Συντάκτρια: Κυριακή Φαρδή
«Το μαγικό κουτί»
Η δεύτερη παιδαγωγική συνάντηση της νηπιαγωγού με τους γονείς με θέμα την ενημέρωση για τα επίκαιρα θέματα του νηπιαγωγείου, για παιδαγωγικά ζητήματα και για την πρόοδο των παιδιών στο νηπιαγωγείο έγινε προς το τέλος Νοεμβρίου. Στη συνάντηση αυτή, αρχικά, οι γονείς ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου και για τα τρέχοντα ζητήματα με έναν πρωτότυπο τρόπο: με τη βοήθεια του «μαγικού κουτιού» του νηπιαγωγείου μας.
Εξηγήθηκε ότι στο τμήμα μας χρησιμοποιούμε μαζί με τα παιδιά πολλά «μαγικά κουτιά» (για να δείτε σχετικές παιδαγωγικές δραστηριότητες πατήστε εδώ). Έτσι, στη συγκεκριμένη συνάντηση ένα από αυτά τα κουτιά είναι αφιερωμένο στους γονείς. Το κουτί περιείχε εκτυπωμένους (από το διαδίκτυο) πίνακες ζωγραφικής μεγάλων ζωγράφων (Λύτρα, Θεόφιλου, Καντίνσκι κ.ά.) που είχαν σκοπό να δείξουν με συμβολικό τρόπο στους γονείς μερικά από όλα όσα κάνουμε στο νηπιαγωγείο (π.χ. με τον πίνακα «το μάζεμα των ελαιών» του Θεόφιλου ενημερώθηκαν οι γονείς για τη θεματική ενότητα για την «ελιά» την οποία διερευνήσαμε με τα παιδιά) και, επιπλέον, κάποιους άλλους που συμβόλιζαν δυσκολίες στην επικοινωνία μεταξύ των εκπαιδευτικών και των γονέων (π.χ. πίνακες που έχουν κάπως πιο αφαιρετικές απεικονίσεις, όπως αυτοί του Καντίνσκι, συμβόλιζαν το γεγονός ότι πολλές φορές όταν επικοινωνούμε μεταξύ μας, δεν καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον, αλλά αυτό δε χρειάζεται να μας αγχώνει, επειδή η επικοινωνία έχεις πολλές αποχρώσεις και έχει τη δική της ομορφιά, ακόμη και όταν είναι δύσκολη).
Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους γονείς να γράψουν σε ένα χαρτάκι αυτό που θα ήθελαν να μάθει και να κάνει το παιδί τους στο νηπιαγωγείο. Τα χαρτάκια τοποθετήθηκαν μέσα στο κουτί και την άλλη μέρα διαβάστηκαν από τη νηπιαγωγό στα παιδιά. Η δραστηριότητα αυτή έρχεται σε συνέχεια μίας προηγούμενης (για να τη δείτε πατήστε εδώ) κατά την οποία τα παιδιά έλεγαν τι προσδοκούσαν τα ίδια από το νηπιαγωγείο πάνω σε σταγόνες βροχής οι οποίες δόθηκαν στους γονείς τους. Ο σκοπός αυτών των δραστηριοτήτων είναι να ενισχύσει τον σύνδεσμο ανάμεσα στο τρίπτυχο παιδιά-γονείς-οικογένεια και να στηρίξει τη δημιουργία και διατήρηση ενός καλού και συνεργατικού κλίματος μεταξύ των τριών αυτών πλευρών.
Οι γονείς έγραψαν ότι θα ήθελαν τα παιδιά τους να μάθουν, να αποκομίσουν και να έχουν από το νηπιαγωγείο σαν ευχές, προτροπές, προσδοκίες (κ.ά.) τα εξής: «Εύχομαι το παιδί μου να είναι ευτυχισμένο, να έχει φίλους πολλούς!», «Να αγαπάνε τους συμμαθητές τους και την δασκάλα τους. Να σέβονται τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Όλα τα παιδιά του κόσμου να είναι γερά και ευτυχισμένα», «Οι γνώσεις και οι εμπειρίες του νηπιαγωγείου να σε συνοδεύουν σε όλη σου τη ζωή», «Να είσαι στο νηπιαγωγείο σου χαρούμενος, ευτυχισμένος, να είσαι κοινωνικός με τους φίλους σου και να κάνεις εργασίες που σ’ ευχαριστούν και αγαπάς», «Αγαπημένο μου παιδί, περνάτε τα καλύτερα χρόνια σας, τα ξέγνοιαστα. Να είναι χαρούμενα, ευτυχισμένα, να μάθετε και να ζείτε με άλλα παιδιά, να μάθετε για τον κόσμο τη ζωή και την αγάπη!», «Να πηγαίνεις χαρούμενος/η στο νηπιαγωγείο και να επιστρέφεις χαρούμενος/η από αυτό, να μάθεις να παίζεις ομαδικά και να εκφράζεις τα συναισθήματά σου και να μάθεις τα βασικά για να είσαι έτοιμος/η για την Α’ Δημοτικού», «Να είσαι ευτυχισμένος/η, να κάνεις πολλούς φίλους και να σέβεσαι τους γονείς και τις κυρίες σου στο σχολείο», «Να περνάς όμορφα και να είσαι χαρούμενος/η», «Περιμένουμε από όλα τα παιδιά να είναι ευτυχισμένα και χαμογελαστά!!!», «Να είναι ευτυχισμένα τα παιδιά», «Θα ήθελα να μάθουν καλούς τρόπους. Ευχαριστώ, παρακαλώ, συγνώμη. Να παίζουν όλα μαζί, να μην ξεχωρίζουν τα παιδιά με το χρώμα, το ύψος και το βάρος», «Να είναι ευτυχισμένα τα παιδιά», «Εύχομαι αυτή η χρονιά του νηπιαγωγείου να είναι μια πολύ χαρούμενη χρονιά που θα θυμάσαι πάντα με χαμόγελο, όσα χρόνια θα πηγαίνεις στο σχολείο. Σου εύχομαι, παιδί μου, να κάνεις αγαπημένους φίλους που θα χαίρεσαι το παιχνίδι μαζί τους, την κουβέντα, την επαφή. Θέλω για σένα να γίνει η ομάδα της τάξης σου, η δεύτερη οικογένειά σου, με τους κανόνες και την ομορφιά της. Μια πολύ όμορφη χρονιά…», «Να είστε χαρούμενοι και αγαπημένοι και να περνάτε όσο γίνετε πιο όμορφα».
Οι ευχές των γονέων διαβάστηκαν την επόμενη μέρα στα παιδιά όταν άνοιξε στην αίθουσα του νηπιαγωγείου το «μαγικό κουτί» και βγήκαν από αυτό τα λογάκια των ευχών και των προσδοκιών (ανώνυμα, χωρίς να γνωρίζουμε ποιος γονέας έκανε μία συγκεκριμένη ευχή, αλλά όλες οι ευχές ακούστηκαν σε όλα τα παιδιά). Τα παιδιά άκουσαν τα λόγια των γονέων τους «μαγεμένα» και κατάλαβαν ότι οι γονείς τους δεν είχαν δύσκολες απαιτήσεις από αυτά, αλλά ήθελαν να είναι ευτυχισμένα, να έχουν φίλους και να απολαμβάνουν τις δραστηριότητες του νηπιαγωγείου. Η δραστηριότητα αυτή μείωσε το άγχος παιδιών και ενηλίκων και έδειξε ότι το νηπιαγωγείο δεν είναι μόνο ένας χώρος απασχόλησης και μάθησης, αλλά και ένας χώρος κοινωνικοποίησης, ανάπτυξης και καλλιέργειας δεξιοτήτων και ικανοτήτων παιδιών και ενηλίκων.
Το “μαγικό κουτί” περιείχε πίνακες ζωγραφικής και σοκολατάκια για τους γονείς και τα παιδιά.
Κάθε γονέας που έβαζε μέσα στο κουτί την ευχή του έπαιρνε και ένα σοκολατάκι ως κέρασμα. Το ίδιο έγινε και με τα παιδιά. Όταν διαβάστηκαν οι ευχές των γονέων τους πήραν από ένα σοκολατάκι το καθένα!