Ο σχολικός εκφοβισμός είναι μια σκόπιμη και επαναλαμβανόμενη αρνητική (δυσάρεστη ή επώδυνη) συμπεριφορά από ένα ή περισσότερα άτομα που στρέφονται εναντίον ενός ατόμου που δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του» (Olweus, 2010)
Μορφές ενδοσχολικής βίας και Εκφοβισμού είναι :
Λεκτική (π.χ. κοροϊδίες, βρισιές, ειρωνείες)
Έμμεση/Κοινωνική/Σχεσιακή (π.χ. διάδοση ψευδών φημών, αποκλεισμός
από την ομάδα)
Ψυχολογική (π.χ. προσβλητικά πειράγματα)
Ρατσιστική (π.χ. λεκτική, σωματική ή συναισθηματική επίθεση λόγω φύλου,
φυλής, εθνοτικής καταγωγής, κ.ά.)
Σεξουαλική (π.χ. σχόλια και φράσεις σεξουαλικού περιεχομένου, ανήθικες
χειρονομίες)
Εκβιαστική(π.χ. εξαναγκασμός σε αντικοινωνικές πράξεις)Το φαινόμενο Ε.ΒΙ.Ε. διαφοροποιείται από άλλες μορφές επιθετικών συμπεριφορών που είναι δυνατόν να εκδηλώνονται από μαθητές/ήτριες στο σχολικό περιβάλλον. H επιθετικότητα δεν
έχει στόχο, πάντοτε ή με συστηματικό τρόπο, την τρομοκράτηση του/της αδυνάμου/μης, ενώ είναι δυνατόν να εξυπηρετεί την αυτοπροστασία από προσλαμβανόμενους κινδύνους. Σε αυτή
την περίπτωση δεν αποτελούν πράξη/κατάσταση Ε.ΒΙ.Ε.:
• η σύγκρουση μεταξύ μαθητών/τριών που δεν συμπεριλαμβάνει ανισορροπία δύναμης,
• κάθε συμβάν επιθετικότητας ή κατάσταση σχολικής βίας που εκδηλώνεται σε πλαίσιο ίσης
σχέσης δύναμης και
• οι εκδηλώσεις αντιπάθειας ή σωματικής επιθετικότητας ενός επεισοδίου ή η επιθετικότητα που
απευθύνεται σε πολλούς διαφορετικούς/ές μαθητές/ήτριες. ( υλικό επιμόρφωσης Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.)
Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού είναι η 6η Μαρτίου, η οποία καθιερώθηκε πανελληνίως από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος. Στην ημέρα αυτή πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Παιδείας και άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς ημερίδες για την ενημέρωση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων.
Σκοπός είναι η ενημέρωση, η ανταλλαγή σκέψεων και εμπειριών μέσω συζητήσεων, δράσεων, εκδηλώσεων και ημερίδων, από θύματα και άτομα που αποτέλεσαν παρατηρητές και γνώστες αυτών των φαινομένων είτε είναι μαθητές είτε ενήλικοι.
Προσεγγίζουμε το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού βλέποντας εποπτικό υλικό με κάρτες τις οποίες τα παιδιά βάζουν στη σειρά και φτιάχνουν ιστορίες για παιδιά που γίνονται αποδέκτες αρνητικής συμπεριφοράς .
Ένα παιδί με σπασμένο πόδι γλίστρησε στις σκάλες και κάποια παιδιά το κοροϊδεύουν ” Χα, χα έπεσες στις σκάλες…” Μετά έρχεται ένα αγόρι με γαλάζιο μπλουζάκι και το σηκώνει και το αγοράκι του λέει ” Ευχαριστώ”.Μετά το παιδάκι με τη γαλάζια μπλούζα μαλώνει τα παιδιά που κορόϊδεψαν το αγόρι και τους λέει “Μη το ξανακάνετε αυτό” . Μετά γίνονται όλοι φίλοι.
Κάποια παιδιά κοροϊδεύουν ένα κοριτσάκι που είναι μόνο του και του λένε “Χα,χα , δεν έχεις φίλους” . Το κοριτσάκι είναι στενοχωρημένο και πηγαίνει να μιλήσει στο δάσκαλό του. έρχεται ο δάσκαλος και μαλώνει τα άλλα παιδιά . Αυτά ζητάνε ” Συγγνώμη” , γίνονται φίλοι και όλοι μαζί βγάζουν μία selfie.
Μια φορά, δυο παιδιά κοροϊδεύουν ένα μικρότερο αγόρι επειδή φοράει γυαλιά. ” Χα,χα , εμείς δε φοράμε γυαλιά, εσύ όμως φοράς ” , του λένε. Το αγόρι στενοχωρήθηε πολύ . Μετά συνάντησε ένα κορίτσι και του είπε ότι τα άλλα παιδιά τον κορόϊδεψαν. Το κορίτσι τα ρώτησε για τί το έκαναν αυτό . ” Να ζητήσετε αμέσως συγγνώμη” τους είπε. Μετά , τα παιδιά είπαν στο αγόρι με τα γυαλιά ” Συγγνώμη , φοράς πολύ ωραία γυαλιά”. Στο τέλος έγιναν όλοι φίλοι και διάβασαν ένα βιβλίο.
Είδαμε την ιστορία του Όλιβερ Μπάτον και σταθήκαμε στην άγνωστη λέξη ” Φλούφλης” . Τι να σημαίνει ; Από τα συμφραζόμενα της ταινίας , τα παιδιά κατάλαβαν ότι είναι κοροϊδευτική , σημαίνει ότι δεν ήταν δυνατός ο Όλιβερ. Στο τέλος όμως , κέρδισε το θαυμασμό των συμμαθητών τους επειδή κατάλαβαν ότι κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια στο διαγωνισμό χορού κι ας μην πήρε το βραβείο….
https://www.youtube.com/watch?v=BXyZW2hhAac
Σε φύλλο εργασίας , το κάθε παιδί ” καταγράφει” τις σκέψεις του λυπημένου και χαρούμενου Όλιβερ
Συμμετέχουμε στην Πανελλήνια Μαθητική εκστρατεία “ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ” του Οργανισμού ” Το Χαμόγελο του Παιδιού” ( 6 Μαρτίου) ενάντια στην ενδοσχολική βία και εκφοβισμό και υλοποιείται για 12η συνεχή χρονιά. Τα παιδιά συναποφασίζουν να δημιουργήσουν το κεντρικό σύνθημα φτιάχνοντα δέντρα , καρδούλες, σπίτια, λουλούδια , ήλιους , παιδάκια.













Αφήστε μια απάντηση