Aρχείο Δημοσιευμάτων

ΥΠΑΙΘ: Ξεκινά η εσωτερική και η εξωτερική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων. Tι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Από το Υπ. Παιδειας και Θρησκευμάτων εκδόθηκε χθές η απόφαση με θέμα «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και
εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο«, δημοσιευθείσα στο ΦΕΚ (140/Β΄/20-01-2021). Βάσει του άρθρο 10, παρ. 2, η εφαρμογή της υπουργικής αποφάσεως ξεκινά από τα τέλη Φεβρουαρίου ε.ε. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «Ο/Η Διευθυντής/τρια του σχολείου, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2021, συγκαλεί ειδική συνεδρίαση για την ενημέρωση του Συλλόγου Διδασκόντων σχετικά με το νέο σύστημα εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης σχολικών μονάδων, όπως περιγράφεται στα άρθρα της παρούσης«.

  • Διαβάστε εδώ την υπουργική απόφαση στο σχετικό ΦΕΚ

Ρυθμίζεται το θέμα της ωριαίας γραπτής δοκιμασίας του πρώτου τετραμήνου για το Γυμνάσιο

 

Mε απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζωής-Ζέττας Μακρή, ειδικά κατά το σχολικό έτος 2020-2021, εάν για λόγους αντικειμενικούς, δεν καταστεί εφικτό να πραγματοποιηθεί στο πρώτο τετράμηνο ωριαία γραπτή δοκιμασία που προβλέπεται στην περ. Γ’ της παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 126/2016, όπως ισχύει, αυτή μεταφέρεται στο δεύτερο τετράμηνο.

  • Δείτε τη νέα (τροποποιητική της προηγηθείσης για το θέμα της αξιολογήσεως μαθητών) απόφαση στο σχετικό ΦΕΚ
  • Δείτε την προηγούμενη σχετική απόφαση (του Δεκεμβρίου 2020) της τέως Υφυπουργού Παιδείας κ. Σοφ. Ζαχαράκη,πατώντας ΕΔΩ 

Ταχύρρυθμη επιμόρφωση εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Επιμόρφωση 8 εβδομάδων, 20 ωρών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ξεκινά το Υπουργείο Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσω του προγράμματος Τ4Ε. Φυσικά, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και οι Θεολόγοι που υπηρετούν στη Β/θμια Εκπαίδευση ως μόνιμοι και αναπληρωτές/ωρομίσθιοι.

Σκοπός της δράσης είναι η αξιοποίηση του κεκτημένου της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και η περαιτέρω καλλιέργεια των γνώσεων και ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών σε παιδαγωγικές και διδακτικές προσεγγίσεις, με την υποστήριξη των σύγχρονων ψηφιακών μέσων, που χρησιμοποιούνται σε συνθήκες τεχνολογικά εμπλουτισμένης δια ζώσης εκπαίδευσης καθώς και στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Συμμετέχοντες στο ταχύρρυθμο επιμορφωτικό πρόγραμμα Τ4Ε δύνανται να είναι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και αναπληρωτές όλων των ειδικοτήτων της γενικής και ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Για τη διεξαγωγή της επιμόρφωσης θα συγκροτούνται τμήματα έως 60 επιμορφούμενων ανάλογα με τη βαθμίδα και την ειδικότητα των συμμετεχόντων.

Στο επιμορφωτικό πρόγραμμα Τ4Ε θα αξιοποιηθούν τεχνολογίες σύγχρονης (τηλεδιάσκεψη) και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (πλατφόρμα eClass και e-Me).

Η διάρκεια του επιμορφωτικού προγράμματος είναι 20 ώρες, οι οποίες υλοποιούνται μέσω της σύγχρονης και της ασύγχρονης διδασκαλίας εντός 8 ημερολογιακών εβδομάδων. Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται 10 ώρες εξ αποστάσεως επιμόρφωσης μέσω εργαλείων σύγχρονης τηλεκπαίδευσης (Webex) και 10 ώρες ασύγχρονης επιμόρφωσης στις δύο πλατφόρμες eClass και e-Me.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής είναι μέχρι και τη Τρίτη, 05.01.2021.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας επιλέγοντας την ημέρα και ώρα επιμόρφωσης που επιθυμείτε, προκειμένου να ενταχθείτε σε ανάλογο τμήμα σύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης. Πατήστε εδώ για να υποβάλετε ΑΙΤΗΣΗ

Καλά κι Ευλογημένα Χριστούγεννα! Με υγεία και χαρές το Νέο Έτος που ζυγώνει!

Στις ημέρες της διάχυτης ανασφάλειας που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και η οποία απλώνεται στη σύγχρονη κοινωνία προκαλώντας μια ανησυχητική δύσπνοια στις ζωές αλλά και στις ψυχές μας έρχεται μια μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης για να μας ανορθώσει το ηθικό και να μας δώσει ελπίδα. Πρόκειται για την «μητρόπολη των εορτών», όπως την κατονομάζει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, για τα Χριστούγεννα που έρχονται για να δυναμώσουν μέσα μας την ελπίδα και τη χαρά της ζωής με τον ερχομό του Θεανθρώπου. Η εορτή των Χριστουγέννων με τα μύρια πνευματικά της νοήματα έρχεται, ειδικά εφέτος, να μας προσφέρει το θεραπευτικό αντίδοτο στον θανατηφόρο κορωνοϊό, ζωντανεύοντας στο νου και τη συνείδησή μας μια αλήθεια συχνά λησμονημένη: ότι «ο Θεός μεθ’ ημών». Αυτό ακριβώς που σημαίνει το όνομα του ερχομένου Λυτρωτή: «Εμμανουήλ», δηλ. ο Θεός είναι μαζί μας. Ο Θεός ο οποίος «σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν», σύμφωνα με τον ευαγγελικό λόγο. Ας μη χάνουμε την ελπίδα. Οι χριστιανοί εκ φύσεως είμαστε αισιόδοξοι άνθρωποι. Ο εχθρός που λέγεται κορωνοϊός μας έχει πονέσει, μας έχει πληγώσει, αλλά δεν είναι άτρωτος. Ας θυμηθούμε ετούτες τις στιγμές τα λόγια που είπε πρόσφατα κι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός μας, ο πηδαλιούχος της Εκκλησίας μας κ. Ιερώνυμος, που νόσησε από τον κορωνοϊό, αλλά με την προσευχή τον πολέμησε και με τη βοήθεια της επιστήμης τον κατενίκησε. «Είναι» είπε για τον κορωνοϊό, «ένας εχθρός τον οποίο θα υπερνικήσουμε με τη βοήθεια του Θεού και της Επιστήμης».

Από τα βάθη της καρδιάς μου σας εύχομαι Καλά κι Ευλογημένα Χριστούγεννα! Kαι το Νεο Έτος που ζυγώνει, να μας φέρει, με τη βοήθεια του Θεού, τα πιό πλούσια κι ευλογημένα δώρα: χαρά και προκοπή στις οικογένειες όλων μας, και, κυρίως, υγεία.

Χρόνια Πολλά!

Eορταστική e-εκδήλωση Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας-Δυτικής Μακεδονίας

Oι Συντονιστές Εκπ/κού Έργου κλ. ΠΕ01 των ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδος Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος και ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας & Δυτικής Μακεδονίας Νικόλαος Παύλου οργανώνουν εορταστική e-εκδήλωση για τους θεολόγους που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες της επιστημονικής και παιδαγωγικής τους ευθύνης, τη Δευτέρα 21/12/2020, 17.30-18.45 με θέμα « Η γιορτή των Χριστουγέννων. Οι Βιβλικές προσεγγίσεις της ως παιδαγωγικά εργαλεία».
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Cisco Webex, στη διεύθυνση (link) που έχει κοινοποιηθεί με έγγραφο των Συντονιστών ΕΕ στα σχολεία – και η οποία (ηλεκτρονική διεύθυνση) αναγράφεται και στην αναρτημένη ενταύθα αφίσα για χρήση όλων των συναδέλφων ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής περιφέρειας υπηρέτησης:  https://minedu-secondary2.webex.com/meet/npavlou
Κεντρικός ομιλητής ο π. Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητής κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου  με θέμα «Βιβλικές Προφητείες της παραμονής των Χριστουγέννων».  Όσοι πιστοί…
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση παρακολούθησης και θα προσφερθεί βιβλίο (e-book) με Πατερικά Κείμενα, για σχολική χρήση.

Προτάσεις αξιολόγησης των μαθητών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία των Θρησκευτικών

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΗΚΑΝ ΣΕ WEBINAR ΘΕΟΛΟΓΩΝ THΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στην ανάλυση των βασικών αρχών της διδακτικής μεθοδολογίας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και στην παρουσίαση καλών πρακτικών αξιοποίησης των ψηφιακών μέσων σύγχρονης και ασύγχρονης διδασκαλίας για την αξιολόγηση των μαθητών της Β/θμιας εκπαίδευσης στο μάθημα των Θρησκευτικών, για το Α΄ τετράμηνο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, επικεντρώθηκε η θεματολογία του ιστοσεμιναρίου θεολόγων (Webinar ΠΕ01) που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης.

Το e-σεμινάριο, το οποίο διοργάνωσαν οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου κλ. ΠΕ01 των Περιφερειακών Kέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Θεσσαλίας & Μακεδονίας Δρ. Νικόλαος Παύλου και ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδος Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς το παρακαλούθησαν με αδιάπτωτο ενδιαφέρον επί διόμισι ώρες, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Cisco Webex, πάνω από 300 θεολόγοι που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες της επιστημονικής και παιδαγωγικής τους ευθύνης.

Οι κ.κ. Παύλου και Ανδρεόπουλος που ήταν και οι εισηγητές στο εν λόγω Webinar ΠΕ01 αφού ανέλυσαν λεπτομερώς τη σχετική – από 9ης/12/2020 – εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) για την εξ αποστάσεως υλοποίηση της (ισχύουσας) αξιολόγησης των μαθητών Β/θμιας για το τρέχον σχολικό έτος παρουσίασαν σειρά καλών πρακτικών παραδειγμάτων και προτάσεων αξιολόγησης των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου μέσω της χρήσης των εργαλείων τόσο της ασύγχρονης διδασκαλίας (πλατφόρμες ηλεκτρονικής τάξης -[η-Τάξη], «eclass» και «e-me»), όσο και της σύγχρονης (πλατφόρμα «Webex») διδασκαλίας, τόσο για διεξαγωγή ολιγόλεπτων και ωριαίων γραπτών δοκιμασιών / διαγωνισμάτων, μέσω συνδυαστικών εφαρμογών των ψηφιακών εργαλείων. Επισημάνθηκε ότι, όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ, εναλλακτικά ή συμπληρωματικά δύναται να αξιοποιείται κάθε πρόσφορος, κατά την κρίση του εκπαιδευτικού, τρόπος διεξαγωγής των προβλεπομένων γραπτών εξετάσεων.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε διάλογος μέσω του οποίου εκφράσθηκαν εκ μέρους των εκπαιδευτικών προβληματισμοί και απορίες και διατυπώθηκαν ερωτήματα στα οποία δόθηκαν, εκ μέρους των Συντονιστών Θεολόγων, παιδαγωγικής και επιστημονικής φύσης απαντήσεις, μαζί με μεθοδολογικές συστάσεις και διδακτικές συμβουλές ούτως ώστε η αξιολογική διαδικασία, παρά τις δύσκολες περιστάσεις, να διεκπεραιωθεί κατά τον καλύτερο – όσο τούτο είναι εφικτό – μεθοδολογικά και παιδαγωγικά τρόπο. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν (μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας) Βεβαιώσεις παρακολούθησης.

* Τέλος, ανακοινώθηκε η διοργάνωση εορταστικής e-εκδήλωσης (μέσω του διαδικτύου και στο ίδιο σύνδεσμο [link: https://minedu-secondary2.webex.com/meet/npavlou]) την Δευτέρα, 21-12-2020 και ώρα 5.30 μ.μ. με θέμα «Η γιορτή των Χριστουγέννων. Οι Βιβλικές προσεγγίσεις της ως παιδαγωγικά εργαλεία» και κεντρικό ομιλητή τον π. Κοσμήτορα, καθηγητή της Θεολογικής του ΑΠΘ κ. Μιλτ. Κωνσταντίνου.

Επιμορφωτικό e-σεμινάριο για την αξιολόγηση των μαθητών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία των Θρησκευτικών

Oι Συντονιστές Εκπ/κού Έργου κλ. ΠΕ01 των ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδoς Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος και ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας & Δυτικής Μακεδονίας Νικόλαος Παύλου, οργανώνουν εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο για τους θεολόγους που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες της επιστημονικής και παιδαγωγικής τους ευθύνης, την Πέμπτη, 17-12-2020 και ώρα 06:00 – 07:30 μ.μ. με θέμα με θέμα «Προτάσεις αξιολόγησης των μαθητών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία των Θρησκευτικών ».

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Cisco Webex, στη διεύθυνση (link):

https://minedu-secondary2.webex.com/meet/npavlou ,

με το εξής πρόγραμμα:

  • Χαιρετισμοί

  • Δρ Χάρης Ανδρεόπουλος ΣΕΕ ΠΕ01: «Η εγκύκλιος για την εξ αποστάσεως αξιολόγηση των μαθητών της Β/θμιας Εκπ/σης για το σχολικό έτος 2020-2021. Πρακτικές /εναλλακτικές εφαρμογές ».

  • Δρ Νικόλαος Παύλου ΣΕΕ ΠΕ01: «Προτάσεις αξιολόγησης των μαθητών με την ηλεκτρονική e-τάξη».

  • Συζήτηση

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση παρακολούθησης και το υλικό του σεμιναρίου.

 * To Eγγραφο του Συντονιστή Θεολόγων Στερεάς

  * Δημοσίευση της ημερίδας στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο:

17/12/2020: e-σεμινάριο Θεολόγων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος για την εξ αποστάσεως αξιολόγηση των μαθητών στα Θρησκευτικά

Οδηγός για tests στο e-class, e-me και webex. Από τον Δρα Γιώργο Γιάννακα, ΣΕΕ κλ. ΠΕ04 του ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδος

Από τον Δρα Γιώργο Γιάννακα, Συντονιστή Εκπ/κού Έργου κλ. ΠΕ04 Φυσικών του ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδος και Επιμορφωτή Τ.Π.Ε. β΄ επιπέδου, με αφορμή την εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ για την αξιολόγηση των μαθητών Β/θμιας μέσω της εξελισσομένης διαδικασίας της εξ αποστάσεως (τηλε-) εκπαίδευσης, διατυπώθηκαν οι ακόλουθες σκέψεις και συντάχθηκε ο παρακάτω χρηστικός Οδηγός για tests μέσω της ψηφιακών πλατφορμών σύγχρονης (Webex)  και ασύγχρονης εκπαίδευσης (e-class, e-me). Τον ευχαριστούμε για την κοινοποίηση του Οδηγού τον οποίο παραθέτουμε κατωτέρω με τη βεβαιότητα ότι θ΄ αποτελέσει ένα ακόμη πολύτιμο χρηστικό εργαλείο στο έργο (και) των θεολόγων εκπαιδευτικών της Στερεάς Ελλάδος.Λήψη αρχείου

Πώς θα αξιολογηθούν οι μαθητές σε Γυμνάσια-Λύκεια για το Α’ τετράμηνο, στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης

                                 

Τι προβλέπει η εγκύκλιος της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κας Σοφίας Ζαχαράκη

 

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε νέα εγκύκλιο με την οποία περιγράφεται ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών που παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα λόγω των εκτάκτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού (covid-19).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 167603/ΓΔ4/2020 εγκύκλιο που υπέγραψε η Υφυπουργός, κα Σοφία Ζαχαράκη, η αξιολόγηση των μαθητών/τριών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το Α΄ Τετράμηνο θα γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις:Λήψη αρχείου

«200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821». Διαγωνισμός για τους μαθητές των σχολείων της Στερεάς Ελλάδος

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας (διά των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων) συνδιοργανώνουν μία εκπαιδευτική δράση στο πλαίσιο Περιφερειακού Μαθητικού Διαγωνισμού με τίτλο :

«200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821»

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ενασχόληση των μαθητών με την ιστορία και τα μνημεία της ιδιαίτερης πατρίδας τους, η καλλιέργεια ιστορικής μνήμης και ιστορικής συνείδησης των μαθητών και η σφυρηλάτηση δεσμών & αγάπης για την ιδιαίτερη πατρίδα τους.  Υπενθυμίζοντας ότι η Επανάσταση του 1821 (και όπως έχει καταγραφεί στα πρώτα Συντάγματα της ελεύθερης Ελλάδος και διατηρείται στο προοίμιο του ισχύοντος Σ.) έγινε «για του Χριστού την πίστιν την αγίαν και της πατρίδος την ελευθερίαν» προτρέπω – και παρακαλώ – τους/τις συναδέλφους Θεολόγους των σχολείων (Γυμνασίων και Λυκείων) της Στερεάς Ελλάδος να ενημερώσουν σχετικώς τους/τις μαθητές/-τριές τους για τη δυνατότητά τους να συμμετάσχουν στο Διαγωνισμό με την εκπόνηση – στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών – εργασιών για το ρόλο της Εκκλησίας και του κλήρου στην εθνική παλιγγενεσία και την Επανάσταση του 1821.

Βράβευση:

Προβλέπεται η βράβευση εννέα (9) έργων συνολικά:
– τριών (3) Δημοτικών σχολείων
– τριών (3) Γυμνασίων
– τριών (3) ΓΕΛ – ΕΠΑΛ

Βραβεία: laptops και αναμνηστικά. Επίσης όλοι οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία, πέρα από τη βράβευση, θα λάβουν Bεβαίωση
συμμετοχής στο πρόγραμμα και όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές έπαινο συμμετοχής.

*  Όσα σχολεία επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, θα πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά στον/στην Υπεύθυνο/η Σχολικών Δραστηριοτήτων της οικείας Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης τη συνημμένη δήλωση συμμετοχής, μέχρι την Τετάρτη 23-12-2020, με δυνατότητα παράτασης σε συνεννόησης με τους/τις Υπεύθυνους/ες Σχολικών Δραστηριοτήτων.

 Μαθητικές Δράσεις – Μαθητικός Διαγωνισμός με βραβεύσεις για την »Επανάσταση του 1821»

ΑΙΤΗΣΗ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων