Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται η διατροφική ομάδα “Λίπη και Γλυκά” και, επομένως, τα λιγότερα σε συχνότητα κατανάλωσης. Στη σημερινή παρουσίαση ο Ανδρέας, ο Βασίλης, η Πέννυ και ο Κωνσταντίνος μας μίλησαν για την παραπάνω κατηγορία ταξινομώντας, αρχικά τα λίπη σε τρεις κατηγορίες με τα καλά, τα κακά και τα χειρότερα λίπη, όπως μας τόνισε χαρακτηριστικά ο Βασίλης.Χαρακτηριστική η αφίσα του Κωνσταντίνου με τα καλά λίπη στα οποία ανήκουν οι ξηροί καρποί. Στα καλά λίπη συγκαταλέγονται οι ελιές, το ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια με ω3…..μας τόνισε οΒασίλης Στα καλά λίπη είναι και η μαύρη σοκολάτα συμπληρώνει η ΠέννυΕπίσης, καλά λιπαρά που πρέπει όμως να καταναλώνονται με μέτρο και προσοχή είναι τα αυγά, το αβοκάντο..Ο σολομός.. Τα τυροκομικά από το γάλα που μας δίνει η αγελάδα..μας είπε και ο Ανδρέας.Στα κακά λίπη είναι η κρέμα γάλακτος, τα πολύ λιπαρά τυριά, η μερέντα…και στα χειρότερα λίπη τα πατατάκια, τα γαριδάκια, οι έτοιμες τηγανητές πατάτες..Εξηγήσαμε ότι πάρα πολλές τροφές έχουν φοινικέλαιο που δεν είναι και τόσο υγιεινό και καλό είναι να το αποφεύγουμε για πολλούς λόγους. Το φοινικέλαιο προέρχεται από τα φοινικόδεντρα και οι ι τροφές που περιέχουν φοινικέλαιο στενοχωρούν ή αντίστοιχα κάνουν χαρούμενο τον ουρακοτάγκο που ζει στην Ινδονησία, γιατί οι άνθρωποι του καταστρέφουν το δάσος με τα φοινικόδεντρα προκειμένου να πάρουν το φοινικέλαιο.Ταξινομήσαμε, λοιπόν, αντίστοιχα τις τροφές και τονίσαμε τις αντίστοιχες τροφές που κάνουν καλό στην υγεία μας, όπως η ταχίνι στο πρωινό αντί μαργαρίνης…
Ο Κωνσταντίνος μας παρουσίασε και την αφίσα με τα γλυκά που μας είπε ότι πρέπει να τρώμε πολύ λίγα γιατί κάνουν κακό στα δόντια μας και μπορεί να παχύνουμε πολύ. Ετοίμασε όμως ένα καλό και υγιεινό γλυκό, το ρυζόγαλο και κέρασε τους φίλους του!
Ο Ανδρέας μας παρουσιάζει μια συνταγή από την Αίγυπτο με τα γνωστά φαλάφελ, εξηγώντας τα υλικά παρασκευής τους.Και συνεχίζει ο Βασίλης με τη μηλόπιτα Γαλλίας,
Τα μπισκοτάκια σε σχήμα του πύργου του Άιφελ και μας εξήγησε την ιστορία του ονόματός του..
Είδαμε ένα ακόμη υγιεινό γλύκισμα με βάση το ελαιόλαδο..τον σιμιγδαλένιο χαλβά!! Και φυσικά μας έδειξε την αφία με τον πύργο του Άιφελ και τον ποταμό Σικουάνα.. Μας ταξίδεψε, επίσης, με βίντεο στην Disneyland προς μεγάλη χαρά των παιδιών, καθώς αναγνώρισαν ήρωες παραμυθιών…
Συνεχίζει η Πέννυ με τη συνταγή, επίσης, από τη Γαλλία, το υπέροχο μιλφέι…!!Συμπληρωματικά μας έδειξε την αψίδα του θριάμβου, την οποία και ζωγράφισε πολύ ωραία!
Καταπληκτική και αυτή ο ομάδα μας, με την οποία ολοκληρώσαμε τον κύκλο των παρουσιάσεων! Συγχαρητήρια παιδιά μου!!