Επίσκεψη στο Λευκό Πύργο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η εκδρομή στο Λευκό Πύργο
Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα (χτίστηκε πιθανόν μεταξύ 1450-70). Σήμερα θεωρείται χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και είναι ό,τι έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωση της πόλης. Η σημερινή μορφή του πύργου αντικατέστησε βυζαντινή οχύρωση του 12ου αιώνα, για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και είναι ένα από τα πι ο γνωστά κτίσματα-σύμβολα πόλεων στην Ελλάδα. Έχει 6 ορόφους, 34 μέτρα ύψος και 70 μέτρα περίμετρο.
Η εκδρομή μας ξεκίνησε με ένα πρωινό γεύμα έξω από τον Λευκό Πύργο μέχρι να ανοίξει η πόρτα και να αρχίσει η ξενάγηση. Πρώτα μας μίλησαν για την ιστορία του και στη συνέχεια περάσαμε από τους έξι ορόφους που υπάρχουν μέσα στο Λευκό Πύργο βλέποντας αναλυτικά την ιστορία του μέσα από τις εικόνες. Στο τέλος της ξενάγησης πήγαμε στον 6ο όροφο όπου έχει μόνο κεντρική αίθουσα και έξω από αυτήν ένα δώμα με θέα του τοπίου γύρω από τον πύργο.
Αφού τελειώσαμε την ξενάγηση πήγαμε μία βόλτα στην παραλία, παίξαμε στην παιδική χαρά και έτσι απολαύσαμε εκείνη την ωραία μέρα. Ήταν μία υπέροχη εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη και θα σας συνιστούσα να την δοκιμάσετε και εσείς!

Ο μαθητής της ΣΤ’ τάξης
Νικόδημος Μαρμαρίδης

Η ιστορία του Λευκού Πύργου

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι ένας οχυρωματικός πύργος του 15ου αιώνα, που χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια σαν κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και σαν φυλακή θανατοποινιτών. Είναι ένα από πιο γνωστά κτίσματα-σύμβολα πόλεων στην Ελλάδα. Είναι μια κυλινδρική κατασκευή με ύψος 33,9 μ., περίμετρο 70 μ. και διάμετρο 22,7 μ.
Έχει 6 ορόφους, που επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα, που ελίσσεται κοχλιωτά και σε επαφή με τον εξωτερικό τοίχο. Έτσι, σε κάθε όροφο υπάρχει μια κεντρική κυκλική αίθουσα με διάμετρο 8,5 μ, με την οποία επικοινωνούν μικρότερα τετράπλευρα δωμάτια, ανοιγμένα στο πάχος του εξωτερικού τοίχου. Ο 6ος όροφος έχει μόνον κεντρική αίθουσα κι έξω από αυτήν ένα δώμα με θέα το τοπίο γύρω από τον πύργο. φωτο1φωτο2