Μάρτιος 2019 αρχείο

Πρόγραμμα πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2019.

    Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνεται ότι με Υπουργικές Αποφάσεις καθορίστηκε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων 2019.   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2019 των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (Ο.Π.= Ομάδα Προσανατολισμού) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7-6-2019 – ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 10-6-2019 – ΑΡΧΑΙΑ …

Συνέχεια ανάγνωσης

Είναι πολιτικώς ορθός ο Ομηρος;

 ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Πάλι με τους «αρχαίους» τρώγεται ο «αρχαιόπληκτος». Ας φαγωθεί όσο θέλει, ώσπου να τον φάνε αυτοί. Το έχω ακούσει και το έχω διαβάσει τόσες πολλές φορές, που έχω πάθει κάτι σαν μιθριδατισμό. Το άκουσα ακόμη και με αφορμή την έκδοση του τελευταίου μου μυθιστορήματος, της «Σελάνας». Και υποθέτω ότι θα το …

Συνέχεια ανάγνωσης

39 χρόνια από το ναυάγιο του “Irene’s Serenade” στην Πύλο

 Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019 15:42  Γράφτηκε από την  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online Τάκης Αλεξάκης Στις 23 Φλεβάρη 1980 στην Πύλο γράφτηκε μία ναυτική ιστορία που όμοιά της είναι δύσκολο να συναντήσει κανείς, σε λιμάνι να εκραγεί πετρελαιοφόρο με 120.000 τόνους αργού πετρελαίου. Για τη Μεσόγειο τουλάχιστον ήταν πρωτόγνωρο το εν λόγω συμβάν. Ηταν Σάββατο Αγίων Θεοδώρων στις 4 …

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικοί ποιητικοί διάλογοι

Γιατρομανωλάκης Γιώργης | 20.02.2019 – 09:07 ΤΟ ΒΗΜΑ O δραματικός χωρισμός των μέχρι πρότινος πολιτικών εταίρων Τσίπρα – Καμμένου επέπρωτο να επιστεγασθεί με δύο ποιητικά τσιτάτα. Ο κ. Καμμένος, εραστής της παραδοσιακής ποίησης, απήγγειλε δύο στίχους από το ποίημα του Γιώργου Στρατήγη (1860-1938) «Ο Ματρόζος». Το ποίημα αφηγείται την ιστορία του σπετσιώτη μπουρλοτιέρη Ματρόζου, συμπολεμιστή …

Συνέχεια ανάγνωσης

Τα ονόματα δεν είναι πάντοτε αθώα…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ https://www.babiniotis.gr/dimosieumata/38-glossa/334-ta-onomata-den-einai-pantote-athoa Όταν μιλάς μια γλώσσα, νεότερη στη σύστασή της ως εθνικής έκφρασης αλλά προφανώς σεβαστή ως γλώσσα ενός λαού, μια γλώσσα που η οικογένεια στην οποία ανήκει έχει την όποια δική της ιστορία, μια γλώσσα που την γράφεις με ένα ευρύτερης χρήσης αλφάβητο στο οποίο γράφονται οι γλώσσες τής ίδιας οικογένειας, όταν η …

Συνέχεια ανάγνωσης

Εγκλημα χωρίς τιμωρία

ΒΙΒΛΙΟ 18.02.2019 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ Πριν από 60 χρόνια ακριβώς άρχιζε η δίκη του Μαξ Μέρτεν, συμβούλου της γερμανικής διοίκησης Θεσσαλονίκης που συνεργάστηκε για την εξόντωση των Εβραίων της πόλης με την ειδική μονάδα των SD που είχε στείλει για τον σκοπό αυτό ο Αντολφ Αϊχμαν. Την ίδια στιγμή, δημοσιευόταν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος …

Συνέχεια ανάγνωσης

Βαθιά ρήγματα στην οικογένεια

ΕΛΛΑΔΑ 28.01.2019 ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Η ελληνική οικογένεια αλλάζει δραματικά. Περισσότεροι εργένηδες, λιγότεροι γάμοι, περισσότερα διαζύγια, άρα και περισσότερες μονογονεϊκές οικογένειες, περισσότερες γεννήσεις εκτός γάμου, συγκατοίκηση εκτός γάμου, σύμφωνα συμβίωσης, άτεκνα ζευγάρια, ομόφυλα ζευγάρια… Η παραδοσιακή πυρηνική οικογένεια χάνει διαρκώς έδαφος. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι η πολυπληθέστερη ομάδα νοικοκυριών στην Ελλάδα σήμερα είναι τα …

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενάρης του 1919 – Η Βαϊμάρη, η εξέγερση στο Βερολίνο, η Ρόζα

Παππάς Ανδρέας ΤΟ ΒΗΜΑ Πόλη της Θουριγγίας, περίπου 250 χλμ. νοτιοδυτικά από το Βερολίνο, πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου της Σαξονίας-Βαϊμάρης-Αϊζεναχ έως τον Νοέμβριο του 1918, η Βαϊμάρη ήταν επίσης γνωστή ως λίκνο γραμμάτων και τεχνών, ως τόπος διαμονής κατά καιρούς του Γκαίτε, του Σίλερ, του Χέρντερ, του Λιστ και άλλων. Επίσης, θα γινόταν έδρα του …

Συνέχεια ανάγνωσης

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση