όρθια, αν είχε βυθιστεί έπρεπε να καθίσουν στο πάτωμα
Παιχνίδι, συντονισμού κινήσεων, προσοχής, ισορροπίας. Τα παιδιά αφού δημιούργησαν έναν χιονάνθρωπο με 2 τουβλάκια στην αρχή και τρία στη συνέχεια, τους τοποθέτησαν πάνω σε ένα κομμάτι ρολό υγείας και έπρεπε να το τραβήξουν, με προσοχή, έτσι ώστε να “βγάλουν” το χιονάνθρωπο στη “στεριά” με ασφάλεια
Με αφορμή το πιο πάνω βιβλίο μιλήσαμε για τις σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό τη λέξη χιόνι,
φτιάξαμε το δικό μας χιοναθρωπο
και πειραματιστηκαμε με την τήξη και την πήξη ελευθερώνοντας ζωάκια από τον πάγο με διάφορους τρόπους!
Για την προώθηση της φιλαναγνωσίας , μία από τις δράσεις που οργανώσαμε για τη νέα μας χρονιάς, είναι η επίσκεψη γονέων στο σχολείου και η ανάγνωση από αυτούς, ενός βιβλίου που έχουν διαλέξει με το παιδί τους, μέσα στην τάξη.
Η πρώτη που δέχτηκε και μας επισκέφθηκε είναι η κα Νόρα. Η κόρη της ενθουσιάστηκε όταν την είδα , παρόλο που το ήξερε. Μας διάβασε ένα πολύ ωραίο βιβλίο, που είχε να κάνει με τη ζήλια.
Το να αντιλαμβάνεται το παιδί ότι η ανάγνωση βιβλίων είναι κάτι που επιδιώκεται και στα δύο περιβάλλοντα στέλνει το ανάλογο μήνυμα στο παιδί για τη σημασία του βιβλίου.
Στο τέλος η μικρή Γιωργία ,κέρασε όλα τα παιδάκια μπισκοτάκια, που είχε φέρει η μαμά της
και αφού πήραμε διάφορες απαντήσεις κρατήσαμε κάτι που διαβάσαμε στο πιο πάνω βιβλίο : “Στόχος είναι μια υπόσχεση που δίνεις στον εαυτό σου για να γίνει καλύτερος ή να βοηθάς τους άλλους”
Ορίστε τι υποσχέσεις δίνουμε εμείς στον εαυτό μας για το 2025!
Συζητήσαμε για διάφορες καλές ή κακές πράξεις που κάναμε την προηγούμενη χρονιά και δώσαμε τις δικές μας ευχές για τη νέα μας χρονιά:
Ο Δεκέμβριος είναι, σίγουρα, ο πιο όμορφος και πιο φωτεινός μήνας του έτους! Φέρνει τα Χριστούγεννα, φέρνει δώρα, φέρνει γλυκά, φέρνει διακοπές! Και τα δύο τμήματα του νηπιαγωγείου μας πέρασαν θαυμάσια μετρώντας αντίστροφα μέχρι την τελευταία μέρα! Τα παιδιά μαζί με τον Τάρανδο και τον κύριο Νιφάδα έπαιξαν, τραγούδησαν, χόρεψαν, διάβασαν βιβλία, ένιωσαν, σκέφτηκαν…μα, πάνω απ’ όλα, έμαθαν!
Χριστουγεννιάζει στο Τμήμα 1!! Πατήστε το παρακάτω link και θα δείτε όλες τις καταπληκτικές, χριστουγεννιάτικες στιγμές μας!!
Με την έναρξη της νέας χρονιάς ένα καινούργιο etwinning πρόγραμμα ξεκινά. HELP A BEE AND SAVE THE ENVIRONMENT.
Το έργο στοχεύει: να προωθήσει μια συνείδηση για το περιβάλλον και τη σημασία των μελισσών και των εντόμων για μια βιώσιμη ζωή στην Ευρώπη και στον κόσμο. Η φαντασία ενός ταξιδιού στις χώρες του εταίρου θα συνδέσει τους μαθητές στο σεβασμό και την επίγνωση της σημασίας των μελισσών. Θα είναι επίσης ένας τρόπος για να ανακαλύψετε άλλες χώρες, πολιτισμούς και γλώσσες και να χρησιμοποιήσετε μια μεθοδολογία CLIL που αναπτύσσει το περιεχόμενο του έργου και τα αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα για να αγαπήσετε την επικοινωνία.
