Διάθεση νέων self test από 30/3/2022

Από σήμερα, 30 Μαρτίου, έως και την Τρίτη 5 Απριλίου, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται τρία δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 4 Απριλίου έως και 15 Απριλίου και για την επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα.

Από την ερχόμενη εβδομάδα μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εισέρχονται στις σχολικές τάξεις έχοντας υποβληθεί σε έναν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο εβδομαδιαίως, αντί για δυο που ισχύει μέχρι τώρα, ο οποίος θα πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη.

Οι Νηπιαγωγοί

Βασιλοπούλου Σπυριδούλα

Κατσούλη Αικατερίνη

Διοργάνωση παρουσίασης με θέμα την Πρώιμη Παρέμβαση στα πλαίσια ενδοσχολικής επιμόρφωσης

Αγαπητοί μας γονείς,

Σας ενημερώνουμε ότι την προσεχή Τρίτη 5/4/2022 και ώρα 18:00 μμ. το εκπαιδευτικό προσωπικό των Νηπιαγωγείων Αγίας Θέκλης και Φαρακλάτων  έχει προσκαλέσει την Ψυχολόγο και Προϊσταμένη του ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ. κα. Κονιδάρη σε ενημερωτική επιμορφωτική τηλεδιάσκεψη. Το θέμα της παρουσίασης είναι η Πρώιμη Παρέμβαση και πόσο σημαντική είναι για τη μαθησιακή πορεία των παιδιών. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Webex. Θα δοθεί χρόνος για να συζητηθούν  θέματα και να επιλυθούν απορίες που μπορεί να σας προβληματίζουν. Η παρουσία σας είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη.

Ο σύνδεσμος για την ενημερωτική συνάντηση θα σας γνωστοποιηθεί στο προσωπικό σας mail.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία σας και σας περιμένουμε όλους.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Οι νηπιαγωγοί

Βασιλοπούλου Σπυριδούλα

Κατσούλη Αικατερίνη

Σώσε τους ήρωές σου:«ΧΟΠΑ Ήρωες 112»

Ποιοι είναι οι ΧΟΠΑ Ήρωες; Τι σημαίνει το όνομά τους; Ποια είναι η αποστολή τους και πώς μπορούμε να γίνουμε κι εμείς (μικροί και μεγάλοι) ήρωες σαν κι εκείνους; 

Ήρωες 112 1024x633

  1. Το πρόγραμμα Χ.Ο.Π.Α. Ήρωες 112 δημιουργήθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Angels και σκοπό έχει την ενημέρωση μικρών και μεγάλων για τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και για τον τρόπο αντιμετώπισής του.
  2. Χ.Ο.Π.Α. είναι τα αρχικά για τα συμπτώματα του εγκεφαλικού; Χ για το Χέρι που χάνει τη δύναμή του, Ο για την Ομιλία που μπερδεύεται και δε βγάζει νόημα, Π για το Πρόσωπο που στραβώνει από τη μία πλευρά και Α για το Ασθενοφόρο που πρέπει να καλέσουμε αμέσως μόλις δούμε αυτά τα συμπτώματα.
  3. Οι 4 ΧΟΠΑ ‘Ηρωες που συνοδεύουν τα παιδιά στη εκπαιδευτική τους πορεία να καταπολεμήσουν τον Κακό Θρόμβο ονομάζονται Χάρης το Χέρι, Όλγα η Ομιλήτρια, Πέτρος το Πρόσωπο και Αλέξης ο Αμέσως. Τα ονόματά τους προέρχονται από το ακρωνύμιο Χ.Ο.Π.Α. και η δύναμή τους έχει να κάνει με τα συμπτώματα του εγκεφαλικού.
  4. 112 είναι ο αριθμός που πρέπει να καλέσουμε όταν δούμε αυτά τα συμπτώματα. Γιατί 112 και όχι κάποιον άλλον αριθμό; Γιατί το 112 είναι ο Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης που μπορεί να εντοπίσει την τοποθεσία της κλήσης και να μεταφέρει τον ασθενή στο κοντινότερο κατάλληλο νοσοκομείο.
  5. To εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΧΟΠΑ Ήρωες 112 έχει παρουσιαστεί και προωθηθεί σε 19 χώρες σε όλο τον κόσμο (Βραζιλία, Βουλγαρία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Λετονία, Νότια Αφρική, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Ταϊβάν), ενώ έχει ήδη εφαρμοστεί σε σχολεία 6 χωρών παγκοσμίως (Βραζιλία, Γερμανία, Ελλάδα, Καναδά, Νότια Αφρική, Ουκρανία).

Κάποιος είπε κάποτε, ότι αυτά που χρειάζονται τα παιδιά περισσότερο είναι αυτά που τους παρέχουν οι ηλικιωμένοι σε αφθονία. Δίνουν άνευ όρων αγάπη, καλοσύνη, υπομονή, χιούμορ, παρηγοριά, μαθήματα ζωής και το πιο σημαντικό, σοκολάτες. Ονομάζουμε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν τέτοιο αντίκτυπο στη ζωή των παιδιών μας, « Υπερήρωες και Υπερηρωίδες»

Το σχολείο μας συμμετέχει σ’ αυτή τη δράση μέσα από την οποία τα παιδιά μας θα δώσουν ένα εκπληκτικό δώρο στους Υπερήρωες και στις Υπερηρωϊδες τους. Το δώρο αυτό είναι η γνώση η οποία ίσως μια μέρα τους σώσει τη ζωή. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Εγκεφαλικών, ένας στους τέσσερις ανθρώπους, θα υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το ένα τρίτο των ασθενών αυτών θα αποκτήσει μια μόνιμη αναπηρία που θα αλλάξει τόσο τη δική του ζωή όσο και τη ζωή των γύρων του.

Γι’ αυτό το λόγο συμμετέχουμε και εμείς στην εφαρμογή του  προγράμματος, όπου τα παιδιά έχουν τη βοήθεια 4 ΧΟΠΑ Ηρώων, καθένας από τους οποίους τα βοηθά να αναγνωρίσουν ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επομένως,  εάν   τα παιδιά είναι σε θέση να μάθουν για τα κύρια συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου, να μάθουν τι πρέπει να κάνουν όταν αυτό εμφανιστεί, και τους δοθεί η «αποστολή» να μεταβιβάσουν αυτή τους τη γνώση στην οικογένεια  τους, μπορούν τελικά να σώσουν τη ζωή ενός ανθρώπου.

Οι εκπαιδευτικοί

Σπυριδούλα Βασιλοπούλου

Αικατερίνη Κατσούλη

Στη περίοδο της πανδημίας τα παιδιά του νηπιαγωγείου Φαρακλάτων έκαναν τη μάθηση διασκέδαση, εκπαιδεύτηκαν να αντιδρούν αμέσως καλώντας το 112 , ζωγράφισαν με pixel art ώστε να μεταδώσουν το μήνυμα των ΧΟΠΑ ηρώων, διασκέδασαν με τα παιχνίδια και τραγούδησαν το τραγούδι της ομάδας. Τέλος φώναξαν “είμαι ΧΟΠΑ ΉΡΩΑΣ & το 112 καλώ όταν δω σύμπτωμα”

Με τις εργασίες τους πήραν μέρος στο διαγωνισμό των ΧΟΠΑ ηρώων, Βραβείο Αλέξη για το πιο αφοσιωμένο παιδί.

xopa

Tρία self test μαθητές και εκπαιδευτικοί αυτή την εβδομάδα λόγω 25ης Μαρτίου

Μαθητές και εκπαιδευτικοί λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου δε χρειάστηκε να κάνουν το self test την Πέμπτη που μας πέρασε ωστόσο, πρέπει να το κάνουν την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 για να προσέλθουν κανονικά στις τάξεις τη Δευτέρα.

Παράλληλα κανονικά θα διεξαχθούν τα self test της επόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα ένα τη Δεύτερα στις 28 Μαρτίου το απόγευμα και το επόμενο την Πέμπτη 31 Μαρτίου.

Θυμίζουμε ότι από 1η Απριλίου μαθητές και εκπαιδευτικοί θα χρειάζεται να κάνουν μόνο ένα self self και να το δηλώνουν στη σχετική πλατφόρμα του edupass.

25η Μαρτίου 1821: Την Εθνική Επέτειο τίμησε το Νηπιαγωγείο Φαρακλάτων

Τα παιδιά αγάπησαν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, γιατί μπήκαν στους ρόλους των ηρώων, νιώθοντας και τα ίδια ήρωες! Με περίσσια περηφάνια και καμάρι στη γιορτή που διοργανώθηκε στο σχολείο για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, τα παιδιά είπαν δυνατά τα ποιήματα τους.

Οι μέρες κύλησαν αφηγούμενες  τα ιστορικά γεγονότα. Η ιστορία της Επανάστασης του 1821 χρόνο με το χρόνο: οι αιτίες της, οι αφορμές, οι φωτεινές και οι σκοτεινές στιγμές της. Δοσμένη με απλά, κατανοητά λόγια που βοήθησαν τα παιδιά να κάνουν  την πρώτη γνωριμία με το γεγονός που στάθηκε η απαρχή της ίδρυσης του σύγχρονου ελληνικού κράτους… Δύο αιώνες πριν, οι Έλληνες τη τύχη τους απαίτησαν μόνοι τους να ορίζουν. Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά. (Ρ. Φεραίος)

1821 160531180559 thumbnail 4IMG e60400a89ee8c9a2aad31f90e41cd49c V 220220324 100951 2

Τα έργα τέχνης , που είναι αφιερωμενα στην Ελληνική Επανάσταση, τραβηξαν τη προσοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών. Οι απορίες και οι περιγραφές έπεσαν βροχή μιας και τα ερεθίσματα ήταν πολλά.

  • Ποια ιστορία κρύβεται πίσω απο την εικόνα;
  • Τι φοράνε;
  • Γιατί έχουν μακριά μαλλιά και μουστάκι;
  • Πως νιώθεις βλέποντας το πίνακα;

Screenshot 20220324 235811 Chrome 2 COLLAGE Screenshot 20220324 235834 Chrome 2 COLLAGE

Έπειτα προτείναμε στα παιδιά να ζωγραφίσουν το πορτραίτο του ήρωα που τους εντυπωσίασε και δημιούργησαν το δικό τους πίνακα με τα γεγονότα

20220322 123720 20220322 123728 20220322 140545 20220322 12373220220322 140516 2 1

Μάθαμε τραγούδια όπως ο Θούριος και Δε χορταίνω να βλέπω τον ήλιο και χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς, τα κλεφτόπουλα και ευζωνάκια Λέρου.

Αναφερθήκαμε στην  ενδυμασία του Εύζωνα και τι συμβολίζει η στολή του. Δημιουργήσαμε μια κούκλα με παραδοσιακή φορεσιά , μολυβοθήκη με τους Εύζωνες και την Ελληνική σημαία

Screenshot 1 16 300x168 IMG 0ec0e874a588c5d15f61ce362241e7d9 V 2 20220322 140907
Δε παραλείψαμε να αφιερώσουμε χρόνο και στη θρησκευτική πλευρά της 25ης Μαρτίου, στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και της αναγγελίας της χαρμόσυνης είδησης που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στη Μαρία, για τη γέννηση του Χριστού. Γι αυτό οι εικόνες του Ευαγγελισμού έχουν συνήθως φωτεινά χρώματα για να δείξουν αυτο το λαμπρό γεγονός! 

20220323 134301 2

Οι εκπαιδευτικοί

Σπυριδούλα Βασιλοπούλου

Αικατερίνη Κατσούλη

 

Παράταση εγγραφών σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2022-23 μέχρι τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022.

Παρατείνονται μέχρι και τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 οι εγγραφές σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2022-23,  με απόφαση την οποία  υπέγραψε η υφ. Παιδείας Ζ. Μακρή.

  • Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απόφαση
  • Πατήστε εδώ για να δείτε τι ισχύει για τις εγγραφές των μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία
  • Πατήστε εδώ για να δείτε τι ισχύει για τις εγγραφές των μαθητών στα Νηπιαγωγεία

 

Γιατί να επισκεφτεί κανείς το Φορέα Διαχείρισης Αίνου

Ονομάζομαι Διονυσία Σπανού και ούσα μανούλα ενός κοριτσιού που φοιτά στο Νηπιαγωγείο Φαρακλάτων, νιώθω την ανάγκη να σας παρουσιάσουμε τις δράσεις που πραγματοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Αίνου με τα σχολεία του Νησιού



Λήψη αρχείου

Αξίζει για όποιον το επιθυμεί να πραγματοποιήσει μία επίσκεψη στο Φορέα μας.

Διονυσία Σπανού

Self test στα σχολεία: Από Δευτέρα 14 Μαρτίου η διανομή σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να προμηθευτούν τα self test από τη Δευτέρα 14 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 17 Μαρτίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα μπορούν να προμηθευτούν από τη Δευτέρα 14 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 17 Μαρτίου, πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 18 Μαρτίου έως και  1 Απριλίου 2022.

Πηγή: https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/373120_self-test-sta-sholeia-apo-deytera-14-martioy-i-dianomi-se-mathites-kai

Το έθιμο της Σαρακοστής: τι συμβολίζει & τη φτιάξαμε!

Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα, σήμερα όμως λίγο πολύ ξεχασμένο. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Εξάλλου, δεν τρωγόταν, αφού χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο. Αλλού πάλι, την έφτιαχναν από πανί και τη γέμιζαν με πούπουλα.

Στον Πόντο, η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν απ’ το ταβάνι και πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα. Εδώ το έθιμο ονομαζόταν “Κουκουράς”, ο οποίος ήταν και ο φόβος των παιδιών!

Η συνταγή

Το ζυμάρι για την Κυρά Σαρακοστή φτιάχνεται με:

1 κούπα νερό περίπου,

1 κούπα αλάτι,

3 κούπες αλεύρι

βάζουμε όσο νερό χρειάζεται, για να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι. Το “στέγνωμά του” γίνεται σε φούρνο, όχι σε πολύ δυνατή φωτιά, για περίπου 20-30 λεπτά, αφού το ζητούμενο είναι να στεγνώσει και να σκληρύνει και όχι να ψηθεί!

Αυτό το ζυμάρι δεν τρώγεται, παρά μόνο φτιάχνεται για το καλό, αφού είναι αλατόζυμο, όπως το λένε. Στο τέλος της 7ης εβδομάδας, κάθε μέλος της οικογένειας έκοβε με το χέρι ένα μικρό κομμάτι.

Οι επτά (7) εβδομάδες (κάθε βδομάδα και γιορτή) της Μεγάλης Σαρακοστής

1η Κυριακή της Ορθοδοξίας

2η Κυριακή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά

3η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

4η Κυριακή του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακας

5η Κυριακή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας

6η Κυριακή των Βαΐων

7η Κυριακή του Πάσχα

 

Sarakosti Kyra

Ότι θα μάθω στο νηπιαγωγείο!

.jpg

Τι συμβαίνει στο Νηπιαγωγείο;

Ο Νηπιαγωγός παρέχει ένα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Αυτό προσφέρει στα παιδιά μια σειρά ευκαιριών που τα βοηθούν να αναπτύξουν την επιθυμία να μάθουν, να εξερευνήσουν τη γλώσσα, να πειραματιστούν και να κοινωνικοποιηθούν.Στα Νηπιαγωγεία τα παιδιά γίνονται ανεξάρτητα στο να κάνουν επιλογές και να φτιάχνουν πράγματα για τον εαυτό τους. Αυτό τα βοηθάει να μαθαίνουν να παίρνουν αποφάσεις και να είναι υπεύθυνα.

  • Τα παιδιά μαθαίνουν για τους αριθμούς και τις έννοιες των αριθμών κάνοντας κατασκευές με κύβους, λύνοντας γρίφους (puzzles) και παίζοντας παιχνίδια.
  • Στα Νηπιαγωγεία δημιουργούνται φιλίες μεταξύ των παιδιών και των γονιών τους.
  • Στα Νηπιαγωγεία τα παιδιά ασχολούνται με ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες. Θα μάθουν να μοιράζονται, να συνεργάζονται αλλά και να εργάζονται ανεξάρτητα.
  • Είναι ευπρόσδεκτα παιδιά και οικογένειες κάθε πολιτισμικής προέλευσης.
  • Τα παιδιά μαθαίνουν τη γλώσσα μιλώντας, ακούγοντας, διαβάζοντας, τραγουδώντας και διηγούμενα ιστορίες. 
  • Τα παιδιά φέρνουν κολατσιό και φαγητό απ’ το σπίτι και τα απολαμβάνουν στο Νηπιαγωγείο. Μαθαίνουν για την υγιεινή διατροφή και πώς να διαχειρίζονται την τσάντα του φαγητού τους, τα δοχεία και τα περιτυλίγματα. Παρατηρούν και μαθαίνουν να είναι κοινωνικά και να επικοινωνούν στη διάρκεια αυτών των ωρών.

Στα Νηπιαγωγεία θα υπάρχουν εσωτερικές και υπαίθριες δραστηριότητες. Θα υπάρχουν ώρες δράσης και ώρες ησυχίας. Τα παιδιά μαθαίνουν διασκεδάζοντας. 

Ποια είναι τα οφέλη του Νηπιαγωγείου;

Τα παιδιά θα τα καταφέρουν καλύτερα στο σχολείο. Μαθαίνουν να ανήκουν σε μια ομάδα, να κάνουν φίλους, μαθαίνουν να εκφράζουν τον εαυτό τους με αυτοπεποίθηση και μαθαίνουν να αισθάνονται άνετα σε περιβάλλοντα εκτός του σπιτιού τους. 

Ο θεσμός του ολοήμερου νηπιαγωγείου

Στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο :

  • Παρέχεται περισσότερος χρόνος για εξατομικευμένη εκπαίδευση.
  • Υπάρχει περισσότερος χρόνος, ώστε να αναπτύξουν τα παιδιά μια θετική αυτοεικόνα και περισσότερο σεβασμό για τον εαυτό τους και για τους άλλους.
  • Οι χρονικές φάσεις για μαθησιακές εμπειρίες είναι μεγαλύτερες, και πραγματοποιούνται σε πιο ξεκούραστη ατμόσφαιρα.
  • Υπάρχει περισσότερος χρόνος για την παιδαγωγό να παρατηρεί και να ανακαλύπτει τις ατομικές ανάγκες των παιδιών, αλλά και να δείχνει μεγαλύτερη προσοχή στο καθένα χωριστά. 
  • Υπάρχει μεγαλύτερη ευλυγισία στο πρόγραμμα και παρέχεται περισσότερος χρόνος για παιχνίδι, συζητήσεις, εξερευνήσεις, ανακαλύψεις, πρακτική στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη λήψη αποφάσεων, καθώς και για δραστηριότητες που συνήθως δεν αναπτύσσονται αρκετά στο κλασικό πρόγραμμα (π.χ. εκπαιδευτικοί περίπατοι, μαγειρική, δραματοποίηση ή κουκλοθέατρο).
  • Δίδονται περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά, ώστε να αναπτύξουν κοινωνικές σχέσεις με τα άλλα παιδιά ή τις παιδαγωγούς.
  • Παρέχεται επιπλέον χρόνος στα παιδιά να μιλούν για τις εμπειρίες τους, να επιλύουν προβλήματα και να σκέφτονται κριτικά.
  • Υπάρχει μεγαλύτερη εξισορρόπηση μεταξύ των δραστηριοτήτων που προτείνονται από την παιδαγωγό και αυτών που ξεκινούν από τα παιδιά.
  • Η παιδαγωγική αξιοποίηση της ώρας του γεύματος διευρύνει το πεδίο εμπειριών και γνώσεων των παιδιών, δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να κατακτήσουν δεξιότητες, να αναπτύξουν την αυτονομία τους, να επικοινωνήσουν και παράλληλα να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες και να κατακτήσουν αντίστοιχους τρόπους συμπεριφοράς κατά την ώρα του γεύματος. Η Νηπιαγωγός φροντίζει ώστε η αίθουσα που θα πραγματοποιείται το γεύμα να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αυτό το σκοπό ή φροντίζει ώστε να παραδίδεται καθαρή μετά το γεύμα, αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα διδασκαλίας.
  • Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα προβλέπεται χρόνος για την ξεκούραση των νηπίων μετά το γεύμα. Οι νηπιαγωγοί δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες ξεκούρασης και χαλάρωσης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο – «γωνιά ξεκούρασης». Η γωνιά ξεκούρασης δημιουργείται σε κατάλληλο σημείο της αίθουσας και αποτελεί ένα χώρο ευχάριστο και οικείο, στον οποίο τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια. Η ώρα της χαλάρωσης και της ξεκούρασης έχει παιδαγωγική αξία, καθώς τα παιδιά εσωτερικεύουν κανόνες της κοινωνικής ζωής, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται τις ανάγκες των άλλων, μαθαίνουν να αυτοπειθαρχούν και να αναπτύσσουν αίσθημα αλληλεγγύης.