Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα έργα των παιδιών:
Η Χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού αναφέρει:
“Το παιδί θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα….χωρίς διάκριση φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, οικογενειακής προέλευσης ή άλλης κοινωνικής θέσης του ίδιου του παιδιού ή της οικογενείας του”. Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1959), Αρχή Πρώτη.
Ο Δεκάλογος των δικαιωμάτων του παιδιού
Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. Δικαιούμαι να υπάρξω.
Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.
Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.
Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.
Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.
Δικαιούμαι να μάθω τί είναι καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.
Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.
Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.
Δικαιούμαι να ζήσω σε μια κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.
Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. ΄Εναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά.
H επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας κι εμείς προσπαθήσαμε μέσα από το αρχειακό υλικό να γνωρίσουμε τα γεγονότα. Παρατηρήσαμε τις φωτογραφίες:
Παρακολουθήσαμε την ταινία 12410 και 1 Τριαντάφυλλα:
Και κάναμε ένα κολλάζ:
Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις έννοιες της Δημοκρατίας και της Δικτατορίας διαβάσαμε το βιβλίο της Ε. Φακίνου “Ντενεκεδούπολη” και ακούσαμε την αφήγηση:
Ζωγραφίσαμε τους ήρωες:
Και στη συνέχεια ετοιμάσαμε το σκηνικό και παίξαμε κουκλοθέατρο την ιστορία:
Συζητήσαμε για το τι σημαίνει Δημοκρατία και τι Δικτατορία και κάναμε μία κατασκευή:
…και το περιστέρι σύμβολο της Ειρήνης, φυλακισμένο:
Ακούσαμε το τραγούδι του Μ. Λοίζου “Καλημέρα ήλιε”
και το αποδώσαμε εικαστικά:
Ακούσαμε το τραγούδι ” Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο…”
και κάναμε ομαδική εικονογράφηση:
…. επειδή το μυαλό μας είναι ελεύθερο πουλί που πετάει, ονειρεύεται, ελπίζει, σκέφτεται και δεν μπαίνει σε καμιά φυλακή, διαβάσαμε το βιβλίο της Μ. Κουτσανοπούλου ” Το Νου σου!” το αποδώσαμε εικαστικά:
Το παίξαμε κουκλοθέατρο την ημέρα της γιορτής:
και το δραματοποιήσαμε:
Τιμή και δόξα στους ήρωες!!! Ευχή μας:η Ελευθερία, η Ειρήνη, η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη, η Αδελφοσύνη να επικρατούν σε όλους τους λαούς της γης!!!
Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται την 31η Οκτωβρίου κάθε χρόνου,
σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.
“H αποταμίευση δεν είναι μόνο νομίσματα που κάνουν γκλίνγκι γκλίνγκι σε κουμπαράδες.
Είναι η δύναμη που μας δίνει ο χρόνος να κάνουμε πράγματα μεγάλα και σημαντικά για τον εαυτό μας και για τους άλλους!” Α. Παπαθεοδούλου.
Τι είναι όμως η αποταμίευση; Αν κάθε μέρα προσπαθείς να βάζεις στον κουμπαρά σου από ένα κέρμα.
Και τι γίνεται τότε; Τότε μαζεύεις ένα ποσό το οποίο αποφασίζεις να το διαθέσεις κάπου: να αγοράσεις κάτι, να βοηθήσεις κάποιον.
Αυτό προϋποθέτει δύναμη, αυτοσυγκράτηση, αυτοπειθαρχία, συγκέντρωση σε έναν στόχο.
Εμείς ξεκινήσαμε την θεματική μας προσέγγιση, με στόχο:
-Να μάθουμε τα χρήματα και την αξία τους
-Να κατανοήσουμε την ευρύτερη έννοια της Αποταμίευσης
-Να αποκτήσουμε αυτοσυγκράτηση.
Αφού μάθαμε το αίνιγμα και το ζωγραφίσαμε:
Συζητήσαμε για τον κουμπαρά και την χρήση του, την αξία των χρημάτων και την οικονομία.
Ξεχωρίσαμε τα κέρματα από τα χαρτονομίσματα και κάναμε υποθέσεις τι μπορούμε να αγοράσουμε με αυτά:
Για να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια της αποταμίευσης διαβάσαμε τον μύθο του Αισώπου “Το τζιτζίκι και μερμήγκι” , ακούσαμε και χορέψαμε το τραγούδι:
και ζωγραφίσαμε ό,τι μας άρεσε από τον μύθο:
Διαβάσαμε το υπέροχο βιβλίο του Α. Παπαθεοδούλου “Αν κάθε μέρα…”
και συζητήσαμε για το τι άλλο εκτός από χρήματα μπορούμε να αποταμιεύουμε.
Όνειρα, χαρούμενες στιγμές, γλυκά λογάκια, φιλίες, αξίες που ομορφαίνουν και δίνουν νόημα στη ζωή μας.
Αποτέλεσμα της συζήτησης και των υποθέσεων μας ήταν και η δημιουργία μας με τίτλο “Ο κουμπαράς της καρδιάς μας”. Αποταμιεύουμε ευχές για όλα τα παιδιά της γης:
Αν κάθε μέρα κάνουμε και μια ευχή….σε μερικά χρόνια όλα τα παιδιά θα είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα!!!
Σας ενημερώνουμε ότι η λειτουργία του «edupass.gov.gr» επεκτείνεται στις Σχολικές Μονάδες της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.
“Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε λειτουργία για τις δημόσιες σχολικές μονάδες η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών. Χάρη στο edupass.gov.gr o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Στην πλατφόρμα ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.
Υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες είναι: (α) οι μαθητές/τριες, (β) το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), (γ) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.
Οι υπόχρεοι ή οι γονείς/κηδεμόνες τους εισέρχονται στην πλατφόρμα και δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους της σχολικής μονάδας, ζητώντας να αποστέλλεται στη θυρίδα της σχολικής μονάδας τους η κατάστασή τους.
Α) Σε περίπτωση που έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά και
Β) σε περίπτωση υποβολής σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου η αντίστοιχη δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι το edupass.gov.gr σε πρώτη φάση ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και στόχος του είναι να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Η νέα πλατφόρμα συνιστά αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι προσβάσιμη από το gov.gr. Υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η άντληση των στοιχείων πραγματοποιείται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την ΗΔΙΚΑ.”
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή