1 Οκτωβρίου 2022 αρχείο

Οι παράγκες που έγιναν μητρόπολη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ  Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ο άθλος της στεγαστικής αποκατάστασης των προσφύγων σε Αθήνα και Πειραιά Το «πριν» και το «μετά» των προσφυγικών υποδομών στη Δραπετσώνα στην έκδοση του υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας «Το έργον της εξαετίας» (1957) Δημήτρης Ρηγόπουλος 12.09.2022 • 14:22 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Οι θαμώνες του θερινού κινηματογράφου «Ζέφυρος» και της παλιάς αθηναϊκής ταβέρνας …

Συνέχεια ανάγνωσης

Tο ξεχασμένο προσφυγικό θαύμα της ταπητουργίας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ  Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Η τέχνη που έφεραν μαζί τους οι Ελληνες από τη Σπάρτη της Μικράς Ασίας Συγκέντρωση εργατών του εργοστασίου της υφαντουργίας «Μουταλάσκη». Η ταπητουργική παραγωγή ήταν τόσο ελπιδοφόρα, ώστε το 1927 καταρτίστηκε σχέδιο νόμου για τη σύσταση Ελληνικής Ταπητουργικής Προνομιούχου Εταιρείας με στόχο την κεντρική προώθηση εξαγωγών των ελληνικών χαλιών. Φωτ. …

Συνέχεια ανάγνωσης

Ο Βενιζέλος, ο Βλάχος, οι «καθαροί» Ελληνες και οι «ξάδελφοι»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ  Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ «Το σύμβολον της Παλαιάς Ελλάδος εκπορθείται από την προσφυγικήν αγέλην», έγραφε ο Γεώργιος Βλάχος στις 16 Ιουλίου 1928 στην «Καθημερινή» για να προσθέσει αμέσως στη συνέχεια ότι η Αθήνα έπαυσε να είναι πλέον η πόλη μόνον των «καθαρών Ελλήνων αλλά και των προσφύγων» Ο δημοσιογράφος και εκδότης της «Καθημερινής» Γεώργιος …

Συνέχεια ανάγνωσης

Το αποτύπωμα των προσφύγων

ΚΟΣΜΟΣ Η συμβολή των ξεριζωμένων πληθυσμών της Μικρασίας υπήρξε καταλυτική για την εξέλιξη της σύγχρονης Ελλάδας Σκηνές στο Θησείο. Στα τέλη του 1923 εκτιμάται ότι βρίσκονταν στην Ελλάδα 1.300.000-1.400.000 πρόσφυγες. Φωτ. NATIONAL GEOGRAPHIC ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ 20.09.2022 • 12:45  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Η μαζική είσοδος προσφύγων στη χώρα από τον Σεπτέμβριο του 1922 προκάλεσε δέος στην ελληνική …

Συνέχεια ανάγνωσης

Τι σημαίνει σήμερα Μικρασιάτης;

ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Πέντε πρόσωπα, πέντε γενιές μιλούν για τις οικογενειακές μνήμες τους και ορίζουν τη μικρασιατική ταυτότητα H Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, όρθια, με τη μητέρα της Καλλιρρόη, που είχε γεννηθεί στα Μουδανιά, τη θεία της Ευτέρπη Ψαλτίδου και τον μικρό της ξάδελφο, στη Ρουμανία, τη δεκαετία του ’30. Μαργαρίτα Πουρνάρα 14.09.2022 • 09:06 …

Συνέχεια ανάγνωσης

Σμύρνη 1922, η αλήθεια έχει σημασία

ΑΠΟΨΕΙΣ ΙΣΜΗΝΗ ΛΑΜΠ 11.09.2022 • 20:41  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Κανείς δεν θα επιβιβαζόταν σε ένα αεροπλάνο με πιλότους που δεν πιστεύουν στην αλήθεια. Θέλουμε πιλότους ταγμένους στην αλήθεια της ταχύτητας, της ασφάλειας και του αν το αεροπλάνο πετάει παράλληλα με το έδαφος. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Ιστορία, πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν στην αλήθεια ή αμφιβάλλουν …

Συνέχεια ανάγνωσης

Η ελληνική στρατιωτική επιχείρηση και προέλαση προς τον Σαγγάριο.

ΚΟΣΜΟΣ Η στρατιωτική επιχείρηση του Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 1921 ήταν η κορύφωση της προσπάθειας της χώρας μας να καταβάλει την αντίσταση των Τούρκων εθνικιστών και να διασφαλίσει την παρουσία της στα εδάφη της Μικράς Ασίας, που της είχε προσπορίσει η Συνθήκη των Σεβρών Καμιόνι σπάει γέφυρα στον Σαγγάριο. Φωτογραφία του Ανρί-Πολ Μπουασονά. Η αποτυχία της …

Συνέχεια ανάγνωσης

Η μάχη που έριξε τον Ντούτσε

ΒΙΒΛΙΟ Η σημασία του Υψώματος 731 στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο Ο Βρετανός συγγραφέας Τζον Καρ στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, όπου πέρασε ώρες ψάχνοντας στα αρχεία και στη βιβλιοθήκη για αναφορές και μαρτυρίες που θα του επέτρεπαν να ξαναζωντανέψει τη μάχη του Υψώματος 731. (ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ) Σάκης Ιωαννίδης 26.10.2021 • 16:55 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ «Το Υψωμα 731, …

Συνέχεια ανάγνωσης

Το μαρτύριο του Χρυσοστόμου: «Το πρόσωπό του από το άφθονο τρέξιμο του αίματος έγινε κατακίτρινο»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγνωστη μαρτυρία για το μαρτύριο του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου φέρνει στο φως έκδοση του ΥΠΕΞ και του ΑΠΘ Φωτ. αρχείου, ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΑΘΗΝΑ. ΙΑΚΩΒΟΣ Δ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ* 25.09.2022 • 14:37  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Στις 2 Ιανουαρίου 1923, η Μαρία Χ. Ρουσάνογλου, πρόσφυγας από το προάστιο Ανω Καρατάς της Σμύρνης, κατέθεσε ενώπιον της ειδικής Επιτροπής Ερεύνης Κεμαλικών …

Συνέχεια ανάγνωσης

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση