Μαθήματα μελέτη περιβάλλοντος και βιολογίας στο Νηπιαγωγείο.
Τα σκουλήκια του εδάφους, και ιδιαίτερα οι γαιοσκώληκες, παίζουν έναν θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εδάφους και την υποστήριξη της ζωής στη Γη. Αυτά τα μικρά αλλά ισχυρά πλάσματα συμβάλλουν στη βελτίωση της δομής του εδάφους, στην ανακύκλωση θρεπτικών συστατικών και στη διατήρηση της γονιμότητάς του.
Καθώς η άνοιξη έφτασε και ο καιρός επιτρέπει τις δραστηριότητες έξω στην αυλή κι αφού πρώτα είδαμε κάποια βίντεο σχετικά με τα σκουληκάκια ,ασχοληθήκαμε με το να ανακαλύψουμε τους μικρούς μας “μηχανικούς του εδάφους”και πρώτα ξεκινήσαμε απο τον κομποστοποιητή μας και μετα ανατρέξαμε στο σκάψιμο του χωματος της αυλής μας και κυρίως γυρω απο τα δέντρα.Και βρήκαμε αρκετά.
Δραστηριότητα: Κατασκευή “σκουληκόσπιτου”
- Γεμίσαμε ένα διαφανές δοχείο με στρώματα χώματος, άμμου και οργανικών υπολειμμάτων.
- Τοποθετήμε σκουλήκια και τα παρατηρούμε καθημερινά.
- Καταγράψαμε αλλαγές.
Μάθαμε λοιπόν ότι βοηθούν στα εξής :
1. Στη βελτίωση της δομής του εδάφους
Οι γαιοσκώληκες σκάβουν σήραγγες στο έδαφος, δημιουργώντας φυσικούς διαύλους που διευκολύνουν τον αερισμό και τη διείσδυση του νερού. Αυτό επιτρέπει στις ρίζες των φυτών να αναπτύσσονται πιο εύκολα και μειώνει τον κίνδυνο διάβρωσης.
2. Στην ανακύκλωση οργανικής ύλης
Τρέφονται με οργανικά υπολείμματα, όπως φύλλα και ρίζες που αποσυντίθενται, μετατρέποντάς τα σε πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα. Τα περιττώματά τους, είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ανάπτυξη των φυτών.
3. Στην βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους
Με τη δραστηριότητά τους, τα σκουλήκια βοηθούν στη διατήρηση ενός εύφορου και υγιούς εδάφους. Τα θρεπτικά συστατικά που επεξεργάζονται καθίστανται πιο διαθέσιμα στα φυτά, συμβάλλοντας στην παραγωγικότητα των καλλιεργειών και τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων.
4. Στην ρύθμιση μικροοργανισμών στο έδαφος
Τα σκουλήκια υποστηρίζουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων και μυκήτων, τα οποία διασπούν οργανικές ουσίες και ενισχύουν τη βιοποικιλότητα του εδάφους και εξασφαλίζουν τη γονιμότητα και τη βιωσιμότητα των αγροτικών και φυσικών οικοσυστημάτων.
Η προστασία τους και η προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του εδάφους και της παραγωγικότητας του περιβάλλοντος μας.
Και τα μαθήματα συνεχίζονται…
Επιμέλεια άρθρου : Mαγκιώση Άννα