Ένδυση και προσωπικά αντικείμενα

Το περιεχόμενο της τσάντας των νηπίων για το ενιαίο υποχρεωτικό τμήμα:

 • Ταπεράκι με υγιεινό δεκατιανό
 • Παγουρίνο ή μπουκαλάκι με νερό
 • Πετσετούλα για το φαγητό
 • Μωρομάντηλα
 • Αντισηπτικό ή αντισηπτικά μαντηλάκια
 • Δύο (2) εφεδρικές μάσκες
 • Ταπεράκι για τη φύλαξη της μάσκας
 • Μία (1) πλήρη αλλαξιά ρούχων ( μπλούζα, φανελάκι, εσώρουχο, παντελόνι, κάλτσες) σε περίπτωση ατυχήματος, ώστε να μπορούν να αλλάξουν.

Το περιεχόμενο της τσάντας των νηπίων για το προαιρετικό ολοήμερο τμήμα, επιπλέον του πρωινού περιεχομένου:

 • Μεταλλικό μπολ με καπάκι με το μεσημεριανό φαγητό που μπορεί να ζεσταθεί σε φούρνο ηλεκτρικής κουζίνας
 • Σεντόνια σε μέγεθος κούνιας, μαξιλάρι μικρό και κουβερτούλα εποχική, τα οποία οι γονείς φέρνουν κάθε Δευτέρα και τα παραλαμβάνουν κάθε Παρασκευή για καθαρισμό.
 • Δύο (2) επιπλέον εφεδρικές μάσκες

Σε όλα τα προσωπικά αντικείμενα πρέπει να αναγράφεται το όνομα του παιδιού (τσάντα, παγουρίνο, μπολ, μπουφάν).

Άνετος ρουχισμός και αυτοεξυπηρέτηση
Αναφορικά με την ενδυμασία των νηπίων είναι σημαντικό να προτιμώνται για τα παιδιά  άνετα ρούχα και παπούτσια που θα το διευκολύνουν στην κίνηση και την αυτοεξυπηρέτηση. Απαραίτητο είναι να μπορεί το κάθε παιδί να αυτοεξυπηρετείται σε απλά πρακτικά πράγματα στην καθημερινότητα του σχολείου, να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα, να διαχειρίζεται τα προσωπικά του αντικείμενα, να φροντίζει την ατομική του υγιεινή, καθώς η ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης ενισχύει σημαντικά την αυτοεκτίμηση του παιδιού.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο στο παιχνίδι, όσο και στις υπόλοιπες δραστηριότητες τα ρούχα μπορεί να λερωθούν (χρήση μαρκαδόρων, τέμπερες, πλαστελίνη, κόλες κλπ.).
Ζώνες, κορδόνια, κουμπιά δυσχεραίνουν το παιχνίδι και την κίνηση των παιδιών, συχνά δε προκαλούν ενθαρρύνουν «ατυχήματα» στη χρήση της τουαλέτας. Στο νηπιαγωγείο απαγορεύονται κοσμήματα και άλλα αξεσουάρ που μπορεί να ευνοήσουν την πρόκληση ατυχήματος. Επιπλέον δεν υπάρχει λόγος να φορούν πολύτιμα κοσμήματα.

Προσωπικά αντικείμενα / παιχνίδια από το σπίτι
Τα παιδιά δεν επιτρέπεται να φέρνουν παιχνίδια από το σπίτι (ΦΕΚ 4187/10-9-2021). Σκοπός είναι να μάθουν να μοιράζονται, να χειρίζονται σωστά και να προσέχουν τα παιχνίδια του σχολείου, τα οποία ανήκουν σε όλα τα παιδιά. Ειδικά για την φετινή χρονιά είναι σημαντικό να μην μεταφέρονται αντικείμενα από το σπίτι για λόγους αποφυγής διασποράς COVID-19.

Κεράσματα σε γιορτές και γενέθλια
Όσο διαρκεί η πανδημία, σε περίπτωση ονομαστικής εορτής ή γενεθλίων δεν επιτρέπονται κεράσματα, τα οποία δεν είναι συσκευασμένα (τούρτες, ανοιχτά γλυκά κλπ). Επιτρέπονται μόνο κεράσματα σε κλειστή συσκευασία, τα οποία δίνει η νηπιαγωγός αφού έχει απολυμάνει τα χέρια της και τα οποία μπορούν να καταναλωθούν στο σπίτι αν ο γονέας/κηδεμόνας συμφωνεί.