Το 5ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων στην Άγκυρα της Τουρκίας στο πλαίσιο του Erasmus + Cooperation for innovation and the exchange of good practices strategic partnerships“Less chemical more quality life”: «Λιγότερα Χημικά, καλύτερη ποιότητα ζωής» (2016-2018)

1 σχόλιο στο “Το 5ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων στην Άγκυρα της Τουρκίας στο πλαίσιο του Erasmus + Cooperation for innovation and the exchange of good practices strategic partnerships“Less chemical more quality life”: «Λιγότερα Χημικά, καλύτερη ποιότητα ζωής» (2016-2018)

 1. Το 5ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων στην Άγκυρα της Τουρκίας στο πλαίσιο του Erasmus + Cooperation for innovation and the exchange of good practices strategic partnerships“Less chemical more quality life”: «Λιγότερα Χημικά, καλύτερη ποιότητα ζωής» (2016-2018)
  Σε έναν ξεχωριστό προορισμό, στην πρωτεύουσα της Τουρκίας βρέθηκε το 5ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων από τις 30/4 (Απριλίου) έως τις 4/5/2018 για την προτελευταία συνάντηση μαθησιακών, διδακτικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων του ΚΑ2 Erasmus+ σχεδίου με τίτλο «Λιγότερα Χημικά, καλύτερη ποιότητα ζωής» .
  Το σχέδιο άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2016 και αποτελεί στρατηγική σύμπραξη Erasmus+ μεταξύ έξι σχολικών οργανισμών από την Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Πορτογαλία και Λεττονία, την οποία συντονίζει το Ankara Lisesi – Ankara/Turkey, Τουρκία– Coordinator: Συντονιστικό Σχολείο. Οι υπόλοιποι εταίροι-σχολεία είναι οι ακόλουθοι-ακόλουθα:
  Altindag Gazi Anadolu Lisesi – Ankara/Turkey, Τουρκία
  Agrupamento de Escolas D. Sancho I-V.N. Famalicao/Portugal, Πορτογαλία
  IIS Gobetti Marchesini – Casale – Torino/Italy, Ιταλία
  5th Lyceum of Trikala – Trikala/Greece, Ελλάδα
  Rigas 31. Vidusskola – Riga/Latvia, Λεττονία
  Η Μετακίνηση Εκπαιδευτικών στο πλαίσιο εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + ΚΑ219 του σχολείου μας με τίτλο “Less chemical more quality life” και κωδικό 2016-1-TRO1-KA219-034361-7» περιλάμβανε τις εκπαιδευτικούς: Καραθανάση Σταματία & Ηλιάδη Αμαλία, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας στην Άγκυρα-Τουρκία από 29/4/2018 έως 5/5/2018 στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος . Κατά την παραμονή των εκπαιδευτικών στην Άγκυρα ακολουθήθηκε το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του σχολείου υποδοχής Ankara Lisesi Highschool.Το σχολείο στο οποίο βρεθήκαμε, δηλαδή το συντονιστικό σχολείο του προγράμματός μας, έχει μια μακρά ιστορία. Πολύ περισσότερο, κατά την εγκαθίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, αυτό το σχολείο υπήρξε μάρτυρας σημαντικών ιστορικών γεγονότων
  Την Δευτέρα, 30/4/2018 μετά την άφιξη στο συντονιστικό σχολείο και την ξενάγηση στους χώρους του, έγινε η συνάντηση των καθηγητών στην αίθουσα των συνεδριάσεων, η ανταλλαγή απόψεων για τις μέχρι τώρα υλοποιημένες εργασίες και η συνομολόγηση-τοποθέτηση των βασικών αξόνων για τη δημιουργία του τελικού αποτελέσματος του προγράμματος σε ψηφιακή μορφή. Στη συνέχεια και μετά το γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου, η επίσκεψη-ξενάγηση στη μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση (Βουλή) μας γέμισε δυνατές εικόνες, εντυπώσεις, σκέψεις και αναρωτήσεις…
  Την επόμενη μέρα, Τρίτη 1/5/2018 , Αργία της Πρωτομαγιάς, η ξενάγηση-περιήγηση στην πόλη, στην δημοφιλή λίμνη της και κυρίως στο μνημείο –Μαυσωλείο του «πατέρα» του Τουρκικού έθνους Κεμάλ Ατατούρκ.
  Την Τετάρτη 2/5/2018, οι διεθνικές αποστολές-εταίροι πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο σχολείο Altindag Gazi Anatolian School και παρακολουθήσαμε Σεμινάριο στο τμήμα Χημείας, στο φημισμένο Πανεπιστήμιο METU. Η γεμάτη μέρα μας έκλεισε με δραστηριότητες Εργαστηρίου και διαλέξεις στο Κεντρικό Εργαστήριο του εν λόγω Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής (METU) και Περιήγηση στο METU.
  Την Πέμπτη 3/5/2018 μας εντυπωσίασε το Science Festival με παρουσιάσεις, επιστημονικά εργαστήρια για τα βλαβερά χημικά στο σχολείο, πειράματα χημείας και φυσικής, επιμορφωτικές δράσεις για το ρόλο της επιστήμης στη ζωή μας, καλλιτεχνικές εικαστικές δημιουργίες, μουσική, παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς καθώς και τραγούδια από όλες τις περιφέρειες της αχανούς χώρας της Τουρκίας.
  Η ενδιαφέρουσα, από κάθε άποψη, παραμονή μας στην πρωτεύουσα της γειτονικής μας χώρας ολοκληρώθηκε με επιμορφωτικές επισκέψεις στην Εθνική Πινακοθήκη εικαστικών τεχνών (ζωγραφικής & γλυπτική ) και στο Εθνογραφικό Μουσείο της Άγκυρας. Σε πανηγυρικό και πολύ φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η Τελετή απονομής των βεβαιώσεων του προγράμματος και κηρύχθηκε η λήξη των εργασιών του.
  Η φιλοξενία των Τούρκων συνεργατών μας (εκπαιδευτικών και μαθητών) ήταν ιδιαίτερα ζεστή, ξεχωριστή, σχεδόν συγκινητική. Στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν και στις κοινές μας εξόδους γνωρίσαμε μεγάλο αριθμό συναδέλφων αλλά και μέλη των οικογενειών τους που μας περιποιήθηκαν με χαρά και ιδιαίτερη προετοιμασία.
  Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτή την τόσο εκδηλωτική φιλία, φιλοξενία και συνεργασία. Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε σχολικούς οργανισμούς της Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμια, Μουσεία κ.τ.λ. το τοπικό λαογραφικό μουσείο, την Εθνική Πινακοθήκη και Γλυπτοθήκη της Άγκυρας, βιοτεχνίες και καταστήματα παραγωγής οικολογικών τοπικών προϊόντων κ.α.
  Στη μετακίνηση αυτή το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τις εκπαιδευτικούς Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογο-Διευθύντρια του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων και Καραθανάση Σταματία , αγγλικής γλώσσας- υπεύθυνη του σχεδίου & συντονίστρια .Ο επόμενος σταθμός του θα έχει χαρακτήρα διακρατικής-διεθνικής απολογιστικής συνάντησης και θα πραγματοποιηθεί στην Ρίγα της Λεττονίας από τις 29 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2018 για τις ανάγκες ολοκλήρωσης του κοινού μας προγράμματος.

  Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός, Διευθύντρια του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων

Τα σχόλια είναι κλειστά.