ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ: ΙΣΤΟΡΙΑ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ: θέματα – απαντήσεις (10)

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 10ο

ΟΜΑΔΑ Α΄

1ο ΘΕΜΑ

1.α. Να χαρακτηρίσετε τις ακόλουθες προτάσεις ως προς την ορθότητά τους, γράφοντας τη λέξη «σωστό» ή «λάθος» δίπλα από τον αριθμό που αντιστοιχεί στην κάθε πρόταση.

1. Ο ιστορικός Ηρόδοτος αποκαλεί την Αίγυπτο δώρο του Νείλου.

2. Οι Μυκηναίοι επεκτάθηκαν μόνο στην ανατολική Μεσόγειο.

3. Κατά την ομηρική εποχή όλες οι παραγωγικές εργασίες συντελούνταν έξω από το πλαίσιο του «οίκου».

4. Οι τρεις βασικές επιδιώξεις των πολιτών των πόλεων-κρατών ήταν η ελευθερία, η αυτονομία και η αυτάρκεια.

5. Η στενοχωρία ήταν ένα από τα κύρια αίτια του δεύτερου ελληνικού αποικισμού.

6. Διάδοχος του Εφιάλτη στην ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης στην Αθήνα ήταν ο Κίμωνας.

7. Ο Πελοποννησιακός πόλεμος δημιούργησε τις προϋποθέσεις ανάμειξης των Περσών στις εσωτερικές υποθέσεις των Ελλήνων.

8. Η κλασική εποχή τελειώνει με τον θάνατο του Φιλίππου Β΄.

9. Οι δήμαρχοι, στην αρχαία Ρώμη, υπεράσπιζαν τα δικαιώματα των πληβείων.

10. Ο Μ. Κωνσταντίνος και ο Λικίνιος εξέδωσαν το διάταγμα των Μεδιολάνων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 1. ΣΩΣΤΟ σελ. 20 –  2.ΛΑΘΟΣ σελ. 70 [Είναι βέβαιο ότι οι Μυκηναίοι επεκτάθηκαν και προς τη δυτική Μεσόγειο. Προϊόντα τους έχουν βρεθεί στην ιταλική χερσόνησο, τη Σικελία, τη Σαρδηνία και τις ανατολικές ακτές της Ισπανίας.]– 3. ΣΩΣΤΟ σελ. 80 – 4. ΣΩΣΤΟ σελ. 85 – 5. ΣΩΣΤΟ σελ. 89 – 6. ΛΑΘΟΣ σελ. 99[Μετά τον εξοστρακισμό του Κίμωνα δολοφονήθηκε ο Εφιάλτης και αρχηγός των δημοκρατικών αναδείχθηκε ο Περικλής.] – 7. ΣΩΣΤΟ σελ. 103 – 8. ΛΑΘΟΣ σελ. 98 – 9. ΣΩΣΤΟ σελ. 173 – 10. ΣΩΣΤΟ σελ. 237                                                        

(10 μονάδες)

1.β. Να δώσετε το περιεχόμενο των όρων:

γραμμική Β΄ γραφή: σελ. 66-67  Η γραμμική Β’ χρησιμοποιήθηκε από ειδικευμένους γραφείς στα μυκηναϊκά ανάκτορα. Η ανάγνωση των πινακίδων που βρέθηκαν στην Πύλο, στην Κνωσό, στις Μυκήνες και στη Θήβα έδειξε ότι η γραμμική Β’ είναι συλλαβική γραφή. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι επικύρωσε την ελληνικότητα του μυκηναϊκού πολιτισμού. Αποδείχθηκε ότι τα σύμβολα της αποδίδουν λέξεις της ελληνικής γλώσσας. Αποδίδουν στην πραγματικότητα μια πρώιμη μορφή της ελληνικής γλώσσας, αρχαιότερη και από εκείνη των ομηρικών επών.

Αρχιθεωρία: σελ. 102   Πρόκειται για δαπάνη για τα έξοδα της επίσημης αποστολής (θεωρίας) σε πανελλήνιες γιορτές·.

(10+5 =15 μονάδες)

2ο ΘΕΜΑ

2.α. Ποιο ήταν το κυρίαρχο πολιτειακό όργανο στο δημοκρατικό πολίτευμα των ελ- ληνικών  πόλεων-κρατών και ποιες δυνατότητες παρείχε στους πολίτες;

Σελ. 94: Στο δημοκρατικό πολίτευμα κυρίαρχο πολιτειακό όργανο αναδεικνύεται η εκκλησία του δήμου, δηλαδή η συνέλευση όλων των ενήλικων κατοίκων που είχαν πολιτικά δικαιώματα. Σε κάθε πολίτη δινόταν η δυνατότητα να παίρνει το λόγο, να διατυπώνει ελεύθερα την άποψή του (ισηγορία), και να συμμετέχει στη διαμόρφωση και στην ψήφιση των νόμων (ισονομία).

(10 μονάδες)

2.β. Ποιες αλλαγές παρατηρούνται στην κοινωνία του ελληνιστικού κόσμου;

Σελ. 128: Στην ελληνιστική κοινωνία διαμορφώθηκαν δύο τάξεις: η προνομιούχος αστική τάξη που περιλαμβάνει όσους  ασχολήθηκαν με το εμπόριο και τις τραπεζικές επιχειρήσεις αλλά και όσους άσκησαν εξουσία ως βασιλικοί υπάλληλοι, που αποτελούνταν κυρίως από Έλληνες και λίγους ελληνίζοντες γηγενείς. Από την άλλη το  μεγαλύτερο μέρος των γηγενών ήταν εργάτες και μικροκαλλιεργητές που συγκεντρώθηκαν στις μεγαλουπόλεις για αναζήτηση καλύτερης τύχης. Μέσα σε αυτό το σύστημα οικονομικών σχέσεων ευνοήθηκε η ανάπτυξη της δουλείας. Όπου δεν επαρκούσε η εργασία των ελεύθερων πολιτών, χρησιμοποιήθηκαν δούλοι. Η εξαρτημένη εργασία δουλοπαροικιακού χαρακτήρα που ίσχυε στην Ανατολή, μολονότι δεν εγκαταλείφθηκε, δεν επαρκούσε πλέον για να καλύψει τις ανάγκες της πλούσιας διαβίωσης των ηγεμόνων και των ανώτερων στρωμάτων. Οι ανάγκες αυτές καλύφθηκαν κυρίως με τη χρησιμοποίηση δούλων.

                                                                (15 μονάδες)

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση