Η Κινεζική Θρησκεία

4.7 Η Κινεζική θρησκεία

Το Γιάνγκ είναι το άσπρο. Είναι αυτό που ευθύνεται για την κίνηση, την επιθετικότητα, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα, την αρσενική δύναμη, τα επιβεβαιωμένα συναισθήματα, τον Ουρανό, το φως, τη λαμπρότητα, τη φωτιά, τη τόλμη, τα βουνά που διεισδύουν στον ουρανό, το θερμό, το σκληρό, το ζεστό. Γιανγκ σημαίνει »σημαίες που κυματίζουν στον ήλιο» δηλαδή λαμπρό ή φωτεινό.
Το Γιν είναι το μαύρο. Είναι αυτό που ευθύνεται για το σκοτάδι, την παθητικότητα, την ακινησία, τη δεκτικότητα, το θηλυκό στοιχείο, την έλλειψη ζωής, τη σελήνη, τη νύχτα, το ψυχρό, τις κοιλάδες της φύσης που δέχονται και συντηρούν, προστατεύουν τη ζωή μέσα τους, τη μήτρα στα γυναικείο σώμα, τις σπηλιές, τα στάσιμα νερά, το αδύναμο, το απαλό, το υποχωρητικό, τα σκοτεινά και ύπουλα συναισθήματα. Γιν σημαίνει »συννεφιασμένος, σκοτεινιασμένος».

Ο Ταοϊσμός είναι μια γηγενής θρησκεία της Κίνας και οι ρίζες του είναι δυνατόν να ανιχνευθούν σε:

  • προϊστορικές κινεζικές θρησκείες
  • στη σύνθεση του Τάο τε Κινγκ (3ος ή 4ος αι.)
  • στη δραστηριότητα του Ζανγκ Νταολίνγκ (2ος αι).

Ο Ταοϊσμός με την ανοργάνωτη μορφή του θεωρείται λαϊκή θρησκεία της Κίνας. Η κινεζική αλχημεία, η κινεζική αστρολογία, η κινεζική κουζίνα, αρκετές κινεζικές πολεμικές τέχνες, η κινεζική παραδοσιακή ιατρική, ο βελονισμός, το Feng Shui, πολλά στυλ του τζι γκονγκ, παρουσιάζουν κάποια σχέση με τον Ταοϊσμό.

Ο Λάο Τσε

«Το να μην κάνεις τίποτα είναι καλύτερο από το να είσαι πολυάσχολος κάνοντας τίποτα.»

   

O Κομφούκιος

 

Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

  Mahayana ( 大乘, Dacheng) είναι η κυρίαρχη μορφή Βουδισμού που ασκείται στην Κίνα, όπου ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος Sinicized (made Chinese in character or form) και εξαγόμενος αργότερα στην Κορέα, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ. Μερικά υποσύνολα Mahayana δημοφιλή στην Κίνα περιλαμβάνουν Καθαρό έδαφος (Amidism) και Zen. Ο βουδισμός είναι η μεγαλύτερη οργανωμένη πίστη στην Κίνα και η χώρα έχει τους πιο βουδιστικούς υποστηρικτές στον κόσμο, που ακολουθείται από την Ιαπωνία.

Λατρεία – O Ναός του Ουρανού 

 

Η παγόδα είναι ένας πολυεπίπεδο πύργος ναού (οβελίσκος, περίπτερο) με πολλές φωτεινές διακοσμήσεις και μαρκίζες. Η έννοια της λέξης «παγόδα» σε κυριολεκτική μετάφραση από την πορτογαλική (παγόδα) και τη σανσκριτική («bhagavat») είναι «πύργος θησαυρού».

download 3Η προγονολατρία υπάρχει στην Κίνα από την αυγή της ιστορίας της. Σήμερα αποτελεί το κυριότερο τμήμα της λατρείας θείων όντων διαφόρων προελεύσεων, που με τη σειρά της αποτελεί το κύριο τμήμα της θρησκείας ενός μέσου Κινέζου (κοινή θρησκεία). Η προγονολατρία είναι οικογενειακή θρησκεία. Παραδοσιακά κάθε σπίτι είχε τον προγονολατρικό βωμό, όπου οι φωτογραφίες ή τα πλακίδια με τα ονόματα των προγόνων, μπροστά στα οποία τοποθετούνται κεριά, λιβάνι, προσφορές κ.λπ. Στα προγονικά πνεύματα επαφίενται οι ελπίδες για την ευζωία της οικογένειας, εφόσον αυτά θεωρούνται ακόμα μέλη της που, φυσιολογικά, φροντίζουν γι’ αυτήν.

Δράκος στη Δύση και στην Ανατολή

   Στις χώρες τιη ανατολής και κυρίως στην Κίνα ο δράκος έχει τελείως διαφορετική υπόσταση. Ο κινέζικος δράκοντας συμβολίζει τη δύναμη και τη χάρη, το θάρρος και την ανδρεία, τον ηρωισμό και την υπομονή, την ευγένεια και την θεότητα.

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά     Η Γιορτή των Φαναριών

  

Σηματοδοτεί τη λήξη της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς, που διαρκεί 15 ημέρες. Θρυλείται ότι η γιορτή καθιερώθηκε επί της βασιλείας του αυτοκράτορα Μινγκ (28-75 μ.Χ), όταν υιοθετήθηκε ο Βουδισμός στην Κίνα.

Σχετικές ταινίες

 


Xριστιανισμός και Θρησκεύματα (Παλαιότερη έκδοση 2011) Η κινεζική θρησκεία