STEM

Στον παρακάτω σύνδεσμο βρίσκεται το ηλεκτρονικό βιβλίο, στο οποίο παρουσιάζεται συνοπτικά η πορεία της δράσης μας.

https://app.bookcreator.com/read/PLRO-4xIQPmNR7HEXp52_A/ScLSyMnMS-2VKcG4yfNXQQ

Η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning υλοποιεί  για τη σχολική χρονιά 2019-2020 τη δράση STEM 2.Για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου πραγματοποιήθηκαν προσκλήσεις προς τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων και κατόπιν ελέγχου της υποβληθείσας ηλεκτρονικής φόρμας στο eTwinning.gr έγινε η επιλογή των Σχολικών Μονάδων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Είμαστε λοιπόν ένα από τα 70 Νηπιαγωγεία σε όλη την Ελλάδα  που επιλέχτηκαν για την πραγματοποίηση της δράσης. Τα εμπλεκόμενα σχολεία θα παραλάβουν σχετικό εξοπλισμό (εκπαιδευτικό κιτ ρομποτικής), το οποίο θα αξιοποιήσουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Θα προηγηθεί σχετική επιμόρφωση των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών.

Τι είναι STEM;


Ο όρος STEM [Science, Technology, Engineering and Mathematics] είναι το ακρωνύμιο το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα σχετικά με την εκπαιδευτική πολιτική, για τα πεδία που αναφέρονται στις θετικές επιστήμες όπως Φυσική, Τεχνολογία / Πληροφορική Μηχανική και Μαθηματικά. Η μέθοδος STEM παρέχει ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενθαρρύνοντας τα παιδιά να απαντούν σε ερωτήματα και να εμπλέκονται σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η αλλαγή της εμπλοκής και του ενδιαφέροντος που εμφανίζουν τα παιδιά με τα επιστημονικά πεδία του STEM. Με εφαρμογή της μεθόδου STEM μέσω projects, οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να αναστοχάζονται στη διαδικασία της επίλυσης αυθεντικών προβλημάτων και αποκτούν δεξιότητες που είναι σχετικές με τη διεθνή τάση στην εκπαίδευση, καθώς εστιάζει στην κριτική σκέψη, στην εργασία σε ομάδες (συνεργασία), ενώ έχει αναφερθεί ότι μειώνει το χάσμα γνώσεων ανάμεσα σε εκπαιδευόμενους από διαφορετικά κράτη. Σε όλη την Ευρώπη οι χώρες που θέλουν να αναπτύξουν τη βιομηχανία τους προσπαθούν να εντάξουν τη μέθοδο STEM στην εκπαίδευση (πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια και στα παιδαγωγικά της τριτοβάθμιας). Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει σχεδόν μία δεκαετία μία προσπάθεια το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο, με έδρα τις Βρυξέλλες, ώστε κάποια σχολεία να αναπτύξουν πιλοτικά νέες δραστηριότητες μάθησης και τεχνολογίες στην τάξη, διερευνώντας τη χρήση νέων παιδαγωγικών εργαλείων για τη διδασκαλία STEM. Ο σκοπός της δράσης ήταν η εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική με την εκμάθηση της φυσικής, της τεχνολογίας, των μαθηματικών και της μηχανικής (STEM), πρακτικά , χωρίς θεωρίες και περιττή ορολογία, καθώς και μεθόδων ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων. Ταυτόχρονα, δόθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων δημιουργικότητας, αλγοριθμικών & προγραμματιστικών προτύπων , καθώς και επίδειξης ομαδικότητας . Με τη μέθοδο STEM επιχειρείται ο μετασχηματισμός από το επίπεδο της παραδοσιακής δασκαλοκεντρικής διδασκαλίας στη διδασκαλία όπου κυρίαρχο ρόλο στο αναλυτικό πρόγραμμα διαδραματίζει η επίλυση προβλήματος, η διερευνητική μάθηση, ενώ απαιτείται η δημιουργική εμπλοκή των εκπαιδευόμενων στην ανακάλυψη της λύσης.

 

Βιβλιογραφία: http://www.etwinning.gr/images/F_Report_STEM.pdf

Ετοιμάσαμε λοιπόν το ευρωπαϊκό etwinning project μας, με το οποίο θα συμμετέχουμε στη δράση.

Ο τίτλος του ευρωπαϊκού  έργου μας:“STEM around for safety in town!”

Στόχος του έργου μας είναι μέσω από δραστηριότητες προσανατολισμένες στη φιλοσοφία του STEM, να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποίησουμε τους μαθητές σε θέματα σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή. Να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες   μας τους πιο σημαντικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής και να αποκτήσουν θετική στάση σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Στο έργο μας συμμετέχουν ήδη τρία σχολεία από την Ελλάδα καθώς και δύο ήδη από το εξωτερικό.

Από τη σελίδα αυτή θα ενημερώνεστε για την πορεία του έργου μας!

Καλό μας ταξίδι!

 

Νοέμβριος 2019

Η αφίσα του έργου μας:

Περιμένοντας τον εξοπλισμό ρομποτικής μας, φτιάχνουμε τα δικά μας ρομπότ!

Δεκέμβριος 2019

Επίσκεψη στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς 

Και ήρθε η ώρα  ρομποτάκι που κατασκευάσαμε με ανακυκλώσιμα υλικά  να μιλήσει με τις δικές μας φωνές! Μας εύχεται λοιπόν  καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά!

19.12.2019 Γνωρίζουμε τα παιδιά των σχολείων που συμμετέχουν στη δράση μας:

Ιανουάριος 2020

Τα ρομπότ – lego μας σας εύχονται για τη νέα χρονιά:

Και στα Αγγλικά για τους φίλους μας από τα συνεργαζόμενα σχολεία του εξωτερικού:

Φεβρουάριος 2020

 

18.02.2020 Και ναι ήρθε το κιτ ρομποτικής μας! Έτοιμοι για δράση!

 

Οι σκέψεις μας για την πρώτη μας γνωριμία με το ρομποτάκι μας:

Μάρτιος 2020

 

Μάιος 2020

Η φίλη μας η Σάμι ,γλάρος πλέον θέλει να ταξιδέψει στις αγαπημένες μας παραλίες! Παιδιά στείλτε μας φωτογραφίες από την αγαπημένη σας παραλία στην Κεφαλονιά και μετά όλοι μαζί θα προγραμματίσουμε τη Σάμι να τις επισκεφθεί!