Ένα εξαιρετικό e Twinning έργο με τίτλο “Food sunstainability ”2023-2024 έφτασε στο τέλος του.
Το κλεισιμο και του τελευταίου e Twinning έργου με τίτλο “Food sunstainability ” που εστιάζει στην αειφορία τροφίμων ,έρχεται να προστεθεί στις δράσεις που υλοποιήθηκαν με επιτυχία από το Νηπιαγωγείο Ριζαριού για τη σχολική χρονιά 2023-2024.
Το σχολείο μας κατείχε συνιδρυτικό ρόλο μαζί με την Αλβανία αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ δυο βραβευμένων Global Ambassadors. Στο σχέδιο συμμετέχουν μέχρι στιγμής 10 ακόμη χώρες και πάνω σπορ 3000 μαθητές από διάφορα σημεία της Ευρώπης αλλά και των άλλων ηπείρων ( Τυνησία, Ιορδανία, Ισπανία, Αλβανία , Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία ,Ρουμανία ,Βουλγαρία και Ιταλία.
Σκοπός του έργου ήταν να αλλάξουμε τη συμπεριφορά όσον αφορά στη διαχείριση τροφίμων, τόσο των παιδιών όσο και των γονέων τους και κατ’ επέκταση της τοπικής και παγκόσμιας κοινωνίας για ένα καλυτερο κόσμο.
https://www.facebook.com/anna.magkiosi/posts/pfbid05UzZBFxf2ABf8W1fFnvQXSiBy1dNtLdrcoQYEUE1p3GFtaMzfE8LpQ4P9hG5PmRZl
Αειφορία τροφίμων σημαίνει παραγωγή τροφίμων με τρόπο που προστατεύει το περιβάλλον, κάνει αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων, διασφαλίζει ότι οι αγρότες μπορούν να συντηρηθούν και βελτιώνει την ποιότητα ζωής στις κοινότητες που παράγουν τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ζώων και των ανθρώπων.
Η Παγκόσμια Συμμαχία για το Μέλλον των Τροφίμων έχει δεσμευτεί για τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων. Το πρόγραμμα μετασχηματισμού μας καθοδηγείται από επτά κοινές αρχές: ανανεωσιμότητα, ανθεκτικότητα, υγεία, ισότητα, ποικιλομορφία, ένταξη και διασύνδεση.
Με την τρέχουσα παραγωγή τροφίμων να οδηγεί την κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας, τη ρύπανση και τις μη βιώσιμες αλλαγές στη χρήση του νερού και της γης, η Επιτροπή της ΕΕ προσδιορίζει ένα σύνολο ορίων εντός των οποίων η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να παραμείνει για να «μειώσει τον κίνδυνο μη αναστρέψιμων και δυνητικά καταστροφικών αλλαγών το σύστημα της Γης». Αυτά τα όρια σχετίζονται με έξι βασικές διεργασίες του συστήματος της γης: αλλαγή του κλίματος (με βάση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου), αλλαγή του συστήματος γης (με βάση τη χρήση της καλλιέργειας), χρήση γλυκού νερού, απώλεια βιοποικιλότητας (με βάση το ποσοστό εξαφάνισης) και κύκλος αζώτου και φωσφόρου (βάσει σχετικά με την εφαρμογή αυτών των λιπασμάτων).
Το έργο έκλεισε με αρκετά κοινά προϊόντα και μετα απο μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ ολων των εταίρων που τους ευχαριστω πολύ που ήταν συνοδοιπόροι μου σ αυτό το ταξίδι .
Επιμέλεια άρθρου: Mαγκιώση Άννα