Το τραγούδι της εφημερίδας!

Συνέχεια της δημοσίευσης για την επίσκεψη στην εφημερίδα είναι αυτό το ποίημα βασισμένο στο είδος λιμερικ, που γράψαμε με αφορμή την εφημερίδα. Ψάχναμε λέξεις που τελειώνουν σε – ίδα και δείτε το αποτέλεσμα!

Το τραγούδι της εφημερίδας

Ηταν μια εφημερίδα

Που έτρωγε μία ακρίδα

Ζήλεψε τότε η μαρίδα

Και έφαγε μία καραβίδα!

Και τότε η εφημερίδα

Έβγαλε μία τσιρίδα

Και της έστριψε η βίδα

Και μπήκε μέσα σε μία σκαφίδα.

Και την έπιασε η τσιμπίδα

Και γέλασε μια κατσαρίδα

Γιατί ήρθε η ψαλίδα

Και της έκοψε την κοτσίδα!

Και της είπε η  μαρίδα

«γιατί σου έκοψε την κοτσίδα»;

Είπε τότε η εφημερίδα

«Γιατί μού’ γινε κολιτσίδα

Και μίλαγε σα γλιστρίδα»

Αυτά έπαθε η εφημερίδα

Που τη λέγανε Ιρίδα

Και είχε μακριά αρίδα!!!

Ενα χιουμοριστικό, «ρυθμικό» ποίημα, (βασισμένο στο ποιητικό είδος «λίμερικ»)  που δημιούργησε το Ολοήμερο τμήμα του 1ου νηπιαγωγείου Γαργαλιάνων, με αφορμή την επίσκεψη του σχολείου στα γραφεία της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στις 6-2-2013

(Μετά βέβαια, βρήκαμε κι άλλες λέξεις αλλά το τραγούδι είχε πια τελειώσει…)

Βρεθήκαμε στο ΚΠΕ Καλαμάτας και στο ΚΔΑΥ Μεσσηνίας (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών)

Την προηγούμενη εβδομάδα, μόλις είχαμε επιστρέψει από την εκδρομή στην Καλαμάτα, η κυρία μας είχε ένα απρόσμενο νέο! Οτι θα ξαναπηγαίναμε στην Καλαμάτα την επόμενη εβδομάδα και όχι τον επόμενο μήνα, όπως πιστεύαμε! Απίστευτο!!! Δύο φορές εκδρομή μέσα σε δύο εβδομάδες! Ποιός να το φανταστεί!

Αφορμή για τη συγκεκριμένη εκδρομή  ήταν η επίσκεψή μας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας! Σ αυτό το ταξίδι είχαμε παρέα όχι τους συμμαθητές μας από το κλασικό τμήμα, αλλά τους μαθητές του 1ου νηπιαγωγείου Φιλιατρών! Οι συμμαθητές μας του κλασικού θα πάνε κάποια άλλη φορά στο ΚΠΕ. Ετυχε να επιλεγεί το δικό μας τμήμα μαζί με αυτό των Φιλιατρών.

Είμαστε μέλη του δικτύου “ρήματα απορρρίμματα” και γι αυτό θα πηγαίναμε στο ΚΠΕ για να μαθαίναμε πιο πολλά πράγματα για τα σκουπίδια και τη διαχείρισή τους. Εκεί μας υποδέχτηκαν οι κύριοι Γιώργος, Γιώργος και Τάσος (μόνο “κυρίους” έχει το ΚΠΕ … δεν έχει καθόλου “κυρίες”). Παίξαμε παιχνίδια γνωριμίας όπως το “βάζω τη μύτη εδώ…”  – ενα παιχνίδι για τις αισθήσεις –  μας κέρασαν δεκατιανό σαντουιτσάκι με ντομάτα, φέτα και ελαιόλαδο και μας έδειξαν μία παρουσίαση που είχε σχέση με τα σκουπίδια και τις συνέπειές τους. Είδαμε πώς πεθαίνουν τα ζώα εξ αιτίας των σκουπιδιών, πόσο μολύνεται η ατμόσφαιρα από τις φωτιές των σκουπιδότοπων και μάθαμε  για τα  οφέλη των ΧΥΤΑ (χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων), της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης και φυσικά της μείωσης των απορριμμάτων!

Είναι προτιμότερο να αγοράζουμε προιόντα που έχουν λίγες συσκευασίες, για να μην πετάμε πολλά σκουπίδια μετά, να χρησιμοποιούμε σακούλες πολλών χρήσεων και όχι μιας χρήσης,  να ξεχωρίζουμε τα σκουπίδια μας σ αυτά που ανακυκλώνονται , στα φαγητά που μπορούμε να ταίσουμε ζωάκια  και σ αυτά που γίνονται οργανικό λίπασμα (κομπόστ)… όπως φλούδες από φρούτα και λαχανικά, τσόφλια από αυγά, χόρτα κ.α.

Εμείς , είχαμε προετοιμαστεί στο σχολείο και ξέραμε ήδη αρκετά πράγματα για τα σκουπίδια! Ετσι είχαμε ετοιμάσει και παρουσιάσαμε στους κυρίους του ΚΠΕ και στους συμμαθητές μας των φιλιατρών ένα θεατρικό παιχνίδι με θέμα την ανακύκλωση και τραγουδήσαμε δύο αγαπημένα μας τραγούδια! “Το τραγούδι της σακούλας” ,από το γνωστό cd “το φτερό του δράκου” και ένα τραγούδι που το θεωρούμε το καλύτερο που υπάρχει για την Αειφορία! “Αυτόν τον κόσμο τον καλό”!

Τη “σακούλα” την τραγουδήσαμε με μουσικά όργανα τις …  σακούλες ενώ τον “κόσμο” με πλαστικά μπουκάλια και καπάκια (για μουσικά όργανα)!!! Οπως μας είπε η κυρία μας, αυτή την ιδέα με τα μπουκάλια, την είχε υιοθετήσει από τον “κύριό” της Δημήτρη  , που είναι υπεύθυνος των σχολικών δραστηριοτήτων και όπως λέει η κυρία ξέρει πολλά από μουσική και ήχους επειδή είναι ο ίδιος μουσικός! Σας περιμένουμε και στο σχολείο μας κύριε Σαρρή, για να μας δείξετε από κοντά τί άλλο μουσικό όργανο μπορούμε να φτιάξουμε  με σκουπίδια!

Το ΚΠΕ μας είχε ζητήσει, πριν πάμε εκεί, να έχουμε ετοιμάσει μια παρουσίαση  που να δίνει πληροφορίες για την πόλη μας και το σχολείο μας και να έχουμε “δουλέψει” με το θέμα για  τα σκουπίδια. Εμείς, σκεφτήκαμε με την κυρία, “τί καλύτερο από μας τους ίδιους”, αφού εμείς είμαστε το σχολείο μας και η πόλη μας!

Είχαμε ετοιμάσει, λοιπόν ένα βιντεάκι, όπου μιλούσαμε οι ίδιοι για την πόλη μας και για τα φαγητά που μας αρέσουν και επίσης είχαμε βιντεοσκοπήσει την κυρία Γεωργία, τη μαμά της Χριστίνας,  να μαγειρεύει ένα αγαπημένο μας “φαγητόγλυκο” τις “λαλαγγίδες με πετιμέζι”! Δυστυχώς ο χρόνος ήταν λίγος και εμείς έπρεπε να διαλέξουμε… Η κυρία μας ρώτησε και εμείς προτιμήσαμε να δείξουμε το θεατρικό και τα τραγούδια! Ετσι αφήσαμε το βιντεάκι στους κυρίους του ΚΠΕ… και ένα δωράκι που είχαμε ετοιμάσει με σκουπίδια! Κάναμε “σκουπιδοτέχνη”, ή αλλιώς trash art!!!

Είδαμε όμως την παρουσίαση που έκανε η κυρία των άλλων παιδιών από τα Φιλιατρά για την πόλη τους και τους συμμαθητές μας από αυτό το νηπιαγωγείο που παρουσίασαν ένα τραγούδι και μία αφίσα! Ηταν πολύ ωραίοι!!! Μπραβο σας παιδιά!

Μετά το ΚΠΕ συνεχίσαμε την εκδρομή και επισκεφθήκαμε το ΚΔΑΥ,  δηλαδη το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών!

