Πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες έγιναν μέσα στο μήνα.
48 λογότυπα ανέβηκαν στην πλατφόρμα και μέσα από ψηφιακό εργαλείο ψηφοφορίας καλούμαστε να επιλέξουμε το καλύτερο από αυτά . Με μεγάλο ενθουσιασμό αρχίζουμε να ψηφίζουμε , όμως όλα είναι πολύ ωραία . Τρία από αυτά ισοψηφούν , ξαναψηφίζουμε μεταξύ τους και τελικά επιλέγουμε ένα από σχολείο της Κροατίας.
4/11/2020
Πρώτη διαδικτυακή επικοινωνία με νηπιαγωγείο της Σερβίας . Συστηνόμαστε στα Αγγλικά , εμείς τραγουδάμε την αγαπημένη ” Ωδή στη Χαρά” του Μπρτόβεν, δείχνουμε εικόνες με αξιοθέτα της πόλης μας, και αφιερώνουμε στους νέους φίλους μας μια αφίσα με μια πολύχρωμη καρδιά και τη φράση ” Σας αγαπάμε ” στα αγγλικά και στα σερβικά. Οι φίλοι μας, μας εύχονται ” Καλημέρα ” στα ελληνικά, και μας χορεύουν παραδοσιακούς χορούς , φορώντας φορεσιές της πατρίδας τους . Στο τέλος χαιρετηθήκαμε στέλνοντας πολλά φιλιά και αγκαλιές οι μεν στους δε. Χαρήκαμε όλοι πολλοί και με ενθουσιασμό αναμένουμε την επόμενη συνάντησή μας με άλλα σχολεία….
Η αφίσα μας
6/11/2020
Η δεύτερη διδικτυακή μας επικοινωνία γίνεται με την Πολωνία και είμαστε τυχεροί καθώς δυο μέρες αργότερα τα σχολεία στην Πολωνία κλείνουν!!
Όπως και στην προηγούμενη επικοινωνία, αλληλοσυστηθήκαμε , τραγουδήσαμε , δείξαμε αξιοθέατα και τα άλλα παιδιά μας έδειξαν το εθνικό τους σύμβολο. Δώσαμε αγκαλιές και φιλιά και χαιρετηθήκαμε….
Καθώς στο έργο γίνονται αναφορές και σε έθιμα και παραδόσει των χωρών που συμμετέχουν , αποφασίζουμε να ανεβάσουμε υλικό για δυο σημαντικά γεωργικά έθιμα του φθινοπώρου , τον τρύγο και το λιομάζεμα.
Οι φωτογραφίες ανεβαίνουν με τις απαραίτητες επεξηγήσεις στα αγγλικά ( εδώ παρατίθενται στα ελληνικά )
Στην Ελλάδα, από τα αρχαία χρόνια, οι καλλιεργητές αμπελιών μαζεύουν νόστιμα σταφύλια ( αυτή η διαδικασία ονομάζεται “Τρύγος” ),
βγάζουν το χυμό τους που λέγεται μούστος, τον βάζουν σε ξύλινα βαρέλια
και μετά από περίπου ένα μήνα παράγουν δημοφιλή ελληνικά κρασιά( αγιοργίτικο, ασύρτικο, ξινόμαυρο ….) Τα μουστοκούλουρα και η μουσταλευριά είναι γλυκά που γίνονται από τον μούστο.
Ξεκινάμε τις πρώτες ξεναγήσεις σε όμορφα αξιοθέατα της πόλης μας . Ο Ματέο και ο Ιάσονας μας παρουσιάζουν τον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο.Οι πληροφορίες που μας φέρνουν τα παιδιά είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα στο φωτογραφικό υλικό .Στο eTwinning ανεβαίνουν περισσότερες πληροφορίες των παιδιών από αυτές που παρατίθενται παρακάτω.
Εθνικός Κήπος
Καλλιμάρμαρο
Ζάππειο Μέγαρο
Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου , κάνουμε αναφορά σε ένα πρόσωπο που το είχαμε γνωρίσει στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940, τη Σοφία Βέμπο η οποία αυτή τη φορά είχε κρύψει στο σπίτι της φοιτητές και είχε προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Βλέπουμε εικόνες της στο διαδίκτυο και τη ζωγραφίζουμε
Συντάσσουμε κείμενο με πληροφορίες για το άτομό της ( τα παιδιά ήδη γνωρίζουν για τη δράση της στον ελληνοιταλικό πόλεμο και το προσωνύμιο ” Η τραγουδίστρια της Νίκης”). Με την ευκαιρία ξαναθυμόμαστε τον κλασσικό “Ντούτσε” και τον ανεβάζουμε και αυτόν στην πλατφόρμα.
Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι ένα σημαντικό γεγονός που μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε για σημαντικές προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου.
