Ελληνική Κοινότητα Κραϊόβα (Craiova)

«Κατά τη διάρκεια των αιώνων, στην πόλη Κραϊόβα υπήρξε η πολυπληθέστερη ελληνική κοινότητα ολόκληρης της περιοχής… Οι περισσότεροι Έλληνες της περιοχής κατάγονταν από τα ορεινά μέρη της Ελλάδας, και συγκεκριμένα από την Ήπειρο (Ιωάννινα), αλλά και από περιοχές όπως την Πάτρα Λαμία, Τρίκαλα κ.τ.λ. Ορισμένοι Ρουμάνοι μελετητές προσδιορίζουν τους Έλληνες που ζούσαν στην πόλη Κραϊόβα…Συνέχεια ανάγνωσης Ελληνική Κοινότητα Κραϊόβα (Craiova)

Ελληνική Κοινότητα Καλαράσι (Calarași)

  Στο Καλαράσι (Calarași) πρωτεύουσα του νομού Γιαλομίτσα στην ανατολική Βλαχία, το 1868 αναφέρονται σημαντικοί επιχειρηματίες μέλη της διασποράς με καταγωγή από την Κεφαλονιά, όπως οι Π. Κατζίγερας, Ι.Γ. Σβορώνος, Γ. Πατρίκιος, Ι. Λυκιαρδόπουλος, Μ.Δ. Αυγερινός, Π.Α. Χαροκόπος, που συνέβαλλαν οικονομικά «υπέρ της Κρήτης». Στην επιστράτευση στην Ελλάδα του 1880, περίπου 60 μέλη της ελληνικής…Συνέχεια ανάγνωσης Ελληνική Κοινότητα Καλαράσι (Calarași)

Ελληνική Κοινότητα Βραΐλα (Brăila)

Grecii la Brăila – Έλληνες Έλληνες στην Βραΐλα – Οι Έλληνες στη Brăila Η παλαιότερη αναφορά στους Έλληνες εμπόρους της πόλης της Βραΐλας χρονολογείται από το 14ο αιώνα. Γύρω στο 1453 το λιμάνι της Βραΐλας συγκέντρωνε πολυάριθμα πλοία από την Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης, κατατρεγμένοι από το Βυζάντιο πολλοί Έλληνες…Συνέχεια ανάγνωσης Ελληνική Κοινότητα Βραΐλα (Brăila)

Ελληνική Κοινότητα Πιτέστι (Pitești)

Το Piteşti βρίσκεται πάνω σε δρόμους στους άξονες νότια-βόρεια και ανατολικά-δυτικά, γεγονός που βοήθησε στην αύξηση των εσόδων των ελλήνων τελωνών. Από τους δρόμους που ξεκινούσαν από το Piteşti, τα εμπορεύματα έφθαναν πέρα από το Δούναβη, στο Βυζάντιο και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ προς τη Δύση περνούσαν από την Τρανσυλβανία. Από τους Έλληνες τελώνες, αναφέρουμε…Συνέχεια ανάγνωσης Ελληνική Κοινότητα Πιτέστι (Pitești)

Ιάσιο (Iași) & Αυθεντική Ακαδημία Ιασίου

  Το Ιάσιο, ένα από τα σπουδαιότερα πνευματικά, πολιτιστικά και κοινωνικά κέντρα του Ελληνισμού, αλλά και εστία καλλιέργειας της απελευθερωτικής ιδέας των υποδούλων Ελλήνων και Ρουμάνων κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας. Την ιστορία της πόλης και της ανάπτυξή της σημαδεύει η ακμάζουσα εμπορική παροικία των Ελλήνων, αλλά και η κατάληψη απ’ αυτούς καίριων δημοσίων θέσεων.…Συνέχεια ανάγνωσης Ιάσιο (Iași) & Αυθεντική Ακαδημία Ιασίου

Ελληνική Κοινότητα Τούρνου Σεβερίν (Turnu Severin)

Για την εποχή πριν το 1833 πληροφορούμαστε ότι στο Cerneci κατοικούσαν Έλληνες, οι οποίοι ασχολούνταν με το εμπόριο. Πολλοί είχαν εγκατασταθεί στο Mehedinţi από πριν και κατείχαν μεγάλες περιουσίες ή μισθωμένη γη. Μεταξύ των πιο γνωστών Ελλήνων εμπόρων του Cerneci ήταν και ο Χατζής-Γεωργάκης. Με τη διαθήκη του, το 1806, ο Έλληνας έμπορος άφηνε την…Συνέχεια ανάγνωσης Ελληνική Κοινότητα Τούρνου Σεβερίν (Turnu Severin)

Ελληνική Κοινότητα Τιργκόβιστε (Târgoviște)

Οι Έλληνες της πόλης Ταργκόβιστε ζούσαν στα μέρη αυτά από τον 16ο-17ο αιώνα. Η πόλη ήταν ενδιάμεσος σταθμός των Ελλήνων εμπόρων, οι οποίοι διέσχιζαν την πρωτεύουσα της περιοχής Muntenia, προκειμένου να προωθήσουν τα εμπορεύματα τα οποία έφερναν από τη Βαλκανική Χερσόνησο. (Ντίνας, Σούτσιου, Χατζηπαναγιωτίδη, Χρηστίδης, 2011:104) Tο 1885 είχε πληθυσμό 7.410 κατοίκους, Νομάρχης ήταν το μέλος της…Συνέχεια ανάγνωσης Ελληνική Κοινότητα Τιργκόβιστε (Târgoviște)

Ελληνική Κοινότητα Καλαφάτ (Calafat)

Σύμφωνα με τον ιστορικό Nicolae Iorga, το τοπωνύμιο «Καλαφάτης» προέρχεται από τους Βυζαντινούς και σημαίνει «τόπος όπου πισσώνονται τα καράβια». Η ιστορία του τόπου συνδέεται στενά με το εμπόριο που οι Βυζαντινοί διεξήγαγαν στο Δούναβη. Στην ευρύτερη περιοχή, η παρουσία των Ελλήνων εμπόρων αναφέρεται από παμπάλαιους χρόνους. Ακόμα από το 1424, έτος της πρώτης έγγραφης…Συνέχεια ανάγνωσης Ελληνική Κοινότητα Καλαφάτ (Calafat)