Εκεί πραγματικά σοκαριστήκαμε από τους σωρούς των σκουπιδιών και τη δύσκολη δουλειά που έκαναν οι εργαζόμενοι… Απίστευτο! Διάλεγαν με τα χέρια τους τα σκουπίδια, ξεχώριζαν τα χαρτιά σύμφωνα με το χρώμα, τα κουτάκια αλουμινίου, τα πλαστικά, τις ηλεκτρικές συσκευές και τα καλώδια …

“Η φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις”! Γι αυτό δε θα σας πούμε άλλα…. Δείτε μόνο…

Η αλήθεια είναι ότι απογοητευτήκαμε πάρα πολύ, επειδή ο κύριος Κουζής,ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου της “κυρίας” ανακύκλωσης, στη συνέντευξη (είμαστε και δημοσιογράφοι!) μας είπε ότι ο Δήμος Τριφυλίας , ο δικός μας δηλαδή, είναι ο μοναδικός που δε στέλνει ανακυκλώσιμα υλικά! Και αυτό επειδή ΔΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ η ανακύκλωση!!! Α ΠΑ ΡΑ ΔΕ ΚΤΟ!!!

Εμείς ξεχωρίζουμε τα σκουπίδια μας μέσα στην τάξη μας, τα ρίχνουμε στον μπλε κάδο έξω από το σχολείο μας, κρατάμε τα φαγητά που πρέπει για το κομπόστ, προστατεύουμε το περιβάλλον, κάνουμε κατασκευές με σκουπίδια και σαν αντάλλαγμα τί μαθαίνουμε; Οτι όλα τα σκουπίδια και από τους μπλε κάδους τα συλλέγει το απορριμματοφόρο του δήμου και όχι το ειδικό φορτηγό της ανακύκλωσης;

Επειδή είμαστε δημοσιογράφοι δυναμικοί θα αναλάβουμε δράση…. Θα σας ενημερώσουμε σχετικά!

Προς το παρόν ακούστε τα δύο τραγούδια που τραγουδήσαμε στο ΚΠΕ και δείτε τις φωτογραφίες μας!!!

Α! Υποσχεθήκαμε με τους φίλους μας -τώρα- από τα Φιλιατρά ότι θα ξανασυναντηθούμε! Τους καλέσαμε στο σχολείο μας και μας κάλεσαν και αυτοί στο δικό τους! Θα τα ξαναπούμε παιδιά!!!

Επίσκεψη στην “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” Καλαμάτας, στη Λαική Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη

Μια και εκδίδουμε εφημερίδα, το “εφημεριδάκι” μας, που όλοι γνωρίζετε, σκεφτήκαμε να επισκεφτούμε και τα γραφεία μιας εφημερίδας ενηλίκων. Είχαμε κλείσει , λοιπόν, ραντεβού και μας περίμεναν στην “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” Καλαμάτας!

Εκεί μας υποδέχτηκε η κυρία Γιούλα Σαρδέλη, η οποία ήταν πολύ γλυκιά! Μας ανέβασε στον πιο πάνω όροφο, στην “αίθουσα διαλόγου”  και άρχισαν να πέφτουν οι ερωτήσεις σαν βροχή!

Μας είπε πολλά πράγματα για τη δουλειά του δημοσιογράφου… Η ίδια είναι εκεί 7 χρόνια και της αρέσει πολύ! Είναι δουλειά με πολύ ενδιαφέρον αλλά λίγο δύσκολη γιατί το ωράριο είναι περίεργο… Οι δημοσιογράφοι δουλεύουν ουσιαστικά όλη την ημέρα. Αν συμβεί κάτι σοβαρό τους τηλεφωνούν και τρέχουν για να καλύψουν το ρεπορτάζ! Επίσης, όπως μας είπε, δεν της αρέσει που κάποιες φορές – και δυστυχώς πολλές-  πρέπει να γράφουν άσχημα νέα…

Περισσότερα από τη συνέντευξη θα διαβάσετε στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας!

Εμείς της χαρίσαμε την εφημερίδα μας με τα νέα του σχολείου και αυτή χάρηκε πολύ! Της άρεσε πολύ η εφημερίδα μας και μας είπε ότι μοιάζει με εφημερίδα των μεγάλων! Μόνο που η δική μας έχει μόνο καλά νέα!

Πήραμε ιδέες από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και θα προσθέσουμε στήλες και στη δική μας εφημερίδα!!!

Μετά την επίσκεψή μας στα γραφεία της εφημερίδας, επισκεφθήκαμε τη Λαική βιβλιοθήκη Καλαμάτας και τη Δημοτική Πινακοθήκη.

Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης, με τα τεράστια μαξιλάρια σαν καναπέδες, τα τραπεζάκια με τα καρεκλάκια τους και τα πολλά βιβλια που είχαν! Η κυρία βιβλιοθηκάριος, που ήταν κι αυτή νηπιαγωγός, μας εξήγησε ότι η βιβλιοθήκη έχει κανόνες  τους οποίους και πρέπει να τηρούμε. Οτι δηλαδή μιλάμε σιγανά, επειδή δίπλα κάποιοι άλλοι διαβάζουν, ότι τα βιβλια τα ξαναβάζουμε στο ίδιο ράφι με τη ράχη προς τα έξω και επίσης ότι τα βιβλία τα δανειζόμαστε για 15 μέρες.

Δεν ήταν κάτι καινούριο για μας αυτοί οι κανόνες, επειδή κι εμείς στο σχολείο μας τηρούμε τους κανόνες της βιβλιοθήκης μας και γενικότερα τους κανόνες της τάξης μας!

Δεν τελείωσε όμως η βόλτα μας εκεί…. Πήγαμε και στο διπλανό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης! Εκεί εντυπωσιαστήκαμε!!! Πολλοί πίνακες ζωγραφικής από γνωστούς καλλιτέχνες! Κάποιοι μας άρεσαν περισσότερο και στεκόμασταν μπροστά τους για πολλή ώρα συζητώντας με τις κυρίες και τους συμμαθητές μας!

Η ώρα όμως περνούσε και ο κύριος Ηλίας, ο οδηγός του λεωφορείου, μας τηλεφώνησε ότι θα έπρεπε να ξεκινήσουμε για την επιστροφή μας στους Γαργαλιάνους!

Επιβιβαστήκαμε λοιπόν στο λεωφορείο, δέσαμε τις ζώνες μας , βάλαμε και το αγαπημένο μας cd να παίζει και ο κύριος Ηλίας έβαλε μπρος την μηχανή…

Στο λεωφορείο βέβαια, περνάμε πολύ ωραία! Δεν ακούμε μόνο μουσική… η κυρία μας διαβάζει και παραμύθια αλλά όχι μόνο αυτό…. Φτιάχνουμε δικά μας παραμύθια! Αυτό έχει πολύ πλάκα!!!

Κρατήσαμε μέσα μας όοοοοολες αυτές τις εμπειρίες και όταν με το καλό επιστρέψαμε στο σχολείο, τις ξαναθυμηθήκαμε  τις κρατήσαμε καλά καλά μέσα μας και την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε τις δημιουργίες εμπνεόμενοι από όλα όσα ζήσαμε στην Καλαμάτα, την Πρωτεύουσα του Νομού μας!

Θα ξαναπάμε τον επόμενο μήνα για να παρακολουθήσουμε μία παράσταση κουκλοθεάτρου!!!

Σας χαρίζουμε λοιπόν τις φωτογραφίες από τις επισκέψεις μας και δύο από τα αγαπημένα μας τραγούδια από το cd που ακούγαμε. Είναι “το φτερό του δράκου”, το οποίο φέτος το “δουλεύουμε” πολύ με την κυρία μας.  Εκεί βρίσκεται “ο μάγειρας” που είχαμε τραγουδήσει στον τηλεμαραθώνιο της unicef…. Το ένα τραγούδι μάλιστα τον  “βάτραχο” θα το δανειστούμε πάλι  για το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα της unicef!!! Δε σας λέμε βέβαια πώς θα το αξιοποιήσουμε…

“Ο βασιλιάς” είναι ένα άλλο αγαπημένο μας το οποίο παίζουμε όταν θέλουμε να μπούμε στην “παρεούλα”, φορώντας το καπέλο του βασιλιά… Ακούστε το προσεκτικά! Θυμηθείτε το ….!

Σας τα αφιερώνουμε όοοολα λοιπόν και τραγούδια και φωτογραφίες!!!