Αποτίμηση της δράσης “Μυθολογία και διάστημα ” Σχ.έτους 2024-2025

Μία όμορφη συνεργασία μεταξύ του Νηπιαγωγείου Ριζαρίου Τρικάλων και του 1ου Νηπιαγωγείου Ρίου  με θέμα ” ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ “ έφτασε στο τέλος της  με εξαιρετική επιτυχία.

470227879 28432668786346582 3302410958974357842 nΗ εμπλοκή των παιδιών σε ένα θέμα που συνδυάζει τη μυθολογία με το διάστημα προσφέρει ένα πλούσιο πεδίο για ολόπλευρη ανάπτυξη και προσφέρει πολλές μαθησιακές ευκαιρίες, ειδικά για παιδιά προσχολικής ηλικίας.Μέσα από τον μαγικό κόσμο των μύθων και την εξερεύνηση του σύμπαντος, τα παιδιά αναπτύσσουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την κριτική τους σκέψη. Παράλληλα, μαθαίνουν να συνδέουν στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς με επιστημονικές γνώσεις, καλλιεργώντας την περιέργεια και τη χαρά της ανακάλυψης. Έτσι, ενισχύεται η γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη μέσα από βιωματική και παιγνιώδη μάθηση.

Μιλήσαμε για το διάστημα και τους πλανήτες, μάθαμε την απόστασή τους από τη γη, και τον ήλιο, την τροχιά τους το μέγεθός τους ,το χρώμα τους, τα ονόματα τους και φτιάξαμε μια τεράστια γωνιά στην τάξη μας με θέμα το ηλιακό μας σύστημα, που εκτός από πλανήτες είχε και αστροναύτες και διαστημόπλοια που έφτιαξαν τα παιδιά χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους!Και προκειμένου να συνδέσουν στοιχεία μυθολογίας με στοιχεία του ηλιακού μας συστήματος ,μιλήσαμε για τους αρχαίους θεούς του Ολύμπου και ανακαλύψαμε ότι κάποιοι πλανήτες έχουν ίδια ονόματα  με αυτούς ! Άραγε πήραν το όνομά τους αλήθεια από τους θεούς του Ολύμπου? Κι αφού το μάθαμε κι αυτό περάσαμε σε αστερισμούς και γαλαξίες και μάθαμε ανάμεσα σ αυτούς για τον γαλαξία Ανδρομέδα.

Stigmiotypo othonhs 10908   Stigmiotypo othonhs 10907

Και κάπου εκεί ξεκίνησε η ιδέα να κάνουμε μια όμορφη ιστορία με πρωταγωνιστές τον Θεό Ερμή και δύο νεραιδούλες  από την Ανδρομέδα που χάθηκαν και βρέθηκαν στη γη. Έτσι τα παιδιά συνεργάστηκαν για να συνθέσουν την ιστορία και με λίγη βοήθεια από την Νηπιαγωγό τους και την Τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργήσαμε μια καταπληκτική πολύχρωμα ιστορία μέσω του αnyflip ,με τίτλο «  O Eρμής ταξιδεύει στο διάστημα ».  Δείτε την ιστορία μας εδώ : https://anyflip.com/rfao/pkfk/

Όμορφες παιδικές ζωγραφιές στόλισαν τους τοίχους της τάξης μας και τα παιδιά ακόμη μιλάνε για τους πλανήτες και τον γαλαξία μας !Όταν ολοκληρώθηκε η δράση το κάθε παιδί πήρε το διαστημόπλοιο και τον αστροναύτη που έφτιαξε  μόνο του και ένα  αναμνηστικό για τη συμμετοχή του.

Κοινές δράσεις μεταξύ των δύο σχολείων 

Stigmiotypo othonhs 10904    Stigmiotypo othonhs 10906

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας συναντήθηκαν διαδικτυακά με τα παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου Ρίου τρείς φορές (3) και πραγματικά τους άρεσε πολύ. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία για κείνα,όπως αποτυπώθηκε απο τις απαντήσεις τους.

Την πρώτη φορά συστηθήκαμε και παρουσιάσαμε τον τόπο μας και το Νηπιαγωγείο μας (Τρίκαλα και Ρίο αντίστοιχα ).Δείτε εδώ το βίντεο παρουσίαση της πόλης μας και του σχολείου μας : https://youtu.be/Mf6BYXxA5gs  

Στη δεύτερη συνάντηση τα παιδιά του Ρίου παρακολούθησαν την ιστορία που φτιάξαμε στο Νηπιαγωγείο Ριζαριού ,ενώ ένα νήπιο είχε αναλάβει την αφήγηση.Με τη σειρά τους τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Ρίου μας παρουσίασαν ένα εξαιρετικό θεατρικό με στέμματα και κουστούμια και με θέμα το ηλιακό μας σύστημα και τους πλανήτες μας.

Στην τρίτη συνάντηση τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Ρίου μας ετοίμασαν ένα παιχνίδι μέσω του Word wall,έναν τροχό ,όπου η μία ομάδα γυρνούσε τον τροχό και διάβαζε την ερώτηση στην άλλη ομάδα που έπρεπε να βρει την απάντηση. Τα παιδιά το χάρηκαν ιδιαίτερα και αποχαιρέτησαν η μια ομάδα την άλλη με την ευχή ¨ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ¨.

 https://wordwall.net/play/13622/084/477

Δραστηριότητες διάχυσης :

https://www.facebook.com/anna.magkiosi/posts/pfbid02CJ7q3xws2kiih8W8wcEqqpaEHznPAHJCyNMcH8Y3SDBLqyCeUFmzES7K5YcF4X7Dl

Στο πλαίσιο του προγράμματός μας, τα παιδιά ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο της ελληνικής μυθολογίας και του απέραντου διαστήματος!Μέσα από παιχνίδια, παραμύθια, εικαστικές δραστηριότητες και παρατήρηση του ουρανού, τα παιδιά καλλιέργησαν  τη φαντασία τους, εμπλούτισαν  το λεξιλόγιό τους και ανέπτυξαν την αγάπη τους για την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *