Aρχείο Δημοσιευμάτων

Nέο Δ.Σ. στην Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου – Συνέδριο της Εταιρείας με θέμα την Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη το φθινόπωρο στη Λάρισα με συνδιοργανωτές την οικεία Ιερά Μητρόπολή και το Δικηγορικό Σύλλογο

Ο νέος Πρόεδρος της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου καθ. Δημ. ΝικολακάκηςΣε σώμα συγκροτήθηκε το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου που εδρεύει στην Αθήνα και στις τάξεις της καταλέγονται πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, δικηγόροι και θεολόγοι αυξημένων ακαδημαϊκών προσόντων (M.Sc., Ph.D.).

Η απολογιστική Γενική Συνέλευση της Εταιρείας είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα (Πέμπτη, 18.04.2024) στην αίθουσα συνεδριάσεων των Εκδόσεων Σάκκουλα και στη διάρκειά της ο Πρόεδρος του απερχομένου – ήδη απελθόντος – Δ.Σ. και ιδρυτής (2014) της Εταιρείας, ομ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Μ. Κονιδάρης ανεκοίνωσε την απόφασή του να απόσχει από την υποβολή υποψηφιότητας προκειμένου ν΄ αναλάβουν τις τύχες της Εταιρείας επιστήμονες της νεώτερης γενιάς, τονίζοντας ότι η μέριμνά του για την Εταιρεία θα παραμείνει διαρκής και άγρυπνη και θα σταθεί μ΄ όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό του νέου Δ.Σ. από τη θέση του απλού μέλους. Επίσης, ο κ. Κονιδάρης ενημέρωσε τα μέλη για τα βήματα που έχουν γίνει αναφορικώς με το προγραμματιζόμενο επιστημονικό Συνέδριο της Εταιρείας με κεντρικό θέμα την «Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη» το ερχόμενο φθινόπωρο στη Λάρισα, με συνδιοργανωτές την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και τον Δικηγορικό Σύλλογο Λαρίσης.

Προχθές (Τρίτη, 23.04.2024) μετά από πρόσκληση του πλειονοψηφίσαντος στις αρχαιρεσίες της Εταιρείας Συμβούλου, καθηγητή Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. κ. Δημητρίου Νικολακάκη (φωτ.), συνήλθαν σε συνεδρία τα μέλη που εξελέγησαν στο νέο Δ.Σ. (για την τριετία 2024-2027) με θέμα τη συγκρότησή τους σε σώμα, το οποίο, μετά από συζήτηση, συγκροτήθηκε ομοφώνως ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Δημ. Νικολακάκης,

Αντιπρόεδρος: Αθαν. Κόντης, δικηγόρος, Δρ. Νομικής,

Γενική Γραμματέας: Ζωή Καραμήτρου, δικηγόρος, Δρ. Νομικής, ειδική επιστήμων στον Συνήγορο του Πολίτη,

Ταμίας: Δημ. Κρεμπενιός, δικηγόρος, Δρ. Νομικής και, τέλος,

Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Γεωργ. Ιατρού, δικηγόρος, Δρ. Νομικής.

Αντιστοίχως στην Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν και ανέλαβαν καθήκοντα οι κ.κ. Θεοδ. Τσιβόλας, δικηγόρος, Δρ. Νομικής, Βασιλική Δημάκη, δικηγόρος, M.Sc. Νομικής και Χρ. Ξουρής, δικηγόρος, M.Sc. Νομικής.

Στα τακτικά μέλη της Εταιρείας καταλέγεται και ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Φθιώτιδος, Καρδίτσας και Ανατ. Αττικής κ. Χαράλαμπος (Χάρης) Ἀνδρεόπουλος, Δρ. Ἐκκλησιαστικῆς Ἱστορίας του Α.Π.Θ.

* Σκοπός της Εταιρείας είναι η προώθηση και ο συντονισμός της επιστημονικής έρευνας στο χώρο του Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου, ενώ στους ειδικότερους σκοπούς της περιλαμβάνεται η εξέταση γενικών ή ειδικών θεμάτων που άπτονται του Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου, ιδίως δε των σχετικών με τη Θρησκευτική Ελευθερία θεμάτων, των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, καθώς και της νομικής, πολιτικής και πολιτιστικής θέσεως των θρησκευτικών συσσωματώσεων εντός και εκτός Ελλάδος, μέσω της διοργανώσεως συνεδρίων, σεμιναρίων ή επιστημονικών συμποσίων. Επιστημονικό όργανο της Εταιρείας είναι η εξαμηνιαία Επιθεώρηση Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου «Νομοκανονικά» που κυκλοφορεί από τις ευφήμως γνωστές Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.

Εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στη διδασκαλία των Θρησκευτικών – Με μεγάλη επιτυχία το webinar των Θεολόγων

foto 9.1

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα (22.04.2024) το απόγευμα το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο (Webinar) που οργάνωσαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, Δρ. Νικόλαος Ματθαίου και Όλγα Γκούμα, Μ.sc., για τους θεολόγους εκπαιδευτικούς των περιοχών ευθύνης τους (Στ. Ελλάδα/Δυτ. Θεσσαλία – Ανατ. Αττική – Δυτ. Μακεδονία – Aνατ. Μακεδονία / Θράκη).

Το σεμινάριο ασχολήθηκε με το επίκαιρο θέμα της  “Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ)” (Artificial Intelligence) και τις εφαρμογές της στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών (ΜτΘ), εφαρμογές και πρακτικές που αποσκοπούν εις το ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα, η παραγωγικότητα και η ευκολία μάθησης του συγκεκριμένου διδακτικού αντικειμένου, σε συνέχεια του έργου που προσέφερε – και συνεχίζει να προσφέρει – η χρήση των Τ.Π.Ε. (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας) στην αναβάθμιση της διδακτικής πράξης.

Εισηγήτρια στο σεμινάριο που είχε ως θέμα «Εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στο μάθημα των Θρησκευτικών» ήταν η κ. Βασιλική Μητροπούλου, καθηγήτρια Παιδαγωγικών και Διδακτικής στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), η οποία παρουσίασε, εν είδει εισαγωγικού επιμορφωτικού σεμιναρίου προτάσεις για τη διδακτική εφαρμογή χρήση των εργαλείων που προσφέρει η ΤΝ για το ΜτΘ, τόσο στη Β/θμια (Γυμνάσια-Λύκεια), όσο και στη Α/θμια Εκπαίδευση (Δημοτικά-Νηπιαγωγεία).

Διακόσιοι (200) θεολόγοι εκπαιδευτικοί καθώς και διδάσκοντες/-ουσες το ΜτΘ στη Α/θμια Εκπ/ση  παρακολούθησαν με αδιάπτωτο ενδιαφέρον, επί δίωρο (5 – 7 μ.μ.), τη 6η διαδικτυακή συνάντηση, συμμετέχοντας ενεργά στο διάλογο και στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο – υπό τύπον και μορφή “Θεολογικού Εργαστηρίου” – επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσαν οι Σύμβουλοί τους. (περισσότερα…)

Δημητρίου Μόσχου, «Βιβλιογραφικός Οδηγός για την ιστορία του Χριστιανισμού», Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις “Κάλλιππος”, Αθήνα, 2024

biblio Mosxoy
(Aπό ανάρτηση του συγγραφέα, καθηγητή κ. Δημ. Μόσχου στο  F/B)

Μετά από περίπου δύο χρόνια δουλειάς υπό τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο ελληνικό Πανεπιστήμιο παραδίδεται στη δημόσια χρήση, δαπάναις Ανοικτών Ακαδημαϊκών Εκδόσεων «Κάλλιπος» ο (όση δύναμις κατ’ άνθρωπον) σφαιρικός «Βιβλιογραφικός Οδηγός για την Ιστορία του Χριστιανισμού» χωρισμένος σε ένα πρώτο μέρος που διαλαμβάνει τη μεθοδολογική εισαγωγή για το πώς γίνεται η Εκκλησιαστική Ιστορία σήμερα (με τα Instrumenta Studiorum) κι ένα δεύτερο από 21 κεφάλαια που περιέχουν πηγές και σχολιασμένη δευτερεύουσα βιβλιογραφία από τον 1ο έως τον 20ο αιώνα (σύνολο 356 σελίδες Α4). Είναι σχεδιασμένος για να αποτελεί εργαλείο για έρευνα που ταχύτατα ελπίζω να αναθεωρηθεί και να εμπλουτισθεί, είναι σε δημόσια πρόσβαση και κοινή χρήση εδώ:

https://repository.kallipos.gr/handle/11419/12752

και είναι και αναρτημένος ανά κεφάλαια για πιο ευέλικτη ανεύρεση των πληροφοριών. Συγγραφέας του πονήματος ο καθηγητής του Τμ. Θεολογίας του ΕΚΠΑ κ. Δημήτριος Ν. Μόσχος.

Happy to present my e-book “A bibliographical Guide to the history of Christianity – Introduction to the method – Sources – Secondary Literature” published by the Open Academic Editions “Kallipos” free accessible in https://repository.kallipos.gr/handle/11419/12752

In two parts disposed, one for the introduction to the method and the Instrumenta Studiorum, and the other for the annotated presentation of the sources (with separate number each) and selected bibliography from the 1st to the 20th century, in 21 chapters (and 356 pages). Although the comments are in Greek, as it is meant for Greek public, there is an effort to keep up with the international scholarly discussion hoping to be able to revise and enrich the material very soon. The author of this book prof. Dimitrios Moschos, (Theological School of Athens University).

* Αναμφίβολα πρόκειται για έναν απαραίτητο Βιβλιογραφικό Οδηγό για θεολόγους – και όχι μόνον! Ένα magnum opus εκκλησιαστικής ιστοριογραφίας από τον Καθηγητή του Τμ. Θεολογίας του ΕΚΠΑ κ. Δημήτριο Μόσχο. Ευχαριστίες εγκάρδιες στον κ. καθηγητή για τη συμπερίληψη του έργου μας (Η Εκκλησία κατά τη δικτατορία 1967-1974. Ιστορική και νομοκανονική προσέγγιση”, Εκδ. Επίκεντρο. Αθήνα, 2017, σσ. 424 ) στη Βιβλιογραφία για το Κεφ. 21 / Εκκλησία της Ελλάδος, Υποκεφ. 21.2.4 / Εκκλησία και ιστορικές περιπέτειες του ελληνικού κράτους / Δ.19, σελ. 352.

Μόσχος

“Θεολογικό Εργαστήριο”: Εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στο μάθημα των Θρησκευτικών

Afissa 2Στο πλαίσιο του 6oυ κατά σειράν εξ αποστάσεως / διαδικτυακού “Θεολογικού Εργαστηρίου” το οποίο συνδιοργανώνουμε οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Θεολόγων Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος (με έδρα τη ΔΔΕ Φθιώτιδος), Δρ. Νικόλαος Ματθαίου (ΔΔΕ Κοζάνης) και Όλγα Γκούμα, Μ. Sc. (ΔΔΕ Ξάνθης), μετά τις προηγηθείσες πέντε πολύ επιτυχημένες τηλεδιασκέψεις μας (από τον Οκτώβριο του΄23 μέχρι σήμερα), συνεχίζουμε με τη νέα επιμορφωτική τηλεδιάσκεψη, την ερχομένη Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 και ώρα 5 μ.μ.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το “Θεολογικό Εργαστήριο” το οποίο συγκαλείται σε μηνιαία βάση περιλαμβάνει στις δράσεις του τους θεολόγους εκπ/κούς (μονίμους και αναπληρωτές) των Νομών: Φθιώτιδος, Καρδίτσας, Ανατ. Αττικής (αρμοδιότητας Συμβούλου Εκπαίδευσης Χαρ. Ανδρεόπουλου), Λαρίσης, Τρικάλων, Μαγνησίας (Σ.Ε. Νικ. Παύλου), Κοζάνης,  Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Πιερίας και Ιωαννίνων (Σ.Ε. Νικ. Ματθαίου) Ξάνθης, Έβρου, Ροδόπης, Δράμας και Καβάλας (Σ.Ε. Όλγας Γκούμα).

Το διαδικτυακό “Θεολογικό Εργαστήριο” λειτουργεί ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες επιμορφωτικές πρακτικές. Εννοείται ότι η συμμετοχή σε αυτό είναι προαιρετική και οι συναντήσεις θα γίνονται εκτός ωραρίου λειτουργίας των σχολείων. Εισηγητές/-τριες μπορεί να είναι συνάδελφοι με αυξημένη εμπειρία, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, σύμβουλοι εκπαίδευσης, κ.ο.κ. και θα ακολουθεί συζήτηση επί τιθεμένων ζητημάτων και προβληματισμών.

Ο σύνδεσμος για να συμμετάσχετε στη Επιμορφωτική τηλεδιάσκεψη  είναι:

https://minedu-secondary.webex.com/meet/xandreo

Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχομένη Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 και ώρα 17.00  με θέμα:

«Εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στο μάθημα των Θρησκευτικών – Διδακτικά σενάρια»

 Εισηγήτρια θα είναι η κ. Βασιλική Μητροπούλου, Καθηγήτρια Παιδαγωγικών και Διδακτικής με έμφαση στις ΤΠΕ – Διευθύντρια του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ.

Η τηλεδιάσκεψη θα είναι ανοικτή και για συναδέλφους (ΠΕ01) άλλων περιφερειακών Δ/νσεων Β/θμιας Εκπ/σης καθώς, επίσης, και για τους συναδέλφους της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ60 και ΠΕ70).

* ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Σ.Δ. – sch.gr)

                             MAG24 of Lamia

 

Το νέο Δ.Σ. της Πανελλήνιας ‘Ενωσης Θεολόγων (Π.Ε.Θ.)

enosi900 mediumTη περασμένη Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 και ώρα 19:30, συνήλθαν σε συνεδρίαση τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΘ, που εκλέχτηκαν από τις Αρχαιρεσίες της 31ης Μαρτίου 2024 και πραγματοποιήθηκε η συγκρότησή τους σε Σώμα, ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Ηρακλής Ρεράκης, Ομ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη)

Αντιπρόεδρος: Λέων Βάλτερ – Μπράνγκ, δρ Θεολογίας, Θεολόγος (Αθήνα)

Γενικός Γραμματέας: Σταύρος Αβαγιάννης, δρ Θεολογίας, Θεολόγος εν ενεργεία, Δ/ντής ΣΑΕΚ Χαλανδρίου Αττικής (Αθήνα)

Ειδικός Γραμματέας: Θεοφάνης Μυλωνάς, Msc Μοριακής Βιολογίας, Θεολόγος εν ενεργεία- Βιολόγος  (Λάρισα)

Ταμίας: Μαρία Βογιατζάκη, , Msc Θεολογίας, Θεολόγος εν ενεργεία (Δράμα)

Κοσμήτορας: Παύλος Παγκράτης, Msc Θεολογίας, Θεολόγος εν ενεργεία, Δ/ντής του Γυμνασίου Βουνάργου (Πύργος Ηλείας)

Έφορος: Ευθύμιος Χωματάς, Θεολόγος εν ενεργεία (Βέροια)

Μέλος: Ιωάννης Μπεϊνάς, Θεολόγος εν ενεργεία (Κατερίνη Πιερίας)

Μέλος: π. Χρήστος Αργυρόπουλος, Θεολόγος, Ιερέας της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας (Ηλεία)

Αναπληρωματικοί:

  1. Θεοφάνης Τσιγγέλης, Msc Θεολογίας, Θεολόγος εν ενεργεία (Αθήνα)
  2. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Θεολόγος – Φιλόλογος (Αργολίδα)

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύεται να ακολουθήσει διευρυμένη δράση προς υλοποίηση των στόχων και των αρχών της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, σύμφωνα με το Καταστατικό της.

Το νέο Εποπτικό Συμβούλιο της ΠΕΘ

Στη συνέχεια την ίδια ημέρα και ώρα 20:30, συνήλθε σε συνεδρίαση το νέο Εποπτικό Συμβούλιο της ΠΕΘ και η σύνθεση του έχει ως εξής:

Προϊστάμενος: π. Σπυρίδων Λόντος, , Msc Θεολογίας, υποψ. δρ Θεολογίας, Θεολόγος, Κληρικός (Αθήνα)

Γραμματέας: Φώτιος Γράβαλος, , Msc Θεολογίας, Θεολόγος εν ενεργεία (Λαμία)

Μέλος: Βασίλειος Μαντζουράνης, Θεολόγος εν ενεργεία (Μυτιλήνη)

Αναπληρωματικό μέλος: Παναγιώτης Τσαγκάρης, Msc Θεολογίας, υποψ. δρ Θεολογίας, Θεολόγος εν ενεργεία (Μυτιλήνη).

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών – Mε μεγάλη επιτυχία το webinar των Συμβούλων Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 Θεολόγων

Φωτ. Πατριαρχικό Ιδρυμα Πατερικών Μελετών

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα (26.03.2024) το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο (Webinar) που οργάνωσαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, Δρ. Nικόλαος Παύλου, Δρ. Νικόλαος Ματθαίου και Όλγα Γκούμα, Μ.sc., για τους θεολόγους εκπαιδευτικούς των περιοχών ευθύνης τους (Στερεά Ελλάδα/Ανατ. Αττική – Θεσσαλία – Δυτ. Μακεδονία – Aνατ. Μακεδονία / Θράκη).

Το υπό τύπον και μορφή “Θεολογικού Εργαστηρίου” σεμινάριο που οργάνωσαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης ασχολήθηκε με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών – «Παράθυρο στον Πολιτισμό, στο Περιβάλλον, στον Άνθρωπο», με εισηγήτρια την υπεύθυνη των Προγραμμάτων θεολόγο εκπαιδευτικό κ. Ιωάννα Κλιάρη, η οποία παρουσίασε όλα τα προγράμματα που υλοποιούνται και τα οποία αναρτημένα στον ψηφιακό πίνακα ανακοινώσεων του Πατριαρχικού Ιδρύματος (https://padlet.com/jokliari/2020-4qrc5ljk5vjguaiy ) μέσω του οποίου μπορούν τα σχολεία να αντλήσουν πληροφορίες για τα προγράμματα που ενδιαφέρουν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους, αλλά και διδακτικό υλικό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε δικά τους προγράμματα τηρώντας, φυσικά, την δεοντολογία της αναφοράς / παραπομπής στο Πατριαρχικό Ίδρυμα. Όπως τόνισε η κ. Κλιάρη τα προγράμματα και οι δράσεις του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών (http://www.pipm.gr)  που υλοποιούνται κατ΄ έτος έχουν την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπ/κής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) του Υπ. Παιδείας.

…η συνέχεια στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (sch.gr)

Eνημερωτική τηλεδιάσκεψη θεολόγων για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών

Πατριαρχικό Ίδρυμα Μονή Βλατάδων

Συνεχίζονται την ερχόμενη Tρίτη, 26 Μαρτίου 2024, οι εργασίες του διαδικτυακού “Θεολογικού Εργαστήριου” που συνδιοργανώνουν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 Θεολόγων Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος (με έδρα στη ΔΔΕ Φθιώτιδας), Δρ. Νικόλαος Παύλου (ΔΔΕ Λάρισας) και Δρ. Νικόλαος Ματθαίου (ΔΔΕ Κοζάνης) και Όλγα Γκούμα (ΔΔΕ Ξάνθης) για τις επιμορφωτικές τους δράσεις με τους θεολόγους εκπαιδευτικούς των περιοχών ευθύνης τους.

Το “Θεολογικό Εργαστήριο” (το οποίο λειτουργεί σε μηνιαία βάση και ανεξάρτητα από τις άλλες επιμορφωτικές δράσεις και πρακτικές των Συμβούλων) απευθύνεται στους θεολόγους εκπ/κούς (μονίμους και αναπληρωτές) των Νομών: Φθιώτιδας, Καρδίτσας, Ανατ. Αττικής (αρμοδιότητας του Σ.Ε. Χαρ. Ανδρεόπουλου), Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας (Σ.Ε. Νικ. Παύλου) και Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Πιερίας και Ιωαννίνων (Σ.Ε. Νικ. Ματθαίου), Ξάνθης, Έβρου, Ροδόπης, Δράμας και Καβάλας (Σ.Ε. Όλγας Γκούμα).

Οι διαδικτυακές συναντήσεις  διεξάγονται εκτός ωραρίου λειτουργίας των σχολείων και η συμμετοχή των εκπ/κών σ΄ αυτές είναι προαιρετική. Η θεματολογία των συναντήσεων περιλαμβάνει θέματα Διδακτικής των Θρησκευτικών, δειγματικές διδασκαλίες, ζητήματα Διοίκησης της Εκπαίδευσης, εφαρμογές των Τ.Π.Ε. στα Θρησκευτικά, διαχείρισης της σχολικής τάξης, πληροφόρηση για νέες τάσεις και ρεύματα της θεολογικής επιστήμης, κ.α.

Η 5η για τη φετινή σχολική χρονιά διαδικτυακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 και ώρα 17.00 στο σύνδεσμο (link) της ψηφιακής πλατφόρμας Cisco Webex:

https://minedu-secondary2.webex.com/meet/olgagkouma

με θέμα: «Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών – Παράθυρο στον Πολιτισμό, στο Περιβάλλον, στον Άνθρωπο».

Εισηγήτρια θα είναι ο υπεύθυνη των Προγραμμάτων συνάδελφος θεολόγος εκπαιδευτικός κ. Ιωάννα Κλιάρη, ενώ σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Δρ. Θεολογίας, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων (όπου και εδρεύει το Πατριαρχικό Ιδρυμα Πατερικών Μελετών, στην περιοχή της Άνω Πόλης, στη Θεσσαλονίκη).

* Στη διαδικτυακή συνάντηση  καλούνται να συμμετάσχουν (και να λάβουν μέρος στο διάλογο/συζήτηση) και οι εκπαιδευτικοί Α/θμιας Εκπ/σης (κλ. ΠΕ60 και ΠΕ70).

 

«Το στάδιο τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε». Τo πνευματικό νόημα της Τεσσαρακοστής

Φωτ. για Τεσσαρακοστή 1

Tι είναι η Σαρακοστή; Mια περίοδος νηστείας, μια ευκαιρία για ..δίαιτα; ΄Η μήπως μια ευκαιρία για βαθιά περισυλλογή, ένας αγώνας, όχι, όμως, σωματικός, αλλά πνευματικός; Τη περασμένη Κυριακή (17η Μαρτίου 2024, της Τυροφάγου) η Εκκλησία μας μας κάλεσε σε αγώνα: “το στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται…, μας είπε με το όμορφο τροπάριό της, προσκαλώντας μας στο στίβο του αγώνα: “…οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε, ἀναζωσάμενοι τὸν καλὸν τῆς νηστείας ἀγῶνα”.

H Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η σημαντικότερη περίοδος νηστείας η οποία αρχίζει με την Καθαρά Δευτέρα και οδηγεί στον εορτασμό του Πάσχα, της μεγαλύτερης εορτής για τους Χριστιανούς. Με τον  εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας (18 Μαρτίου) σηματοδοτείται η έναρξη της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η οποία οδηγεί στον εορτασμό του Πάσχα (5 Μαΐου). Τεσσαρακοστή ή απλά Σαρακοστή, ονομάζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία η περίοδος νηστείας διάρκειας σαράντα ημερών. Αν και υπάρχει αντίστοιχη περίοδος νηστείας πριν από τα Χριστούγεννα η οποία ονομάζεται Μικρή Τεσσαρακοστή ή Σαρανταήμερο, με τον όρο Τεσσαρακοστή αναφερόμαστε κυρίως στην νηστεία της περιόδου πριν το Πάσχα που είναι αρχαιότερη και αυστηρότερη και ονομάζεται Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή και Αγία Τεσσαρακοστή.

Σύμφωνα με τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, η περίοδος αυτή περιελάμβανε και την Μεγάλη Εβδομάδα: “Ιδού προς το τέλος εφθάσαμεν λοιπόν της Αγίας Τεσσαρακοστής, και της νηστείας διανύσαμε τον πλουν…επειδή εις την μεγάλην ταύτην εβδομάδα εφθάσαμεν τη του Θεού χάριτι“. Αυτό επαναλαμβάνει και ο άγιος Νεκτάριος Αιγίνης: “ο χρόνος της κατηχήσεως επερατούτο κατά την Μεγάλην Εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής”. Σύμφωνα με τον ομ. καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ Βλ. Φειδά, υπήρξε μια ποικιλία τάσεων για την πασχάλια νηστεία η οποία “οφειλόταν αφ’ ενός μεν στην ποικιλία των τοπικών παραδόσεων, αφ’ ετέρου δε στην τάση επεκτάσεως της νηστείας προς μίμησιν της πολιτείας του Κυρίου”. Aπό τις τάσεις αυτές προέκυψε κατά τo τέλος του 3ου αιώνα η προπασχάλια νηστεία της Μ. Τεσσαρακοστής η οποία μαρτυρείται για πρώτη φορά με την ονομασία Τεσσαρακοστή, στις αρχές του 4ου αιώνα στον 5ο κανόνα της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου όπου αναφέρεται: “Αι δε σύνοδοι γινέσθωσαν, μία μεν προ της Τεσσαρακοστής, ίνα πάσης μικροψυχίας αναιρουμένης, το δώρον καθαρόν προσφέρηται τω Θεώ δευτέρα δε…” δηλ. “Οι σύνοδοι να γίνονται μία πριν από τη Σαρακοστή, για να προσφέρεται στο Θεό καθαρό το δώρο, αφού εκλείψει κάθε μικροψυχία και η δεύτερη…“.

Ο τελικός χρόνος ενάρξεως – λήξεως της νηστείας ορίστηκε κατά τον 5ο αιώνα. H νηστεία αυτή έχει θεσπιστεί κατά μίμηση της νηστείας του Χριστού στην έρημο όπως και ο αριθμός των σαράντα ημερών σχετίζεται με την χρονική διάρκεια της νηστείας εκείνης (Ματθ. 4,2). Η διάρκεια της νηστείας εκτείνεται από την Καθαρά Δευτέρα ως το Σάββατο του Λαζάρου, μετά το οποίο αρχίζει η Μ. Εβδομάδα. Κατά τη νηστεία εντέλλεται η αποχή από κρέας, ψάρι, αυγό και γαλακτοκομικά, εκτός από την Κυριακή των Βαΐων όπου επιτρέπεται το ψάρι, όπως και την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αν δε συμπέσει με τη Μ. Εβδομάδα. Με την πάροδο του χρόνου, κάθε πολυήμερη περίοδος νηστείας άρχισε να ονομάζεται Τεσσαρακοστή ή Σαρακοστή (και από την ονομασία αυτή, τα επιτρεπτά προς κατανάλωση τρόφιμα ονομάστηκαν “σαρακοστιανά”).

Το διάστημα μέχρι τη Μ.  Εβδομάδα περιλαμβάνει τις εξής εορτές:

Η πρώτη εβδομάδα της Τεσσαρακοστής λέγεται και Καθαρή, επειδή καθαριζόμαστε εσωτερικά με την προσευχή και τη νηστεία, με την οποία στρέφουμε και το σώμα στην υπηρεσία της ψυχής.

Η πρώτη Κυριακή της Καθαρής Εβδομάδας λέγεται Κυριακή της Ορθοδοξίας όπου γιορτάζουμε το θρίαμβο της Ορθοδοξίας εναντίον των εχθρών της και την οριστική αναστήλωση των αγίων εικόνων. Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε την εποχή της αυτοκράτειρας του Βυζαντίου Θεοδώρας, το έτος 843, όποτε και αναστηλώθηκαν οι άγιες εικόνες.

Η δεύτερη Κυριακή των Νηστειών ορίσθηκε εις μνήμη του υπερασπιστή της Ορθοδοξίας αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, που έζησε τον δέκατο τέταρτο αιώνα. Η Εκκλησία προβάλλει το παράδειγμα του αγίου Γρηγορίου προς μίμηση από τους πιστούς.

Η τρίτη Κυριακή των Νηστειών είναι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Η Εκκλησία προβάλλει προς προσκύνηση τον Τίμιο και ζωοποιό Σταυρό ψάλλοντας τον ύμνο “Τον Σταυρόν Σου προσκυνούμεν, Δέσποτα, και την αγίαν Σου Ανάστασιν υμνούμεν και δοξάζομεν” (όπως και στην εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου), υπενθυμίζοντας στους πιστούς ότι πλησιάζει η χαρμόσυνη ημέρα της Αναστάσεως.

Ακολουθεί η τετάρτη Κυριακή των Νηστειών όπου γιορτάζουμε τη μνήμη του οσίου Ιωάννου (6ος-7ος αι.), του συγγραφέα του περίφημου βιβλίου της Κλίμακος, ένα βιβλίο με πνευματικές διδαχές που γράφτηκε ώστε “ωσάν κάποια κλίμαξ [σκάλα] που θα φθάνη τις πύλες του ουρανού…θα ανεβάζη εκεί σώους και αβλαβείς όσους θέλουν“. Την Πέμπτη της εβδομάδας αυτής και κατά τον Όρθρο, ψάλλεται η ακολουθία του Μεγάλου κατανυκτικού Κανόνα. Πρόκειται για το εκτενές ποίημα του σημαντικού μελωδού της Εκκλησίας, αρχιεπίσκοπου Κρήτης Ανδρέα (7ος αι.), που αποτελείται από 280 τροπάρια. Στο έργο αυτό περιέχεται ολόκληρη η ιστορία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης και μέσω αυτού η Εκκλησία καλεί τον άνθρωπο να μιμηθεί τις αρετές και “όσα δε των φαύλων αποφεύγειν“.

Κατά την πέμπτη Κυριακή των Νηστειών τελεί η Εκκλησία τη μνήμη της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Κάθε Παρασκευή, από την πρώτη εβδομάδα της Μ. Τεσσαρακοστής ψάλλεται ο Ακάθιστος Ύμνος ή αλλιώς, οι Χαιρετισμοί, μια καθιερωμένη ονομασία για την ακολουθία του Ακάθιστου ύμνου, η οποία προήλθε από τα αλλεπάλληλα “Χαίρε” που περιλαμβάνει. Στο σύνολό του, ο Ακάθιστος ύμνος περιλαμβάνει 24 οίκους (λειτουργικά άσματα που συνήθως ακολουθούν αλφαβητική ακροστιχίδα) οι οποίοι ψάλλονται τμηματικά σε διάρκεια 5 εβδομάδων ως εξής: καταρχάς 4 ακολουθίες, από 6 οίκους την κάθε φορά, κι έπειτα άλλη μία ακολουθία όπου ψάλλεται ολόκληρος ο Ακάθιστος, και με τους 24 οίκους.

Το Σάββατο της έκτης εβδομάδας της Μ. Τεσσαρακοστής τελείται η μνήμη της αναστάσεως του φίλου του Χριστού Λαζάρου, τον οποίο ο Κύριος ήγειρεν εκ νεκρών λέγοντας “δεύρο έξω” (Ιωάν. 11,43). Την επομένη, έκτη Κυριακή της Μ. Τεσσαρακοστής, γιορτάζεται η Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου) προς ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα. Tην άλλη μέρα (29 Απριλίου) ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα˙ εισερχόμαστε στη τελική ευθεία για το Πάσχα.

Εφημ. “Ελευθερία” Λαρίσης

“Τεχνητή νοημοσύνη και χριστιανική Θεολογία” – Mε μεγάλη επιτυχία το webinar των Συμβούλων Eκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 – Ξεπέρασαν τις 200 οι συμμετοχές των εκπαιδευτικών

Φωτ. τηλεδιάσκεψης θεολόγων

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα (29.02.2024) το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο (Webinar) που οργάνωσαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, Δρ. Nικόλαος Παύλου, Δρ. Νικόλαος Ματθαίου και Όλγα Γκούμα, Μ.sc., για τους θεολόγους εκπαιδευτικούς των περιοχών ευθύνης τους (Στερεά Ελλάδα/Ανατ. Αττική – Θεσσαλία – Δυτ. Μακεδονία – Aνατ. Μακεδονία / Θράκη).

Το σεμινάριο ασχολήθηκε με το επίκαιρο θέμα της  “Τεχνητής Νοημοσύνης” (Artificial Intelligence) στη διάσταση των θετικών προκλήσεων που δημιουργεί η εφαρμογή της (και) στην εκπαίδευση, αλλά και των προβληματισμών που προκύπτουν σε περιπτώσεις της ανέλεγκτης χρήσης της, με ομιλητή – εισηγητή του θέματος τον Δρ. Πέτρο Παναγιωτόπουλο, Θεολόγο-Φυσικό, Αν. Καθηγητή Ηθικής και Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ.

Διακόσιοι (200) και πλέον θεολόγοι εκπαιδευτικοί  παρακολούθησαν με αδιάπτωτο ενδιαφέρον, επί δίωρο (5 – 7 μ.μ.), τη 4η διαδικτυακή συνάντηση, συμμετέχοντας ενεργά στο διάλογο και στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο – υπό τύπον και μορφή “Θεολογικού Εργαστηρίου” – επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσαν οι Σύμβουλοί τους.

Όπως ανέφερε, εισαγωγικώς, ο κ. Παναγιωτόπουλος  η τεχνητή νοημοσύνη, η προσπάθεια δηλ. να αναπαραχθεί η ανθρώπινη ευφυία και συμπεριφορά – και όχι μόνο να αναπαραχθεί, αλλά να προχωρήσει και πιο πέρα – αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα του κόσμου μας και αποτελεί μια εξέλιξη της επιστήμης την οποία δεν πρέπει ούτε να «θεοποιούμε», αλλά ούτε και να «δαιμονοποιούμε», αλλά, επί τη βάσει της χριστιανικής θεολογίας, να αξιοποιούμε πάντα με σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο.

Είναι αναμφίβολα τα ευεργετήματα που προκύπτουν απ΄ αυτήν  π.χ. στο ιατρικό τομέα, στο εκπαιδευτικό τομέα, και, παρά τα σφάλματα που διαπιστώνονται από την κακή χρήση της,  το συνολικό αποτέλεσμα κρίνεται θετικό, ικανοποιητικό. Εξάλλου, επεσήμανε ο ομιλητής, αυτές οι εξελίξεις θεωρούνται, σχεδόν, αναπόφευκτες, μιας και είναι αποτέλεσμα της προόδου, η οποία είναι σχεδόν αδύνατο να ανακοπεί στην κοινωνία μας, φθάνει οι σπουδαίες, νέες αυτές τεχνολογικές εξελίξεις να υπηρετούν τον άνθρωπο κι όχι να τον υποδουλώνουν.

Εις ότι αφορά τη Θεολογία ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι είναι αδιανόητο να οχυρώνεται πίσω από φοβίες και καταγγελίες. Οφείλει να αξιολογεί, κατά το δυνατόν, αντικειμενικά τα νέα δεδομένα και μαζί με τις άλλες ανθρωπιστικές επιστήμες να (συν-) διαλέγεται με τις θετικές επιστήμες, κομίζοντας το ήθος της χριστιανικής θεολογίας για το σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο και υποδεικνύοντας τρόπους για τη θεραπεία των τυχόν εκτροπών ή αδυναμιών στο νέο επιστημονικό κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και των εφαρμογών της.

Η διαδικτυακή συνάντηση ολοκληρώθηκε με διάλογο – συζήτηση ανάμεσα στο πανεπιστημιακό καθηγητή και τους θεολόγους εκπαιδευτικούς.

*  Το “Θεολογικό Εργαστήριο” (το οποίο λειτουργεί σε μηνιαία βάση και ανεξάρτητα από τις άλλες επιμορφωτικές δράσεις και πρακτικές των Συμβούλων Εκπαίδευσης) απευθύνεται στους θεολόγους εκπ/κούς (μονίμους και αναπληρωτές) των Νομών: Φθιώτιδας, Καρδίτσας, Ανατ. Αττικής (αρμοδιότητας του Σ.Ε. Χαρ. Ανδρεόπουλου) Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας (Σ.Ε. Νικ. Παύλου), Κοζάνης,  Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Πιερίας και Ιωαννίνων (Σ.Ε. Νικ. Ματθαίου) και  Ξάνθης, Έβρου, Ροδόπης, Δράμας και Καβάλας (Σ.Ε. Όλγας Γκούμα).

Οι διαδικτυακές συναντήσεις (μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Cisco Webex)   διεξάγονται εκτός ωραρίου λειτουργίας των σχολείων και η συμμετοχή των εκπ/κών σ΄ αυτές είναι προαιρετική. Η θεματολογία των συναντήσεων θα περιλαμβάνει θέματα Διδακτικής των Θρησκευτικών, δειγματικές διδασκαλίες,  ζητήματα Διοίκησης της Εκπαίδευσης, εφαρμογές των Τ.Π.Ε. στα Θρησκευτικά, διαχείρισης της σχολικής τάξης, πληροφόρηση για νέες τάσεις και ρεύματα της θεολογικής επιστήμης, κ.α.

* Η επόμενη (5η) διαδικτυακή συνάντηση με ένα εξίσου ενδιαφέρον και ελκυστικό θέμα, θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Μαρτίου 2024 (θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση/πρόσκληση συμμετοχής.

 sch.gr

Orthodoxia.info

Eφημ. ‘‘Ελευθερία” Λαρίσης

Ώρα για ποίηση! Παρουσιάζεται στη Λάρισα η νέα ποιητική συλλογή της φιλολόγου Γεωργίας Γιώτα

Γεωργία Γιώτα

 

Η ποιητική συλλογή της Καρδιτσιώτισσας φιλολόγου Γεωργίας Γιώτα, με τίτλο «Μάγμα εν-κάρδιον», θα παρουσιαστεί από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και τις εκδόσεις Ηδυέπεια το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024, στις 18.30, στη «Λογοτεχνική Γωνία», Γαληνού & Φαρμακίδου, στη Λάρισα,

Την ποιητική συλλογή θα προλογίσει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο κ. Ηρακλής Γερογιώκας, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Λαρισαίων, ο κ. Νικόλαος Ζέρβας, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και ο Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος, Θεολόγων.

Την ποιητική συλλογή θα παρουσιάσει ο Δρ. Κωνσταντίνος Οικονόμου, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ02, Φιλολόγων

Τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης την έχει επιμεληθεί ο Σπύρος Καβαλλιεράτος, μουσικός, κιθαρωδός. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα ακουστούν επίσης στο πιάνο μουσικά κομμάτια του Μ. Χατζιδάκι από τη Ραλού Τσικαντέρη, καθηγήτρια πιάνου και τον Γιώργο Δήμου, μαθητή Γ΄ τάξης του Μουσικού Σχολείου Λάρισας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Έφη Ταρασίδου, Εκπαιδευτικός, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Ποιήματα θα αναγνώσουν η Διονυσία Τριπολίτου, Κοινωνιολόγος, Συγγραφέας, ο Σωτήρης Καρβούνης, απόφοιτος Παν/μίου Θεσσαλίας και η Αφροδίτη Ανδριανή Σιατραβάνη, μαθήτρια Γ΄ τάξης, 14ου ΓΕ.Λ. Λάρισας Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για τη στήριξη πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας (περιοχή Λάρισας).

Ertnews.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση