Ελληνική Κοινότητα Πιτέστι (Pitești)

Το Piteşti βρίσκεται πάνω σε δρόμους στους άξονες νότια-βόρεια και ανατολικά-δυτικά, γεγονός που βοήθησε στην αύξηση των εσόδων των ελλήνων τελωνών. Από τους δρόμους που ξεκινούσαν από το Piteşti, τα εμπορεύματα έφθαναν πέρα από το Δούναβη, στο Βυζάντιο και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ προς τη Δύση περνούσαν από την Τρανσυλβανία. Από τους Έλληνες τελώνες, αναφέρουμε…Συνέχεια ανάγνωσης Ελληνική Κοινότητα Πιτέστι (Pitești)

Ιάσιο (Iași) & Αυθεντική Ακαδημία Ιασίου

  Το Ιάσιο, ένα από τα σπουδαιότερα πνευματικά, πολιτιστικά και κοινωνικά κέντρα του Ελληνισμού, αλλά και εστία καλλιέργειας της απελευθερωτικής ιδέας των υποδούλων Ελλήνων και Ρουμάνων κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας. Την ιστορία της πόλης και της ανάπτυξή της σημαδεύει η ακμάζουσα εμπορική παροικία των Ελλήνων, αλλά και η κατάληψη απ’ αυτούς καίριων δημοσίων θέσεων.…Συνέχεια ανάγνωσης Ιάσιο (Iași) & Αυθεντική Ακαδημία Ιασίου

Ελληνική Κοινότητα Τούρνου Σεβερίν (Turnu Severin)

Για την εποχή πριν το 1833 πληροφορούμαστε ότι στο Cerneci κατοικούσαν Έλληνες, οι οποίοι ασχολούνταν με το εμπόριο. Πολλοί είχαν εγκατασταθεί στο Mehedinţi από πριν και κατείχαν μεγάλες περιουσίες ή μισθωμένη γη. Μεταξύ των πιο γνωστών Ελλήνων εμπόρων του Cerneci ήταν και ο Χατζής-Γεωργάκης. Με τη διαθήκη του, το 1806, ο Έλληνας έμπορος άφηνε την…Συνέχεια ανάγνωσης Ελληνική Κοινότητα Τούρνου Σεβερίν (Turnu Severin)

Ελληνική Κοινότητα Τιργκόβιστε (Târgoviște)

Οι Έλληνες της πόλης Ταργκόβιστε ζούσαν στα μέρη αυτά από τον 16ο-17ο αιώνα. Η πόλη ήταν ενδιάμεσος σταθμός των Ελλήνων εμπόρων, οι οποίοι διέσχιζαν την πρωτεύουσα της περιοχής Muntenia, προκειμένου να προωθήσουν τα εμπορεύματα τα οποία έφερναν από τη Βαλκανική Χερσόνησο. (Ντίνας, Σούτσιου, Χατζηπαναγιωτίδη, Χρηστίδης, 2011:104) Tο 1885 είχε πληθυσμό 7.410 κατοίκους, Νομάρχης ήταν το μέλος της…Συνέχεια ανάγνωσης Ελληνική Κοινότητα Τιργκόβιστε (Târgoviște)

Ελληνική Κοινότητα Καλαφάτ (Calafat)

Σύμφωνα με τον ιστορικό Nicolae Iorga, το τοπωνύμιο «Καλαφάτης» προέρχεται από τους Βυζαντινούς και σημαίνει «τόπος όπου πισσώνονται τα καράβια». Η ιστορία του τόπου συνδέεται στενά με το εμπόριο που οι Βυζαντινοί διεξήγαγαν στο Δούναβη. Στην ευρύτερη περιοχή, η παρουσία των Ελλήνων εμπόρων αναφέρεται από παμπάλαιους χρόνους. Ακόμα από το 1424, έτος της πρώτης έγγραφης…Συνέχεια ανάγνωσης Ελληνική Κοινότητα Καλαφάτ (Calafat)

Η Αυθεντική Ακαδημία Βουκουρεστίου

Το Λύκειο του Βουκουρεστίου ή Ηγεμονική ή Αυθεντική Ακαδημία ήταν ελληνική σχολή στο Βουκουρέστι, ανωτάτου επιπέδου για την εποχή της, που λειτούργησε περίπου 140 χρόνια, από το 1679 μέχρι το 1821. Ιδρύεται από τον Ελληνορουμάνο Σέρμπαν Καντακουζηνό.  Ο χαρακτηρισμός «Ηγεμονική» ή «Αυθεντική» οφείλεται στο ότι η Σχολή λειτουργούσε πάντοτε υπό την αιγίδα των ηγεμόνων της…Συνέχεια ανάγνωσης Η Αυθεντική Ακαδημία Βουκουρεστίου

Ελληνική Κοινότητα Βουκουρεστίου (Bucureşti)

Το Βουκουρέστι διακρίθηκε ως πνευματικό κέντρο κυρίως. Οι συνθήκες στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες ήταν σαφώς καλύτερες από άλλες περιοχές στις οποίες η Οθωμανική διοίκηση ήταν πιο αισθητή. Στη Μολδοβλαχία το ιδιότυπο καθεστώς αυτονομίας σε συσχετισμό με τη ρωσική παρεμβατικότητα τον 18ο και 19ο αιώνα στην περιοχή εις βάρος της Πύλης λειτούργησε ευεργετικά για τους Έλληνες της…Συνέχεια ανάγνωσης Ελληνική Κοινότητα Βουκουρεστίου (Bucureşti)

Ελληνική Κοινότητα Κωνστάντζα (Constanţa)

Η ελληνική αποικία Τόμις ή Τομεύς στη Μαύρη Θάλασσα χρονολογείται από τα μέσα του 7ου και 6ου αιώνα π.Χ. και κατοικήθηκε από Έλληνες της Μιλήτου. Στα βυζαντινά χρόνια η Τόμις γίνεται γνωστή και ως Κωνστάντζα. Το όνομα της πόλης προέρχεται πιθανότατα από παραφθορά της βυζαντινής ονομασίας «Κωνσταντιανή», που της αποδόθηκε προκειμένου να τιμηθεί η αδελφή του…Συνέχεια ανάγνωσης Ελληνική Κοινότητα Κωνστάντζα (Constanţa)

Ελληνική Κοινότητα Σουλινά

Ο Σουλινάς βρίσκεται στο κεντρικό από τα τρία στόμια του Δούναβη, στο δέλτα του μεγάλου ποταμού. Βρέχεται στα βόρεια και ανατολικά από τη Μαύρη Θάλασσα, στα νότια από απέραντα τέλματα και στα δυτικά από το Δούναβη. Κατά το 19ο αιώνα, η πόλη συνδεόταν με το εσωτερικό της Ρουμανίας μόνο μέσω του ποταμού. Ο οικισμός υπήρχε…Συνέχεια ανάγνωσης Ελληνική Κοινότητα Σουλινά

Ελληνική Κοινότητα Γαλάτσι (Galaţi)

                Κατά τον 14ο-16ο αιώνα οι Έλληνες διείσδυσαν μέσω του εμπορίου στα νερά του «γηραιού» Δούναβη, στον εμπορικό κόμβο του Γαλατσίου. Στις 21 Φεβρουαρίου 1821 στο Γαλάτσι συγκροτήθηκε σημαντικός πυρήνας της Εταιρείας, με ηγέτη τον Βασίλειο Καραβία, στρατιωτικό διοικητή του Γαλατσίου, ο οποίος πολέμησε τουςΤούρκους και τους υποχρέωσε…Συνέχεια ανάγνωσης Ελληνική Κοινότητα Γαλάτσι (Galaţi)