Σήμερα είχαμε μια διαδικτυακή συνάντηση με το ¨”Χαμόγελο του Παιδιού”. Μια συνάντηση – ενημέρωση προς του γονείς του σχολείου μας.
Το Χαμόγελο του Παιδιού είναι εθελοντικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Καθημερινά κάνει πράξη την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών.
Μέχρι σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει στηρίξει περισσότερα από 1.800.000 παιδιά και τις οικογένειές τους. Παιδιά θύματα κάθε μορφής Βίας, Παιδιά θύματα Εξαφάνισης, Παιδιά με προβλήματα Υγείας, Παιδιά που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας, έχουν βρει λύση.
Ο Οργανισμός στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με την πολύτιμη υποστήριξη εθελοντών, ενώ στηρίζεται στους πολίτες και τις εταιρείες, οι οποίοι εμπιστευόμενοι το έργο του, το στηρίζουν έμπρακτα μέσω δωρεών και χορηγιών.
Ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού. Η 20η Νοεμβρίου είναι η μέρα που γιορτάζεται η αναγνώριση των παιδικών δικαιωμάτων. Η μέρα, που οι μεγάλοι κατάλαβαν ότι τα παιδιά είναι ορατά με γνώμη και σκέψη, ότι έχουν διαφορετικές ανάγκες απ’ αυτές των ενηλίκων, ότι δεν είναι η βία που θα τα βάλει “στο σωστό δρόμο” αλλά η αγάπη και η αποδοχή, ότι όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως εθνικότητας είναι ίσα, όμορφα και σημαντικά φτιάχνοντας το πιο όμορφο μπουκέτο στο βάζο της Γης!
Γνωρίσαμε τη Unicef και διαβάσαμε την ιστορία της…
Αυτά που μάθαμε μας έβαλαν σε σκέψεις πολλές και αναζητήσαμε στο διαδίκτυο εικόνες και πληροφορίες για τα παιδιά σε άλλες χώρες. Είδαμε τα σπίτια τους, τις συνθήκες ζωής τους, τα ρούχα και τα φαγητά τους… Αναγνωρίσαμε πολλά πράγματα ίδια με αυτά που έχουν τα παιδιά στη χώρα μας αλλά και πολλά διαφορετικά, ίσως λίγο ακατανόητα για εμάς, αλλά πολύ σημαντικά που έκαναν τα παιδιά να χαμογελούν!
Παρακολουθήσαμε και ένα πολύ όμορφο βίντεο…
μέσα απ’ το οποίο είδαμε τους ανθρώπους της Unicef να χαρίζουν ζωή και χαμόγελα στα παιδιά όλου του κόσμου! Παιδιά διαφορετικά το ένα από το άλλο που όμως χρειάζονταν τα ίδια πράγματα για ν’ ανθίσει η ευτυχία στα πρόσωπά τους. Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να καταγράψουμε όσα πιστεύουμε ότι κάνουν εμάς ευτυχισμένα, όσα σίγουρα θα κάνουν και τους φίλους μας στις άλλες χώρες να ζήσουν την ευτυχία. Όλα αυτά, είναι τα Δικαιώματα των Παιδιών, είναι αυτά για τα οποία αγωνίζεται η Unicef αλλά και άλλες οργανώσεις να εδραιώσουν στην ανθρώπινη συνείδηση! Τα καταγράψαμε φτιάχνοντας το Αλφαβητάρι των Δικαιωμάτων των παιδιών…
Τους δώσαμε φωνή και τα φωνάξαμε σε όλους τους μεγάλους για να μην τα ξεχάσουν ποτέ!
Επειδή πλησιάζουν Χριστούγεννα αποφασίσαμε να “κρεμάσουμε” τα δικαιώματά μας στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο που θα φτιάξουμε σε λίγες μέρες στην τάξη μας…
Πολύ μας άρεσαν τα στολίδια και ανυπομονούμε να τα δούμε κρεμασμένα στο δεντράκι μας!
Μετά, ψηφίσαμε όποιο από τα δικαιώματα των παιδιών θεωρούμε πιο σημαντικό. Ξέρετε πιο νίκησε; Το σπίτι! “Χωρίς σπίτι θα κρυώνουμε και θ’ αρρωσταίνουμε κυρία!” είπαμε στη δασκάλα μας… Αυτή τα θεωρεί όλα σημαντικά αλλά δε μας χάλασε το χατίρι! Αντίθετα! Μας έφτιαξε ένα φύλλο εργασίας με το πιο δημοφιλές παιδικό δικαίωμα για εμάς και μας είπε πώς αν ακολουθήσουμε τον κώδικα, αν μετρήσουμε σωστά και αν χρησιμοποιήσουμε τα σωστά χρώματα, θα έχουμε όλοι και όλες ένα όμορφο, ζεστό σπιτάκι!
