Πού πας Καρετίτσα σε τέτοιο βρώμικο νερό;

Μια όμορφη Πέμπτη, ο κύριος Θοδωρής και ο Κύριος Λεονάρδος, δύο Λιμενικοί από το Λιμεναρχείο Κυπαρισσίας, ήρθαν στο σχολείο μας να μας ενημερώσουν για όλα! Ποια είναι η δουλειά τους, για τα σκάφη τους, για τη θάλασσα, για τα ατυχήματα που έχουν δει να συμβαίνουν σ’ αυτή… Για όλα μας μίλησαν και σ’ αυτό βοήθησαν οι ερωτήσεις που είχαν, από πιο πριν, ετοιμάσει τα παιδιά!

λιμενικό σώμα

Ένα από τα πράγματα που κέντρισε ιδιαιτέρως τα παιδιά, ήταν η διάσωση από το Λιμενικό μιας Καρέτας-Καρέτας που είχε μπλεχτεί στα δίχτυα ψαράδων. Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής μας αγαπάμε αυτά τα θαλάσσια πλάσματα γιατί, κάθε χρόνο, μας κάνουν την τιμή να έρχονται και να γεννούν τα αυγά τους στις παραλίες μας. Πολλά από τα παιδιά, έχουν υπάρξει μάρτυρες, πολλές φορές, στο παρελθόν, της γέννησης μικρών χελωνών και έχουν παρακολουθήσει τον αγώνα τους για να φτάσουν στο νερό που θα τα οδηγήσει στο σπίτι τους. Έτσι, όταν έφυγαν οι κύριοι του Λιμενικού, συζητήσαμε πολύ για τις θαλάσσιες χελώνες. Είδαμε και μια μικρή, αλλά πολύ περιεκτική, ταινία animation με πρωταγωνίστρια τη μικρή χελωνίτσα Hope.

Η πρωταγωνίστριά μας, μετά από διάφορες περιπέτειες, μπαίνει στο νερό, σε ένα βρώμικο νερό με πολλά επιπλέοντα σκουπίδια, και ακολουθεί το δρόμο του φεγγαριού. Όμως, τι έγινε τελικά; Πού πήγε, τι περιπέτειες έζησε, ποιον συνάντησε; Δεν ξέρετε; Τα παιδιά ξέρουν και θα σας πουν αμέσως!

Πρώτα ζωγραφίζουν τη συνέχεια που θέλουν…

1716730295834          1716730295847

και όοοολες οι απόψεις μπήκαν μέσα σε ένα βίντεο για να σας παρουσιαστούν!

Έχουμε, όμως, κι εμείς τη δική μας Καρέτα-Καρέτα, την όμορφη χελωνόκουκλα της τάξης μας, που έχει επισκεφτεί όλα τα σπίτια των παιδιών μέσα σ’ αυτή τη σχολική χρονιά. Τα παιδιά θέλησαν να τη ρωτήσουν κάποια πράγματα για να την μάθουν καλύτερα! Πήραν το μικρόφωνο και της έκαναν πολλές και σημαντικές ερωτήσεις.

1716745388348

Εννοείται ότι η Λώνα, η θαλάσσια δικιά μας χελώνα, απάντησε πρόθυμα στα παιδιά λύνοντάς τους όλες τους τις απορίες! Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Τα αγαπάει πάρα πολύ!

Τα παιδιά την άκουσαν να λέει τα προβλήματά της και πολύ στενοχωρήθηκαν. Έχουν μάθει όλα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τη θάλασσα και τώρα στενοχωριούνται ακόμα περισσότερο για την αγαπημένη τους χελωνίτσα. Δίνουν υπόσχεση ότι θα προστατεύσουν τις χελωνοφωλιές που θα δουν στις παραλίες μας τώρα που ήρθε το καλοκαίρι και η εποχή της ωοτοκίας αρχίζει ενώ υποσχέθηκαν, επίσης, ότι δεν θα πετούν σκουπίδια όταν πάνε για μπάνιο ενώ θα μαζεύουν και όλα εκείνα που έχουν πετάξει άλλοι, ασυνείδητοι, άνθρωποι.

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τις δικές μας Καρέτες-Καρέτες. Παλιές αυγοθήκες θα γίνουν το καβούκι της και μετά η φαντασία και η αγάπη θα φτιάξουν τα πιο χαριτωμένα χελωνάκια που έχετε δει ποτέ!

1716910049857    1716910049841

Γράψαμε τη λέξη “Χελώνα” και είδαμε το αρχικό της γράμμα. Ψάξαμε μέσα στην τάξη για ν’ ανακαλύψουμε πράγματα που ξεκινούν από “χ”, και, φυσικά, είναι τα αγαπημένα της, αλλά δεν βρήκαμε πολλά. Έτσι, ξεκινήσαμε να…στύβουμε το μυαλό μας για να βρούμε πολλές πολλές λέξεις από αυτό το γράμμα και να τις κάνουμε δώρο στη χελώνα μας. Βρήκαμε πολλές, αλήθεια! Στη συνέχεια, το κάθε παιδί ζωγράφισε 5 πράγματα από αυτό το γράμμα και έγραψε το όνομά τους όπως μπορούσε. Η Λώνα, είναι πολύ περήφανη για τους φίλους της γιατί όλοι τα κατάφεραν περίφημα!!

1716910049824

1716910049786    1716910049795    1716910049809

Απλώσαμε το χάρτη και σημειώσαμε επάνω τις περιοχές της Ελλάδας στις οποίες μπορούμε να συναντήσουμε αυτό το θαλάσσιο πλάσμα. Αποφασίσαμε να τις δείξουμε και στον μικρό ποντικό ρομποτάκο μας, τον Κόλμπι, και να τον προγραμματίσουμε να περάσει από όλες εκείνες τις περιοχές και να συνομιλήσει με τα νεογέννητα χελωνάκια. Βέβαια, θα είχε ένα δύσκολο ταξίδι γιατί, δυστυχώς, η θάλασσα έχει πολλά σκουπίδια…

1716910067657

Τα παιδιά, όμως, έφτιαξαν το σωστό κώδικα, το σωστό δρόμο, για τον Κόλμπι, ο οποίος πέρασε με από όλα τα χελωνάκια από τον θαλάσσιο δρόμο χωρίς σκουπίδια. Συνομίλησε με τις μικρές χελώνες και, έτσι, έμαθε κι αυτός τα προβλήματά τους.

1716910067643

Παιδιά και ρομποτάκι θα γίνουν οι μεγαλύτεροι προστάτες της. Κι αυτό είναι υπόσχεση! Για να μην εξαφανιστεί και να ζει ήρεμα στα θαλασσινά νερά για πολλά πολλά χρόνια ακόμα!