Αναβίωση Ολυμπιακών αγώνων στο Νηπιαγωγείο Ριζαριού !

Αναβίωση Ολυμπιακών αγώνων στο Νηπιαγωγείο Ριζαριού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού σχεδίου Erasmus+ KA2με τίτλο
“Μy culture, your culture ,our culture “
Ένα έργο που ενώνει 5 αχολεία απο το βορρά και το νότο της Ευρώπης (Ελλάδα, Πολωνία, Λιθουανία ,Πορτογαλία και Ιταλία)με σκοπό τoν πολιτιστικό εμπλουτισμό των παιδιών αυτής της ηλικίας απαραίτητο στοιχείο για τη διαμόρφωση στάσεων ενός Ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ανοχή, επιθυμία για βελτίωση, φροντίδα και σεβασμό των τοπικών και παγκόσμιων πολιτιστικών αξιών.

Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στιγμιότυπα από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα  το 2004 και να μάθουν την ιστορία  των Ολυμπιακών αγώνων που ξεκίνησαν από την Ελλάδα ,μέσα από φωτογραφίες και video(παλαιότερα και σύγχρονα).Μιλήσαμε ακόμη και για την Αθηνά και τον Φοίβο!

Σειρά είχε η αναβίωση των αγώνων στο σχολείο μας με την τελετή της Ολυμπιακής φλόγας και την έναρξη των αγώνων. Τα παιδιά συμμετείχαν σε διάφορα αγωνίσματα (πάλη ,ακόντιο. σφαίρα, σκυταλοδρομία, άλμα επί κοντώ, σκυταλοδρομίες και τρέξιμο)κι  έμαθαν για την αξία των Ολυμπιακών αγώνων,για τα αγωνίσματα και την Ολυμπιακή φλόγα και την Ολυμπιακή σημαία !

Ολυμπιακή φλόγα

Το άναμμα της φλόγας γίνατει κατά την έναρξη των Αγώνων, και παραμένει αναμμένη μέχρι το τέλος τους, μια παράδοση των αρχαίων Ελλήνων η οποία όμως αναβίωσε και στους σύγχρονους Αγώνες. Αρκετά πριν από την έναρξη κάθε Ολυμπιάδας, ανάβει η Ολυμπιακή φλόγα από τις ακτίνες του ήλιου στην αρχαία Ολυμπία, και μεταφέρεται από αθλητές κυρίως στην πόλη που θα φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα.
  
Ολυμπιακή Σημαία
Η Ολυμπιακή σημαία προτάθηκε από τον Πιέρ ντε Κουμπερτέν στο Ολυμπιακό Κογκρέσο το 1914 και έκανε το ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αμβέρσα του Βελγίου το 1920.
Οι 5 δακτύλιοι συμβολίζουν τις 5 ηπείρους: Ασία, Ευρώπη, Αφρική, Αμερική και Αυστραλία. Πιστεύεται πως επιλέγηκαν τα συγκεκριμένα χρώματα των δακτυλίων επειδή ένα τουλάχιστον από αυτά τα χρώματα υπάρχει στην σημαία κάθε χώρας.
Κατά την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων ο δήμαρχος της πόλης που φιλοξένησε τους Αγώνες παραδίδει την Ολυμπιακή Σημαία στο δήμαρχο της πόλης που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Αγώνες.
 Το έπαθλο 
Το μοναδικό βραβείο που έπαιρναν οι αθλητές ήταν ο Κότινος  ένα στεφάνι από φύλλα ελιάς   που  φοράνε μέχρι και σήμερα στο κεφάλι τους οι  Ολυμπιονίκες  και που συμβολίζει την ειρήνη ,την πίστη και την νίκη.  Στην αρχαία Ολυμπία υπήρχε η “Καλλιστέφανος ελαία “ στον ναό της Θεάς Ήρας  που σύμφωνα με την παράδοση φυτεύτηκε εκεί από τον Ηρακλή ,απ όπου φτιαχνόταν τα στεφάνια των νικητών .

  

  

Κατόπιν αναζήτησαν στο διαδ’ικτυο τα παιδια ανακάλυψαν  πως  ελληνικα αρχαία αγγεία έφεραν παραστάσεις απο τους Ολύμπιακούς αγώνες κι αποφασίσαμε να ζωγραφίσουμε τους  δικούς μας αμφορείς !

Ο βασικός σκοπός του έργου είναι να εκπαιδεύσει άτομα, ενσωματωμένα στην πολιτιστική ταυτότητα της εποχής μας προσεγγίζοντας με σεβασμό και κατανόηση σε διαφορετικούς πολιτισμούς,  βλέποντας τον πολιτισμό ως χώρο δημιουργίας, που οδηγεί σε οικονομική και κοινωνική βιωσιμότηταΤο κυριότερο ,να αντιληφθούν ότι η ζωή μας είναι συνυφασμένη με το παρελθόν και πρέπει να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά ,η οποία ως θεματοφύλακας των κοινών αξιών, συμβάλλει στην επικοινωνία των λαών, ιδίως εκείνων με κοινά πολιτιστικά στοιχεία, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση  της ειρήνης αλλά και την ανάπτυξη φιλικών ανθρώπινων σχέσεων.

Επιμέλεια άρθρου :Μαγκιώση Άννα