Όρια στο χρόνο χρήσης διαδικτύου σε μικρά παιδιά

To διαδίκτυο είναι ένας υπέροχος κόσμος. Ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να το απολαμβάνουν με ασφάλεια.

Πόσο χρόνο να επιτρέπω στο παιδί μου να αφιερώνει στα κοινωνικά δίκτυα;

Στιγμιότυπο οθόνης 2198Συμβουλές προς τους γονείς με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον το κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης ιδιαίτερα μεταξύ των εφήβων. Μια από τις βασικές ανησυχίες των γονιών που πολλές φορές γίνεται και αιτία σύγκρουσης μέσα στο σπίτι είναι ο χρόνος που αφιερώνουν οι έφηβοι στα κοινωνικά δίκτυα.

Παρακολουθήστε σχετικό βίντεο εδώ : https://youtu.be/ck-XbCfVV2o?si=aKUOvZrsm_VC_K3a

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας από τους κυρίαρχους τρόπους για τους έφηβους να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους, να αναπτύξουν δεξιότητες ψηφιακής παιδείας και κοινωνικές δεξιότητες, να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, να τύχουν αποδοχής από τους συνομηλίκους τους, να ακολουθήσουν τις τελευταίες τάσεις, να εξερευνήσουν τον κόσμο κ.α.

Υπάρχει «σωστός» χρόνος οθόνης στα social media;

Αυτό εξαρτάται από τις πεποιθήσεις και τις συνήθειες της κάθε οικογένειας. Σημαντικό είναι ο χρόνος που αφιερώνουν οι έφηβοι μπροστά από μια οθόνη να είναι ισορροπημένος με άλλους τομείς της ζωής τους που δεν περιλαμβάνουν την τεχνολογία. Εάν ο χρόνος που αφιερώνουν στο διαδίκτυο αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά άλλες πτυχές της ζωής τους – όπως η σχολική εργασία, τα χόμπι, η άσκηση, ο οικογενειακός χρόνος ή ακόμα και ο ύπνος τους – τότε ίσως θα πρέπει να δείτε το θέμα πιο προσεκτικά και να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμμή βοηθείας Help-line.gr 2106007686 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου όπου εξειδικευμένου ψυχολόγοι μπορούν να σας δώσουν συμβουλές και κατευθύνσεις.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να διαχειριστεί τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να παραμείνει ασφαλές;

Aν συνειδητοποιήσετε ότι το παιδί σας αφιερώνει πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκινήστε μια συζήτηση μαζί του και εξηγήστε του πως σας κάνει αυτό να νιώθετε.  Η δημιουργία μια οικογενειακής συμφωνίας μπορεί να βοηθήσει στη θέσπιση ορίων και κανόνων μεταξύ σας.

Στιγμιότυπο οθόνης 2197 Στιγμιότυπο οθόνης 2196

Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του

Εάν το παιδί παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές στη διάθεση π.χ. είναι συχνά θυμωμένο, αναστατωμένο ή τρομαγμένο, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχει δει κάτι ενοχλητικό ή ανησυχητικό.

Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις χρόνου οθόνης

Εξοικειωθείτε με τους γονικούς ελέγχους που μπορούν να εφαρμοστούν στο Wi-Fi του σπιτιού σας και σε κάθε συσκευή του παιδιού σας. Να θυμάστε όμως ότι αυτή η προστασία παρέχεται μόνο εντός σπιτιού και δεν ισχύει στην περίπτωση που το παιδί συνδέεται σε άλλο δίκτυο (εκτός σπιτιού) ή με δεδομένα.

Να είστε ανοιχτοί στην επικοινωνία

Δώστε στο παιδί τη βεβαιότητα ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί το οτιδήποτε χωρίς να φοβάται ή να ντρέπεται. Διαβεβαιώστε το ότι εσείς είστε πάντα εκεί για να το βοηθήσετε και να το στηρίξετε σε ό,τι χρειαστεί.

Μάθετε για τα εργαλεία Block & Report

Οι ιστότοποι μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν σαφείς και προσβάσιμους χώρους για να μπορεί ο χρήστης να αναφέρει ακατάλληλη συμπεριφορά ή περιεχόμενο.  Βεβαιωθείτε ότι το παιδί γνωρίζει για αυτά τα εργαλεία και δείξτε του πως να τα χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί.

Γιατι η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε πιο  εύκολα καταστάσεις  αυτού του είδους!

Επιμέλεια άρθρου: ‘Αννα Μαγκιώση