Οι στόχοι του έργου:
Να μεταδώσει στις νέες γενιές τη θεμελιώδη σημασία των μελισσών στη σχέση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος. Ενθαρρύνουν το ομαδικό πνεύμα και το αίσθημα ευθύνης προς τα πάντα γύρω τους: συμμαθητές, οικογένεια και περιβάλλον. Εργασία σε μια διεθνή ομάδα σε ένα θετικό, οργανωμένο, συνεργατικό κλίμα που προωθεί τη γνώση της κοινωνικής, επικοινωνιακής δομής των μελισσών. Πειραματιστείτε με την αγγλική γλώσσα ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ των εταίρων και σε σχέση με το έργο.
Παρουσιάσαμε τον εαυτό μας, σαν εκπαιδευτικοί της τάξης έτσι ώστε να γνωριστούμε καλύτερα!
Παρουσιάσαμε τα παιδιά της τάξης μας, φροντίζοντας να διαφυλάξουμε τις φωτογραφίες και μετατρέποντάς τες με διαδικτυακό εργαλείο έτσι ώστε να μην αναγνωρίζονται. Το καθένα επικοινώνησε στους φίλους-συνεργάτες από τα άλλα σχολείο πράγματα που του αρέσουν ή το χαρακτηρίζουν…
Φωτογραφίες που δείχνουν πώς είναι το σχολείο μας, έτσι ώστε να γνωριστούμε καλύτερα με τους συνεργάτες μας
και φυσικά την όμορφη πόλη μας. Σίγουρα θα τους αρέσει!
Δημιουργήσαμε το λόγκο για το πρόγραμμα, με τη συμμετοχή των παιδιών. Μάλιστα, το ένα από τα δύο logo του σχολείου μας ήταν και το νικητήριο στην ψηφοφορία που έγινε! Είμαστε πολύ περήφανοι όλοι γι’ αυτό!
Το πόστερ του προγράμματος , ήταν δουλειά του κάθε εκπαιδευτικού. Τέθηκαν σε ψηφοφορία για να γίνει, ένα απ’ αυτά, ο πρεσβευτής του προγράμματος μας!
Με το εργαλείο word art καλλιτεχνήσαμε τον τίτλο του προγράμματος καθώς και σκέψεις ή λέξεις που αφορούν στην αγαπημένη μας Μέλη τη μελισσούλα!
Όλοι οι εκπαιδευτικοί ήρθε η ώρα να τα πουν από κοντά, έστω και διαδικτυακά, ώστε να συζητήσουν για τις δραστηριότητες και το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος. Η συνάντηση έγινε μέσα σε κλίμα χαρά, ακούστηκαν όλες οι απόψεις και προήχθει η συνεργασία!
Δώσαμε στους γονείς να υπογράψουν εγγράφως την άδεια για τη συμμετοχή του παιδιού τους στο πρόγραμμα ώστε να επιτραπεί η ανάρτηση της δουλειάς των παιδιών στην πλατφόρμα του προγράμματος καθώς και στις διαδικτυακές συναντήσεις των εταίρων…
Η εισαγωγή στο πρόγραμμα, έγινε μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο για τη μέλισσα και τη ζωή της. Τα παιδιά πήραν πολλές πληροφορίες και αγάπησαν αυτό το μικρό εντομάκι!
Και ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με τη μελισσούλα μας! Σ’ αυτό μας βοήθησαν και οι αγαπημένοι μας γονείς που, μαζί με τα παιδάκια τους, βρήκαν πολλές πληροφορίες, κατασκευές, συνταγές και παιχνίδια για το μικρό αυτό έντομο. Όλα αυτά, μας οδήγησαν σε πολλές πολλές δραστηριότητες μέσα απ’ τις οποίες μάθαμε τον κύκλο ζωής της μέλισσας, γνωρίσαμε τα πάντα για τη χρησιμότητά της στο περιβάλλον μέσω της επικονίασης, γευτήκαμε το νόστιμο μέλι και μάθαμε για τα είδη του, παίξαμε, κατασκευάσαμε, δραματοποιήσαμε! Πολλές ώρες χαράς και μάθησης!
