Από τις αρχές του Φλεβάρη, σε συνεργασία το Κλασσικό και το Ολοήμερο τμήμα του νηπ/γείου μας, ξεκινήσαμε το πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής με τις δραστηριότητες να διατρέχουν όλα τα πεδία του αναλυτικού προγράμματος (Γλώσσα,Μαθηματικά,Δημιουργία-Έκφραση, Περιβάλλον, Πληροφορική)
Γνωρίσαμε τα σήματα και τα αντιστοιχίσαμε μ΄αυτό που θέλουν να μας προειδοποιήσουν (Παιδί-Γλώσσα)
κάναμε ασκήσεις γλώσσας με σύμβουλο τον πίνακα αναφοράς με τις σχετικές λέξεις (Παιδί-Γλώσσα),
ανακαλύψαμε τα γράμματα που συνθέτουν τη λέξη ΦΑΝΑΡΙ και τα κυκλώσαμε(Παιδί-Γλώσσα)
μάθαμε ποιος πρέπει να είναι ο εξοπλισμός του ποδηλάτη για να είναι ασφαλής,(Παιδί-Περιβάλλον)
αντιστοιχίσαμε τα σήματα που γνωρίζουμε με τα σχήματά τους(Παιδί-Μαθηματικά),βάψαμε σήματα για να τα χρησιμοποιήσουμε στα παιχνίδια μας στην αυλή(Παιδί-Περιβάλλον)(Παιδί-Δημιουργία),
Χρωματίσαμε με τ΄αντίστοιχα χρώματα το ΦΑΝΑΡΙ για τους οδηγούς και το ΦΑΝΑΡΙ για τους πεζούς
και γνωρίσαμε τη λειτουργία των φαναριών τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και για τους πεζούς, φτιάξαμε το επιτραπέζιο παιχνίδι που έχει το αντίστοιχο σκεπτικό με το γνωστό “φιδάκι” (Παιδί-Δημιουργία),(Παιδί-Μαθηματικά)
Αντιστοιχίσαμε τα Μέσα Κυκλοφορίας με τον κατάλληλο αριθμό ( όποιο παιδί δεν μπορούσε να γράψει τον αριθμό σχημάτιζε γραμμούλες)
…το παιχνίδι με τις κάρτες μνήμης, το γνωστό memory,
…αναγνωρίσαμε ποια είναι η σωστή συμπεριφορά μας όταν παίζουμε στην παιδική χαρά(Παιδί-Περιβάλλον),
…βάψαμε τα σήματα με τα πραγματικά τους χρώματα,
…γνωρίσαμε τον Σταμάτη και τον Γρηγόρη και ποιος είναι ο ρόλος τους, αναφερθήκαμε στα οχήματα “Άμεσης Επέμβασης” δηλαδή την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Ε.Κ.Α.Β. και μάθαμε και τους αριθμούς που καλούμε σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη (Παιδί-Περιβάλλον) (Παιδί-Μαθηματικά)…κατασκευάσαμε δρόμους και σχηματίσαμε οδικό δίκτυο όπου τοποθετήσαμε τα σήματα που φτιάξαμε στη σωστή θέση τους και παίξαμε με τα αυτοκινητάκια μας (Παιδί-Περιβάλλον)(Παιδί-Δημιουργία)
…βγήκαμε στην αυλή και με τα σήματα που κατασκευάσαμε παίξαμε, κάνοντας άλλοι τα “αυτοκίνητα” και άλλοι τα “σήματα” και τα “φανάρια”. Κυκλοφορήσαμε κυκλικά στην κυκλική πορεία,
…προχωρήσαμε στο πράσινο φανάρι,
…σταματήσαμε στο STOPκαι “οδηγήσαμε” υποχρεωτικά προς την κατεύθυνση που μας έδειχνε το βέλος στο μπλε σήμα (Παιδί-Περιβάλλον).Κατασκευάσαμε τη χειροτεχνία το αυτοκίνητο με άχρηστα υλικά που φέραμε στο σχολείο. Το αποτέλεσμα όμορφο εεε!!!!! (Παιδί-Δημιουργία)
Κατά την ώρα των ελεύθερων δραστηριοτήτων κάποια παιδιά ζωγράφισαν τα σήματα σε ελεύθερο σχέδιο…(Παιδί-Έκφραση)
Με το οικοδομικό υλικό κατασκευάζουν parking αυτοκινήτων, σταθμούς Πυροσβεστικών οχημάτων, Αστυνομικά τμήματα (Παιδί-Δημιουργία)
Συμπληρώσαμε το σταυρόλεξο-εικονόλεξο με λέξεις γνωστές από τον Πίνακα Αναφοράς (Παιδί-Γλώσσα)
Στα φύλλα εργασίας που βρήκαμε στο διαδίκτυο τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν τα γράμματα των λέξεων του Πίνακα Αναφοράς : ΦΑΝΑΡΙ, ΚΡΑΝΟΣ , ΠΟΔΗΛΑΤΟ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Χρωματίσαμε τον Γρηγόρη και τον Σταμάτη με τα χρώματά τους και αντιγράψαμε το όνομά τους από τον Πίνακα Αναφοράς ( Παιδί-Γλώσσα)
Ομαδοποιήσαμε τα Οχήματα Άμεσης Επέμβασης και τα βάλαμε στη σειρά (σειροθέτηση) από το μικρότερο στο μεγαλύτερο και αντίστροφα (Παιδί-Μαθηματικά)
Κατασκευάσαμε την μακέτα της πόλης μας με την κυκλική πορεία στον αυτοκινητόδρομο, τους ποδηλατόδρομους, τα σήματα, τα κτίρια και φυσικά την πλατεία μας. (Παιδί-Δημιουργία)
