Πολιτιστική εβδομάδα στο Νηπιαγωγείο Ριζαριού με τη λήξη του σχολικού έτους!

Με τη λήξη του σχολικού έτους 2020-2021 ολοκληρώθηκαν και οι δραστηριότητες της πολιτιστικής εβδομάδας που έχει καθιερωθεί  στο Νηπιαγωγείο μας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus « My culture, your culture , our culture  » 

To σχέδιο ένωσε πάνω από 2000 παιδιά   σχολείων από το βορρά και το νότο της Ευρώπης (Ελλάδα, Πολωνία, Λιθουανία ,Πορτογαλία και Ιταλία)με  διαφορετικές κουλτούρες και  είχε   σκοπό τον πολιτιστικό εμπλουτισμό των παιδιών αυτής της ηλικίας απαραίτητο στοιχείο για τη διαμόρφωση στάσεων ενός Ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ανοχή, επιθυμία για βελτίωση, φροντίδα και σεβασμό των τοπικών και παγκόσμιων πολιτιστικών αξιών .

Η διάρκειά του ήταν δυο έτη αλλά λόγω  του COVID επιμηκύνθηκε για άλλους 9 μήνες και   ήταν χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή ένωση σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδας .Υπεύθυνη συντονισμού του όλου σχεδίου  είναι   η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου κ.Μαγκιώση Άννα.

Το πρόγραμμα περιελάβανε εικονικές περιηγήσεις σε μουσειακούς χώρους ,ζωγραφική αρχαίων ελληνικών αγγείων ,αναπαράσταση εθίμων της περιοχής ,παρουσιάσεις τοπικής παραδοσιακής ενδυμασίας ,παρουσίαση δημοτικών  τραγουδιών με συνοδεία  παραδοσιακών οργάνων, αναπαράσταση Ολυμπιακών αγώνων , παρακολούθηση  παραστάσεων με τον Καραγκιόζη ,παρουσίαση κι έκθεση δραστηριοτήτων και τελικών προϊόντων του πρώτου έτους του προγράμματος ανοικτή για το κοινό ,παρουσίαση παραδοσιακών ελληνικών χορών από τα παιδιά και φυσικά  ένα μικρό ταξίδι γεύσεων της παραδοσιακής Θεσσαλικής κουζίνας.

  

Την αναπαράσταση εθίμων και τρόπου ζωής μιας άλλης εποχής ανέλαβαν οι γονείς των νηπίων ,φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες σύμφωνα με το κλίμα εκείνης της εποχής και κατόπιν ευγενικής χορηγίας των στολών από τον χοροδιδάσκαλο κ Παπαγεωργίου Αθανάσιο του Κέντρου Λαογραφικής Έρευνας Τρικάλων “Ο ΑΠΟΛΛΩΝ», που ευχαριστούμε θερμά για τη συνεχή υποστήριξη!

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπ/σης Ν Τρικάλων κ Τρικάλης Χρήστος κι ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών θεμάτων κ Λαρίσης Δημήτριος που μας τίμησαν με την παρουσία τους και οι γονείς των παιδιών του Νηπιαγωγείου τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα!

  

  

Ακολούθησαν τραγούδια παραδοσιακά που παίχτηκαν με σαντούρι από τον Αποστόλη Καραδήμα που κυριολεκτικά μάγεψε τους παρευρισκόμενους !

Και φυσικά δεν έλλειψε από την παρέα μας και ο καραγκιοζοπαίχτης μας Κοσμάς Παναγιώτας που τρέλανε στην κυριολεξία μικρούς και μεγάλους!

  

Παλιές φωτογραφίες βγαλμένες από οικογενειακά άλμπουμ ή κατεβασμένες από το διαδίκτυο, βοήθησαν τα παιδιά να αντιληφθούν  πως ζούσαν οι άνθρωποι  παλαιότερα ,συγκρίνοντας τα σπίτια και την ενδυμασία τους  μ αυτή του σήμερα , να καταλάβουν την εξέλιξη των μέσων μεταφοράς κι επικοινωνίας και να μάθουν για έθιμα του παρελθόντος που χρόνο με τον χρόνο άλλα περνάνε στη λήθη κι άλλα συνεχίζονται! Η δε γωνιά του σχολικού μας μουσείου με παλιά αντικείμενα ,εμπλουτίστηκε με νέο υλικό και η συλλογή μας όλο και μεγαλώνει κι επιτρέπει στα παιδιά την άμεση παρατήρηση κι επαφή με το παρελθόν.

  

Η  επαφή με τον πολιτισμό ενθαρρύνει τα παιδιά να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, να γνωρίσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και να καλλιεργήσουν την πολιτιστική τους συνείδηση , συνειδητοποιώντας ότι η παράδοση είναι σημαντικό μέρος της ζωής μας και το μέλλον μας εξαρτάται από το παρελθόν μας.

Ευχαριστούμε θερμά  όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και τη βοήθεια τους

Η δημοσίευσή του κειμένου εντάσσεται στις δραστηριότητες διάχυσης  που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδίου .

Επιμέλεια άρθρου : ‘Αννα Μαγκιώση