Η σχηματοχρωματοχώρα

Συντάκτρια: Κυριακή Φαρδή

Με αφόρμηση εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχήματα και τα χρώματα, τα παιδιά δημιούργησαν μια δική τους αφήγηση, την εικονογράφησαν και γνώρισαν έργα του Πάμπλο Πικάσο, μεγάλου κυβιστή ζωγράφου (στις φόρμες αυτών των έργων είναι ευδιάκριτα τα σχήματα).

1) “Η ιστορία της Σχηματοχρωματοχώρας”,

όπως την αφηγήθηκαν τα παιδιά με την μέθοδο της δημιουργικής γραφής:

Το ένα μετά το άλλο τα παιδιά έλεγαν τις ιδέες τους και η νηπιαγωγός τις κατέγραφε σε χαρτί του μέτρου (ρόλος γραφέα):

“Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα δάσος μακρινό, βρισκόταν η Σχηματοχρωματοχώρα. Είχε πολλά σχήματα. Με χρώματα. Όλοι οι άνθρωποι ήταν με σχήματα το σώμα τους. Μπορεί το σώμα τους να ήταν τετραγωνικό. Το κεφάλι τους κύκλος. Τα χέρια τους ορθογώνια. Τα πόδια τους να ήταν τρίγωνα. Οι σχηματάνθρωποι θα μπορούσαν να ήταν χρωματιστοί. Θα μπορούσαν να ήταν ροζ, κόκκινοι, κίτρινοι, μπλε, μωβ. Θα μπορούσαν να είχαν όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Τα σπίτια τους θα ήταν ξύλινα, καφέ και κίτρινα. Και θα είχαν ορθογώνιο σχήμα. Το νηπιαγωγείο τους θα μπορούσε να ήταν κόκκινο μεταλλικό. Μπορεί να ήταν και φουξ. Τα παιδιά στο σπίτι τους και στο νηπιαγωγείο τους θα μπορούσαν να παίζουν με παιχνίδια, τουβλάκια, κούκλες, αυτοκινητάκια, ζωάκια. Τα σχηματοχρωματοπαιδάκια, έπαιζαν σχηματοχρωματοπαιχνιδάκια. Χρωματιστά και με σχήματα παιχνιδάκια. Το αυτοκινητάκι τους μπορεί να ήταν παραλληλόγραμμο. Μπορεί να είναι και ζωγραφική και να ζωγραφίσουν σχήματα και χρώματα. Στην σχηματοχρωματοχώρα, τα σχηματοχρωματοπαιδάκια ζούσαν αυτά καλά κι εμείς καλύτερα!”.

2) Η εικονογράφηση της ιστορίας:

Στο νηπιαγωγείο μας υπάρχουν πολλοί τρόποι σύμφωνα με τους οποίους γίνεται ο χωρισμός των παιδιών σε ομάδες. Ένας από αυτούς είναι με χρώματα. Κάθε ομάδα, λοιπόν, ανάλογα με το χρώμα της διάλεξε να σχεδιάσει και να χρωματίσει ένα μέρος της αφήγησης. Έτσι, δημιουργήθηκαν σχηματοχρωματοσπιτάκια, σχηματοχρωματοαναθρωπάκια, σχηματοχρωματοπαιχνιδάκια κ.ά.

Σχηματοχρωματανθρωπάκι

20151012_113011

20151012_112504

20151012_111421

3) Οι πίνακες του Πάμπλο Πικάσο που παρατηρήσαμε για να τον γνωρίσουμε και για να πάρουμε ιδέες για τις ζωγραφιές των παιδιών:

Πικάσο

Αυτοπροσωπογραφία του Πικάσο (1905)

Σπίτι και δέντρα_Πικάσο_1908

“Σπίτι και δέντρα” (1908)

Εργοστάσιο στο Όρτα ντε Έμπρο_Πικάσο_1909

“Εργοστάσιο στο ‘Ορτα ντε Έμπρο” (1909)

Καράφα και κούπες_Πικάσο_19080001

“Καράφα και κούπες” (1908)