Eπίσκεψη του Συντονιστή Θεολόγων Στ. Ελλάδος στη «Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄» στα Οινόφυτα Βοιωτίας

Κάτω από: Γενικά | Charalampos Andreopoulos
Τετάρτη, 15 Μάιος 2019 11:41 πμ |

Με την φιλόλογο και αγιογράφο (διδάσκουσα την τέχνη της αγιογραφίας στα σεμινάρια που διοργανώνει η «Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄») κ. Δωροθέα Γιαννούκου και τη Διευθύντρια του Γυμνασίου Οινοφύτων κ. Αλεξάνδρα Νότη

Στο πλαίσιο προγραμματισμένης επισκέψεώς μας στο Γυμνάσιο Οινοφύτων Ν. Βοιωτίας (σχολική μονάδα ανήκουσα στην ομάδα των σχολείων παιδαγωγικής μας ευθύνης) και μετά το πέρας αυτής, επισκεφθήκαμε την εδρεύουσα στην ίδια πόλη «Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄»  όπου ξεναγηθήκαμε από την υπεύθυνη των Γραφείων στους χώρους της Βιβλιοθήκης, πληροφορηθήκαμε για τη πολυδιάστατη επιμορφωτική δράση της Βιβλιοθήκης με την διεξαγωγή μαθημάτων αγιογραφίας, αλλά και χρήσεως ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς σεμιναρίων επί θεμάτων υποστηρίξεως παιδιών & εφήβων αλλά και μαθημάτων ρομποτικής.

Χαρήκαμε ιδιαιτέρως για το γεγονός της άριστης συνεργασίας της «Βιβλιοθήκης Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄» με το Γυμνάσιο Οινοφύτων στο πλαίσιο κοινών εκπαιδευτικών δράσεων και κοινωνικών παρεμβάσεων και εκφράσαμε τη βούληση για υποστήριξη του έργου και τη διάθεση για έτι περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της συνεργασίας, στο πλαίσιο της επεκτάσεώς της σε ευρύτερο και διεπιστημονικό επίπεδο μέσω της συνεργασίας του εκκλησιαστικού (ΕΚΚΛΗΣΙΑ / Αρχιεπισκοπή -¨Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄) με τον οικείο περιφερειακό εκπαιδευτικό (ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού [ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ] Στερεάς Ελλάδος) φορέα.

Eπιμορφωτική ημερίδα Θεολόγων Ν. Φωκίδας, την Πέμπτη 16 Μαϊου

Κάτω από: Γενικά | Charalampos Andreopoulos
Δευτέρα, 13 Μάιος 2019 9:55 πμ |

Μετά από απόφαση του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμου (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.)  Στερεάς Ελλάδας (Πράξη 12η/07-05-2019, Ολομ.) την Πέμπτη 16-05-2019 και ώρα 11.30 – 13.30, στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Άμφισσας (οδ. Ι. Γιδογιάννου 16) θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική – επιμορφωτική ημερίδα των Θεολόγων καθηγητών που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες της ΔΔΕ Ν. Φωκίδας.

Το θέμα της ημερίδας θα είναι «Το μάθημα των Θρησκευτικών στο σύγχρονο σχολείο: Θέματα παιδαγωγικής – διδακτικής προσεγγίσεως του νέου Π.Σ. και δημιουργικής χρήσεως των Τ.Π.Ε. στη μαθησιακή διαδικασία» με εισηγητή τον Χαρ. Ανδρεόπουλο Συντονιστή Εκπ/κού Έργου κλ. ΠΕ01 – Θεολόγων Στερεάς Ελλάδας.

Οι κ.κ. Διευθυντές και Διευθύντριες των σχολείων καλούνται να τροποποιήσουν το Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Πέμπτης, 16-05-2019, ώστε να δυνηθούν οι θεολόγοι των σχολείων να συμμετάσχουν στη συνάντηση και να μην υπάρξει απώλεια διδακτικών ωρών.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση παρακολούθησης. Η συμμετοχή στην ημερίδα γίνεται χωρίς δαπάνη για το δημόσιο και χωρίς να παρακωλύεται η λειτουργία των σχολείων.

 

 

«Το μάθημα των Θρησκευτικών στο σύγχρονο σχολείο». Ημερίδα Θεολόγων στη Λαμία

Κάτω από: Γενικά | Charalampos Andreopoulos
Παρασκευή, 10 Μάιος 2019 12:58 πμ |

Οι Συντονιστές Εκπ/κού Έργου του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Στ. Ελλάδος στην ημερίδα , Ελένη Παπαντωνίου (κλ. ΠΕ02-Φιλολόγων) και Χάρης Ανδρεόπουλος (κλ. ΠΕ01 – Θεολόγων)

Οι επιμορφούμενοι θεολόγοι εκπαιδευτικοί του σεμιναρίου στη Λαμία

Θέματα παιδαγωγικής – διδακτικής προσεγγίσεως του νέου Π.Σ. και δημιουργικής χρήσεως των Τ.Π.Ε. στη μαθησιακή διαδικασία παρουσιάσθηκαν και αναλύθηκαν στην επιμορφωτική ημερίδα Θεολόγων στη Λαμία

Οι νέες μεθοδολογικές προσεγγίσεις στη Διδακτική των Θρησκευτικών με θεωρητική ανάλυση και παρουσίαση δειγματικών διδασκαλιών και καλών / καινοτόμων διδακτικών πρακτικών σε θεματικές ενότητες του νέου προγράμματος σπουδών (Π.Σ.) στο Γυμνάσιο και το Λύκειο αποτέλεσαν το επίκεντρο της επιμορφωτικής ημερίδας των θεολόγων καθηγητών του ν. Φθιώτιδας που πραγματοποιήθηκε χθες (09-05-2019) στη Λαμία, στο αμφιθέατρο του 6ου Γενικού Λυκείου, υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδος. (Συνεχίστε…)

Εγγραφές στα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια για το σχολικό έτος 2019-2020

Κάτω από: Γενικά | Charalampos Andreopoulos
Δευτέρα, 6 Μάιος 2019 1:21 μμ |

Από το Υπ. Παιδείας εκδόθηκε ανακοίνωση με θέμα τις  «Εγγραφές μαθητών/τριών στα Σχολεία Δ/βάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, για το σχολικό έτος 2019-2020».

Για περισσότερες πληροφορίες για το σκοπό, το χαρακτήρα, τα ωρολόγια προγράμματα μαθημάτων, τα μαθήματα ειδικότητας, τις σχολικές και διασχολικές δράσεις καλλιέργειας και προαγωγής της
εκπαιδευτικής ιδιοπροσωπίας της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Εκκλησιαστικά Σχολεία της χώρας, των οποίων τα στοιχεία παρατίθενται σε επισυναπτόμενο με το παρόν πίνακα.

 

 

Ευχές Πάσχα 2019

Κάτω από: Γενικά | Charalampos Andreopoulos
Τετάρτη, 24 Απρίλιος 2019 9:56 πμ |

Eκκλησία και 21η Απριλίου

Κάτω από: Γενικά | Charalampos Andreopoulos
Κυριακή, 21 Απρίλιος 2019 2:12 πμ |

«Σε διάστημα μικρότερο του μηνός από την ημέρα που τα τάνκς βγήκαν στους δρόμους, ο έλεγχος της Εκκλησίας από το δικτατορικό καθεστώς ολοκληρώθηκε και  δημιουργήθηκε μια «Εκκλησία εκτάκτου ανάγκης», με σκοπό να (συν-) υπηρετήσει τις ιδεολογικοπολιτικές επιδιώξεις της «Επαναστάσεως». Το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967 επιδιώκοντας να θέσει την Εκκλησία υπό τον άμεσο έλεγχό του δεν θα διστάσει να εισβάλει στα εσωτερικά της με πρώτο βήμα την επιβολή νέας, φιλικής ιδεολογικοπολιτικά προς αυτό εκκλησιαστικής ηγεσίας. Η «Επανάστασις» εκτός από «εθνοσωτήριος» θα επιδιώξει να καταστεί και «εκκλησιοσωτήριος». Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιώντας ένα πλέγμα κατάφωρα αντικανονικών και αντισυνταγματικών νομοθετημάτων και επιχειρώντας, υποτίθεται, να «καθάρει» τον εκκλησιαστικό οργανισμό θα τον «σαρώσει». Οι παρεμβάσεις της δικτατορίας ήταν άμεσες και επιτυχείς, διότι, παρά την επιθετικότητά τους, η οποία εκδηλώθηκε με σωρεία απροκαλύπτων αντικανονικών ρυθμίσεων, η αντίδραση της Εκκλησίας ήταν ανύπαρκτη«.

*  Ολόκληρο το άρθρο στο Orthodoxia.info

Επιμορφωτική Ημερίδα Θεολόγων Ν. Φθιώτιδας, την Πέμπτη 9 Μαϊου

Κάτω από: Γενικά | Charalampos Andreopoulos
Πέμπτη, 18 Απρίλιος 2019 1:03 μμ |

Στο πλαίσιο αποφάσεως του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Στερεάς Ελλάδας (Πράξη 10η/12-04-2019, Ολομ.) την Πέμπτη 09-05-2019 και ώρα 12.00-14.00, στο αμφιθέατρο του 6oυ ΓΕΛ Λαμίας (οδ. Σόλωνος 53, στη συνοικία Παγκράτι) θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική – επιμορφωτική ημερίδα των Θεολόγων καθηγητών που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες της ΔΔΕ Ν. Φθιώτιδας.

Το θέμα της ημερίδας θα είναι «Το μάθημα των Θρησκευτικών στο σύγχρονο σχολείο: Θέματα παιδαγωγικής – διδακτικής προσεγγίσεως του νέου Π.Σ. και δημιουργικής χρήσεως των Τ.Π.Ε. στη μαθησιακή διαδικασία» με εισηγητές τον Χαρ. Ανδρεόπουλο Συντονιστή Εκπ/κού Έργου κλ. ΠΕ01 – Θεολόγων και την Ελένη Παπαντωνίου Συντονίστρια Εκπ/κού Έργου κλ. ΠΕ02 –  Φιλολόγων και Επιμορφώτρια Β΄ επιπέδου στις Τ.Π.Ε. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕ.Κ.Ε.Σ., Συντονιστής Εκπ/κού Έργου κλ. ΠΕ70 Χρ. Μαρκαντώνης.

Το έγγραφο: Ημερίδα Θεολόγων Ν. Φθιώτιδας, Λαμία, 9.5.2019 

Eπιμόρφωση Διευθυντών Γυμνασίων Ν. Φθιώτιδας στην περιγραφική αξιολόγηση

Κάτω από: Γενικά | Charalampos Andreopoulos
Πέμπτη, 4 Απρίλιος 2019 10:24 πμ |

Τη φιλοσοφία, τις αρχές και τις μεθόδους της περιγραφικής αξιολόγησης, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμμματος που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), παρουσίασαν και ανέλυσαν Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του Περιφερειακού  Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδος προς τους Διευθυντές των Γυμνασίων του νομού Φθιώτιδας, στο πλαίσιο επιμορφωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Tετάρτη, 27-03-2019 στο 3ο Γυμνάσιο Λαμίας…

…η συνέχεια στο ιστολόγιο:  Θεολόγοι Στερεάς Ελλάδας

 

Mήνυμα της νέας Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας Ελένης Μπενιάτα

Κάτω από: Γενικά | Charalampos Andreopoulos
Πέμπτη, 4 Απρίλιος 2019 8:34 πμ |

Η νέα Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας Δρ. Ελένη Μπενιάτα επί τη ευκαιρία της αναλήψεως των καθηκόντων της απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα:

«Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων μου, θα ήθελα να ευχηθώ στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στους γονείς τους, στο διοικητικό προσωπικό αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία φορείς, υγεία, αισιοδοξία και καλή δύναμη στο απαιτητικό αλλά και τόσο δημιουργικό έργο μας.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα αλλά και μεγάλη ευθύνη και πρόκληση συνάμα η επιλογή μου ως Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας. Αν θα επιχειρούσα να σκιαγραφήσω τις προτεραιότητες  και το προσωπικό μου όραμα για τη θέση που αναλαμβάνω, θα το τοποθετούσα επιγραμματικά σε τρεις πυλώνες: (Συνεχίστε…)

Aργυρόπουλου, Ανδρέα, Ο Θεός, οι Νέοι και άλλες Rock ‘n Roll ιστορίες, εκδ. Αρμός, Αθήνα, 2019

Κάτω από: Γενικά | Charalampos Andreopoulos
Σάββατο, 30 Μάρτιος 2019 3:10 μμ |

Aπόσπασμα από το νέο βιβλίο του αγαπητού φίλου και εκλεκτού συναδέλφου Θεολόγου M.Th, γυμνασιάρχη Ανδρέα Αργυρόπουλου το οποίο κυκλοφορήθηκε από τις Εκδόσεις «Αρμός» :

(…) Για να κουβεντιάσει κανείς με τους νέους ανθρώπους για το Θεό απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις. Η βασική είναι να θέλει να διαλεχτεί, να ακούσει τους νέους. Όχι να τους επιβάλλει απόψεις, θέσεις, αντιλήψεις ,ιδεολογήματα. Να προσπαθήσει να εισπράξει αυτό που του λένε. Να μην έχει έτοιμες απαντήσεις και τσιτάτα προκειμένου να τους «αποστομώσει» ή να τους μεταπείσει αλλά να προσπαθήσει να κατανοήσει τις αναζητήσεις ,τις αγωνίες , τις ανησυχίες , τις αντιρρήσεις τους ακόμα και την πλήρη άρνησή τους για αυτά που εκπροσωπεί. Να έχει πρώτα από όλα ,ανοικτό πνεύμα. Να είναι έτοιμος για κάθε ανατροπή ακόμη και αυτών που τα θεωρεί ως δεδομένα. Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος του εκρηκτικού μείγματος ημιμάθειας, πνευματικής αυτάρκειας και έλλειψης αληθούς πίστεως.

             Οι Σουηδοί λένε ότι είναι καλό να μπορούμε να αλλάζουμε τα μυαλά μας όπως αλλάζουμε τα πουκάμισα. Ακούγεται λίγο υπερβολικό και παρεξηγήσιμο αλλά δεν είναι. Με μούχλα στο μυαλό και κακομοιριά στην ψυχή δε μπορείς να διαλεχτείς ,πόσο μάλιστα να ελκύσεις. Η αυτάρκεια δεν είναι καλός οδηγός. Χωρίς  διαρκή ανανέωση δε μπορείς να επικοινωνήσεις με κανένα ,πόσο μάλλον με το πιο ανατρεπτικό(όχι πάντα) κομμάτι της κοινωνίας, τους νέους. Είναι γνωστή  η ατάκα που αποδίδεται στον Frank Zappa: «Το μυαλό είναι σαν το αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει».

               Πολλές φορές δε μπορούμε να αντέξουμε ένα διάλογο ελευθερίας ούτε καν με τους νέους που βρίσκονται στο χώρο της Εκκλησίας. Ο Πατριάρχης Δημήτριος πολύ σοφά έλεγε κάτι που δεν τολμάμε να το δεχθούμε: «Η Εκκλησία είναι ανοικτή προς το μέλλον και προς τους νέους. Αν δεν υπήρχαν οι νέοι στην Εκκλησία θα κινδυνεύαμε να βουλιάξουμε από την σύνεση των ενηλίκων» . Τα «θέλω» τους μας φαίνονται ακατανόητα καθώς αδυνατούμε να αντιληφθούμε την ταχύτατη εξέλιξη των κοινωνιών , την αλλαγή νοοτροπιών. Επιλέγουμε να ζούμε στο « σύννεφό» μας . Πολλοί από μας αρέσκονται να ζουν στο μύθο του  ένδοξου παρελθόντος. Οι προκλήσεις του παρόντος αλλά και του επερχόμενου  μέλλοντος ενοχλούν τη μακαριότητά και τις βεβαιότητές  μας. Η ποιμαντική μας και η ελευθερία μας είναι «περιορισμένης ευθύνης». Ανεπάρκειες και  ανασφάλειες στέκονται εμπόδιο σε κάθε άνοιγμα .

             Για να κάνεις τον όποιο διάλογο, όχι μόνο για το Θεό, αλλά απολύτως απαραίτητα σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να έχεις: παιδεία διαλόγου ,ενημέρωση σε πολλά θέματα , θάρρος ,διάκριση ,αίσθηση του χιούμορ ,σεμνότητα ,μπόλικη αγάπη και ταπείνωση. « Η ταπείνωση  είναι η άρνηση να υπάρξουμε έξω από το Θεό. Είναι η βασίλισσα των αρετών» (S. Weil) (…).

 

Επόμενη Σελίδα: »