Με αφορμή την ελληνική σημαία , αρχίζουμε το ταξίδι μας στον κόσμο των σχημάτων .
Αφού μιλήσουμε για τα βασικά χαρακτηριστικά τους , πλευρές και γωνίες, κάνουμε μια σειρά από ποικίλες δραστηριότητες .
Εντοπίζουμε σχήματα μέσα στην τάξη μας
Τετράγωνα
Ορθογώνια
Από περιοδικά βρίσκουμε εικόνες σε σχήμα ορθογώνιο
Τι σου θυμίζει ο κύκλος;
Σε άλλους πορτοκάλια και μήλα
σε άλλους τον ήλιο
και σε άλλους μια πολύχρωμη μπάλα
Μιλάμε για το ημικύκλιο και πειραματιζόμαστε για να φτιάξουμε το άλλο μισό
Βρίσκουμε τα ημικύκλια και τα ενώνουμε
Βρίσκουμε τα σχήματα στο δεκατιανό μας
Βρίσκουμε τις καρτέλες με τα ονόματα των σχημάτων με βάση κάποιο μεμονωμένο φώνημα π.χ. το ορθογώνιο αρχίζει από “Ο”, το τετράγωνο έχει το “Ω” , ο κύκλος έχει το “Υ”.
Φτιάχνουμε το τετράγωνο αλλιώς
..και το τρίγωνο με τα δάχτυλα
Παίζουμε με τα σχήματα . Στο πάτωμα διάφορα σχήματα σε δυο σειρές , ένα παιδί λέει ένα σχήμα και το άλλο καλείται να πατήσει στο σωστό
Φύλλα εργασίας
Το BeeBot, η “έξυπνη μέλισσα”, ( συνδυασμός των λέξεων bee και robot)είναι ένα προγραμματιζόμενο ρομπότ δαπέδου ειδικά κατασκευασμένο για να χρησιμοποιείται από παιδιά τόσο της προσχολικής ηλικίας όσο και των πρώτων τάξεων δημοτικής εκπαίδευσης. Ο προγραμματισμός της γίνεται με πλήκτρα που βρίσκονται επάνω της (On-board) και μπορεί να προγραμματιστεί για να κινείται με ακρίβεια στο χώρο προχωρώντας μπροστά, πίσω, στρίβοντας αριστερά και δεξιά. Με την απλή και φιλική προς το παιδί διάταξη του, το BeeBot αποτελεί ένα τέλειο σημείο εκκίνησης για τη διδασκαλία του ελέγχου, της κατεύθυνσης (προσανατολισμού) και της γλώσσας προγραμματισμού για τα μικρά παιδιά.
Αρχικά γνωρίζουμε το χειρισμό της
Στο πλέγμα τοποθετούνται σχήματα και σε χαρτί τα παιδιά πρέπει να αναπαραγάγουν το ίδιο μοτίβο.
Στην επόμενη φάση σημειώνουμε στο χαρτί τη διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσει η Beebot. Τα παιδιά καλούνται να προγραμματίσουν τη μέλισσα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προχωρά στα σωστά σχήματα
Εμπνεόμαστε από τον Πωλ Κλέε (Γερμανό-Ελβετός ζωγράφος, 1879-1940) και φτιάχνουμε τα δικά μας σχηματοανθρωπάκια. Το σώμα σχεδιάζεται σε χαρτί , τα υπόλοιπα μέλη συμπληρώνονται με μαρκαδόρο.
Ώρα για παιχνίδι
Μαθαίνουμε τη φωνούλα Τ από το τρίγωνο και το τετράγωνο