Δραστηριότητες διάχυσης του Ευρωπαϊκού σχεδίου Erasmus + “ICT and Robotics in preschool education :A more attractive way for learning ”
Νηπιαγωγείο Ριζαριού
Δραστηριότητες διάχυσης του Ευρωπαϊκού σχεδίου Erasmus +
“ICT and Robotics in preschool education :A more attractive way for learning ”
Στο πλαίσιο της διάχυσης του Ευρωπαϊκού προγ/τος Εrasmus+ ΚΑ 2 ,τομέας σχολικών συμπράξεων με τίτλο « ICT and robotics in preschool education : A more attractive way for learning! » 2019-2021 που υλοποιείται από το Νηπιαγωγείο Ριζαριού ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και για δεύτερη χρονιά οι προγραμματισμένες δραστηριότητες συγκεκριμένου σχεδίου Erasmus + ΚΑ2 ,αν και λόγω πανδημίας αντιμετωπίσαμε αρκετά προβλήματα.
To συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο είναι και το μοναδικό του Ν Τρικάλων που εφαρμόζει επίσημα STEM και ρομποτική στο καθημερινό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου , καθώς είναι και το μοναδικό ωφελούμενο σχολείο ης περιοχής ,της δράσης STEM 02 της Εθνικής e Twinning Υπηρεσίας της Ελλάδας ,ενώ οι εκπαιδευτικοί του έλαβαν πρόσθετη επιμόρφωση στην εφαρμογή STEM, ICT και ρομποτικής στην προσχολική εκπαίδευση στη Εσθονία και Σλοβενία μέσω ΚΑ 1 σχεδίου Erasmus + ( σχέδιο επαγγελματικής ανάπτυξης ).
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ενώνει πάνω από 1000 εκπαιδευτικούς και μαθητές από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα από Σουηδία, Ισπανία, Λιθουανία Λετονία ,Εσθονία κι Ελλάδα και τους δίνει την ευκαιρία να αυξήσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες ,να ανταλλάξουν ιδέες κι απόψεις ,να μοιραστούν νέες μεθόδους διδασκαλίας ,να γνωρίσουν τα εκπαιδευτικά συστήματα και την κουλτούρα άλλων χωρών και μέσα από αυτή τη συνεργασία, να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.
Συντονιστικό σχολείο της σύμπραξης είναι το Νηπιαγωγείο Ριζαριού Τρικάλων ,ενώ το γενικό συντονισμό του όλου προγ/τος έχει η Δ/ντριά του κ Άννα Μαγκιώση, η οποία και διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στη διαχείριση διεθνών συμπράξεων.
Το έργο είναι ένα από τα τρία Erasmus+ KA2 (τομέας σχολικών συμπράξεων )που υλοποιεί ταυτόχρονα το Νηπιαγωγείο Ριζαριού.
Με αυτό το πρόγραμμα στοχεύουμε στην αύξηση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και των παιδιών και στην ενσωμάτωση των ΤΠΕ και της ρομποτικής στις δραστηριότητες διδασκαλίας / μάθησης
Η τεχνολογία, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της διδακτικής διαδικασίας στην προσχολική εκπαίδευση επειδή δημιουργεί ένα νέο μαθησιακό περιβάλλον, πιο ελκυστικό και ευχάριστο για τα μικρά παιδιά και η απόκτηση γνώσεων απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, μετατρέποντάς τα από παθητικούς παραλήπτες σε δημιουργούς πληροφοριών και γνώσεων.
Στο πλαίσιο της διάχυσης του σχεδίου την τελευταία εβδομάδα πριν το κλείσιμο των σχολείων διοργανώθηκε στο Νηπιαγωγείο έκθεση παραχθέντων προϊόντων του σχεδίου κι επίδειξη ρομποτικής με προσκεκλημένους τους γονείς των παιδιών ,τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα λόγω της πανδημίας .
Επίσης διοργανώθηκαν τον Ιούνιο ,δύο online τηλεδιασκέψεις μέσω της πλατφόρμας του e Twinning (e Twinning Live events) όπου και συμμετείχαν όχι μόνο εκπαιδευτικοί του σχολείου αλλά κι άλλοι εκπαιδευτικοί από Ελλάδα και της ευρύτερης διεθνούς εκπαιδευτικής κοινότητας ,αφού η εκδήλωση ήταν ανοικτή για όλους τους εκπαιδευτικούς.
Με την ενσωμάτωση των ΤΠΕ , STEM και ρομποτικής στη διαδικασία μάθησης και μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες, δώσαμε την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν γενικές δεξιότητες, να μάθουν περισσότερα για την τεχνολογία και να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, καθώς η διαδικασία μάθησης ήταν σαφώς πιο ενδιαφέρουσα και πολύ πιο ελκυστική γι’ αυτά.
Κατά τη διάρκεια του έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη και γα την επόμενη σχολική χρονιά , τα παιδιά εφαρμόζουν τις νέες δεξιότητές τους συμμετέχοντας σε σχετικές δραστηριότητες και παράγουν υλικά ,βιώνοντας τη χαρά της δημιουργικότητας.
Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε στα παιδιά της προσχολικής εκπαίδευσης, όλες τις απαιτούμενες δεξιότητες και ικανότητες και να τα προετοιμάσουμε να γίνουν οι ευρωπαίοι πολίτες της αυριανής κοινωνίας.
Συμμετέχοντας σε αυτό το έργο θέσαμε ως στόχους:
– Την ενσωμάτωση της τεχνολογίας και έξυπνων συσκευών στην καθημερινή διαδικασία μάθησης που επιτρέπει στα παιδιά να μάθουν μέσω του παιχνιδιού, χρησιμοποιώντας πιο ελκυστικές δραστηριότητες για την ηλικία τους.
-Την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της μάθησης και των κοινωνικών δεξιοτήτων, της πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας των παιδιών
-Την ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των παιδιών που σχετίζονται με την παρατήρηση, την εξερεύνηση με μεθόδους διδασκαλίας που προωθούν την αυτόνομη μάθηση
-Την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και υπευθυνότητας, μέσω παιχνιδιών με άλλα παιδιά.
-Παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας και να βελτιώσουν τις μαθησιακές, τεχνικές και ψηφιακές τους δεξιότητες.
Οι εκπαιδευτικοί θα δημιουργήσουν νέα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα μάθησης πιο ελκυστικά για τα παιδιά με τη χρήση νέου εξοπλισμού (tablet, ρομπότ, ρομποτική Lego στο σχολείο τους!
Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για την έκφραση, την επικοινωνία, την εξερεύνηση και τον πειραματισμό στα χέρια των μαθητών της σχολικής εκπαίδευσης, διότι συμβάλλουν στην ενίσχυση της διερευνητικής μάθησης πολλών διαφορετικών γνωστικών θεμάτων και επιστημών και διευκολύνει την βαθύτερη κατανόησή τους, ενισχύει την ανάπτυξη της αναλυτικής και συνθετικής σκέψης και βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών και στην ομαλή κοινωνικοποίησή τους.
Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα