Posted in 4th Grade, 5th Grade, 6th Grade, Computer-Assisted Language Learning, My Schools' English Newspapers, Public Education

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΥΡΠΗΣ

Τις περισσότερες φορές, η ανάθεση γραπτών εργασιών στο σπίτι προκαλεί τη δυσανασχέτηση των μαθητών και αυξάνει το άγχος τους να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σχολείου, πολύ περισσότερο δε όταν πρόκειται για συγγραφή κειμένου στα αγγλικά! Εκτός από την αρνητική διάθεση, στο μυαλό των περισσότερων μαθητών η γραπτή εργασία είναι κάτι που απευθύνεται στον δάσκαλο που θα τη διαβάσει, θα τη βαθμολογήσει και θα τη συνυπολογίσει στην αξιολόγηση του τριμήνου.

Σε μια προσπάθεια να κάνουμε τη διαδικασία αυτή καταρχήν πιο ευχάριστη, και κατά δεύτερον πιο ουσιαστική, αποφασίσαμε από κοινού με τους μαθητές των Δ’, Ε’ και Στ’ Τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Σούρπης να προχωρήσουμε στην έκδοση σχολικής εφημερίδας στα Αγγλικά! Έτσι, τα άρθρα–εργασίες των μαθητών μας αποκτούν πραγματικό αναγνωστικό κοινό και η συγγραφή κειμένων αποκτά πραγματικό στόχο, που προσομοιάζει στη συγγραφή κειμένων όπως αυτή συντελείται στην καθημερινή μας ζωή.

Οι βασικοί παιδαγωγικοί και διδακτικοί στόχοι ενός τέτοιου εγχειρήματος αποσκοπούν στη βελτίωση της παραγωγής γραπτού λόγου, αλλά και στην εξοικείωση των μαθητών με διαφορετικά είδη γραπτού λόγου (άρθρο, δοκίμιο, ποίημα, κτλ). Εκτός όμως από την εξοικείωση των παιδιών με το περιεχόμενο και το ύφος ανάλογα με είδος του γραπτού κειμένου, προωθούνται και άλλοι, δευτερεύοντες, αλλά εξίσου σημαντικοί στόχοι. Καταρχήν, επιδιώκεται η συνεργασία με τους συμμαθητές τόσο για την έρευνα, όσο και για την συγγραφή των κειμένων, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνικοποίηση, αλλά και την αύξηση της αυτοπεποίθησης των μαθητών μας. Επίσης, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τη χρήση του internet, του κειμενογράφου, της εγκυκλοπαίδειας και του λεξικού.

Επιδιώκοντας να προσδώσουμε μια πιο αληθινή διάσταση στη συγγραφή της εφημερίδας μας, το Δημοτικό Σχολείο Σούρπης εντάχθηκε στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής αδελφοποίησης Ευρωπαϊκών σχολείων eTwinning. Υποβάλλοντας το σχεδιασμό ενός project με την ονομασία “We’ve got news for you”, καλέσαμε άλλα Ευρωπαϊκά σχολεία που εκδίδουν σχολικές εφημερίδες στα αγγλικά σε μια ανταλλαγή εφημερίδων, με σκοπό να προσομοιάσουμε τη συγγραφή κειμένων όπως αυτή συντελείται στην πραγματικότητα, με στόχο, αλλά και συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό. Στην προσπάθειά μας αυτή βρήκαμε συνεργάτες και έχει ήδη ξεκινήσει η ανταλλαγή σχολικών εντύπων στα αγγλικά. Τα συνεργαζόμενα σχολεία είναι: Szkoła Podstawowa nr 19 im. Bohaterów Westerplatte, Πολωνία, 75.YIL ORTAOKULU, Τουρκία, Colegio Jesús María Burgos, Ισπανία, ICS «E. De Amicis-S. Altamura» di Foggia, Ιταλία, Korkuteli Osman Onal Primary School , Τουρκία, Senlikİlkokulu, Τουρκία, Yeşilbayır Primary School, Τουρκία, Zespół Szkól nr 1, Πολωνία, ZŠ a MŠ Chrášťany, Δημοκρατία της Τσεχίας, Şcoala cu clasele I-VIII «Constantin Brancoveanu», Satu Mare, Ρουμανία.

Επίσης, στα άμεσα σχέδιά μας και έπειτα από επιθυμία των μαθητών, έχει δρομολογηθεί συνέντευξη από εκδότη εφημερίδας, που θα ενημερώσει τους μικρούς μας δημοσιογράφους για το επάγγελμα αυτό, τις χαρές και τις δυσκολίες του, τη ζωή που επιφυλάσσει για όποιον το ασκεί και, γενικότερα, τους μύθους και την πραγματικότητα που κρύβονται πίσω από αυτό. Συγκεκριμένα, έχουν γίνει επαφές με τον δημοσιογράφο και εκδότη της τοπικής εφημερίδας «Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ», κ. Γεώργιο Τσιντσίνη, οι μαθητές ανυπομονούν για τη συνέντευξη αυτή και βρίσκονται στη διαδικασία σύνταξης των ερωτήσεων που θα υποβάλλουν στον προαναφερόμενο δημοσιογράφο/εκδότη.

Η αγγλική εφημερίδα του Δημοτικού Σχολείου Σούρπης ονομάζεται “S-O-URPRISE”! Αποσκοπώντας στην μεγαλύτερη εξοικείωση των μαθητών μας με την τεχνολογία, δίνεται και ηλεκτρονική διάσταση στην εφημερίδα μας μέσα από το σχολικό ιστολόγιο (blog) που δημιουργήσαμε, όχι μόνο για την προβολή των άρθρων που συγγράψαμε, αλλά και για την προβολή άλλων εργασιών και εκδηλώσεων του σχολείου μας. Οι μαθητές πληκτρολογούν οι ίδιοι τα περισσότερα από τα συγκεντρωθέντα άρθρα, ενώ στο σχολικό ιστολόγιο προβάλλονται όλες οι υποβληθείσες προτάσεις για την σχολική εφημερίδα, ακόμα και αυτές που δεν συμπεριλαμβάνονται στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας μας!

Δείτε εδώ το πρώτο τεύχος της αγγλικής σχολικής μας εφημερίδας:

Δείτε το στο slideshare.net
Posted in 5th Grade, Projects, Public Education, School Paper Articles

ENGLISH BREAKFAST AT SCHOOL

Δείτε το στο slideshare.net

Our 5th grade English coursebook introduces pancakes as part of the American breakfast (Unit 4, Lesson 2, p. 54), but they are also included in the English breakfast. After a discussion with the 5th grade learners at the Primary School of Sourpi regarding what an English breakfast includes, its nutritional value and its differences from the Greek breakfast, learners were invited to try the English breakfast at school!!! They had the opportunity to drink tea, have milk with cereals and enjoy delicious pancakes! As they have said, the English breakfast is quite enjoyable and the best part of it was the pancakes!!!

Δείτε το στο slideshare.net