Αντιγράψαμε τις λέξεις του Κ.Ο.Κ. ολόκληρες και γνωρίσαμε τι σημαίνει συντομογραφία!!! (Παιδί-Γραφή)
Στον Υπολογιστή παίξαμε τα επιμέρους παιχνίδια που βρίσκονται στο Πρόγραμμα “Μαθαίνω να Κυκλοφορώ με Ασφάλεια” (Παιδί-Πληροφορική)
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αστυνομικού κου Νικολάου Γκόλια στο Νηπ/γείο μας η ενημέρωση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Ακούσαμε κάποια που ήδη γνωρίζαμε αλλά και κάποιες πληροφορίες που μας ήταν άγνωστες. Το ενδιαφέρον κρατήθηκε αμείωτο μέχρι το τέλος της ενημέρωσης. Εκτός από αυτά που είχε να μας πει ο Αστυνομικός είδαμε την στολή του και φορέσαμε και το καπέλο του (κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα τα νήπια). Τον ευχαριστούμε για το χρόνο που διέθεσε ώστε να είναι η ενημέρωσή μας από ειδικευμένο άτομο. (Παιδί-Περιβάλλον)
Συνεχίζουμε με την ανάγνωση της ιστοριούλας “Ο Σαλίγκαρος βγαίνει αμαξάδα” (που ομολογουμένως είναι και αρκετά διασκεδαστική). Τα παιδιά πέρα από το ότι γέλασαν με την ψυχή τους βγάλαν και τα δικά τους συμπεράσματα από την οδηγική συμπεριφορά του Σαλίγκαρου…. Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να αποδώσουμε με τη ζωγραφική αυτό που μας έκανε εντύπωση από την ιστοριούλα ή όλη την ιστορία!!!! (Παιδί-Γλώσσα0
Μαθαίνουμε και ζωγραφίζουμε το ποίημα του Κυρίου Κ.Ο.Κ.(Παιδί-Γλώσσα)
Συνεχίζουμε με το αίνιγμα για το λεωφορείο. Κόβουμε, κολλάμε την εικόνα και την χρωματίζουμε!!!!! (Παιδί-Γλώσσα)
Να και το άλλο αίνιγμα για το Ποδήλατο... (Παιδί-Γλώσσα)
Στην αυλή παίζουμε το παιχνίδι “1,2,3, ΣΤΟΠ ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΩΣ” (Παιδί-Περιβάλλον)
Παρακολουθούμε στο διαδίκτυο, και συγκεκριμένα video της Ελληνικής Τηλεόρασης, σχετικό με τη σωστή χρήση του ποδηλάτου και το πώς πρέπει να κινείται ο πεζός στους δρόμους www.edutv.gr/protobathmia/kai-o-pezos-exei-dikaiomata (Παιδί-Πληροφορική)
Συμπληρώσαμε τον Πίνακα Διπλής Εισόδου που συνδέει το σήμα με το αντίστοιχο σχήμα του… (Παιδί-Μαθηματικά)
…και οι δραστηριότητες συνεχίζονται με τη δημιουργία ψηφιδωτού.Τα παιδιά με μπλε και άσπρα καπάκια που έχουν φέρει στο σχολείο ολοκληρώνουν την υποχρεωτική πινακίδα με την συγκεκριμένη κατεύθυνση…..(Παιδί-Δημιουργία,Εικαστικά)
Στο σχολείο μας επισκέφτηκε η Σχολική Τροχονόμος για να μας ενημερώσει για την δική της δουλειά έξω από το σχολείο μας. Αφού ακούσαμε τα όσα είχε να μας πει στη συνέχεια βγήκαμε έξω στο δρόμο που είναι μπροστά από το σχολείο και κάναμε πράξη αυτά που γνωρίζουμε.(Παιδί-Περιβάλλον)
Και καθώς βγαίναμε έξω για την πρακτική μας είδαμε και το Ασθενοφόρο που περνούσε εκείνη την στιγμή….Επίσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Κατερίνης με περισσότερη ενημέρωση και εφαρμογή των όσων γνωρίζουμε….(Παιδί-Περιβάλλον)
Συνεχίζουμε με την επίσκεψη στο χώρο μας του Πυροσβεστικού οχήματος και των Πυροσβεστών για να γνωρίσουμε και από κοντά τις υπηρεσίες που μας παρέχουν!!!!!!!
Μετά την ενημέρωση τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το ρίξιμο του νερού και το ότι δοκίμασαν το κράνος του Πυροσβέστη. Ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η βιωματική μάθηση είναι η κορυφαία στην εκπαιδευτική διαδικασία!!!!! Ευχαριστούμε το Πυροσβεστικό Σώμα για την αναλυτική πληροφόρηση και την πολύ καλή διάθεσή τους να παρουσιάσουν το έργο τους στα παιδιά, αλλά και τη συμβολή τους στην ομαλή καθημερινότητα της κοινωνίας μας!!!!!
Το θέμα της Κυκλοφοριακής αγωγής ολοκληρώνεται με την παρουσίασή του στους γονείς και το σχετικό θεατρικό δρώμενο!!!!!!!!