Γιάννης Ρίτσος ( 1909-1990)Μαθαίνουμε λίγες πληροφορίες για το βιογραφικό του ( Γεννήθηκε στη Μονεμβασιά, ταλαιπωρήθηκε για πολλά χρόνια από φυματίωση , κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στέλνεται εξορία, έλαβε πολλές διακρίσεις και βραβεία , μεταξύ αυτών και το βραβείο Λένιν , την ύψιστη διάκριση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης )Διαβάζουμε το ποίημα του ” Ειρήνη” και το αποδίδουμε εικαστικά
Μίκης Θεοδωράκης (1925-)-Οδυσσέας Ελύτης( 1911-1996) Βρίσκουμε λίγες πληροφορίες για τη ζωή τους (Θεοδωράκης: ένας από τους σπουδαιότερους μουσικοσυνθέτες, ασχολήθηκε από μικρός με τη μουσική, την περίοδο της κατοχής , κατα τη διάρκεια μιας διαδήλωσης, συνελήφθη από τους Ιταλούς, την περίοδο της Δικτατορίας εστάλη εξορία και φυλακίστηκε, όταν βγήκε από τη φυλακή ταξίδεψε σε πολλές χώρες όπου έδωσε συναυλίες κατά της δικτατορίας Ελύτης: Τ ο 1940 πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο όπου και τραυματίστηκε σοβαρά , έγραψε το ποίημα ” Άσμα ηρωικό και πένθιμο για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας ” για να τιμήσει όλους τους στρατιώτες που πολέμησαν στην Αλβανία, το 1979 τιμήθημε με το Βραβείο Νόμπελ της ποίησης)και μαθαίνουμε το τραγούδι ” ΄Ενα το χελιδόνι” το οποίο είναι , ίσως, το σήμα κατατεθέν του εορτασμού της επετείου . Το ηχογραφούμε και ανεβάζουμε το σχετικό υλικό
Διαβάζουμε το ποιήμα ” Ο τύμβος” του Νικηφόρου Βρεττάκου ( 1912-1991) , βρίσκουμε πληροφορίες για τη ζωή του(Το 1940 στρατεύθηκε στο Αλβανικό Μέτωπο όπου και τραυματίστηκε σοβαρά, την περίοδο της Δικτατορίας αυτοεξορίστηκε στην Ελβετία , έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία και έχει προταθεί τέσσερις φορές για το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας) και αποτυπώνουμε εικαστικά το νόημα του ποιήματος
Στην πλατφόρμα του eTwinning , αποφασίζουμε να ανεβάσουμε λίγα βιογραφικά στοιχεία των τριών παραπάνω εκπροσώπων του πνευματικού κόσμου , όπως επίσης τις εικαστικές μας δημιουργίες Ειρήνη και Ο μικρός τύμβος). Δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις δραστηριότητέ μας έτσι όπως είχαμε προγραμματίσει καθώς ο κορονοϊός μας έκλεισε το σχολείο ….Διαδικτυακά , όμως , φτιάχνουμε ζωγραφιές για την Ειρήνη και τις ανεβάζουμε κι αυτές.
Διαδικτυακά κάνουμε και τη θεματική ενότητα της ελιάς μια σημαντική γεωργική δραστηριότητα Βλέπουμε τον πίνακα του Θεόφιλου ” Το λιομάζωμα”
και βρίσκουμε πληροφορίες για το ζωγράφο τις οποίες ανεβάζουμε στην πλατφόρμα
Ο Θεόφιλος Κεφαλάς Χατζημιχαήλ ( 1870-1934) γεννήθηκε στη Λέσβο , είναι σπουδαίος λαϊκός ζωγράφος γιατί ζωγράφιζε θέματα της καθημερινής ζωής . Συνήθως τους ανθρώπους στους πίνακές του του έντυνε με παραδοσιακές στολές όπως και ο ίδιος φορούσε φουστανέλα για αυτό και πολλοί τον κορόιδευαν . Ήταν φτωχός και συνήθως πληρωνόταν με ένα πιάτο φαγητό αντί χρημάτων . Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε μετά θάνατον.
Ζωγραφίζουμε το μύθο της ονοματοδοσία ςτης Αθήνας με τη διαμάχη του Ποσειδώνα και της Αθηνάς
Φτιάχνουμε ελιές με φαντασία
Μαθαίνουμε για τους αμφορείς στους οποίους οι αρχαίοι Έλληνες αποθήκευαν λάδι και κρασί
Αναφερόμαστε και στον κότινο , το στεφάνι από κλαδί ελιάς το οποίο προσφερόταν ως έπαθλο στους νικητές των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων.
Και κάπως έτσι ολοκληρώνουμε τις δραστηριότητές μας για τον μήνα Νοέμβριο.