Προσπαθήσαμε και τα καταφέραμε θαυμάσια!
“Ναι, κυρία…” είπαμε στη δασκάλα μας, “αλλά δεν έχουν όλα τα παιδιά αυτά τα δικαιώματα! Δεν υπάρχει κάποια συνταγή για να την ακολουθούν οι μεγάλοι ώστε να δίνουν σε όλα τα παιδιά τα δικαιώματά τους;”
“Για σκεφτείτε”, είπε η δασκάλα, “Τι υλικά θα είχε μέσα αυτή η συνταγή; Θα ήταν φαγητό, θα ήταν φάρμακο; Κάθε πότε θα πρέπει να το παίρνουν τα παιδιά;”
Μα, θα ήταν μια νόστιμη σούπα φυσικά! Όλοι μαζί σκεφτήκαμε τι υλικά θα χρειαζόταν αλλά και την ποσότητά τους. Σκεφτήκαμε, σκεφτήκαμε, και φτιάξαμε την πιο νόστιμη και ευαίσθητη σουπίτσα!
Φυσικά, καταγράψαμε τα υλικά της Δικαιωματόσουπάς μας για να δώσουμε τη συνταγή στους γονείς μας ώστε να μας τη φτιάχνουν πάντα!
Νοστιμότατη, σας εγγυούμαστε! Πρέπει όλοι οι γονείς να τη φτιάχνετε στα παιδιά σας! Όπως, σας συμβουλεύουμε, χρησιμοποιείται και το φίλτρο της Αγάπης! Τι;; Δεν το ξέρετε; Α! Εμάς μας το έμαθε ο Δικαιωματούλης!
Με το μαγικό του φίλτρο και την καλή νεράιδα Δικαιοσύνη έδωσαν ευτυχία σε όλα τα παιδιά! Οι καλές νεράιδες του βιβλίου είναι οι κυρίες Στέλλα Μαβίδου και Μαρία Θεοχάρη οι οποίες, ένα μεσημεράκι, “τρύπωσαν” στο νηπιαγωγείο μας και μας σύστησαν τους ήρωες του βιβλίου τους. Συζητήσαμε μαζί τους, γελάσαμε, τραγουδήσαμε! Τι ωραία που περάσαμε!
Μετά από τη συζήτηση με τον Δικαιωματούλη και τη νεράιδα Δικαιοσύνη, γνωρίζουμε πολλά πράγματα! Ξέρουμε τα Δικαιώματά μας αλλά, ταυτόχρονα, έχουμε καταλάβει ότι έχουμε και Υποχρέωση να αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα των φίλων μας! Έτσι, θα είμαστε για πάντα ευτυχισμένοι! Και επειδή πλησιάζουν Χριστούγεννα, συζητήσαμε με τη δασκάλα μας για τα δώρα που περιμένουμε από τον Άγιο Βασίλη….
“Όμως, κυρία…” είπε μια φίλη μας, “σίγουρα υπάρχουν παιδιά που δε θέλουν παιχνίδια για δώρο! Εκεί που γίνεται πόλεμος μάλλον θα θέλουν την Ειρήνη για δώρο…”
Αυτή η σκέψη μας έκανε να σκεφτούμε τι μπορεί να λείπει από τα παιδιά όλου του κόσμου…Χωριστήκαμε σε ομάδες σκεφτήκαμε, ζωγραφίσαμε τα παιδάκια, ζωγραφίσαμε και τα δώρα που πιστεύουμε ότι θα ήθελαν πάρα πολύ!
Και ποιος είναι πιο κατάλληλος για να τους τα δώσει; Ο Άγιος Βασίλης φυσικά! Η Beebot μας ντύνεται Άγιος Βασίλης, φορτώνει το έλκηθρό της και ξεκινά! Δεν πρέπει να ξεχάσει κανένα από αυτά τα πολύτιμα δώρα!
Είμαστε πολύ χαρούμενα! Έχουμε το πλατύ χαμόγελο της ευτυχίας! Ζήτω τα Δικαιώματα των παιδιών!
“Τα κοράλλια ζητούν βοήθεια!” μας φώναξε ο κύριος STEM! Ακούσαμε προσεκτικά και τα ακούσαμε να στέλνουν το μήνυμά τους ώστε να ενημερώσουν τους ανθρώπους για τον κίνδυνο που διατρέχουν αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να σωθούν! Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος απ’ το να μιλήσουν στα παιδιά βοηθούς του STEM και της REEF που μέσα από το “Code name:Poseidon save the sea” έχουν μάθει πολλά μυστικά για την προστασία της θάλασσας και των πλασμάτων της!
Επόμενη δοκιμασία, για τους πολύ ικανούς βοηθούς του STEM και της REEF στο “Code name:Poseidon-Save the sea” είναι να φτιάξουν καράβια με υλικά της τάξης και να σκεφτούν τι θα μπορούσαν, ή τι θα ήθελα τα παιδιά, να μεταφέρουν. Ως μικροί κατασκευαστές πλοίων έφτιαξαν αριστουργήματα!
Μαθαίνουμε για το ναυάγιο των Αντικυθήρων! Σημαντικότατο και τα ευρήματά του πολύ ενδιαφέροντα. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ο πρώτος υπολογιστής και αυτό μας εντυπωσίασε! Είδαμε τους δύτες που εντόπισαν το ναυάγιο, μάθαμε για τις στολές και τον εξοπλισμό τους και ήρθε η νέα μας αποστολή: Αν ήμουν δύτης… εκεί κάτω στο βυθό… τι θα ήθελα να βρω; Μία ακόμα δοκιμασία από που μας βάζει ο κύριος STEM στο etwinning “Code name:Poseidon-Save the sea”! Κι εμείς έτοιμοι ν’ ανταποκριθούμε και σ’ αυτή τη νέα πρόκληση! Αν ήμασταν δύτες θα….
Η επέτειος του Πολυτεχνείου εορτάστηκε και φέτος στο νηπιαγωγείο μας μέσα από γνώση, δράση και έκφραση. Τα παιδιά ξέρουν να εκφράζονται με το δικό τους αληθινό τρόπο.
Στο ολοήμερο τμήμα, η επέτειος του Πολυτεχνείου “πέρασε” μέσα από τους πίνακες του Γαΐτη, αυτούς τους πίνακες τους γεμάτους μηνύματα, έστω κι αν τα γνωστά του ανθρωπάκια είναι ακίνητα! Αυτή η ακινησία κρύβει ένταση και σε προτρέπει να σκεφτείς και να ενεργήσεις! Αρχικά, τα παιδιά είδαν τους πίνακες..
.
Παράξενους τους βρήκαν και ιδιαίτερους όμως παρατήρησαν ότι, αν τους έβαζαν στη σειρά, θα μπορούσαν να αφηγηθούν όλη την ιστορία του Πολυτεχνείου, όλη την ιστορία της Ελλάδας εκείνης της περιόδου! Παρατήρησαν τα χρώματα, τη στάση σώματος των ανθρώπων, τα πρόσωπά τους, το μέγεθός τους. Διέκριναν τη διάθεση των ανθρώπων σε κάθε πίνακα, διέκριναν τη μαχητικότητά τους! Ήταν τόσο δυνατά τα συναισθήματα που προκάλεσαν στα παιδιά αυτοί οι πίνακες που αμέσως θέλησαν ν’ ασχοληθούν μαζί τους…Και, αν και φαίνεται παράξενο, το πρώτο πράγμα που θέλησαν ήταν ν’ αναπαραστήσουν αυτά τα περίεργα, ριγέ ανθρωπάκια και να ζωντανέψουν τους πίνακες στην τάξη.
Στη συνέχεια, τους ήρθε η διάθεση να γίνουν ζωγράφοι και να ζωγραφίσουν, με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο, αυτούς τους υπέροχους πίνακες…
…αλλά θέλησαν να δώσουν ζωή και στα ίδια τα ανθρωπάκια! Τα έκοψαν και τα έντυσαν ριγέ, τι άλλο;
Τα έφτιαξαν και τα ελευθέρωσαν από τους πίνακες! Τώρα ήρθε η ώρα να “τρυπώσουν” τα ριγέ ανθρωπάκια και σε νέους πίνακες, παιδικούς και πολύ όμορφους!
Είστε έτοιμοι να δείτε τους νέους…γαϊτικούς πίνακες;
Στα πλαίσια του προγράμματος δεξιοτήτων σχετικά με τα δόντια , μας επισκέφθηκε στο νηπιαγωγείο μας οδοντίατρος, από το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας . Ο οδοντίατρος μίλησε στα παιδιά για τη μεγάλη σημασία της σωστής υγιεινής των δοντιών , τον τρόπο φροντίδας τους αλλά και απάντησε στις ερωτήσεις τους . Ευχαριστούμε πολύ το νοσοκομείο και το προσωπικό του ,που τόσο πρόθυμα ανταποκρίθηκε σε αυτό το αίτημά μας .
Στο etwinning πρόγραμμα :”Code name:Poseidon-Save the sea” συνεργαστήκαμε με ένα άλλο σχολείο με σκοπό να μπορέσουμε να ταιριάξουμε τα ψαράκια με τις σκιές τους. Αρχικά γνωριστήκαμε με τα παιδιά του άλλου σχολείου μέσω viber και μετά παίξαμε το παιχνίδι. Κάποιος ήταν ο χειριστής και αφού το συζητάγαμε με την ομάδα, κάναμε την κίνηση
Πολύ στενοχωρηθήκαμε που μάθαμε ότι οι ανθρώπινες ενέργειες είναι εκείνες που κάνουν τα κοράλλια να χάνουν τα όμορφα χρώματά τους! Γι’ αυτό πρέπει κάτι να κάνουμε, εμείς οι βοηθοί του STEM και της REEF ώστε οι κοραλλιογενείς ύφαλοι να παραμείνουν χρωματιστοί και όμορφοι! Να, ένα μικρό κοράλλι έχει χάσει το χρώμα του και ζητά βοήθεια! Ας το βοηθήσουμε! Πώς ; Μα με συνεργασία. Με το συνεργάτη μας από ένα άλλο σχολείο που έχει “τρυπώσει” στην άλλη μεριά του υπολογιστή, κινούμε τα βελάκια ώστε το άχρωμο κοράλλι να φτάσει στο κόκκινο χρώμα του! Θα τα καταφέρουμε παιδιά!
Ο κύριος STEM και η αγαπημένη μας κυρία REEF ζητούν απ’ τα παιδιά να γίνουν επιστήμονες! Έτσι, μέσα από το etwinning πρόγραμμα μας “Code name:Poseidon-Save the sea” και στην ενότητα: “Sea ecosystems- Coral reefs” τα παιδιά πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά προσπαθώντας να δημιουργήσουν κοραλλιογενείς ύφαλους! Τα υλικά μας : γάλα, χρώμα ζαχαροπλαστικής, πιπέτες, υγρό σαπούνι πιάτων, κόλλα. Μα, τι ωραία που περάσαμε! Και τα κοράλλια μας, όλα, πολύχρωμα και όμορφα!
Τόσο πολύ μας άρεσε το αποτέλεσμα που καταγράψαμε τα υλικά του για να τα δείξουμε στους γονείς μας και να επαναλάβουμε όλη τη διαδικασία και στο σπίτι! Βέβαια, σε ομάδες, έγινε καταγραφή, της όλης διαδικασίας για να δούμε τι αποκομίσαμε απ’ το πείραμα και αν μπορούμε να το περιγράψουμε και στους φίλους μας! Μικροί επιστήμονες σε δράση!
Όλοι οι μικροί εξερευνητές για να συνεχίσουν να παίρνουν μέρος στις μυστικές αποστολές, του κυρίου Stem και της κυρίας Κοραλίας Reef, θα χρειαστεί να έχουν τις δικές τους ταυτότητες. Εμπρός λοιπόν , ας τις φτιάξουμε.. Μπορούμε.
Το πρώτο εργαστήρι δεξιοτήτων τελείωσε. Μέσα από αυτό , και τα δύο τμήματα του νηπιαγωγείου μας, προσπαθήσαμε να γνωριστεί η ομάδα μεταξύ τους, να δέσουμε όλα τα παιδιά ώστε να μπορέσουμε στη διάρκεια της χρονιάς να συνεργαστούν μεταξύ τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Μέσα από το πρόγραμμα “Code name:Poseidon-Save the sea” είμαστε έτοιμοι να λύσουμε ένα μεγάλοοοο πρόβλημα!! Μας ήρθε μήνυμα στον υπολογιστή μας ότι τα κοράλλια κινδυνεύουν να χάσουν τα χρώματά τους και ο κοραλλιογενής ύφαλος να γίνει άσπρος! Το πιο συνταρακτικό ήταν όταν μάθαμε ότι για όλα φταίνε οι…άνθρωποι και οι δραστηριότητές τους! Εμπρός παιδιά! Ας ψάξουμε για λύσεις!
Οι δοκιμασίες στο πρόγραμμα “Code name:Poseidon-Save the sea” συνεχίζονται αφού πρώτα κάνουμε ένα διαδικτυακό ταξίδι στον ύφαλο. Πετάξαμε από ψηλά μέσω του google earth και μπήκαμε μέσα στον ύφαλο ώστε να δούμε από κοντά το πώς είναι εκεί. Να γνωρίσουμε αυτόν και τα πλάσματα που ζούνε εκεί.
Μέσω ενός ΔΙΑΓΡΑΜΑΤΟΣ kwlh θελήσαμε να δούμε τις πρότερες γνώσεις των παιδιών αλλά και το τι τελικά αποκόμισαν από τη διαδικτυακή μας βουτιά στον ύφαλο!
Και όπως γίνεται σε κάθε εκδρομή, κρατήσαμε αναμνηστικά στιγμιότυπα! Ωραίο το θαλασσινό μας ταξίδι έστω και διαδικτυακό!
Για να δούμε όμως τώρα τι μάθαμε; Ας κάνουμε τον αναστοχασμό μας!!
Φυσικά μία τελική συνέντευξη από τον εαυτό μας ήταν απαραίτητη…!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή