5ο ΓΕΛ Τρικάλων: Εκδήλωση Φιλαναγνωσίας

5ο ΓΕΛ Τρικάλων: Εκδήλωση Φιλαναγνωσίας

Μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση έλαβε χώρα στο σχολείο μας, το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων, την Τετάρτη 10/5/2023. Μέσα στα πλαίσια των δράσεων για προώθηση της φιλαναγνωσίας των μαθητών μας και με την ευκαιρία της ανασυγκρότησης της σχολικής μας βιβλιοθήκης, προσκαλέσαμε την εξαιρετική φιλόλογο και συγγραφέα Ευαγγελία Μινάρδου, Δ/ντρια του 6ου Γυμνασίου, η οποία με χαρά ανταποκρίθηκε και μας τίμησε με την παρουσία της.

20230510 12014720230510 120125

Με τη συγγραφέα συζητήσαμε για τη λογοτεχνία γενικότερα και για τα βιβλία της ειδικότερα, και ιδιαίτερα για το «Αίμα στη φλέβα η θάλασσα» (Εκδόσεις Βακχικόν), διηγήματα από το οποίο είχαν διαβάσει τα παιδιά με τη φιλόλογό τους, κ. Αναγνώστου Αγγελική, η οποία οργάνωσε και συντόνισε τη δράση.

Η συγγραφέας προσέγγισε τους μαθητές με πολλή αγάπη και κέρδισε τη συμπάθεια και την  προσοχή τους από την πρώτη στιγμή! Ενθουσιώδης και χειμαρρώδης στον λόγο της, τους μετέφερε το πάθος της για τη ζωή και για τη λογοτεχνία και τους έκανε κοινωνούς των ιδεών και των συναισθημάτων της.

20230512 22235720230510 110011

Τα παιδιά την περιέβαλαν με έντονο ενδιαφέρον και άκουσαν με προσήλωση και θαυμασμό τα λεγόμενά της! Ακολούθησε μια πολύ όμορφη και θερμή συζήτηση, κατά την οποία οι μαθητές έκαναν εύστοχα σχόλια και έθεσαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σχετικά με τη συγγραφή, τη σχέση της λογοτεχνίας με τη ζωή, τις πηγές έμπνευσης και τον τρόπο γραφής της συγγραφέως, τους συμβολισμούς και τα μηνύματα του έργου της, και πολλές άλλες. Κάποιοι, μάλιστα, θέλησαν να μάθουν περισσότερα για τους ήρωες των διηγημάτων της και τι απέγιναν στη συνέχεια…

Γενικά, τα παιδιά εισέπραξαν μια πολύ διαφορετική και πολύτιμη εμπειρία ψυχικής και πνευματικής μέθεξης που, αν μη τι άλλο, τους άφησε μια γλυκιά και τρυφερή αίσθηση επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Χειροκρότησαν θερμά τη συγγραφέα και ευχαρίστησαν τη φιλόλογό τους που προκάλεσε αυτή τη συνάντηση.

Τη συγγραφέα ευχαρίστησε θερμά και η Δ/ντρια του σχολείου, κ. Ηλιάδη Αμαλία, Φιλόλογος-Ιστορικός, η οποία παρέλαβε και το αντίτυπο του βιβλίου «Αίμα στη φλέβα η θάλασσα» που προσέφερε η κ. Μινάρδου ως «αντίδωρο» για την πρόσκληση και τη φιλοξενία.

20230510 112554

Ευχαριστούμε από καρδιάς την κ. Μινάρδου για την πολύτιμη παρουσία και προσφορά της, και συγχαίρουμε τα παιδιά μας για τη συμπεριφορά, το ήθος και το φως που εξέπεμψαν!!!

Είθε αυτή να ήταν η αρχή και για άλλες τέτοιες όμορφες και ουσιαστικές επαφές!

Έτσι, δημιουργούμε από κοινού μια πιο ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον του πολιτισμού μας!

Αναγνώστου Αγγελική

Φιλόλογος του 5ου ΓΕΛ