Λάβαμε ένα γράμμα από τη μέλισσα στο οποίο μας ζήταγε τη βοήθειά μας για το περιβάλλον. Το διαβάσαμε και καταγράψαμε τι θα θέλαμε και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε στο σχολείο μας για να το κάνουμε πιο φιλικό και πιο προστατευτικό απέναντι σ’ αυτό το πολύ χρήσιμο έντομο!
Αποφασίσαμε ότι, σίγουρα, θα θέλαμε να φτιάξουμε έναν κήπο για τις μικρές μας φίλες, μια ποτίστρα για να πίνουν νερό αλλά και να δώσουμε συμβουλές στους φίλους μας στο άλλο τμήμα αλλά και στους γονείς μας για το πώς μπορούν, κι αυτοί, να γίνουν προστάτες των μελισσών. Οι δύο ομάδες, κατέγραψαν τις απόψεις τους και είναι έτοιμοι να σας τις πουν!
Πήραμε μέρος στην εβδομάδα code week. Η κάθε ομάδα ανέλαβε να “γεμίσει”, με το εργαλείο canva, ένα γράμμα από τη φράση “Internet is good, if safe” . Τα παιδιά διάλεξαν σχέδια και εικόνες που αφορούν στη μέλισσα και τα μετέφεραν στο γράμμα τους δημιουργώντας μια υπέροχη και χρωματιστή φράση όσο υπέροχο είναι το διαδίκτυο αν είναι ασφαλές!
οι κύριες δραστηριότητες του προγράμματος:
Watch animation -brain storming about bees
Make o bee pupet
Κατασκευάσαμε μια κούκλα – μέλισσα, με ομαδική δουλειά σε μέγεθος ενός παιδιού αλλά και μικρές ατομικές μελισσούλες χρησιμοποιώντας ξύλινα κουτάλια και πολλή φαντασία!
Coding activity
ενώ με το αγαπημένο μας ρομποτάκι bee bot κάναμε, και οι δύο ομάδες, τον κύκλο ζωής της μέλισσας
Prepare a game to play in pairs
Μια συνάντηση που ξάφνιασε τα παιδιά γιατί δεν περίμεναν να δουν παιδιά από άλλα κράτη. Όλα τα μέλη του προγράμματος χωριστήκαμε σε διακρατικές ομάδες , 2 ή τρία σχολεία μαζί. Ένα μέλος από κάθε ομάδα έφτιαξε ένα ον λάιν παιχνίδι, το οποίο παίχτηκε σε μια διαδικτυακή συνάντηση. Και οι δύο ομάδες του νηπιαγωγείου μας έπαιξαν παιχνίδια με νηπιαγωγεία από την Τουρκία, ενώ, και τα δύο αντίστοιχα παιχνίδια είχαν φτιαχτεί από τις Ελληνίδες εκπαιδευτικούς. Οι συναντήσεις μας γέμισαν όλους με χαρά γιατί είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε, έστω διαδικτυακά, με φίλους μας από το πρόγραμμα!
Η άνοιξη έχει έρθει … καιρός να έρθει και στον κήπο μας. Ζητήσαμε από τους γονείς του σχολείου μας να βοηθήσουν φέρνοντας από ένα βότανο ή λουλουδάκι για να τον εμπλουτίσουμε. Πραγματικά η προθυμία ήταν μεγάλη. Από την επόμενη κιόλας μέρα άρχισαν τα παιδάκια άρχισαν να μας φέρνουν λουλούδια.
Οι νηπιαγωγοί ανέλαβαν να αφρατέψουν το χώμα όπου θα γίνονταν το φύτεμα.
Επίσης η κα Έφη, μαμά του σχολείου μας και γεωπόνος ήρθε, την προγραμματισμένη με αυτήν, μέρα και μας μίλησε για τα λουλούδια, τις ανάγκες τους, τη χρησιμότητά τους, τους κινδύνους τους.
Και στη συνέχεια ήρθε η ώρα του φυτέματος . Αφού, τα παιδιά, φόρεσαν τις γαλότσες τους, ξεκίνησαν το φύτεμα , με τη βοήθεια της κας Έφης και των εκπαιδευτικών.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή